Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Skillnad mellan versioner av "Hvar"

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Hoppa till: navigering, sök
Hvar

Default Banner.jpg

m (Boende)
(Att göra)
 
(45 mellanliggande versioner av 8 användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
 
{{IsIn|Kroatien}}
 
{{IsIn|Kroatien}}
 
{{Stadsfakta|Lokalisering=
 
{{Stadsfakta|Lokalisering=
|Befolkning=
+
|Befolkning= 4138
|Riktnummer=
+
|Riktnummer=021
|Densitet=
+
|Densitet=55
 
|Språk= Kroatiska
 
|Språk= Kroatiska
|Flygplats=  
+
|Järnvägsstation= Saknas
|Järnvägsstation= }}
+
|Flygplats= Saknas
 +
}}
  
Staden Hvar är den största staden på [[ön Hvar|Hvar (ö)]] på de [[Dalmatien|dalmatiska]] öarna i [[Adriatiska havet]]. Hvar ligger i [[Kroatien]] och mycket av det som gäller för resten av Kroatien gäller även här.
+
'''Hvar''' är den största staden på ön med samma namn, som är en av de [[Dalmatien|dalmatiska]] öarna i Adriatiska havet. Över den medeltida staden med sina trånga och vindlande gator vakar imponerande befästningar och runt om ligger berg som skiftar i lila, grått och grönt. Hvar har ett hektiskt nattliv, trevliga restauranger och fantastiska badmöjligheter i Adriatiska havet.
 +
 
 +
Hvar är en vacker stad men man bör inte missa de andra små byarna runt öns kust, som till exempel öns äldsta by Starigrad.
  
 
===Att ta med sig till {{PAGENAME}}===
 
===Att ta med sig till {{PAGENAME}}===
Rad 15: Rad 18:
  
 
===Att ta med sig från {{PAGENAME}}===
 
===Att ta med sig från {{PAGENAME}}===
*Inhemskt vin
+
Från Hvar kan man t.ex. ta med sig en flaska av det inhemska vinet eller olika former av lavendel som t.ex. tvålar eller koncentrat för att tillverka egna.
*Produkter av lavendel.
 
  
 
==Fakta om {{PAGENAME}}==
 
==Fakta om {{PAGENAME}}==
[[Image:Hvar1.jpg| thumb| Små lokala båtar vid södra kajen med den äldre bebyggelsen på den norra kullen i bakgrunden.]]
+
[[Image:Hvar1.jpg|thumb|250px|Båtar vid västra kajen med den äldre bebyggelsen på den östra kullen i bakgrunden.]]
En liten turiststad långt ut bland öarna med ett aktivt restaurang- och nattliv. Staden är en typisk dalmatinsk ort med gamla sandstenshus, vackra venetianska byggnader och en aktiv fritidshamn. Staden ligger mellan havet i söder och de brant sluttande bergssidorna i ett i övrigt glesbefolkat bergsområde i de allra västligaste delarna av ön.
+
Hvar är en liten turiststad långt ut bland öarna med ett livligt restaurang- och nattliv. Staden är en typisk dalmatisk ort med gamla sandstenshus, vackra venetianska byggnader och en aktiv hamn för de lokala fiskebåtarna och gästande fritidsbåtar. Staden ligger mellan havet i söder och de brant sluttande bergssidorna i ett i övrigt glesbefolkat bergsområde i de allra västligaste delarna av ön.
  
 
===Historia===
 
===Historia===
Hvar delar sin historia med övriga Dalmatien vilket visar sig tydligt i byggnaderna, här finns kyrkor från medeltid och trånga gränder med gamla hus i traditionell stil som inte tycks ha ändrats de senaste århundradena. Staden har rötter tillbaka till [[Grekland|grekisk]] (Jonisk) expansion 300 f.kr., samhället kallades ''Dimos'' men av detta finns inga synliga spår. Som resten av Dalmatien har staden växlat nationalitet genom åren men under medeltiden var det venetianska inflytandet stort. Under 1800-talet började staden sitt nya liv som turiststad. Efter 1960-talet har staden expoaterats för turismen i olika omgångar.
+
Hvar delar sin historia med övriga Dalmatien vilket visar sig tydligt i byggnaderna. Här finns kyrkor från medeltid och trånga gränder med gamla hus i traditionell stil som inte tycks ha ändrats de senaste århundradena. Staden har rötter tillbaka till [[Grekland|grekisk]] (jonisk) expansion 300 f.Kr., samhället kallades ''Dimos'' men av detta finns inga synliga spår. Som resten av Dalmatien har staden växlat nationalitet genom åren men under medeltiden var det venetianska inflytandet stort. Under 1800-talet började staden sitt nya liv som turiststad. Sedan 1960-talet har staden gradvis ökat i betydelse som ett populärt resmål.
  
 
===Lokalbefolkningen===
 
===Lokalbefolkningen===
Hvar är en turistort och lokalbefolkningen är mycket beroende av de inkomster som turismen för med sig. Många talar hjälpligt något annat europeiskt språk förutom kroatiskan som engelska, tyska, italienska, franska eller ryska.
+
Lokalbefolkningen är mycket beroende av de inkomster som turismen för med sig under de hektiska sommarmånaderna. De är tillmötesgående och förstående mot turister, många hyr ut rum och lägenheter under sommaren. För att klara anstormningen av turister tar de även in arbetare från fastlandet. Många talar hjälpligt något annat europeiskt språk förutom kroatiskan som engelska, tyska, italienska, franska eller ryska.
 +
 
 +
Hvar är ingen stor stad och mycket av det traditionella lantliga livet lever kvar, i omgivningarna odlas mycket mat. I hamnen ser man de små fiskebåtarna komma och gå och rensa fiskarna direkt på kajkanten för att sedan läggas på grillen och serveras. På restaurangerna kan man få mycket som är lokalt odlat, som t.ex. vin från Hvar.
  
 
==Stadsdelar==
 
==Stadsdelar==
Hvar har en historiskt intressant stadskärna och väster och öster därom den ligger några nyare områden.  
+
Hvar har en historiskt intressant stadskärna och väster och öster därom den ligger nyare områden.  
  
