Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Skillnad mellan versioner av "Estland"

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Hoppa till: navigering, sök
Estland

Default Banner.jpg

m (Återställer till tidigare version av DorganBot)
(Respektera)
Rad 115: Rad 115:
  
 
==Respektera==
 
==Respektera==
Man bör undvika att diskutera Sovjetperioden (1944-91) med esterna.
+
Esterna är stolta över sitt land eftersom det är ett litet land som, trots århundraden av utländsk ockupation och blodiga strider, behållt sin kultur och sitt språk.
 +
 
 +
Ester är ett hårt arbetande folk, ibland kallas de för Europas svar på japanerna. Ibland sägs det (även ofta av dem själva) att ester inte kan njuta av livet, eftersom de jämt måste arbeta. Tillbringa lite tid med ester, och du kommer antagligen uppleva motsatsen.
 +
 
 +
*När du går in i ett hem gäller samma sak som i Sverige: ta av dig skorna.
 +
 
 +
*Höj inte rösten i ett samtal.
 +
 
 +
*Man bör undvika att diskutera Sovjetperioden (1944-91) med esterna, speciellt med de äldre. Ur deras synvinkel var Estland ockuperat av Sovjetunionen. I princip alla ester har en nära anhörig som deporterats till arbets- koncentrationsläger i  [[Sibirien]]. Det största misstaget du kan göra är att kalla ester för ryssar. Dock bryr sig inte många om du skulle råka kalla dem sovjeter, speciellt dem äldre än 25.
 +
 
 +
*Får ester veta att du är svensk kan bara det faktiskt leda till att du blir trevligare bemött. För många ester ses den svenska "ockupationen" 1560-1718 som en relativt god tid för Estland, i alla fall jämfört med den sovjetiska. I kustområdena finns byar med starka band till den svenska kulturen. Många ester har bekanta som flydde till Sverige under/efter andra världskriget.
  
 
==Problemlösare==
 
==Problemlösare==

Versionen från 30 november 2007 kl. 21.06

LAND: Estland
Flagga
FlagEstonia.png
Lokalisering
LocationEstonia.png
Snabbfakta
HuvudstadTallinn
Regeringrepublik
ValutaKroon
Ytatotal: 45 226 km² km2
vatten: 4,56%
BefolkningEster, ryssar, finnar, vitryssar, ukrainare inv.
SpråkEstniska, ryska
Religionevengelisk-luthersk och ortodox
Landsnummer+372
Internetdomän.ee
TidszonGMT + 2

Estland [1] är ett land i Östeuropa i den del som kallas för Baltikum.

Planering innan resan

Karta över Estland


Att ta med sig till Estland

Att ta med sig från Estland

Fakta om Estland

Historia

Lokalbefolkningen

Klimat

Högtider

Landskap

Dit- och hemresa

Med färja

Vill man ta sig till Estland från Skandinavien gör man detta enklast med färja från Stockholm eller Helsingfors. Tallink trafikerar flera gånger i veckan mellan Stockholm och Tallinn. Mellan Helsingfors och Tallinn trafikerar Eckerö Line, Linda Line, Nordic Jet Line, Tallink, Viking Lineoch SuperSeacat, totalt finns det mer är 20 avgångar per dygn. De snabbgående båtarna trafikerar inte vintertid.

Med flyg

Det finns en internationell flygplats i Tallinn.

Med bil

Från Lettland och Ryssland.

Förflyttning

Betalning

Estniska krooni (EEK). I Tallinn accepterar man euro på platser där det rör sej mycket turister.

Boende

Livsmedel

Att se

Tallinn

Nationalparker

Ester har en speciell kärlek för naturen , och många säger att det bästa de vet är att sitta under ett träd i en skog eller fotvandra i en nationalpark.

Dessa nationalparker administreras av Estlands miljöministerium:

 • Karula nationalpark
 • Lahemaa nationalpark 50 km öster om Tallinn, 1000 kvadratkilomater av havsvikar, halvöar och skog.
 • Matsalu nationalpark
 • Soomaa nationalpark [2] Soomaa betyder ("myrarnas land")
 • Vilsandi nationalpark Täcker 238 kvadratkilomater, varav 163 kvadratkilomater är havsområde och 75 kvadratkilomater land, 160 öar .
 • Jägalafallet

Jägalafallet är Estlands största vattenfall.

Öar i Östersjön

Lugn omgivning och oförstörd natur. Estlands 1,500 öar är en praktfull möjlighet att uppleva naturen. De två största öarna på estniska kusten är är :

 • Saaremaa med staden Kuressaare och ett av få välbevarade medeltida slotten i Baltikum.
 • Hiiumaa och staden Kärdla

Turister kan besöka nationalparker, öar och vattenfall på egen hand eller så med delta i turer ordnade av turistbyråer som t.ex. TrekBaltics.

Att göra

Arbete

Kommunikation

Säkerhet

Respektera

Esterna är stolta över sitt land eftersom det är ett litet land som, trots århundraden av utländsk ockupation och blodiga strider, behållt sin kultur och sitt språk.

Ester är ett hårt arbetande folk, ibland kallas de för Europas svar på japanerna. Ibland sägs det (även ofta av dem själva) att ester inte kan njuta av livet, eftersom de jämt måste arbeta. Tillbringa lite tid med ester, och du kommer antagligen uppleva motsatsen.

 • När du går in i ett hem gäller samma sak som i Sverige: ta av dig skorna.
 • Höj inte rösten i ett samtal.
 • Man bör undvika att diskutera Sovjetperioden (1944-91) med esterna, speciellt med de äldre. Ur deras synvinkel var Estland ockuperat av Sovjetunionen. I princip alla ester har en nära anhörig som deporterats till arbets- koncentrationsläger i Sibirien. Det största misstaget du kan göra är att kalla ester för ryssar. Dock bryr sig inte många om du skulle råka kalla dem sovjeter, speciellt dem äldre än 25.
 • Får ester veta att du är svensk kan bara det faktiskt leda till att du blir trevligare bemött. För många ester ses den svenska "ockupationen" 1560-1718 som en relativt god tid för Estland, i alla fall jämfört med den sovjetiska. I kustområdena finns byar med starka band till den svenska kulturen. Många ester har bekanta som flydde till Sverige under/efter andra världskriget.

Problemlösare