Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Colombia

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Version från den 26 maj 2010 kl. 02.31 av Andersson s (Diskussion | bidrag) (Religion)
Hoppa till: navigering, sök
Colombia

Default Banner.jpg

LAND: Colombia
Flagga
FlagColombia.png
Lokalisering
LocationColombia.png
Snabbfakta
HuvudstadBogotá
Regering
ValutaColombiansk peso (COP)
Ytatotal: 1 138 910 km2
vatten: 8,8%
Befolkning42 954 279 inv.
SpråkSpanska
Religion
Landsnummer+57
Internetdomän.co
TidszonUTC-5

Colombia är ett land i Sydamerika.

Planering innan resan

Att ta med sig till Colombia

Att ta med sig från Colombia

Fakta om Colombia

Ekonomi

Colombias ekonomi har traditionellt lidit av svag inhemsk och utländsk efterfrågan, en stram statlig budget och en allvarlig inrikeskonflikt. Andra ekonomiska problem har varit hög arbetslöshet och en stor andel fattiga hushåll. Colombias största exportvaror är olja och kaffe. Man har även traditionellt exporterat smaragder. Exporten av bananer är betydande. President Alvaro Uribe Vélez har genomfört ekonomiska reformer, vilka flera internationella finansinstitutioner utpekat som positiva och tillväxten är nu tredje störst i Latin Amerika. En annan, om än inofficiell, inkomstkälla är kokainsmuggling. När det hade som mest betydelse beräknades droghandeln utgöra närmare 30 % av BNP, men har på senare år sjunkit kraftigt och utgör numera "endast" knappt 5 % av BNP. Cirka 73% av elektriciteten produceras av vattenkraft och resterande till största delen av fossila bränslen.

Historik

Före spanjorernas ankomst till Latinamerika fanns det i Colombia många grupper som hade en tämligen högstående kultur, även om de var isolerade och splittrade. Legenden om El Dorado tillskrivs ofta Colombia och erövringen av Colombia skedde med finnandet av El Dorado som mål. Chibcha indianerna, som levde i centrala Colombia, hade en tradition där man varje år offrade guld till gudinnan som sade leva där. Idag finns inga chibcha kvar men deras ättlingar är spridda över landet. Indianerna i Colombia, utom i sydligaste delarna av landet, mot gränsen till dagens Ecuador, hade mycket begränsad kontakt med det mäktiga Inkariket i söder. Av de indianska kulturerna i Colombia finns mycket få ruiner och lämningar, men rika fynd har gjorts av dyrgriper i guld och stora stenblock utformade som huvuden, i en stil som inte alls påminner om Inka-indianernas.

Colombia, vars kolonisation påbörjats av spanjorerna på 1530-talet, utgjorde efter 1739 kärnan i vicekungadömet Nya Granada. Landet befriades från det spanska herraväldet när Bolívar 1819 vann en avgörande seger över spanjorerna. Panamá, som utgjort en del av det dåvarande Colombia, bröt sig loss 1903 med hjälp från USA och blev en självständig republik. Under andra världskriget inträdde Colombia på västmakternas sida 1943. Ett inbördeskrig, la violencia, utbröt 1948 mellan konservativa och liberaler. 1957 träffade liberalerna och de konservativa en överenskommelse om borgfred och regeringssamverkan. Politiskt våld och inbördeskrig fortsatte emellertid, då regimen bekämpade en framväxande vänstergerilla som bland annat växte fram som en protest mot denna regeringssamverkan. Den nuvarande regeringen har dock satt som sin huvuduppgift att bekämpa främst FARC gerillan med hjälp av stöd från USA via den s.k. Plan Colombia. De högerorienterade paramilitärerna som av internationella organisationer anklagats för allvarliga brott mot de mänskliga rättigheterna såg under en tid ut att ha avväpnats efter en fredsprocess inledd 2006 men delar har senare återuppstått i form av lokala paramilitära grupper. Säkerheten i landet har trots allt blivit förbättrad och det är numera möjligt att resa i de flesta delar av landet.

Lokalbefolkningen

Av befolkningen är över 50 % mestiser, 20-30 % svarta och mulatter och ca 20 % vita. Endast ca 200 000 indianer beräknas finnas. Ca 70 % av befolkningen lever i tätorter.

Religion

Katolicismen dominerar men evangeliska kyrkor ökar sitt inflytande. I vissa regioner lever animanistiska religioner kvar, vid atlantkusten finns rester kvar av afrikanska religioner och i vissa delar har islam fått fäste pga av invandring från Mellanöstern.