 
==Att ta sig till {{PAGENAME}}==
 
==Att ta sig till {{PAGENAME}}==
Rad 35: Rad 39:
  
 
{{rubrik|namn=Med flyg}}
 
{{rubrik|namn=Med flyg}}
Om man skall ta sig hit med charter eller linjeflyg får man flyga till [[Split]] på fastlandet och sedan ta buss och färja ut till Hvar. Färdig transfer rekommenderas för den som inte varit här innan.  
+
Om man skall ta sig hit med charter eller linjeflyg får man flyga till [[Split]] på fastlandet och sedan ta buss och färja ut till Hvar. Färdig transfer rekommenderas för den som inte varit här innan. Den internationella flygplatsen '''Split Airport''' [http://www.split-airport.hr/] ligger ca 20 kilometer väster om Split. Bussar går regelbundet mellan flygplatsen och Split. En enkelresa med buss kostar ca 45 kronor (2008). Vid normal trafik tar resan in till Split ca 30-40 minuter. Bussen stannar ca 300 meter från färjeläget som ligger i centrala Split. Taxi från Split airport till färje-/bussterminalen kostar ca 375 SEK (2008). 
  
Med eget småplan borde det kunna gå att ta sig ner på flygfältet vid [[Starigrad]] några mil öster om staden Hvar, flygplatskod: LDSH, se [http://www.hvar-croatia.com/airport/]
+
{{rubrik|namn=Med färja}}
 +
Det går personfärja med '''Jadrolinjia'''' [http://www.jadrolinija.hr] direkt till Hvar från [[Split]]. Man kan även ta färja från antingen Split eller [[Korčula]] till Stari Grad och därifrån med taxi eller buss till Hvar.
  
{{rubrik|namn=Med färja}}
+
Sommartid kör flera små färjebolag egna katamaraner. '''Krilo''' [http://www.krilo.hr] kör den bekvämaste för 20 kuna (2008) enkel väg. '''Sunčani Hvar''' kör för 100 kuna (2008) enkel väg. Det finns även linjer som går någon gång om dagen från öarna Vis eller Korčula. Alla färjor går från östra kajen mitt i Hvar.
Det går personfärja från Jadrolinjia [http://www.jadrolinija.hr/default.aspx?lang=2] direkt till staden Hvar från [[Split]]. Man kan även ta Jadrolinjias Marco Polo-färjan från antingen Split eller [[Korcula]] till Starigrad och därifrån med buss till Hvar.
 
Sommartid kör flera små färjebolag egna katamaraner. Krilo [http://www.krilo.hr/index_en.htm] kör den bekvämaste för 20 kn enkel väg. Suncanihvar kör för 100kn enkel väg. Det finns även linjer som går någon gång om dan från [[Vis (ö)]], [[Korcula (ö)]]. Alla färjor går från östra kajen mitt i Hvar. En samling av tidtabeller från olika bolag är bra att ha.
 
  
 
{{rubrik|namn=Med buss}}
 
{{rubrik|namn=Med buss}}
Det går en buss från [[Starigrad]] som går den nya vägen genom en tunnel och sedan ger en vacker vy när den snirklar sig fram en bit upp på bergssidan på sydkusten. Bussen stannar även vid färjeläget i Starigrad, den tar bara strax över en halvtimme och kostar cirka 20 kn.
+
Från färjeläget i Starigrad går det regelbundet bussar till/från staden. Bussresan kostar 20 kuna (2008) och tar strax över en halvtimme. Bussarnas avgångstider är anpassade efter färjornas avgångar/ankomster. Bussfärden går på en ny och snirklande väg, efter ett tag passerar den genom en kort tunnel och därefter uppenbarar sig en vacker vy då vägen snirklar sig fram en bit upp på bergssidan på sydkusten innan den når Hvar från öster.  
  
 
{{rubrik|namn=Med bil}}
 
{{rubrik|namn=Med bil}}
Landvägen från resten av Hvar, Starigrad är närmaste stad österut som måste passeras, via antingen den gamla vägen uppe på bergskammen eller den nya vägen genom en tunnel och längs södra kusten.  
+
Det går inte att komma till Hvar direkt med bilfärja. Kommer man med bil får man istället ta bilfärjan från Split på fastlandet till Hvar (flera avgångar under högsäsong). Färden tar ca 1 timma och 45 minuter och kostar ca 290 kronor enkel väg (2008). Denna bilfärja lägger till i färjeläget i Starigrad. Därifrån är det ca 20 kilometer till Hvar. Vägen håller bra standard, har en fil i vardera körriktningen och slingrar sig över öns högsta topp innan den når Hvar.  
  
Till ön måste man ta färja som anlöper Starigrads färjeläge. Det finns även en färja till Sucuraj i andra änden av ön men därifrån är det flera timmars bilväg längs bergskedjan.
+
Det går även att ta bilfärjan från [[Drvenik]] på fastlandet till [[Sućuraj]] längst i öster och därefter köra till Hvar. Överfarten tar ca 20-30 minuter och är ett alternativ om man har varit i sydligaste Kroatien. Landskapet på Hvar är fantastisk och präglas av cypresser, lavendelfält, vinodlingar och små byar. Trafiken är relativt sparsam men turister bör tänka sig för innan man bestämmer sig för att köra den ca 70 kilometer långa sträckan mellan Sućuraj längs i öster till Hvar i sydväst. Vägen håller inte samma standard som den mellan Starigrad och Hvar stad. Den är på sina håll mycket smal och slingrar sig längs med bergsryggen. Vägförhållandena tillåter sällan hastigheter över 40 km/h och tar i regel ett par timmar.
 +
[[Image:Hvar view of harbour1.jpg|thumb|250 px| Hamnbassängen öppnar sig åt söder, här med många båtar på svaj och en färja på väg ut. ''Pakleniöarna'' i bakgrunden]]
  
 
{{rubrik|namn=Med cykel}}
 
{{rubrik|namn=Med cykel}}
[[Image:Hvar view of harbour1.jpg| thumb | Hamnbassängen med många båtar på svaj och en Splitfärja på väg ut. ''Pakleni Islands'' i bakgrunden]]
+
Det går att ta sig till staden via landvägen men det är en krävande resa med flera hundra meters höjdskillnad på vägen i de omgivande bergen. Cykeln kan tas med på färjan.
Det går landvägen men det är jobbigt med flera hundra meters höjdskillnad. Kan tas med på färjan.
+
Om man tänkt cykla på Hvar bör man dock vara medveten om att vägarna ofta är mycket smala och inte alltid i bästa skick, samt att de inhemska befolkningen kör relativt fort.
  
 
{{rubrik|namn=Med egen båt}}
 
{{rubrik|namn=Med egen båt}}
Det går utmärkt att lägga till i Hvars hamn med egen båt. Endast stora yachter lägger till vid kajen, resten får lägga sig på svaj. Antingen kan man lägga sig i den breda hamnbassängen mitt i stan eller någon kilometer ut vid ''Pakleni Islands''. Hamnen är utsatt för vindar från söder.
+
Det går utmärkt att lägga till i Hvars hamn med egen båt. Endast stora yachter lägger till vid kajen, resten får lägga sig på redden. Antingen kan man lägga sig i den breda hamnbassängen mitt i stan eller någon kilometer ut vid ''Pakleniöarna''. Hamnen är utsatt för vindar från söder.
  
