Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Skillnad mellan versioner av "Ecuador"

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Hoppa till: navigering, sök
Ecuador

Default Banner.jpg

(Säkerhet)
m (Återställer till tidigare version av Riggwelter)
(5 mellanliggande versioner av 4 användare visas inte)
Rad 4: Rad 4:
 
|Regering=
 
|Regering=
 
|Valuta=USA-Dollar
 
|Valuta=USA-Dollar
|YtaTotal=283,560
+
|YtaTotal=283 560
 
|YtaLand=
 
|YtaLand=
 
|YtaVatten=
 
|YtaVatten=
Rad 14: Rad 14:
 
|Tidszon=UTC-5}}
 
|Tidszon=UTC-5}}
  
'''Ecuador''' är ett land i [[Sydamerika]]. Landet ligger vid Stilla Havs-kusten och angränsar till [[Colombia]] samt [[Peru]].
+
'''Ecuador''' är ett land i [[Sydamerika]]. Landet ligger vid Stilla Havs-kusten och gränsar till [[Colombia]] och [[Peru]].
  
 
==Planering innan resan==
 
==Planering innan resan==
 
{{bidrag saknas}}
 
{{bidrag saknas}}
 +
 
===Att ta med sig till {{PAGENAME}}===
 
===Att ta med sig till {{PAGENAME}}===
 
{{bidrag saknas}}
 
{{bidrag saknas}}
 +
 
===Att ta med sig från {{PAGENAME}}===
 
===Att ta med sig från {{PAGENAME}}===
{{bidrag saknas}}
+
Inför resa till de kustnära provinserna och till områden belägna under 2 000 meters höjd rekommenderas resenären att äta malariaprofylax.
  
 
==Fakta om {{PAGENAME}}==
 
==Fakta om {{PAGENAME}}==
Rad 72: Rad 74:
  
 
{{rubrik|namn=Med buss}}
 
{{rubrik|namn=Med buss}}
Att resa med buss inom Ecuador är ett måste som turist. Bussarna trafikerar de flesta/alla delar av landet. Det är genom att ta bussen som de flesta av lokalbefolkningen förflyttar sig då bilarna på landsbygden och i Anderna är få. Kvinnor och barn har förtur på sittplatserna och man reser sig då en äldre person behöver platsen. Det är billigt att resa med buss och kostar ungefär 1 dollar per timme. Man betalar då man går på bussen. Då Anderna sträcker sig genom hela landet, kan korta sträckor på kartan i verkligheten innbära många fler timmar än beräknat då bussen sakta klättrar uppför branta serpentinvägar. Vägarnas skick varierar, men de allra flesta är asfalterade. Ecuadorianerna kikar gärna på de få turister som finns på bussen. De allra flesta är mycket trevliga och hjälpsamma. Man kan stanna bussen även om man inte är vid ett busstopp. Standarden på bussrana är varierande. Om man reser med nattbussen från Quito till kusten, skall man vara noga med att välja en som reser non-stop. Dessa ska vara något säkrare.
+
Att resa med buss i Ecuador är ett måste som turist. Bussarna trafikerar de flesta/alla delar av landet. Det är genom att ta bussen som de flesta av lokalbefolkningen förflyttar sig, då bilarna på landsbygden och i Anderna är få. Kvinnor och barn har förtur på sittplatserna och man reser sig då en äldre person behöver platsen. Det är billigt att resa med buss och kostar ungefär 1 dollar per timme. Man betalar då man går på bussen. Då Anderna sträcker sig genom hela landet, kan korta sträckor på kartan i verkligheten innbära många fler timmar än beräknat, då bussen sakta klättrar uppför branta serpentinvägar. Vägarnas skick varierar, men de allra flesta är asfalterade. Ecuadorianerna kikar gärna på de få turister som finns på bussen. De allra flesta är mycket trevliga och hjälpsamma. Man kan stanna bussen även om man inte är vid ett busstopp. Standarden på bussrana är varierande. Om man reser med nattbussen från Quito till kusten, skall man vara noga med att välja en som går non-stop. Dessa ska vara något säkrare.
  
 
{{rubrik|namn=Med tåg}}
 
{{rubrik|namn=Med tåg}}
Rad 93: Rad 95:
  
 
{{rubrik|namn=Gångbara valutor}}
 
{{rubrik|namn=Gångbara valutor}}
Sedan dollarn (USD)har blivit landets enda valuta, är detta den bästa att använda sig av och ha med sig in i landet.
+
Sedan dollarn (USD)har blivit landets enda valuta, är detta den bästa att använda och ha med sig in i landet.
 
{{rubrik|namn=Resecheckar}}
 
{{rubrik|namn=Resecheckar}}
 
{{bidrag saknas}}
 
{{bidrag saknas}}
  
 
{{rubrik|namn=Betalkort}}
 
{{rubrik|namn=Betalkort}}
Endast lite i finare restauranger, butiker och förstås större kedjor och shoppingcenters kan man vara säker att man kan betala med kort. För att vara på den säkra sidan, ha alltid kontanter till hands.
+
Endast i lite finare restauranger, butiker och förstås större kedjor och shoppingcentra kan man vara säker att kunna betala med kort. För att vara på den säkra sidan, ha alltid kontanter till hands.
  
