Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Estland

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Version från den 20 september 2011 kl. 16.15 av 80.201.20.116 (Diskussion) (Förflyttning i {{PAGENAME}})
Hoppa till: navigering, sök
Estland

Default Banner.jpg

LAND: Estland
Flagga
FlagEstonia.png
Lokalisering
LocationEstonia.png
Snabbfakta
HuvudstadTallinn
Regeringrepublik
ValutaEuro (EUR) från och med den 1 januari 2011
Ytatotal: 45 226 km2
vatten: 4,56%
Befolkning1 324 333 inv.
SpråkEstniska, ryska
Religionevengelisk-luthersk och ortodox
Landsnummer+372
Internetdomän.ee
TidszonGMT + 2

Estland [2] är ett land i Östeuropa i den del som kallas för Baltikum.

Karta över Estland

Planering före resan

Det behövs inget visum för att resa till Estland, om man är EU-medborgare.

Att ta med sig till Estland

Att ta med sig från Estland

Det estniska hantverket är känt och särskilt olika textilier är populärt att ta med sig. Alkoholdrycker och tobaksprodukter är billigare i Estland än i Norden.

Fakta om Estland

Estland återfick sin självständighet 1991 efter att ha varit ockuperat av Sovjetunionen i över 50 år.

Historik

Lokalbefolkningen

Estlands befolkning utgörs i huvudsak av ester (69 %). Den ryska minoriteten uppgår till ca 26 % av hela befolkningen.

Språk

Det enda officiella språket är estniska, fastän speciellt Tallinn och landskapet Ida-Virumaa har en betydande rysktalande befolkning. Estniska är ett finsk-ugriskt språk, som närmast är besläktat med finskan och avlägset släkt med ungerskan. Yngre ester och personer i turistbranschen kan i regel engelska. Den äldre generationen behärskar allmänt ryska, men många ester vill trots det inte prata ryska.

Klimat

Estland ligger mellan kontinentalt och maritimt klimat. De inre delarna av landet har om sommaren i genomsnitt varmare och om vintern kallare väder än kustområdena. Mest snö brukar det finnas i sydöstra Estland.

Högtider

 • 1 januari: Nyårsdagen
 • 24 februari: Självständighetsdagen
 • Varierande: Långfredag
 • 1 maj: Vårhögtiden
 • 23 juni: Segerdagen
 • 24 juni: Midsommardagen
 • 20 augusti: Dagen för självständighetens återställande
 • 24 december: Julafton
 • 25 december: Juldagen
 • 26 december: Annandag jul

Regioner

Estland delas upp i 15 landskap (maakond).

Städer

De enda städerna i Estland med över 100 000 invånare är Tallinn och Tartu. Nästan alla andra städer är mer småstadslika, och det är gott om riktigt små städer med bara några tusen invånare.

 • Tallinn (ca 400 000 inv.)
 • Tartu (ca 100 000 inv.)
 • Pärnu
 • Narva
 • Viljandi
 • Kuressaare
 • Haapsalu

Att ta sig till Estland

Med flyg

Flyg från Stockholm-Arlanda till Tallinn, Tartu och Kuressaare (Ösel).

Med buss

Eurolines bussar mellan Tallinn och Riga kör flera gånger dagligen. Bussar från Sankt Petersburg och [[Kiev] till Tallinn och Tartu går mer sällan. [3]

Med tåg

Internationell tågtrafik går för tillfället endast till Ryssland. Tågförbindelsen mellan Tallinn och Riga är inte i drift.

Med båt

Vill man ta sig till Estland från Norden, gör man detta enklast med färja från Stockholm eller Helsingfors. Tallink går varje dag mellan Stockholm och Tallinn. Mellan Helsingfors och Tallinn går Eckerö Line, Linda Line, Nordic Jet Line, Tallink, Viking Line och SuperSeacat, totalt fler är 20 avgångar per dygn. De snabbgående båtarna går inte vintertid.

Rutten Kapellskär - Paldiski trafikeras av Baltic Scandinavian Line och Tallink. Båda är i huvudsak avsedda för godstrafik, men bilresenärer tas med i mån av plats. Glöm inte registreringsbevis i original!

Tidigare har det funnits reguljär färjetrafik på rutten, men inte för tillfället.

Med bil

Från Lettland (Via Baltica) och Ryssland.

Med cykel

Förflyttning i Estland

Transporterna inom Estland är koncentrerade till landsvägarna.

Med flyg

Inrikesflyg går till öarna Ösel, (Kuressaare) och Dagö (Kärdla) från både Tallinn och Pärnu. Även den lilla ön Runö (Ruhnu) i Rigabukten nås med flygplan.

Med buss

Estlands bussnät är heltäckande och man når alla landets hörn med buss. Mellan de största städerna går moderna expressbussar som inte stannar på mellanliggande hållplatser. De kostar en aning mer än de vanliga regionalbussarna. Under veckoslut och semestersäsongen lönar det sig att boka biljett i förväg antingen på internet eller direkt från busstationen. Tidtabeller och biljetter på [4].

Med tåg

Tågen i Estland är långsamma och går relativt sällan. Från Tallinns centralstation går Edelaraudtees dieseldrivna fjärrtåg till Tartu, Narva, Viljandi och Pärnu. Från Tartu kan man resa vidare till Valga och mot Petseri. [5] I Tallinns närområden går eldrivna lokaltåg. [6].