Kultur

De många olika arven från indiansk kultur, afrikanska slavar och spansk erövring tar sig många olika uttryck i Colombia. Vid Atlantkusten finner man danser och sånger med klart västafrikanska drag och mycket gemensamt med den Afro-Brasilianska kulturen. Det finns till och med ett kreolspråk som är oförståeligt för en talare av spanska, och har stora influenser från Kongo. Samtidigt utgör det spanska arvet en central del i Colombias kultur, med en helt annan grupp danser och traditioner. Colombias nationaldans är cumbia, en dans från områdena kring Cartagena som fångar Colombias kulturer i ett, med afrikanska trummor, indianska flöjter och mer europeiska drag i klädsel och dans. Förutom cumbia dansar man flera latinamerikanska danser från andra länder, som merengue, bachata och salsa. Speciellt salsan har Colombia gjort lite till sin egen, genom att utveckla en stil som för ett tränat öra är hörbart skild från den kubanska salsan. Den ultimata kulturyttringen sägs ofta vara karnevalen i Barranquilla, som har mycket gemensamt med de i Brasilien och Trinidad.

Klimat

Längs kusterna och i Amazonas är klimatet tropiskt men i de höga Cordillererna är klimatet kyligt.

Högtider

Regioner

Trots att Colombia ligger i den andinska regionen är endast ca en tredjedel av landet bergsområde. Öster om låglandet vid Stilla havet och Karibiska havet reser sig Anderna med tre parallella kedjor och mellanliggande dalgångar, den västra dränerad av Cauca, biflod till Magdalena, som avvattnar den östra, större dalen. Öster om Anderna är Colombia ett stort lågland, i norr omkring biflöden till Orinoco, i söder omkring biflöden till Amazonas. Vulkanisk aktivitet förekommer. Vegetationstypen är i den norra delen, liksom i kustzonen vid Karibiska havet, savann, i den södra tropisk regnskog. Regnskog täcker också stora delar av kustregionen vid Stilla havet och Andernas västra sluttningar. Befolkningen är koncentrerad till höglandets nord-sydliga dalgångar och till platåer inom bergen, dvs. till områden omkring 1 300-3 000 m ö h, vilket i hög grad försvårar landkommunikationerna. Svårframkomligheten har gjort att flyget fått stor betydelse. Numera har vägnätet starkt förbättrats både när det gäller kvalitet och säkerhet. Bekväma långfärdsbussar täcker idag större delen av landet men den kuperade geografin gör att flyget tidsmässigt har en stor fördel. Landets viktigaste flod är Magdalena, under regntid segelbar från Baranquilla vid flodmynningen till La Dorada ca 1 000 km uppströms.


Städer

Att ta sig till Colombia

Från Sverige lönar det sig att undersöka vilket pris man får om man kombinerar en billig biljett från Sverige till Florida USA och sen köper en biljett med lågpris flygbolaget www.spiritair.com mellan Ft Lauderdale Florida USA och Colombia.Nya linjer öppnas ständigt.

Med flyg
Med buss
Med tåg
Med båt
Med bil
Med cykel

Förflyttning i Colombia

Med flyg
Med buss
Med tåg
Med bil
Med taxi
Med cykel
Med liftning

Betalning

Gångbara valutor
Resecheckar
Betalkort
Bankomater

Boende

Hotel The Amazon Bed & Breakfast. Moderna och bekväma bungalows med regional design i centrala Leticia. Hotellet arrangerar även exkursioner för att se amazonasfloden och regnskogen. Det enda hotellet i Leticia med on-line bokning via hemsidan. http://amazonbb.com

Mat och dryck

Att se

Att göra

Studera spanska i Colombia och upplev regnskogen i Amazonas på The Amazon Spanish College. [1]

Studera spanska vid Colombias karibiska kust,i staden Santa Marta där du samtidigt kan lära dig dyka i de näraliggande korallreven. [2]

Arbete

Kommunikation

Säkerhet

Colombia är ett av de farligare länderna i världen, speciallt utanför städerna. Flera vänstergerillor, där den största är FARC-EP, för krig mot regeringen och regeringstrogna paramilitära grupper. Kidnippningar förekommer, likaså eldstrider. Situationen har förbättras väsentlig de sista 4 år och man kan som turist besöka de flesta städer som Bogotá, Santa Marta, Cartagena och Cali utan problem. Det gäller bara att veta var man ska vistas och vad man bör undvika.

Respektera

Problemlösare

I Sverige
På plats

Övrigt

Får absolut inte missas