Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Skillnad mellan versioner av "Frankrike"

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Hoppa till: navigering, sök
Frankrike

Default Banner.jpg

(Klimat)
Rad 36: Rad 36:
  
 
===Klimat===
 
===Klimat===
Klimatet är väldigt skiftande. Uppe i norr är det ett något varmare klimat jämfört med Sverige. Nere i söder är där riktigt medelhavsklimat. I mitten av Frankrike är det mycket skiftande klimat. Här kan man lägga in en punkt. Kanske en til här. till öster är där snötäckta berg och till väster är där blött och sådant, ungefär som England. Det skiftande klimatet gör naturligtvis Frankrike till ett spännande land med olika ansikten om man befinner sig i Paris, i Provence eller på den franska rivieran.
+
Klimatet är väldigt skiftande. Uppe i norr är det ett något varmare klimat jämfört med Sverige. Nere i söder är där riktigt medelhavsklimat. I mitten av Frankrike är det mycket skiftande klimat. till öster är där snötäckta berg och till väster är där blött och sådant, ungefär som England. Det skiftande klimatet gör naturligtvis Frankrike till ett spännande land med olika ansikten om man befinner sig i Paris, i Provence eller på den franska rivieran.
  
 
===Högtider===
 
===Högtider===
 
Frankrike har nationaldag den 14 Juli.
 
Frankrike har nationaldag den 14 Juli.
Även den 13 Juli är det stora runkdagen då alla samlas, går ut ur husen o lägger en sats på gatan
 
  
 
==Regioner==
 
==Regioner==

Versionen från 12 mars 2009 kl. 05.46

LAND: Frankrike
Flagga
FlagFrance.png
Lokalisering
LocationFrance.png
Snabbfakta
HuvudstadParis
Regeringrepublik
ValutaEuro (EUR)
Ytatotal: 551695 km2
vatten:
Befolkning61 miljoner inv.
SpråkFranska
Religionromersk-katolsk
Landsnummer+33
Internetdomän.fr
Tidszon

Frankrike är ett land i Europa.

Planering innan resan

Det behövs inget visum för att resa till Frankrike.

Att ta med sig till Frankrike

Badkläder och är man i Paris är det bra skor som gäller.

Att ta med sig från Frankrike

Fakta om Frankrike

Frankrike är ett av de största länderna i Europa både till yta och befolkning. Frankrike är ett av de mest besökta turistländerna i världen.

Historik

Frankrikes historia är oftast skräckinjagande med tanke på att Frankrike har varit med i de båda världskrigen. Det bästa sättet att lära känna den franska historien är att åka dit och kolla. Det finns så mycket man inte kan förklara med ord och det är oftast att man missar någonting när man berättar såhär, igenom text.

Lokalbefolkningen

Lokalbefolkningen är inte alltid så trevlig och hjälper inte alltid en turist som har frågor, framförallt inte om man inte talar franska. Det är viktigt att vara väldigt artig om man vill ha hjälp och se till att lära dig några fraser på franska. "Den otrevlige franmannen/fransyskan" är ett välkänt begrepp världen över och självklart stämmer det gamla ordspråket "ingen rök utan eld". Fransmännen och Frankrike har ofta röstats fram som de otrevligaste landet i Europa (med många Östeuropeiska länder därefter) och de minst hjälpsamma människorna man som turist kan möta på. Om man ska ut till landet och semestra så är det en väldig fördel om man kan prata franska. I större städer kan man ofta klara sig med engelska, men inled med några artiga fraser på franska och fråga om de talar engelska på franska innan du börjar kommunicera på engelska (framförallt om du har amerikanskt uttal). Om du är svensk och talar engelska är det oftast en fördel, jämfört om de tror att du är från USA. Tänk också på att de flesta äldre i Frankrike faktiskt aldrig har lärt sig engelska och kanske knappt har hört språket talas. Den (för oss svenskar) formella artigheten bör respekteras och om du följer den kommer du att bli mycket bättre bemött. Fransmännen är ett stolt folk med mycket integritet.

Klimat

Klimatet är väldigt skiftande. Uppe i norr är det ett något varmare klimat jämfört med Sverige. Nere i söder är där riktigt medelhavsklimat. I mitten av Frankrike är det mycket skiftande klimat. till öster är där snötäckta berg och till väster är där blött och sådant, ungefär som England. Det skiftande klimatet gör naturligtvis Frankrike till ett spännande land med olika ansikten om man befinner sig i Paris, i Provence eller på den franska rivieran.