Med bil

Vägstandarden är allmänt taget god på huvudvägarna, medan lokalvägar kan hålla sämre standard och ibland sakna beläggning. Trafikkulturen är aningen tuffare i Estland än i Norden; man ser ofta riskabla omkörningar och säkerhetsavstånd är för många bilförare ett okänt begrepp. Halvljusen ska alltid vara påslagna. Gränsen för rattfylleri är 0 promille.

Med taxi

Taxiväsendet är privatiserat. Man bör se upp för taxibilar som saknar taxameter eller officiell taxalista i sidofönstret.

Med cykel

Estlands topografi är flack, trafikmängderna relativt små utanför huvudvägarna och det finns gott om små turistanläggningar. Därför lämpar sig landet utmärkt för cykelsemester. Ösel är ett särskilt populärt cykellandskap. Man bör dock som i övriga Norden förbereda sig på ostadigt väder.

Med liftning

Liftning är vanligare i Estland än i övriga Norden men är trots det inget pålitligt förflyttninssätt.

Betalning

Gångbara valutor

Från och med den 1 januari 2011 har Estland euron som sin valuta.

Resecheckar
Betalkort
Bankomater

I de större städerna finns det gott om bankomater, men i landsortsstäderna finns ofta bara en eller ett par automater.

Boende

I städerna finns många hotell och pensionat som i allmänhet håller en hög standard. På landsbygden kan gärna man bo på gamla herrgårdar eller olika slags vandrarhem ("puhkemajad").

Mat och dryck

Den estniska matkulturen är influerad både från Ryssland och Tyskland. I den traditionella matlagningen ingår mycket fläsk, fisk, svamp och bär. Blodkorv med surkål hör till det estniska julbordet.

Restaurangerna i håller nycket varierande standard, och fortfarande märks den unga servicekulturen - serveringspersonalen kan ibland vara okunnig, likgiltig och långsam. I Tallinn finns restauranger med influenser från många länder. Invandringen från Kaukasien under sovjettiden syns i ett anmärkningsvärt antal kaukasiska restauranger.

Kroglivet blomstrar i Tallinn, studentstaden Tartu och sommarstaden Pärnu, men i övriga Estland är utbudet anspråkslöst.

Att se

Ester har en speciell kärlek för naturen , och många säger att det bästa de vet är att sitta under ett träd i en skog eller fotvandra i en nationalpark.

Dessa nationalparker administreras av Estlands miljöministerium:

 • Karula nationalpark
 • Lahemaa nationalpark 50 km öster om Tallinn, 1000 kvadratkilomater av havsvikar, halvöar och skog.
 • Matsalu nationalpark
 • Soomaa nationalpark [7] Soomaa betyder "myrmark".
 • Vilsandi (Filsand) nationalpark, västra Ösel. Täcker 238 kvadratkilomater, varav 163 kvadratkilometer är havsområde och 75 kvadratkilometer land, 160 öar .
 • Jägalafallet Jägalafallet är Estlands vattenfall.

Lugn omgivning och oförstörd natur. Estlands 1,500 öar är en praktfull möjlighet att uppleva naturen. De två största öarna på estniska kusten är är :

 • Ösel (Saaremaa) med staden Kuressaare och ett av få välbevarade medeltida slotten i Baltikum.
 • Dagö (Hiiumaa) och staden Kärdla.

Turister kan besöka nationalparker, öar och vattenfall på egen hand eller så med delta i turer ordnade av turistbyråer som t.ex. TrekBaltics.

 • Museer. Esterna visar gärna upp sin hembygd och historia på olika museer. I Tallinn finns ett stort antal museer, av vilka det kändaste torde vara konstmuseet KUMU.

Att göra

 • Friluftsmuseet Rocca al mare i västra Tallinn.
 • Tallinns djurpark
 • Badstränder
  • Pirita i Tallinn
  • Pärnu och söderut

Festivaler

 • Rabarock, Järvakandi, [1]. Två dagars musik festival i juni, sedan 2005.

Arbete

Kommunikation

Trådlösa lokala nätverk (Wlan) är mycket vanliga i Tallinn och de andra större städerna.

Huvudposten i Tallinn finns på adressen Narva mnt 1.

Säkerhet

Respektera

 • Esterna är stolta över sitt land eftersom det är ett litet land som, trots århundraden av utländsk ockupation och blodiga strider, behållt sin kultur och sitt språk.
 • Ester är ett hårt arbetande folk, ibland kallas de för Europas svar på japanerna. Ibland sägs det (även ofta av dem själva) att ester inte kan njuta av livet, eftersom de jämt måste arbeta. Tillbringa lite tid med ester, och du kommer antagligen uppleva motsatsen.
 • När man går in i ett hem gäller samma sak som i Sverige, att man skall ta av sig skorna.
 • Höj inte rösten i ett samtal.
 • Man bör undvika att diskutera Sovjetperioden (1944-91) med esterna, speciellt med de äldre. Ur deras synvinkel var Estland ockuperat av Sovjetunionen. I princip alla ester har en nära anhörig som deporterats till arbets- koncentrationsläger i Sibirien. Det största misstaget du kan göra är att kalla ester för ryssar. Dock bryr sig inte många om du skulle råka kalla dem sovjeter, speciellt dem äldre än 25.
 • Får en est veta att man är svensk kan bara det faktiskt leda till att man blir trevligare bemött. För många ester ses den svenska "ockupationen" 1560-1718 som en relativt god tid för Estland, i alla fall jämfört med den sovjetiska. I kustområdena finns byar med starka band till den svenska kulturen, till exempel på ön Ösel. Många ester har bekanta som flydde till Sverige under/efter andra världskriget.

Problemlösare

I Sverige
På plats

Övrigt

Får absolut inte missas