Några kilometer västerut på S:t Klementsön ligger gästhamnen Palmižana. Se Kroatiska gästhamnsföreningen [http://www.aci-club.hr/aci.htm].
+
Några kilometer västerut på S:t Klementsön ligger gästhamnen Palmižana [http://www.aci-club.hr/aci.htm], tfn: +385 (0)21 744995.
  
 
==Förflyttning i {{PAGENAME}}==
 
==Förflyttning i {{PAGENAME}}==
Till fots eller med taxi, scooter till något mer avlägsen nyare del.  
+
Det mest praktiska är att förflytta sig till fots, med taxi, cykel eller vespa. Det går att hyra båtar, cyklar och vespor vid torget och marinan. De billigaste vesporna kostar ca 260 kronor per dag.
  
 
{{rubrik|namn=Med buss}}
 
{{rubrik|namn=Med buss}}
Rad 70: Rad 74:
  
 
{{rubrik|namn=Med taxi}}
 
{{rubrik|namn=Med taxi}}
{{bidrag saknas}}
+
'''Taxi TIHI''' [http://www.tihi-hvar.com/] Tfn: 98 33 88 24 eller 98 89 48 25.
  
 
{{rubrik|namn=Med cykel}}
 
{{rubrik|namn=Med cykel}}
Det är inte lämpligt att cykla i Hvar. I staden är det trångt och knaggligt och runt staden är det rejäla backar. Man ser dock några erfarna utländska cyklister som antagligen är på träning så omöjligt är dte inte.
+
Det är inte lämpligt att cykla i Hvar. I staden är det trångt och runt staden är det rejäla backar.
  
 
==Betalning==
 
==Betalning==
Den kroatiska valutan heter Kuna, förkortat kn, på vissa ställen kan det även gå att betala med Euro.
+
Den kroatiska valutan heter Kuna, förkortat Kn, på vissa ställen kan det även gå att betala med euro.
 +
Kuna delas i vad som kallas Lipa. 1 Kuna = 100 Lipa.
 +
 
 +
Kuna betyder mård på kroatiska och flera andra slaviska språk. Namnet på valutan baseras på att mårdpälsar användes som betalningsmedel i Kroatien under medeltiden.
 +
Lipa betyder lind på kroatiska.
  
 
{{rubrik|namn=Gångbara valutor}}
 
{{rubrik|namn=Gångbara valutor}}
Kuna.
+
Kroatiska kuna (HRK).  
  
 
{{rubrik|namn=Resecheckar}}
 
{{rubrik|namn=Resecheckar}}
går att lösa in på Splitska banka.
+
Resecheckar går att lösa in på '''Splitska banka'''.
  
 
{{rubrik|namn=Betalkort}}
 
{{rubrik|namn=Betalkort}}
Rad 91: Rad 99:
  
 
==Boende==
 
==Boende==
Hvar är full med hotell och rum för uthyrning. Lägenheter för uthyrning märks ut med en liten blå skylt som det står ''APARTMAN'' . Rum för uthyrning markeras med en liten blå skylt som det står ''SOBE'' på. Hotellen är organiserade i [http://www.suncanihvar.com Suncanihvar].
+
Hvar är fullt med hotell, lägenheter och rum för uthyrning. Lägenheter för uthyrning märks ut med en liten blå skylt med texten ''APARTMAN''. Rum för uthyrning markeras med en blå skylt med texten ''SOBE''. Som turist kan man gå från dörr till dörr och knacka för att fråga efter boende. I regel blir priset per dygn lägre om man väljer att stanna mer än tre dagar. Under högsäsong kan det vara svårt att hitta privat boende på detta sätt. Hotellen är organiserade i sammanslutningen '''Suncanihvar''' [http://www.suncanihvar.com ].
 +
Ofta står det även människor väntandes vid kajen där Jadrolinja-båtarna lägger till och erbjuder rum och lägenheter.
  
 
{{rubrik|namn=Lyx}}
 
{{rubrik|namn=Lyx}}
*Hotel Adriana, Nystylat med diskret designkänsla på västra kajen. Tel: +385 (0)21 750 200.
+
*'''Hotel Adriana''' - Nystylat hotel med diskret designkänsla på västra kajen. Tel: +385 (0)21 750 200.
*Hotel Hvar Yacht Club, Ungdomlig design på östra kajen. Tel: +385 (0)21 750 100.
+
*'''Hotel Hvar Yacht Club''' - Ungdomlig design på östra kajen. Tel: +385 (0)21 750 100.
*Hotel Amfora, Nyöppnat badhotell med härlig utsikt några hundra meter väster om stan vid första stranden. Tel: +385 (0)21 750 300.
+
*'''Hotel Amfora''' - Nyöppnat badhotell med härlig utsikt några hundra meter väster om stan vid första stranden. Tel: +385 (0)21 750 300.
  
 
{{rubrik|namn=Medel}}
 
{{rubrik|namn=Medel}}
*Hotel Pharos, Gammal trotjänare från sextiotalet på kullen mellan hamnen och badet i väster. Ingen AC.  Tel: +385 (0)21 741 028.
+
*'''Hotel Pharos''' - Gammal trotjänare från 1960-talet på kullen mellan hamnen och badet i väster. Ingen luftkonditionering.  Tel: +385 (0)21 741 028.
  
 
{{rubrik|namn=Budget}}
 
{{rubrik|namn=Budget}}
*Rum för uthyrning. Flera uthyrare möter upp vid varje inkommande färja. Fråga annars på turistbyrån vid torget efter en rekommenderad förmedling.
+
*Lägenhet eller rum för uthyrning. Flera uthyrare möter upp vid varje inkommande färja. Fråga annars på turistbyrån vid torget efter en rekommenderad förmedling.
  
 
==Mat och dryck==
 
==Mat och dryck==
I staden finns många restauranger. Maträtterna på menyn är i stort sett samma på alla restauranger, ett stort utbud av kroatiska rätter.
 
 
Man skiljer på de kalla förrätterna som är små och de varma sidorätterna, ''antipasti'', som är större rätter som kan räcka för den som inte är så hungrig. Ett vanligt exempel på varm sidorätt är spaghetti eller risotto med musslor.
 
 
Brödet som serveras kostar inget, på några ställen serveras även en liten aptitretare i italiensk stil utan kostnad.
 
