Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Skillnad mellan versioner av "Danmark"

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Hoppa till: navigering, sök
Danmark

Default Banner.jpg

m (Återställer till tidigare version av 92.136.216.47)
(Boende)
Rad 132: Rad 132:
 
==Boende==
 
==Boende==
 
En dansk specialitet är '''kro''' [http://www.krohotel.dk/], enäldre typ av värdshus som finns i nästan varje stad i Danmark. Pris och nivå varierar från plats till plats, och var och en kro är unik.
 
En dansk specialitet är '''kro''' [http://www.krohotel.dk/], enäldre typ av värdshus som finns i nästan varje stad i Danmark. Pris och nivå varierar från plats till plats, och var och en kro är unik.
 +
 +
En andere specialitet er dom danske '''stugor''' [http://www.sologstrand.se/]. När Ni har semester i en stuga i Danmark, kan Ni koppla av i trevliga omgivningar.
  
 
==Mat och dryck==
 
==Mat och dryck==

Versionen från 1 december 2009 kl. 13.53

LAND: Danmark
Flagga
FlagDenmark.png
Lokalisering
LocationDenmark.png
Snabbfakta
HuvudstadKöpenhamn
RegeringKonstitutionell monarki, demokratiskt parlament
ValutaDansk krona (DKK)
Ytatotal: 43,094 km2
vatten: 700
Befolkning5 475 791 inv.
SpråkDanska
ReligionLutheraner 95%, övriga kristna 3%, Muslimer 2%
Landsnummer+45
Internetdomän.dk
TidszonUTC+1

Danmark [1] är ett land i Norden.

Planering innan resan

Att ta med sig till Danmark

Att ta med sig från Danmark

 • Chokladpålägg (både bredbar och hårda plattor)
 • Æbleskiver, god efterrätt

Fakta om Danmark

Historik

Lokalbefolkningen

Danskarna är trevliga och hjälpsamma, även om det "danska gemytet" må vara en i Sverige omhuldad myt.

Klimat

Danmark har ett maritimt klimat. Vintrarna är milda med en medeltemperatur mellan -1 och +1 grader i januari och februari. Jyllands västkust har de svalaste somrarna med en medeltemperatur på ca. 15 grader.

Högtider

Utöver jul, påsk och pingst har Danmark sin nationaldag, Grundlovsdagen, den 5 juni. Nationaldagen firas till minne av instiftandet av grundlagen 1849. Det är vanligt att kontor och mindre butiker stänger ca kl 12 denna dag.

Regioner


Städer

Att ta sig till Danmark

Med flyg

Danmark har tre internationella flygplatser:

 • Köpenhamns flygplats [2]. Skandinaviens största flygplats belägen åtta kilometer utanför Köpenhamn. Med tåg tar du dig till Köpenhamns Central och vidare västerut. Man kan även åka österut mot Malmö.
 • Århus flygplats [3]. Servar norra Jylland och ligger cirka fyra mil utanför Århus.
 • Billunds flygplats [4]. Servar södra Jylland och ligger sex mil utanför Esbjerg.
Med buss

Graahundbus [5], Eurolines [6] och Abildskou [7] har dagliga busslinjer till europeiska städer. Till Berlin tar resan ungefär sju timmar.

Med tåg

Det går fem direkttåg från Hamburg till Köpenhamn varje dag. Sträckan Puttgarten-Rødby går via tågfärja. Ungefär 4½ timme tar resan. Det går även järnvägslinjer tåg till Jylland, en via Padborg och den andra via Tønder.

Öresundsbron

Var tjugonde minut dagtid går det tåg från Malmö till Köpenhamn. Direktförbindelse finns även från Stockholm och Göteborg.

Med båt

Från Göteborg och Varberg kör Stena Line [8] färja till Jylland. Mellan Helsingborg och Helsingör trafikerar Scandlines [9] och HH-ferries [10].

Med bil

Från Tyskland landvägen, från Sverige via Öresundsbron [11]

Med cykel

Förflyttning i Danmark

Med Rejseplanen på danska järnvägens hemsida [12] kan man planera sin resa med tåg och buss över hela Danmark och Europa. Inrikesresor kan bokas direkt i reseplanen, medan utrikesresor bara visas som färd- och tidplaner.

Med flyg
Med buss

Danmark har sex regionala trafikhuvudmän. Alla linjer och tidar finns på Rejseplanen [13]. Vissa tågbiljetter (ej internetbiljetter) går även att använda på bussarna.

Med tåg
Karta över Danmarks järnvägsnät.

Det är populärt att resa med tåg i Danmark och om man vill vara säker på att få en sittplats är det bra att boka en platsbiljett. Om man vill sitta i fred och arbeta eller läsa en bok kan man på flera sträckor boka en plats i tågets stillezone där mobiltelefoner ska vara satta i tyst läge och endast korta och lågmälda samtal får föras. För familjer finns det familjeavdelningar att boka plats i.

Det går lätt att boka biljett på DSB och det går bra att betala även med kreditkort. Man väljer själv att använda de fyra sista siffrorna från t.ex. ett kontokort som bevis på att det är en riktig biljett. Detta kort måste man visa upp med Internetbiljetten.

Med bil

Trafikinformation om de danska vägarna finns på sidan Trafikken.dk [14]. För tillfället håller man på med ett större byggprojekt på vägarna kring Köpenhamn. Det finns därför risk för långa köer. Det finns två avgiftsbelagda broar i Danmark, Öresundsbron mellan Malmö och Köpenhamn och Storabältsbron [15] mellan Fyn och Själland.

Med taxi

Det är förhållandevis dyrt att åka taxi i Danmark, framförallt kvälls- och nattetid. Startpriserna börjar ofta vid 50 kronor på dagtid.

Med cykel

Danmark är, liksom Nederländerna ett populärt resemål för cyklister. Centralt i större städer finns lånecyklar.

Med liftning

Betalning

Gångbara valutor

Danska kronor

Resecheckar
Betalkort

Var uppmärksam på att Danmark har ett eget nationellt kreditkortsystem, Dancard. Många mindre och medelstora butiker och restauranter accepterar endast Dancard, så se till att ha kontanter till hands.

Bankomater

Finns utanför de flesta banker. Där skyltas tydligt vilka kreditkort som kan användas

Boende

En dansk specialitet är kro [16], enäldre typ av värdshus som finns i nästan varje stad i Danmark. Pris och nivå varierar från plats till plats, och var och en kro är unik.

En andere specialitet er dom danske stugor [17]. När Ni har semester i en stuga i Danmark, kan Ni koppla av i trevliga omgivningar.

Mat och dryck

 • Smaka på äkta danska Smørrebrød och Pølser.
 • Det finns också en hel del goda fiskrätter.

Att se

Att göra

 • Klättra upp för trappstegen på utsidan av Vor Frelsers Kirke [19]
 • Gå på Tivoli
 • Besök Christiania
 • Gå en rundtur på Carlsbergs bryggeri
 • Roskildefestivalen [20].

Arbete

Kommunikation

Säkerhet

Respektera

 • Fotografera inte inne på Christiania utan att ha bett om lov först
 • Lämna tillbaka lånecyklar i deras ställ

Problemlösare

I Sverige
På plats

Övrigt

Får absolut inte missas