Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Hvar

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Version från den 12 augusti 2007 kl. 13.21 av Johan Jönsson (Diskussion | bidrag) (Förflyttning i {{PAGENAME}})
Hoppa till: navigering, sök
Hvar

Default Banner.jpg

STAD: Hvar
Lokalisering
Snabbfakta
Befolkning inv.
Riktnummer
Densitet/km2
SpråkKroatiska
Transport
Flygplats(er)
Järnvägsstation(er)

Staden Hvar är den största staden på Hvar (ö) på de dalmatiska öarna i Adriatiska havet. Hvar ligger i Kroatien och mycket av det som gäller för resten av Kroatien gäller även här.

Att ta med sig till Hvar

 • Karta över hela Kroatien.
 • Sammanställning över färjelinjer.

Att ta med sig från Hvar

 • Inhemskt vin
 • Produkter av lavendel.

Fakta om Hvar

Små lokala båtar vid södra kajen med den äldre bebyggelsen på den norra kullen i bakgrunden.

En liten turiststad långt ut bland öarna med ett aktivt restaurang- och nattliv. Staden är en typisk dalmatinsk ort med gamla sandstenshus, vackra venetianska byggnader och en aktiv fritidshamn. Staden ligger mellan havet i söder och de brant sluttande bergssidorna i ett i övrigt glesbefolkat bergsområde i de allra västligaste delarna av ön.

Historia

Hvar delar sin historia med övriga Dalmatien vilket visar sig tydligt i byggnaderna, här finns kyrkor från medeltid och trånga gränder med gamla hus i traditionell stil som inte tycks ha ändrats de senaste århundradena. Staden har rötter tillbaka till grekisk (Jonisk) expansion 300 f.kr., samhället kallades Dimos men av detta finns inga synliga spår. Som resten av Dalmatien har staden växlat nationalitet genom åren men under medeltiden var det venetianska inflytandet stort. Under 1800-talet började staden sitt nya liv som turiststad. Efter 1960-talet har staden expoaterats för turismen i olika omgångar.

Lokalbefolkningen

Hvar är en turistort och lokalbefolkningen är mycket beroende av de inkomster som turismen för med sig. Många talar hjälpligt något annat europeiskt språk förutom kroatiskan som engelska, tyska, italienska, franska eller ryska.

Stadsdelar

Hvar har en historiskt intressant stadskärna och väster och öster därom den ligger några nyare områden.

Att ta sig till Hvar

Färja från Split eller Korcula, landsvägen från resten av Hvar via antingen den gamla vägen över bergen eller den nya vägen längs södra kusten.

Med flyg

Om man skall ta sig hit med charter eller linjeflyg får man flyga till Split på fastlandet och sedan ta buss och färja ut till Hvar. Färdig transfer rekommenderas för den som inte varit här innan.

Med eget småplan borde det kunna gå att ta sig ner på flygfältet vid Starigrad några mil öster om staden Hvar, flygplatskod: LDSH, se [1]

Med färja

Det går personfärja från Jadrolinjia [2] direkt till staden Hvar från Split. Man kan även ta Jadrolinjias Marco Polo-färjan från antingen Split eller Korcula till Starigrad och därifrån med buss till Hvar. Sommartid kör flera små färjebolag egna katamaraner. Krilo [3] kör den bekvämaste för 20 kn enkel väg. Suncanihvar kör för 100kn enkel väg. Det finns även linjer som går någon gång om dan från Vis (ö), Korcula (ö). Alla färjor går från östra kajen mitt i Hvar. En samling av tidtabeller från olika bolag är bra att ha.

Med buss

Det går en buss från Starigrad som går den nya vägen genom en tunnel och sedan ger en vacker vy när den snirklar sig fram en bit upp på bergssidan på sydkusten. Bussen stannar även vid färjeläget i Starigrad, den tar bara strax över en halvtimme och kostar cirka 20 kn.

Med bil

Landvägen från resten av Hvar, Starigrad är närmaste stad österut som måste passeras, via antingen den gamla vägen uppe på bergskammen eller den nya vägen genom en tunnel och längs södra kusten.