 
Huvudrätterna serveras vanligtvis på ett uppläggningsfat tillsammans med lite varma grönsaker och t.ex. lite potatis. Tillägg som extra potatis, risotto eller små sallader kan beställas. Så gott som alla ställen serverar grillad nyfångad fisk, några grillade kötträtter, schnitzel, någon lammrätt och några skaldjurs-, bläckfiskrätter.
 
 
Vin (rött, vitt, rosé) och öl(ljus lager) är vanliga matdrycker. Husets vin är alltid kroatiskt eller till och med från Hvar, det går att få på karaff, halvliter eller mera. Några viner går att få på glas. De finaste ''restoran'' har även utländska viner.
 
  
 
Det finns i grunden tre sorters ställen att äta på:
 
Det finns i grunden tre sorters ställen att äta på:
Rad 121: Rad 121:
  
 
Menyerna är genomgående på minst två språk. Det är brukligt att ge 10 procent i dricks. Det är fullt med turister så man kan ha enkel klädsel om man vill, dock inte bara badkläder.
 
Menyerna är genomgående på minst två språk. Det är brukligt att ge 10 procent i dricks. Det är fullt med turister så man kan ha enkel klädsel om man vill, dock inte bara badkläder.
 +
 +
Maträtterna på menyn är i stort sett samma på alla restauranger, ett stort utbud av kroatiska rätter.
 +
 +
Man skiljer på små kalla förrätter och varma sidorätter, ''antipasti'', som är större rätter som kan räcka för den som inte är så hungrig. Ett vanligt exempel på varm sidorätt är spaghetti eller risotto med musslor. Brödet som serveras kostar inget, på några ställen serveras även en liten aptitretare i italiensk stil utan kostnad.
 +
 +
Huvudrätterna serveras vanligtvis på ett uppläggningsfat tillsammans med varma grönsaker och potatis. Tillägg som extra potatis, risotto eller små sallader kan beställas. Så gott som alla ställen serverar grillad nyfångad fisk, några grillade kötträtter, schnitzel, någon lammrätt och några skaldjurs- och/eller bläckfiskrätter.
 +
 +
Vin (rött, vitt, rosé) och öl(ljus lager) är vanliga matdrycker. Husets vin är alltid kroatiskt eller till och med från Hvar, det går att få på karaff, halvliter eller mera. Några viner går att få på glas. De finaste restaurangerna, ''restoran'', har även utländska viner.
  
 
{{rubrik|namn=Lyx}}
 
{{rubrik|namn=Lyx}}
Det skall finnas något ställe uppe i bergen som reseguiderna rekommenderar.
+
*'''Restaurang Panorama''' håller hög klass (och pris). Restaurangen ligger uppe i bergen i en bit utanför staden och har en vidunderlig utsikt.
De moderna hotellen Adriana och Hvar Yacht Club ser ut att ha ett modernt dyrare kök.
+
*De moderna hotellen '''Adriana''' och '''Hvar Yacht Club'''
 +
* '''Giaxa''' är en av de finare restaurangerna i Hvar med både bra fisk och kötträtter. Belägen, som många andra restauranger, bland gränderna bakom det stora torget.
 +
* '''Gariful''' är i grund och botten en fiskrestaurang men de serverar även bra kötträtter. Liggandes längst ut på kajspetsen erbjuder den en underbar kvällssol. Inne på restaurangen har de även ett fascinerande glasgolv med en fisktank under där bl.a. mindre hajar simmar. De erbjuder också catering och utkörning av mat till både hem och båtar.
  
 
{{rubrik|namn=Medel}}
 
{{rubrik|namn=Medel}}
Nästan alla ställen i centrum har samma prisnivå men alla har inte samma stil, service och sätt att hantera maten. det finns i princip tre restaurangområden i stan: Runt hamnen med stora uteserveringar med utsikt; Inne bland gränderna norr om hamnen med borden direkt på gatan; På torget.
+
Nästan alla ställen i centrum har samma prisnivå men alla har inte samma stil, service och sätt att hantera maten. Det finns i princip tre restaurangområden i stan: Runt hamnen med stora uteserveringar med utsikt. Inne bland gränderna norr om hamnen med borden direkt på gatan. På torget.
*Hanibal, en ''restoran'' på torget -Erfarenhet och service.  
+
*'''Hanibal''', en ''restoran'' på torget - Erfarenhet och service.  
*Macondo, en ''restoran'' med mycket grillat, vidunderligt läge längst ute på östra kajen.  
+
*'''Macondo''', en ''restoran'' med mycket grillat. Vackert läge längst ute på östra kajen.  
*Dva Ribara, på västra sidan av hamnen -En representant för de enklare med personlig touch. Allt smakar grill här.
+
*'''Dva Ribara''', på västra sidan av hamnen - En representant för de enklare restaurangerna med personlig touch. Allt smakar grill här.
  
 
{{rubrik|namn=Budget}}
 
{{rubrik|namn=Budget}}
Prova att bara beställa spaghetti på någon av restaurangerna.
+
* '''Bounty''' är troligen Hvars billigaste restaurang där man bland annat kan beställa en pastarätt för 40Kn(2012).
Fast Food på torget.
+
Annars kan man alltid prova att bara beställa spaghetti på någon av restaurangerna. Snabbmatställen finns bland annat på torget.
  
 
==Att se==
 
==Att se==
*Hamnen och stora torget men det är ju svårt att missa.
+
*Hamnen, marinan och det stora torget ''Sveti Stjepan'' (S:t Stefan) som är uppkallat efter stadens skyddshelgon. Torget sägs vara det största i Dalmatien och går knappast att missa.
*Det [[Venedig|venetianska]] [[kampanil|klocktornet]] vid Sankt Stefankatedralen på Stora torget.
+
*Hela gamla staden är trevlig att strosa i men speciellt gränderna och den gamla stadsmuren i norra delen av staden är mysiga.
*Hela gamla staden är trevlig att strosa i men speciellt: Gränderna och den gamla stadsmuren i norra delen av staden.
+
*Borgen ''Fortica'' (Španjola) från 1500-talet vakar majestätiskt över Hvar och syns tydligt då man anländer till staden från havssidan. Kvällstid är borgen upplyst och skapar en charmig atmosfär. Borgen rymmer mycket lokal historia och är öppen för allmänheten. Mot en mindre inträdesavgift kan man besöka fängelsehålorna samt få en fantastisk vy över staden. På borgen finns en mindre restaurang. 
*Det [[Spanien|spanska]] fortet som tronar över gamla staden högst upp kullen norr om stan. Gamla stan går halvägs upp till fortet och stadsmuren går hela vägen.
+
*Det [[Venedig|venetianska]] klocktornet vid Sankt Stefanskatedralen
 +
*Teatern samt byggnaden Arsenal som ligger i marinan. Teatern grundades redan 1512 och är en av de äldsta teatrarna i Europa. Teatern ligger andra våningen, ovanpå Arsenal. Arsenal kallas byggnaden i marinan med den bågformade öppningen. Under medeltiden gick vattnet ända in i byggnaden från hamnen. Venetianarna körde in sina skepp i Arsenal som var en plats för underhåll och reparationer av båtar under 1500-talet. 
 +
*Franciskanerklostret grundades 1461 och rymmer även Hvars stadsmuseum. Museet ligger något väster om huvudtorget vid marinan. Inträdesavgift.
  