 
{{rubrik|namn=Bankomater}}
 
{{rubrik|namn=Bankomater}}
Rad 127: Rad 129:
 
Situationen i Ecaudor är för närvarande lugn, men undantagstillstånd råder fortfarande.  
 
Situationen i Ecaudor är för närvarande lugn, men undantagstillstånd råder fortfarande.  
  
Resande till Ecuador uppmanas följa händelseutvecklingen noga då spänningarna kvarstår och nya oroligheter kan inte uteslutas.
+
Resande till Ecuador uppmanas följa händelseutvecklingen noga, då spänningarna kvarstår och nya oroligheter inte kan uteslutas.
  
 
****************************************************************
 
****************************************************************
  
Illegala aktiviteter såsom smuggling av narkotika och lätta vapen samt kidnappningar förekommer dock i landets norra delar där väpnade grupper från grannlandet Colombia opererar. Ett flertal utländska medborgare som varit involverade i narkotikasmuggling har dömts till kännbara fängelsestraff. Politiska demonstrationer uppträder sporadiskt över hela landet vilket ibland leder till avspärrningar av motorvägar på landsbygden.  
+
Illegala aktiviteter såsom smuggling av narkotika och lätta vapen samt kidnappningar förekommer dock i landets norra delar där väpnade grupper från grannlandet Colombia opererar. Ett flertal utländska medborgare som varit involverade i narkotikasmuggling har dömts till kännbara fängelsestraff. Politiska demonstrationer uppträder sporadiskt över hela landet, vilket ibland leder till avspärrningar av motorvägar på landsbygden.  
  
 
Personlig säkerhet
 
Personlig säkerhet
  
Ran och ficktjuvar förekommer allt oftare i hela landet, speciellt i större städer. Resenären rekommenderas därför att inte bära smycken och andra värdesaker synligt samt undvika att medföra större summor i kontanter. Enstaka fall av väpnade överfall och våldtäkter har förekommit. Även fall av väpnade överfall och valdtäkter har ökat på sistone
+
Rån och ficktjuvar förekommer allt oftare i hela landet, speciellt i större städer. Resenären rekommenderas därför att inte bära smycken och andra värdesaker synligt samt undvika att medföra större summor i kontanter. Enstaka fall av väpnade överfall och våldtäkter har förekommit. Även fall av väpnade överfall och våldtäkter har ökat på sistone
  
Ambassaden vill göra resenären uppmärksam på förekomsten av drogen scopolamin som ges via mat, dryck och cigaretter. Den kan också spridas via luften i form av en viftning med en näsduk eller via flygblad. Drogen är mycket snabbverkande och resulterar ofta i medvetslöshet varför den används i stor utsträckning vid rån. Resenären bör därför undvika erbjudanden om mat, dryck och cigaretter från främlingar.  
+
Ambassaden vill göra resenären uppmärksam på förekomsten av drogen scopolamin som ges via mat, dryck och cigaretter. Den kan också spridas via luften i form av en viftning med en näsduk eller via flygblad. Drogen är mycket snabbverkande och resulterar ofta i medvetslöshet, varför den används i stor utsträckning vid rån. Resenären bör därför undvika erbjudanden om mat, dryck och cigaretter från främlingar.  
  
Taxiresor bör förbeställas. Hotell och restauranger samt speciella bolag utanför flygplatser och större köpcentra är ofta behjälpliga med att beställa taxi från kända taxibolag. Resenären rekommenderas att resa i grupp och anlita kända resebyråer.  
+
Taxiresor bör förbeställas. Hotell, restauranger och speciella bolag utanför flygplatser och större köpcentra är ofta behjälpliga med att beställa taxi från kända taxibolag. Resenären rekommenderas att resa i grupp och anlita kända resebyråer.  
  
Inför resan är det viktigt att resenären packar sitt bagage på egen hand och att resenären inte erbjuder sig att forsla varor för okända individers räkning.
+
Inför resan är det viktigt att resenären packar sitt bagage på egen hand och att han/hon inte erbjuder sig att forsla varor för okända individers räkning.
  
 
==Respektera==
 
==Respektera==

Versionen från 29 september 2011 kl. 14.38

LAND: Ecuador
Flagga
FlagEcuador.png
Lokalisering
LocationEcuador.png
Snabbfakta
HuvudstadQuito
Regering
ValutaUSA-Dollar
Ytatotal: 283 560 km2
vatten:
Befolkning13 547 510 inv.
SpråkSpanska, Quechua, Indianspråk
ReligionKatoliker 95 %
Landsnummer+593
Internetdomän.ec
TidszonUTC-5

Ecuador är ett land i Sydamerika. Landet ligger vid Stilla Havs-kusten och gränsar till Colombia och Peru.

