Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Hamburg

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Version från den 17 september 2006 kl. 10.27 av Riggwelter (Diskussion | bidrag)
Hoppa till: navigering, sök
Hamburg

Default Banner.jpg

STAD: Hamburg
Lokalisering
Snabbfakta
Befolkning1 740 000 inv.
Riktnummer
Densitet/km2
SpråkTyska
Transport
Flygplats(er)Hamburg, Lübeck-(Hamburg-)Blankensee, Hamburg-Ütersen
Järnvägsstation(er)Hauptbahnhof, Altona, Dammtor, Harburg, Bergedorf

Hamburg är en viktig hamnstad vid floden Elbe i norra Tyskland. Staden har 1 740 000 invånare vilket gör den till Tysklands andra största stad. Hamburgregionen har totalt över fyra miljoner invånare.

Att ta med sig till Hamburg

Att ta med sig från Hamburg


Fakta om Hamburg

Hamburg är både en stad och en region (Bundesland). Detta gör att man rankar sin status som en "fri stad" mycket högt eftersom man anser att man är så långt möjligt fristående från andra delstater som finns och har funnits i Tyskland. Trots detta har Hamburg alltid varit en internationell stad, inte bara på grund av sin geografiska och merkantila position, utan också politiskt sett.

Eftersom Hamburg är och mer eller mindre alltid har varit en viktig hamnstad ser man fortfarande med stolthet på sitt förflutna som en viktig hörnsten i stadens och landets ekonomi. Från 1241 och framåt var man medlem av Hansan, det medeltida handelsmonopolet som dominerade Östersjöregionen. Under de stora emigrationerna under 1800- och 1900-talen reste många från Hamburgs hamn. Hamnen är idag Europas näst största och världens sjunde största hamn. Med anledning av detta marknadsför sig Hamburg bl.a. som "Porten till omvärlden". Hamburg är den rikaste regionen i Europa, tätt följt av Bryssel och London.

Hamburg är även en av Europas mediala huvudstäder. Hälften av de tyska dagstidningarna och stora magasinen har sitt ursprung här. Något som är mindre känt är också att Hamburg, tätt efter Seattle och Toulouse, är centrum för världens flygindustri eftersom en av Airbus fabriker ligger här.

Stadens merkantila förflutna märks även i dess arkitektur. det enda slottet i Hamburg är stadshuset, vilket inhyser stadsfullmäktige. Staden har fortfarande stora kvarter med mycket dyra hus och villor, ursprungligen byggda av köpmän och sjömän och omgivna an frodig grönska. Under andra världskriget bombades stora delar av staden, med tiotusentals dödsöffer och över en miljon hemlösa som följd.

Historia

Lokalbefolkningen

Hamburg vidmakthåller fortfarande sin tradition att vara en öppen men diskret stad. Många invånare, i likhet med många nordtyskar, kan först synas vara en smula reserverade, men lär man känna personen blir de i likhet med svenskar öppna och vänskapliga.

Stadsdelar

Att ta sig till Hamburg

Till följd av Hamburgs betydelse finns det många olika sätt att ta sig hit.

Med flyg
  • Hamburgs flygplats. Hamburg har den fjärde största flygplatsen i Tyskland vilket gör den till ett naturligt mål för den som skall ta sig till landet. Hamburgs flygplats är stängd nattetid vilket gör att försenade flyg omdirigeras till Hannover, Frankfurt eller någon annan flygplats i landet. Det kan därför vara bra att boka flyg som landar något så när tidigt på kvällen. Nu är detta inte något stort problem, men det kan vara bra att ha i minnet om man kommer långväga ifrån.

Flygplatsen, som är mycket populär bland plane-spotters, omge av Schreberggärtner (minituiöst underhållna landområden), parker och grönytor med cykel- och vandringsleder överallt. Området är populärt inte bara på grund av sina många utkiksplatser, men också för att Lufthansa Technik (Flygbolaget Lufthansas underhållsdivision) har sitt stora servicecenter här, något som gör att det landar många ovanliga flygplan.

Flygplatsen är nyligen renoverad inklusive en ny terminalbyggnad med bra information och service. Beroende på från vilken gate flyget går får man vara beredd på att gå en bit.

Även om flygplatsen hart när ligger i staden är den inte nödvändigtvis helt enkel att nå. Om man har bråttom kan det vara en bra idé att ta taxi, men det kan kosta mycket pengar. Bussar från flygplatsen går till Hamburgs centralstation, till Ohlsdorf och till Rahlstedt. Vid alla tre platserna kan man byta till pendeltåg och tunnelbana. Till nationella/internationella järnvägslinjer byter man på centralstationen. Det kostar ca 3 euro att ta sig till flygplatsen och resan inkluderar nästan alltid minst ett byte. Var ute i god tid.

Flygbusslinjen "Airport Express" går till centralstationen men omfattas inte av biljetter för kollektivtrafik, utan man måste köpa en särskild bussbiljett. Priset är ca 5 euro för en enkelbiljett och resan tar ca 25 minuter.

  • Hamburg-Lübeck, även Hamburg-Blankensee (LBC). Denna flygplats trafikeras bl av Ryanair och [Wizzair, ibland under destinationsnamnet Lübeck-Blankensee. Flygplatsen ligger ca 65 km från Hamburg längs Autobahn A1. Härifrån går flyg till London Stansted (Storbritannien), Shannon och Dublin (Irland), Glasgow Prestwick, Stockholm Skavsta, Milano Bergamo (Italien), Pisa och Gdansk. Bussar till flygplatsen går från Hamburgs centralstation (ZOB, intill järnvägsstationen), kostar 8 euros och tar minst en timme. Fri parkering för den som åker bil sker vid flygplatsens parkering P3.
  • Hamburg-Ütersen flygplats (EDHE) trafikeras av nationella flyg, främst till tyska öar i Östersjön. Flygplatsen nås endast med taxi. Närmaste järnvägsstation är Tornesch.
Med buss

Nationell och internationell busstrafik utgår från busstationen ZOB bredvid Hamburgs centralstation. Avgångar mot Berlin sker flera gånger om dagen. Bussar till Lübeck avår från Wandsbek.

Med tåg

Hamburg har fem stora järnvägsstationer: Hauptbahnhof, Altona, Dammtor, Harburg och Bergedorf. Härifrån går tåg både inom och utom landet:

För att planera resan och köpa biljetter använder man sig lämpligen av Deutsche Bahns reseplanerare.

Med bil
Med cykel

Förflyttning i Hamburg

Med buss
Med tåg
Med bil
Med taxi
Med cykel

Betalning

Gångbara valutor
Resecheckar
Betalkort
Bankomater

Boende

Lyx
Medel
Budget

Mat och dryck

Lyx
Medel
Budget

Att se

Att göra

Shopping

Hamburg har flera affärer som skyltar med Second Hand, men i själva verket består sortimentet mest av icke använda varor. Butikerna är ofta dock värda ett besök.

  • N&H Kleidermarkt: Max-Brauer-Allee 174;

S: Holstenstraße

  • Vintage & Rags: Kurze Mühren 6;

U: Mönckebergstraße

Aktiviteter

Nöjesliv

Arbete

Kommunikation

Säkerhet

Respektera

Problemlösare

Övrigt

Andra resmål runt Hamburg
Får absolut inte missas
Externa länkar