 
==Att göra==
 
==Att göra==
Bad.
+
*Bad.
Shopping, nöjesliv och sevärdheter i stan.
+
*Shopping, nöjesliv och sevärdheter i stan.
 +
*Besöka någon av de kringliggande öarna som t.ex. Stipanska.
 +
*Snorkla.
 +
*Besöka vinodlingar.
 +
*Paddla kajak.
 +
*Hyra båt själv och utforska det adriatiska havet.
 +
 
 +
Utanför hotellet Adriana finns turistbyrån Atlas som även anordnar utflykter och aktiviteter på ön.
  
 
{{rubrik|namn=Shopping}}
 
{{rubrik|namn=Shopping}}
 
Affärerna är öppna till efter kl 22.
 
Affärerna är öppna till efter kl 22.
*Märkeskläder runt torget, något billigare än i [[Sverige]].
+
 
 +
*Märkeskläder runt torget, något billigare än i Sverige.
 
*Lokala souvenirer och lavendel i stånd vid kajkanten
 
*Lokala souvenirer och lavendel i stånd vid kajkanten
  
 
{{rubrik|namn=Aktiviteter}}
 
{{rubrik|namn=Aktiviteter}}
 
*Bad på klipporna precis väster och öster om stora hamnbassängen.
 
*Bad på klipporna precis väster och öster om stora hamnbassängen.
*Bad i vikarna längre öster och väster hamnbassängen. Stränderna består av platta sjöstenar, gratis och ej reserverade men solstolar kostar att hyra om man vill ha det. Exklusivt bad i sprillans nyfixad trettiotalsmiljö med förfriskningar och massage på ''bonj les bains'' fyra hundra meter väster om hamnen.
+
*Bad i vikarna längre öster och väster om hamnbassängen. Stränderna består av platta sjöstenar, men solstolar kostar att hyra om man vill ha det. Exklusivt bad i nyrenoverad 1930-talsmiljö med förfriskningar och massage på ''Bonj les bains'' 400 meter väster om hamnen.
  
==Nöjesliv==
+
==Nöjesliv==  
*Baren Carpe Diem på östra kajen är en lyxig bar med full fart.
+
*Baren ''Carpe Diem'' på östra kajen är en lyxig bar med full fart. Härliga after beach-partyn som pågår till långt in på småtimmarna.
*50 meter upp i skogen i en borgruin från slutet av västra kajen ligger ett diskotek som har öppet till kl 05.00 som spelar hit-musik, även nittiotal.
+
*''Carpe Diem Beach''. Nyöppnad (2008) bar på ön ''Stipanska'' (den andra ön i arkipelagen utanför Hvar). Taxibåtar går i skytteltrafik från marinan i Hvar till Pakleniöarna där nakenbad är tillåtet på vissa platser. Taxibåtar till ''Stipanska'' kostar ca 40 kronor tur och retur (2008) och färden tar tar ca 15-20 minuter. Väl där ute finns även en elegant bar med pool för den som inte vill bada i havet.
*Små ställen med dricka och modern musik ligger längs norra kajen.
+
*''Hula Hula Bar'' ligger ca 800 meter väster om marinan/torget, nära Hotel Amfora. Gå längs med havet för att komma dit.   
 +
*Ca 500 meter väster om torget och ca 50 meter upp i skogen ligger diskoklubben ''Veneranda. Veneranda'' ligger i en borgruin, spelar hit-musik (även 1990-tal) och har öppet till klockan 05:00.
 +
*Små ställen med dryck och modern musik ligger längs norra kajen.
 
*Ett jazzställe ett kvarter in, snett bakom Arsenal.
 
*Ett jazzställe ett kvarter in, snett bakom Arsenal.
  
Rad 165: Rad 187:
  
 
==Kommunikation==
 
==Kommunikation==
Internetcafé finns, ett ligger ett hus in i gränderna öster om torget. Mobiltäckningen är hygglig.
+
Internetcaféer finns, ett ligger ett hus in i gränderna öster om torget. Mobiltäckningen är hygglig. Postkontoret ligger på östra kajen.
  
 
==Säkerhet==
 
==Säkerhet==
 +
*Polis nås genom att ringa 92
 +
*Akutsjukvård nås genom att ringa 94
 +
*Sjöräddningen nås genom att ringa 9155
  
 
==Respektera==
 
==Respektera==
Rad 173: Rad 198:
  
 
==Problemlösare==
 
==Problemlösare==
Den researrangör de flesta firmor anlitar här ute är Atlas som varit i branschen i många år. De har ett kontor på norra kajen, de kan hjälpa till med att ordna det mesta. Vid torget i byggnaden Arsenal ligger den officiella turistbyrån. Det finns många svenskar i Hvar, ta hjälp av dessa.
+
* Vid torget i byggnaden Arsenal ligger den officiella '''turistbyrån'''. Tfn: +385 21 741 059. E-post: [email protected]
 +
* För den svenske turisten har '''Atlas''' ett kontor på norra kajen. Tfn: +385 21 741 91
  
 
==Övrigt==
 
==Övrigt==
 +
Kroatien har enligt undersökningar Europas tredje renaste vatten efter Malta och Cypern.
  
 
{{rubrik|namn=Andra resmål runt {{PAGENAME}}}}
 
{{rubrik|namn=Andra resmål runt {{PAGENAME}}}}
 
*Den stora staden Split på fastlandet, dit alla färjor går. Bra utgångspunkt för vidare utflykter.
 
*Den stora staden Split på fastlandet, dit alla färjor går. Bra utgångspunkt för vidare utflykter.
*Resten av ön [[Hvar (ö)]].
+
*Resten av ön Hvar.
*Sandstranden vid Bol på ön Brac.
 
 
*Ön Vis ännu längre ut.
 
*Ön Vis ännu längre ut.
*Den lilla staden [[Korcula]].
+
*Den lilla staden [[Korčula]] som ligger på grannön med samma namn.
  