Till ön måste man ta färja som anlöper Starigrads färjeläge. Det finns även en färja till Sucuraj i andra änden av ön men därifrån är det flera timmars bilväg längs bergskedjan.

Med cykel
Hamnbassängen med många båtar på svaj och en Splitfärja på väg ut. Pakleni Islands i bakgrunden

Det går landvägen men det är jobbigt med flera hundra meters höjdskillnad. Kan tas med på färjan.

Med egen båt

Det går utmärkt att lägga till i Hvars hamn med egen båt. Endast stora yachter lägger till vid kajen, resten får lägga sig på svaj. Antingen kan man lägga sig i den breda hamnbassängen mitt i stan eller någon kilometer ut vid Pakleni Islands. Hamnen är utsatt för vindar från söder.

Några kilometer västerut på S:t Klementsön ligger gästhamnen Palmižana. Se Kroatiska gästhamnsföreningen [4].

Förflyttning i Hvar

Till fots eller med taxi, scooter till något mer avlägsen nyare del.

Med buss

Det finns inga lokalbussar i Hvar men hotellen kör små minibussar, framförallt i samband med transfer.

Med bil

Ingen trafik i stadens gamla delar, vilket knappt är möjligt även för de lokala transporter som ändå får köra in. Parkering nordost om centrum.

Med taxi
Med cykel

Det är inte lämpligt att cykla i Hvar. I staden är det trångt och knaggligt och runt staden är det rejäla backar. Man ser dock några erfarna utländska cyklister som antagligen är på träning så omöjligt är dte inte.

Betalning

Den kroatiska valutan heter Kuna, förkortat kn, på vissa ställen kan det även gå att betala med Euro.

Gångbara valutor

Kuna.

Resecheckar

går att lösa in på Splitska banka.

Betalkort

VISA och andra stora betalkort accepteras i stan. Små butiker utanför det direkta centrumet har inte alltid möjligheten att ta kort.

Bankomater

Det finns bankomater som tar VISA och andra stora kort. En bankomat ligger mitt på Stora torget.

Boende

Hvar är full med hotell och rum för uthyrning. Lägenheter för uthyrning märks ut med en liten blå skylt som det står APARTMAN på. Rum för uthyrning markeras med en liten blå skylt som det står SOBE på. Hotellen är organiserade i Suncanihvar.

Lyx
 • Hotel Adriana, Nystylat med diskret designkänsla på västra kajen.
 • Hotel Hvar Yacht Club, Ungdomlig design på östra kajen.
 • Hotel Amfora, Nyöppnat badhotell med härlig utsikt några hundra meter väster om stan vid första stranden.
Medel
 • Hotel Pharos, Gammal trotjänare från sextiotalet på kullen mellan hamnen och badet i väster. Ingen AC.
Budget
 • Rum för uthyrning. Flera uthyrare möter upp vid varje inkommande färja. Fråga annars på turistbyrån vid torget efter en rekommenderad förmedling.

Mat och dryck

I staden finns många restauranger. Maträtterna på menyn är i stort sett samma på alla restauranger, ett stort utbud av kroatiska rätter.

Man skiljer på de kalla förrätterna som är små och de varma sidorätterna, antipasti, som är större rätter som kan räcka för den som inte är så hungrig. Ett vanligt exempel på varm sidorätt är spaghetti eller risotto med musslor.

Brödet som serveras kostar inget, på några ställen serveras även en liten aptitretare i italiensk stil utan kostnad.

Huvudrätterna serveras vanligtvis på ett uppläggningsfat tillsammans med lite varma grönsaker och t.ex. lite potatis. Tillägg som extra potatis, risotto eller små sallader kan beställas. Så gott som alla ställen serverar grillad nyfångad fisk, några grillade kötträtter, schnitzel, någon lammrätt och några skaldjurs-, bläckfiskrätter.