Planering innan resan

Att ta med sig till Ecuador

Att ta med sig från Ecuador

Inför resa till de kustnära provinserna och till områden belägna under 2 000 meters höjd rekommenderas resenären att äta malariaprofylax.

Fakta om Ecuador

Historik

Republiken Ecuador var en av tre länder som uppstod efter Gran Colombia delades 1830 (de övriga länderna var Colombia och Venezuela). Mellan 1904 och 1942 blev Ecuador av med områden i flera konflikter med grannländerna. Ett gränskrig med Peru varade mellan 1995 och 1999.

Lokalbefolkningen

Klimat

Högtider

Regioner

Städer

Att ta sig till Ecuador

Med flyg
Med buss
Med tåg
Med båt
Med bil
Med cykel

Förflyttning i Ecuador

Med flyg
Med buss

Att resa med buss i Ecuador är ett måste som turist. Bussarna trafikerar de flesta/alla delar av landet. Det är genom att ta bussen som de flesta av lokalbefolkningen förflyttar sig, då bilarna på landsbygden och i Anderna är få. Kvinnor och barn har förtur på sittplatserna och man reser sig då en äldre person behöver platsen. Det är billigt att resa med buss och kostar ungefär 1 dollar per timme. Man betalar då man går på bussen. Då Anderna sträcker sig genom hela landet, kan korta sträckor på kartan i verkligheten innbära många fler timmar än beräknat, då bussen sakta klättrar uppför branta serpentinvägar. Vägarnas skick varierar, men de allra flesta är asfalterade. Ecuadorianerna kikar gärna på de få turister som finns på bussen. De allra flesta är mycket trevliga och hjälpsamma. Man kan stanna bussen även om man inte är vid ett busstopp. Standarden på bussrana är varierande. Om man reser med nattbussen från Quito till kusten, skall man vara noga med att välja en som går non-stop. Dessa ska vara något säkrare.

Med tåg
Med bil
Med taxi
Med cykel
Med liftning

Betalning

Gångbara valutor

Sedan dollarn (USD)har blivit landets enda valuta, är detta den bästa att använda och ha med sig in i landet.

Resecheckar
Betalkort

Endast i lite finare restauranger, butiker och förstås större kedjor och shoppingcentra kan man vara säker att kunna betala med kort. För att vara på den säkra sidan, ha alltid kontanter till hands.

Bankomater

Bankomater finns i de flesta städer och fler och fler kommer hela tiden.

Boende

Boende finns i alla olika prisklasser i de större städerna. På mindre orter finns det oftast något billigare alternativ att hitta, ibland i ecuadorianernas hem. Många av vandrarhemmen har inte varmvatten. Standarden varierar, men de allra flesta är enkla, men rena. Överallt i Ecuador slänger man pappret i en hink bredvid toaletten.

Mat och dryck

Att se

Att göra

Arbete

Kommunikation

Säkerhet

Reseinformation för svenskar i Ecuador 2010-10-07 Säkerhetssituationen i landet

Situationen i Ecaudor är för närvarande lugn, men undantagstillstånd råder fortfarande.

Resande till Ecuador uppmanas följa händelseutvecklingen noga, då spänningarna kvarstår och nya oroligheter inte kan uteslutas.

Illegala aktiviteter såsom smuggling av narkotika och lätta vapen samt kidnappningar förekommer dock i landets norra delar där väpnade grupper från grannlandet Colombia opererar. Ett flertal utländska medborgare som varit involverade i narkotikasmuggling har dömts till kännbara fängelsestraff. Politiska demonstrationer uppträder sporadiskt över hela landet, vilket ibland leder till avspärrningar av motorvägar på landsbygden.

Personlig säkerhet

Rån och ficktjuvar förekommer allt oftare i hela landet, speciellt i större städer. Resenären rekommenderas därför att inte bära smycken och andra värdesaker synligt samt undvika att medföra större summor i kontanter. Enstaka fall av väpnade överfall och våldtäkter har förekommit. Även fall av väpnade överfall och våldtäkter har ökat på sistone

Ambassaden vill göra resenären uppmärksam på förekomsten av drogen scopolamin som ges via mat, dryck och cigaretter. Den kan också spridas via luften i form av en viftning med en näsduk eller via flygblad. Drogen är mycket snabbverkande och resulterar ofta i medvetslöshet, varför den används i stor utsträckning vid rån. Resenären bör därför undvika erbjudanden om mat, dryck och cigaretter från främlingar.

Taxiresor bör förbeställas. Hotell, restauranger och speciella bolag utanför flygplatser och större köpcentra är ofta behjälpliga med att beställa taxi från kända taxibolag. Resenären rekommenderas att resa i grupp och anlita kända resebyråer.

Inför resan är det viktigt att resenären packar sitt bagage på egen hand och att han/hon inte erbjuder sig att forsla varor för okända individers räkning.

Respektera

Problemlösare

I Sverige
På plats

Övrigt

Får absolut inte missas