 
{{rubrik|namn=Får absolut inte missas}}
 
{{rubrik|namn=Får absolut inte missas}}
Hamnen på kvällen när alla stora yachter lagt till.
+
*Hamnen på kvällen när alla stora yachter lagt till.  
 +
 
 +
{{ rubrik|namn=Att tänka på }}
 +
Pg.a. det rena vattnet trivs sjöborren mycket bra i vattnet runt Hvar så att om man ska bada bör man använda badskor eller åtminstone vara försiktig med var man sätter ner fötterna.
 +
 
 +
 
 +
{{geo|43.17251|16.44276}}
 +
[[WikiPedia:Hvar]]
 +
 
 +
 
  
 +
[[de:Hvar]]
 
[[en:Hvar]]
 
[[en:Hvar]]
 
[[it:Hvar]]
 
[[it:Hvar]]
 
[[WikiPedia:Hvar]]
 

Nuvarande version från 5 november 2012 kl. 19.48

STAD: Hvar
Lokalisering
Snabbfakta
Befolkning4138 inv.
Riktnummer021
Densitet55/km2
SpråkKroatiska
Transport
Flygplats(er)Saknas
Järnvägsstation(er)Saknas

Hvar är den största staden på ön med samma namn, som är en av de dalmatiska öarna i Adriatiska havet. Över den medeltida staden med sina trånga och vindlande gator vakar imponerande befästningar och runt om ligger berg som skiftar i lila, grått och grönt. Hvar har ett hektiskt nattliv, trevliga restauranger och fantastiska badmöjligheter i Adriatiska havet.

Hvar är en vacker stad men man bör inte missa de andra små byarna runt öns kust, som till exempel öns äldsta by Starigrad.

Att ta med sig till Hvar[Redigera]

 • Karta över hela Kroatien.
 • Sammanställning över färjelinjer.

Att ta med sig från Hvar[Redigera]

Från Hvar kan man t.ex. ta med sig en flaska av det inhemska vinet eller olika former av lavendel som t.ex. tvålar eller koncentrat för att tillverka egna.

Fakta om Hvar[Redigera]

Båtar vid västra kajen med den äldre bebyggelsen på den östra kullen i bakgrunden.

Hvar är en liten turiststad långt ut bland öarna med ett livligt restaurang- och nattliv. Staden är en typisk dalmatisk ort med gamla sandstenshus, vackra venetianska byggnader och en aktiv hamn för de lokala fiskebåtarna och gästande fritidsbåtar. Staden ligger mellan havet i söder och de brant sluttande bergssidorna i ett i övrigt glesbefolkat bergsområde i de allra västligaste delarna av ön.

Historia[Redigera]

Hvar delar sin historia med övriga Dalmatien vilket visar sig tydligt i byggnaderna. Här finns kyrkor från medeltid och trånga gränder med gamla hus i traditionell stil som inte tycks ha ändrats de senaste århundradena. Staden har rötter tillbaka till grekisk (jonisk) expansion 300 f.Kr., samhället kallades Dimos men av detta finns inga synliga spår. Som resten av Dalmatien har staden växlat nationalitet genom åren men under medeltiden var det venetianska inflytandet stort. Under 1800-talet började staden sitt nya liv som turiststad. Sedan 1960-talet har staden gradvis ökat i betydelse som ett populärt resmål.

Lokalbefolkningen[Redigera]

Lokalbefolkningen är mycket beroende av de inkomster som turismen för med sig under de hektiska sommarmånaderna. De är tillmötesgående och förstående mot turister, många hyr ut rum och lägenheter under sommaren. För att klara anstormningen av turister tar de även in arbetare från fastlandet. Många talar hjälpligt något annat europeiskt språk förutom kroatiskan som engelska, tyska, italienska, franska eller ryska.

Hvar är ingen stor stad och mycket av det traditionella lantliga livet lever kvar, i omgivningarna odlas mycket mat. I hamnen ser man de små fiskebåtarna komma och gå och rensa fiskarna direkt på kajkanten för att sedan läggas på grillen och serveras. På restaurangerna kan man få mycket som är lokalt odlat, som t.ex. vin från Hvar.

Stadsdelar[Redigera]

Hvar har en historiskt intressant stadskärna och väster och öster därom den ligger nyare områden.

Att ta sig till Hvar[Redigera]

Färja från Split eller Korcula, landsvägen från resten av Hvar via antingen den gamla vägen över bergen eller den nya vägen längs södra kusten.

Med flyg

Om man skall ta sig hit med charter eller linjeflyg får man flyga till Split på fastlandet och sedan ta buss och färja ut till Hvar. Färdig transfer rekommenderas för den som inte varit här innan. Den internationella flygplatsen Split Airport [1] ligger ca 20 kilometer väster om Split. Bussar går regelbundet mellan flygplatsen och Split. En enkelresa med buss kostar ca 45 kronor (2008). Vid normal trafik tar resan in till Split ca 30-40 minuter. Bussen stannar ca 300 meter från färjeläget som ligger i centrala Split. Taxi från Split airport till färje-/bussterminalen kostar ca 375 SEK (2008).

Med färja

Det går personfärja med Jadrolinjia' [2] direkt till Hvar från Split. Man kan även ta färja från antingen Split eller Korčula till Stari Grad och därifrån med taxi eller buss till Hvar.

Sommartid kör flera små färjebolag egna katamaraner. Krilo [3] kör den bekvämaste för 20 kuna (2008) enkel väg. Sunčani Hvar kör för 100 kuna (2008) enkel väg. Det finns även linjer som går någon gång om dagen från öarna Vis eller Korčula. Alla färjor går från östra kajen mitt i Hvar.

Med buss

Från färjeläget i Starigrad går det regelbundet bussar till/från staden. Bussresan kostar 20 kuna (2008) och tar strax över en halvtimme. Bussarnas avgångstider är anpassade efter färjornas avgångar/ankomster. Bussfärden går på en ny och snirklande väg, efter ett tag passerar den genom en kort tunnel och därefter uppenbarar sig en vacker vy då vägen snirklar sig fram en bit upp på bergssidan på sydkusten innan den når Hvar från öster.

Med bil

Det går inte att komma till Hvar direkt med bilfärja. Kommer man med bil får man istället ta bilfärjan från Split på fastlandet till Hvar (flera avgångar under högsäsong). Färden tar ca 1 timma och 45 minuter och kostar ca 290 kronor enkel väg (2008). Denna bilfärja lägger till i färjeläget i Starigrad. Därifrån är det ca 20 kilometer till Hvar. Vägen håller bra standard, har en fil i vardera körriktningen och slingrar sig över öns högsta topp innan den når Hvar.

