Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Skillnad mellan versioner av "Grönland"

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Hoppa till: navigering, sök
Grönland

Default Banner.jpg

(Högtider: Krymper bilden - tänk på utskriftskravet i Wikitravel:Vad Wikitravel är och inte är)
Rad 42: Rad 42:
  
 
===Klimat===
 
===Klimat===
{{bidrag saknas}}
+
Tundraklimat vid kusterna, Permanent snö i de innersta områdena.
  
 
===Högtider===
 
===Högtider===
Rad 125: Rad 125:
  
 
==Mat och dryck==
 
==Mat och dryck==
{{bidrag saknas}}
+
*Sälögon.
  
 
==Att se==
 
==Att se==

Versionen från 18 december 2007 kl. 17.41

LAND: Grönland
Flagga
Lokalisering
Snabbfakta
HuvudstadNuuk
Regeringautonomt område (hör till Danmark)
ValutaDansk krona (DKK)
Ytatotal: 2 166 086 km2
vatten:
Befolkning56 344 inv.
Språkgrönländska, danska, engelska
Religionevangelisk-luthersk
Landsnummer+299
Internetdomängl
TidszonUTC - UTC-4

Grönland (grönländska: Kalaallit Nunaat, danska: Grønland) är ett självstyrande område som hör till Danmark, men brukar räknas till Nordamerika. Grönland är världens till ytan största icke-kontinentala ö. Dess närmsta grannländer är Island i sydost, Kanada i väst och det norska Svalbard i nordost.

Planering innan resan

Att ta med sig till Grönland

Att ta med sig från Grönland

Fakta om Grönland

Även om platta världskartor ger bilden av att Grönland skulle vara lika stort som Afrika, är det egentligen "bara" lika stort som Mexiko. Grönland har världens lägsta befolkningstäthet.

Av det danska kungariket upptar Grönland 97% av ytan.

Var försiktig med kartor över Grönland, eftersom många grönländska namn enkelt refererar till ett speciellt geografiskt inslag. Som exempel, namnet "Kangerlussuaq" är enklare än vad man kanske väntat sig, det betyder "Stor Fjord".

När du besöker Grönland, dra dig inte för att fråga efter vägen till affärer eller ställen att äta eller sova på, även om du inte tror att det finns något. De flesta orter, till och med Nuuk, är små nog för att alla ska veta var allting ligger, och därför har ingen brytt sig om att sätta upp skyltar. Bli inte förvånad över att komma in i ett fullt utrustat snabbköp inuti en grå fabriksliknande byggnad mitt ute i ingenstans.

Historik

Orsaken till att Grönland tillhör Danmark är att under vikingarnas upptäcksresor under 900-talet, koloniserades Grönland av norrmännen. Vem som hade kontrollen över ön skiftade beroende på utvecklingen i Europa. Urinvånarna, inuiterna, (grönländska: Kalaallit, men kalla dem inte eskimåer, det uppfattas som en förolämpning) har kulturellt starkare band med inuiterna i norra Kanada än med någon europeisk civilisation.

Enligt legenden valdes namnet för att locka folk till att hellre bosätta sig där än på Island. Grönland består dock av mer is (ungefär 84% av landytan), och Islands klimat är generellt sett mildare och en bättre förutsättning för grön växtlighet. Faktum är att det är mer sannolikt att Grönland döptes efter dess södra kust (det första vikingarna såg av ön) var grön och bördig under den varma period som rådde under medeltiden.

Lokalbefolkningen

Klimat

Tundraklimat vid kusterna, Permanent snö i de innersta områdena.

Högtider

Karta över Grönland (danska namn inom parentes)

Regioner

Städer

Att ta sig till Grönland

Med flyg
Med buss
Med tåg
Med båt
Med bil
Med cykel

Förflyttning i Grönland

Med flyg
Med buss
Med tåg
Med bil
Med taxi
Med cykel
Med liftning

Betalning

Gångbara valutor

På Grönland används danska kronor.

Resecheckar
Betalkort
Bankomater

Boende

Grönland är dyrt. Trevliga hotell finns i alla de mer besökta platserna (Hotel Hans Egede i Nuuk, Hotel Arctic, med dess igloorum, och Hotel Hvide Falk i Ilulissat), men det finns billigare alternativ. Försök på Seaman's Home-hotellen i Maniitsoq, Nuuk, Qaqortoq, Sisimiut och Aasiaat. Fråga också hos turistkontoret i Nuuk, som kan se var lokala uthyrare hyr ut rum för en tredjedel av hotellkostnaden. Uthyrarna talar oftast både danska och grönländska, samt en del knagglig engelska.

Mat och dryck

  • Sälögon.

Att se

  • Isberg och glaciärer (speciellt vid Ilulissatfjorden).
  • Djurlivet - valar, sälar, valrossar, myskoxar, renhjortar och isbjörnar.
  • Midnattssolen - på de norra 2/3 av Grönland stannar solen över horisonten i dagar, ibland veckor, under sommaren. Under resten av sommaren, i veckorna under sommarsolståndet (21 juni, en nationell helgdag), ser man solen gå ner bara en liten bit varje natt, himlen blir aldrig helt mörk. (Under vintern är det så klart raka motsatsen, med mörker dygnet runt).

Att göra

  • Köra/åka hundsläde
  • Vandra
  • Kajakpaddling
  • Bergsklättring

Arbete

Kommunikation

Säkerhet

Kriminalitet riktad mot turister är i princip okänt på Grönland. De flesta grönlänningar är på något sätt beroende av turismen och vill ha ett gott rykte. Det finns inga "farliga områden" i städerna. Så länge besökaren använder sunt förnuft och etikett, kommer hon/han klara sig fint.

Hälsa

Under sommaren är dagarna på Grönland väldigt långa. Var säker på att du får tillräckligt med sömn, eftersom sömnbrist kan leda till alla sorters hälsoproblem.

Under sommaren ska du även se upp med de nordlevande insekterna.

Respektera

Att kalla en grönlänning / inuit för "eskimå" rekommenderas inte, faktum är att många uppfattar det som en förolämpning, eftersom det lokalt har samma betydelse som "grottmänniska".

Problemlösare

I Sverige
På plats

Övrigt

Får absolut inte missas