Vin (rött, vitt, rosé) och öl(ljus lager) är vanliga matdrycker. Husets vin är alltid kroatiskt eller till och med från Hvar, det går att få på karaff, halvliter eller mera. Några viner går att få på glas. De finaste restoran har även utländska viner.

Det finns i grunden tre sorters ställen att äta på:

 • Restaurangerna som på kroatiska heter: Restoran, Gostionica, Konoba.
 • De enklare ställena framförallt för dryck: Kavana (Café), slasticarna (Glassbar)
 • Snabbmatställena: FAST FOOD

Menyerna är genomgående på minst två språk. Det är brukligt att ge 10 procent i dricks. Det är fullt med turister så man kan ha enkel klädsel om man vill, dock inte bara badkläder.

Lyx

Det skall finnas något ställe uppe i bergen som reseguiderna rekommenderar. De moderna hotellen Adriana och Hvar Yacht Club ser ut att ha ett modernt dyrare kök.

Medel

Nästan alla ställen i centrum har samma prisnivå men alla har inte samma stil, service och sätt att hantera maten. det finns i princip tre restaurangområden i stan: Runt hamnen med stora uteserveringar med utsikt; Inne bland gränderna norr om hamnen med borden direkt på gatan; På torget.

 • Hanibal, en restoran på torget -Erfarenhet och service.
 • Macondo, en restoran med mycket grillat, vidunderligt läge längst ute på östra kajen.
 • Dva Ribara, på västra sidan av hamnen -En representant för de enklare med personlig touch. Allt smakar grill här.
Budget

Prova att bara beställa spaghetti på någon av restaurangerna. Fast Food på torget.

Att se

 • Hamnen och stora torget men det är ju svårt att missa.
 • Det venetianska klocktornet vid Sankt Stefankatedralen på Stora torget.
 • Hela gamla staden är trevlig att strosa i men speciellt: Gränderna och den gamla stadsmuren i norra delen av staden.
 • Det spanska fortet som tronar över gamla staden högst upp på kullen norr om stan. Gamla stan går halvägs upp till fortet och stadsmuren går hela vägen.

Att göra

Bad. Shopping, nöjesliv och sevärdheter i stan.

Shopping

Affärerna är öppna till efter kl 22.

 • Märkeskläder runt torget, något billigare än i Sverige.
 • Lokala souvenirer och lavendel i stånd vid kajkanten
Aktiviteter
 • Bad på klipporna precis väster och öster om stora hamnbassängen.
 • Bad i vikarna längre öster och väster hamnbassängen. Stränderna består av platta sjöstenar, gratis och ej reserverade men solstolar kostar att hyra om man vill ha det. Exklusivt bad i sprillans nyfixad trettiotalsmiljö med förfriskningar och massage på bonj les bains fyra hundra meter väster om hamnen.

Nöjesliv

 • Baren Carpe Diem på östra kajen är en lyxig bar med full fart.
 • 50 meter upp i skogen i en borgruin från slutet av västra kajen ligger ett diskotek som har öppet till kl 05.00 som spelar hit-musik, även nittiotal.
 • Små ställen med dricka och modern musik ligger längs norra kajen.
 • Ett jazzställe ett kvarter in, snett bakom Arsenal.

Arbete

Kommunikation

Internetcafé finns, ett ligger ett hus in i gränderna öster om torget. Mobiltäckningen är hygglig.

Säkerhet

Respektera

Problemlösare

Den researrangör de flesta firmor anlitar här ute är Atlas som varit i branschen i många år. De har ett kontor på norra kajen, de kan hjälpa till med att ordna det mesta. Vid torget i byggnaden Arsenal ligger den officiella turistbyrån. Det finns många svenskar i Hvar, ta hjälp av dessa.

Övrigt

Andra resmål runt Hvar
 • Den stora staden Split på fastlandet, dit alla färjor går. Bra utgångspunkt för vidare utflykter.
 • Resten av ön Hvar (ö).
 • Sandstranden vid Bol på ön Brac.
 • Ön Vis ännu längre ut.
 • Den lilla staden Korcula.
Får absolut inte missas

Hamnen på kvällen när alla stora yachter lagt till.