Det går även att ta bilfärjan från Drvenik på fastlandet till Sućuraj längst i öster och därefter köra till Hvar. Överfarten tar ca 20-30 minuter och är ett alternativ om man har varit i sydligaste Kroatien. Landskapet på Hvar är fantastisk och präglas av cypresser, lavendelfält, vinodlingar och små byar. Trafiken är relativt sparsam men turister bör tänka sig för innan man bestämmer sig för att köra den ca 70 kilometer långa sträckan mellan Sućuraj längs i öster till Hvar i sydväst. Vägen håller inte samma standard som den mellan Starigrad och Hvar stad. Den är på sina håll mycket smal och slingrar sig längs med bergsryggen. Vägförhållandena tillåter sällan hastigheter över 40 km/h och tar i regel ett par timmar.

Hamnbassängen öppnar sig åt söder, här med många båtar på svaj och en färja på väg ut. Pakleniöarna i bakgrunden
Med cykel

Det går att ta sig till staden via landvägen men det är en krävande resa med flera hundra meters höjdskillnad på vägen i de omgivande bergen. Cykeln kan tas med på färjan. Om man tänkt cykla på Hvar bör man dock vara medveten om att vägarna ofta är mycket smala och inte alltid i bästa skick, samt att de inhemska befolkningen kör relativt fort.

Med egen båt

Det går utmärkt att lägga till i Hvars hamn med egen båt. Endast stora yachter lägger till vid kajen, resten får lägga sig på redden. Antingen kan man lägga sig i den breda hamnbassängen mitt i stan eller någon kilometer ut vid Pakleniöarna. Hamnen är utsatt för vindar från söder.

Några kilometer västerut på S:t Klementsön ligger gästhamnen Palmižana [4], tfn: +385 (0)21 744995.

Förflyttning i Hvar[Redigera]

Det mest praktiska är att förflytta sig till fots, med taxi, cykel eller vespa. Det går att hyra båtar, cyklar och vespor vid torget och marinan. De billigaste vesporna kostar ca 260 kronor per dag.

Med buss

Det finns inga lokalbussar i Hvar men hotellen kör små minibussar, framförallt i samband med transfer.

Med bil

Ingen trafik i stadens gamla delar, vilket knappt är möjligt även för de lokala transporter som ändå får köra in. Parkering nordost om centrum.

Med taxi

Taxi TIHI [5] Tfn: 98 33 88 24 eller 98 89 48 25.

Med cykel

Det är inte lämpligt att cykla i Hvar. I staden är det trångt och runt staden är det rejäla backar.

Betalning[Redigera]

Den kroatiska valutan heter Kuna, förkortat Kn, på vissa ställen kan det även gå att betala med euro. Kuna delas i vad som kallas Lipa. 1 Kuna = 100 Lipa.

Kuna betyder mård på kroatiska och flera andra slaviska språk. Namnet på valutan baseras på att mårdpälsar användes som betalningsmedel i Kroatien under medeltiden. Lipa betyder lind på kroatiska.

Gångbara valutor

Kroatiska kuna (HRK).

Resecheckar

Resecheckar går att lösa in på Splitska banka.

Betalkort

VISA och andra stora betalkort accepteras i stan. Små butiker utanför det direkta centrumet har inte alltid möjligheten att ta kort.

Bankomater

Det finns bankomater som tar VISA och andra stora kort. En bankomat ligger mitt på Stora torget.

Boende[Redigera]

Hvar är fullt med hotell, lägenheter och rum för uthyrning. Lägenheter för uthyrning märks ut med en liten blå skylt med texten APARTMAN. Rum för uthyrning markeras med en blå skylt med texten SOBE. Som turist kan man gå från dörr till dörr och knacka på för att fråga efter boende. I regel blir priset per dygn lägre om man väljer att stanna mer än tre dagar. Under högsäsong kan det vara svårt att hitta privat boende på detta sätt. Hotellen är organiserade i sammanslutningen Suncanihvar [6]. Ofta står det även människor väntandes vid kajen där Jadrolinja-båtarna lägger till och erbjuder rum och lägenheter.

Lyx
 • Hotel Adriana - Nystylat hotel med diskret designkänsla på västra kajen. Tel: +385 (0)21 750 200.
 • Hotel Hvar Yacht Club - Ungdomlig design på östra kajen. Tel: +385 (0)21 750 100.
 • Hotel Amfora - Nyöppnat badhotell med härlig utsikt några hundra meter väster om stan vid första stranden. Tel: +385 (0)21 750 300.
Medel
 • Hotel Pharos - Gammal trotjänare från 1960-talet på kullen mellan hamnen och badet i väster. Ingen luftkonditionering. Tel: +385 (0)21 741 028.
Budget
 • Lägenhet eller rum för uthyrning. Flera uthyrare möter upp vid varje inkommande färja. Fråga annars på turistbyrån vid torget efter en rekommenderad förmedling.

Mat och dryck[Redigera]

Det finns i grunden tre sorters ställen att äta på:

 • Restaurangerna som på kroatiska heter: Restoran, Gostionica, Konoba.
 • De enklare ställena framförallt för dryck: Kavana (Café), slasticarna (Glassbar)
 • Snabbmatställena: FAST FOOD

Menyerna är genomgående på minst två språk. Det är brukligt att ge 10 procent i dricks. Det är fullt med turister så man kan ha enkel klädsel om man vill, dock inte bara badkläder.

Maträtterna på menyn är i stort sett samma på alla restauranger, ett stort utbud av kroatiska rätter.

Man skiljer på små kalla förrätter och varma sidorätter, antipasti, som är större rätter som kan räcka för den som inte är så hungrig. Ett vanligt exempel på varm sidorätt är spaghetti eller risotto med musslor. Brödet som serveras kostar inget, på några ställen serveras även en liten aptitretare i italiensk stil utan kostnad.

Huvudrätterna serveras vanligtvis på ett uppläggningsfat tillsammans med varma grönsaker och potatis. Tillägg som extra potatis, risotto eller små sallader kan beställas. Så gott som alla ställen serverar grillad nyfångad fisk, några grillade kötträtter, schnitzel, någon lammrätt och några skaldjurs- och/eller bläckfiskrätter.

Vin (rött, vitt, rosé) och öl(ljus lager) är vanliga matdrycker. Husets vin är alltid kroatiskt eller till och med från Hvar, det går att få på karaff, halvliter eller mera. Några viner går att få på glas. De finaste restaurangerna, restoran, har även utländska viner.