Högtider

Frankrike har nationaldag den 14 Juli.

Regioner

Städer

Att ta sig till Frankrike

Med flyg

De som reser till Paris reser oftast med flyg.

Med buss
Med tåg

Man kan komma till Frankrike med tåg från grannländerna.

Med båt

Man kan komma till Frankrika med båt från Brittiska öarna.

Med bil

Man kan komma till Frankrike med bil från grannländerna.

Med cykel

Förflyttning i Frankrike

Med flyg
Med buss
Med tåg

Den franska järnvägen SNCF (fransk motsvarighet till SJ) håller mycket hög klass på resan. Med höghastighetstågen TGV reser man snabbt till och från Paris och andra större städer. Som rabbat kort har dem "12-25"(douze vingtcinq) Som ger rabbater på upp til 50% och som gäller för ungdomar mellan 12-25.

Med bil
Med taxi
Med cykel
Med liftning

Betalning

Gångbara valutor

Euro

Resecheckar
Betalkort
Bankomater

Boende

Ett stort utbud från femstjärniga lyxhotell till enkla "gites".

Mat och dryck

Att se

Eiffeltornet, Paris hjärta. Tornet är 324 m högt, då inklusive den 24 meter höga Tv-masten. Eiffeltornet invigdes 1889. Endast en person dog under byggandet

Triumfbågen, byggdes 1806 i Napoleon Bonaparte order för att fira segern vid Austerliz. Men blev klart 1836. Under Triumfbågen ligger "den okända soldatens grav". Triumfbågen är ca 50 meter hög. Du finner Triumfbågen på Place de l'Étoile.

Tycker man om modern arkitektur är La Defence att föredra, där har man dessutom den andra triumfbågen.

  • Alperna
  • Mont Saint Michel
  • Franska rivieran, Provence och Monaco

Att göra

Badsemester på sommaren antingen vid Medelhavs- eller Atlantkusten. På vintern kan man skida i Alperna. Fransk matkultur är världsberömd och det finns ett stort antal lokala specialiteter. skidåkningen i frankrike är extraordinär och alla kommer att uppskatta skidåkning i världsklass.

Arbete

Kommunikation

Det är alltid ett extra plus att man kan franska om man ska till ett fransktalande land. Man bör kunna några fraser som t.ex. Hej, tack så mycket, ursäkta mig, hejdå och en fras som du kan använda när du ska fråga om vägen. Och om man kan dessa fraser så b lära dig sådanna saker som fransmannen svarar på dessa frågor/fraser. Det kan ju vara så illa att man inte kan någon franska alls och absoulut inte tänker att läsa och försöka komma ihåg en endaste liten fras. För denna person ska man åtminstånde kunna engelska och försöka att fråga unga människor i Frankrike.

Bortsett från turistorter pratar de flesta fransmän ogärna engelska. Men genom att bara visa intresse och åtminstone försöka prata franska med dem brukar det mesta gå smidigt. Och i flera fall har fransmännen efter en stund själva valt att prata engelska, om än brokigt.

Säkerhet

Undvik mörka och skumma platser särskilt på natten. Det kan finnas ficktjuvar på platser där det rör sej mycket folk, särskilt i Paris.

Respektera

Många religiösa byggnader är populära turistmål. Då man besöker en kyrka bör man tänka på några detaljer:

  • Om en gudstjänst eller mässa pågår kan tillträdet vara begränsat. Propsa inte då på att få komma in.
  • Det är vanligt att människor går till kyrkan för att be, även om ingen gudsjtänst pågår, något som kan kännas ovant för en svensk.
  • Klädseln är viktig. Den som kommer barfota i sandaler, shorts och hawaiiskjorta göre sig inte besvär att komma in i en kyrka. Ordnad klädsel är ett måste - långbyxor, vanliga skor och en diskret tröja. Självfallet tar man av sig eventuell huvudbonad innan man går in. Kvinnor bör inte ha en kjol som sluta ovanför knäna och axlarna skall vara täckta.
  • Fotografera inte under pågående mässa. Stäng om möjligt av blixten.

Problemlösare

I Sverige
På plats

Övrigt

Får absolut inte missas