Lyx
 • Restaurang Panorama håller hög klass (och pris). Restaurangen ligger uppe i bergen i en bit utanför staden och har en vidunderlig utsikt.
 • De moderna hotellen Adriana och Hvar Yacht Club
 • Giaxa är en av de finare restaurangerna i Hvar med både bra fisk och kötträtter. Belägen, som många andra restauranger, bland gränderna bakom det stora torget.
 • Gariful är i grund och botten en fiskrestaurang men de serverar även bra kötträtter. Liggandes längst ut på kajspetsen erbjuder den en underbar kvällssol. Inne på restaurangen har de även ett fascinerande glasgolv med en fisktank under där bl.a. mindre hajar simmar. De erbjuder också catering och utkörning av mat till både hem och båtar.
Medel

Nästan alla ställen i centrum har samma prisnivå men alla har inte samma stil, service och sätt att hantera maten. Det finns i princip tre restaurangområden i stan: Runt hamnen med stora uteserveringar med utsikt. Inne bland gränderna norr om hamnen med borden direkt på gatan. På torget.

 • Hanibal, en restoran på torget - Erfarenhet och service.
 • Macondo, en restoran med mycket grillat. Vackert läge längst ute på östra kajen.
 • Dva Ribara, på västra sidan av hamnen - En representant för de enklare restaurangerna med personlig touch. Allt smakar grill här.
Budget
 • Bounty är troligen Hvars billigaste restaurang där man bland annat kan beställa en pastarätt för 40Kn(2012).

Annars kan man alltid prova att bara beställa spaghetti på någon av restaurangerna. Snabbmatställen finns bland annat på torget.

Att se[Redigera]

 • Hamnen, marinan och det stora torget Sveti Stjepan (S:t Stefan) som är uppkallat efter stadens skyddshelgon. Torget sägs vara det största i Dalmatien och går knappast att missa.
 • Hela gamla staden är trevlig att strosa i men speciellt gränderna och den gamla stadsmuren i norra delen av staden är mysiga.
 • Borgen Fortica (Španjola) från 1500-talet vakar majestätiskt över Hvar och syns tydligt då man anländer till staden från havssidan. Kvällstid är borgen upplyst och skapar en charmig atmosfär. Borgen rymmer mycket lokal historia och är öppen för allmänheten. Mot en mindre inträdesavgift kan man besöka fängelsehålorna samt få en fantastisk vy över staden. På borgen finns en mindre restaurang.
 • Det venetianska klocktornet vid Sankt Stefanskatedralen
 • Teatern samt byggnaden Arsenal som ligger i marinan. Teatern grundades redan 1512 och är en av de äldsta teatrarna i Europa. Teatern ligger på andra våningen, ovanpå Arsenal. Arsenal kallas byggnaden i marinan med den bågformade öppningen. Under medeltiden gick vattnet ända in i byggnaden från hamnen. Venetianarna körde in sina skepp i Arsenal som var en plats för underhåll och reparationer av båtar under 1500-talet.
 • Franciskanerklostret grundades 1461 och rymmer även Hvars stadsmuseum. Museet ligger något väster om huvudtorget vid marinan. Inträdesavgift.

Att göra[Redigera]

 • Bad.
 • Shopping, nöjesliv och sevärdheter i stan.
 • Besöka någon av de kringliggande öarna som t.ex. Stipanska.
 • Snorkla.
 • Besöka vinodlingar.
 • Paddla kajak.
 • Hyra båt själv och utforska det adriatiska havet.

Utanför hotellet Adriana finns turistbyrån Atlas som även anordnar utflykter och aktiviteter på ön.

Shopping

Affärerna är öppna till efter kl 22.

 • Märkeskläder runt torget, något billigare än i Sverige.
 • Lokala souvenirer och lavendel i stånd vid kajkanten
Aktiviteter
 • Bad på klipporna precis väster och öster om stora hamnbassängen.
 • Bad i vikarna längre öster och väster om hamnbassängen. Stränderna består av platta sjöstenar, men solstolar kostar att hyra om man vill ha det. Exklusivt bad i nyrenoverad 1930-talsmiljö med förfriskningar och massage på Bonj les bains 400 meter väster om hamnen.

Nöjesliv[Redigera]

 • Baren Carpe Diem på östra kajen är en lyxig bar med full fart. Härliga after beach-partyn som pågår till långt in på småtimmarna.
 • Carpe Diem Beach. Nyöppnad (2008) bar på ön Stipanska (den andra ön i arkipelagen utanför Hvar). Taxibåtar går i skytteltrafik från marinan i Hvar till Pakleniöarna där nakenbad är tillåtet på vissa platser. Taxibåtar till Stipanska kostar ca 40 kronor tur och retur (2008) och färden tar tar ca 15-20 minuter. Väl där ute finns även en elegant bar med pool för den som inte vill bada i havet.
 • Hula Hula Bar ligger ca 800 meter väster om marinan/torget, nära Hotel Amfora. Gå längs med havet för att komma dit.
 • Ca 500 meter väster om torget och ca 50 meter upp i skogen ligger diskoklubben Veneranda. Veneranda ligger i en borgruin, spelar hit-musik (även 1990-tal) och har öppet till klockan 05:00.
 • Små ställen med dryck och modern musik ligger längs norra kajen.
 • Ett jazzställe ett kvarter in, snett bakom Arsenal.

Arbete[Redigera]

Kommunikation[Redigera]

Internetcaféer finns, ett ligger ett hus in i gränderna öster om torget. Mobiltäckningen är hygglig. Postkontoret ligger på östra kajen.

Säkerhet[Redigera]

 • Polis nås genom att ringa 92
 • Akutsjukvård nås genom att ringa 94
 • Sjöräddningen nås genom att ringa 9155

Respektera[Redigera]

Problemlösare[Redigera]

 • Vid torget i byggnaden Arsenal ligger den officiella turistbyrån. Tfn: +385 21 741 059. E-post: [email protected]
 • För den svenske turisten har Atlas ett kontor på norra kajen. Tfn: +385 21 741 91

Övrigt[Redigera]

Kroatien har enligt undersökningar Europas tredje renaste vatten efter Malta och Cypern.

Andra resmål runt Hvar
 • Den stora staden Split på fastlandet, dit alla färjor går. Bra utgångspunkt för vidare utflykter.
 • Resten av ön Hvar.
 • Ön Vis ännu längre ut.
 • Den lilla staden Korčula som ligger på grannön med samma namn.
Får absolut inte missas
 • Hamnen på kvällen när alla stora yachter lagt till.
Att tänka på

Pg.a. det rena vattnet trivs sjöborren mycket bra i vattnet runt Hvar så att om man ska bada bör man använda badskor eller åtminstone vara försiktig med var man sätter ner fötterna.