Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Buenos Aires

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Hoppa till: navigering, sök
Buenos Aires

Default Banner.jpg

STAD: Buenos Aires
Lokalisering
34 36 S, 58 40 W
Snabbfakta
Befolkninglagaom inv.
Riktnummer
Densitet/km2
SpråkSpanska. Engelska kan gå bra inne i centrum, men det blir lätt missförstånd.
Transport
Flygplats(er)Ezeiza.
Järnvägsstation(er)

Bueos Aires är huvudstaden i Argentina.

Att ta med sig till Buenos Aires

Bekväma skor - det är en stor stad!

Att ta med sig från Buenos Aires

Alfajores : argentinska kakor som traditionellt är fyllda med dulce de leche (en sorts mjuk kola), men kan även ha fruktfyllningar. Det bästa märket heter Havanna, och de har egna affärer vilket gör de lätta att hitta.

Skinn: är väldigt billigt och anses vara bland det bästa i världen.

Avgift: Glöm inte att det ska betalas en avgift för att lämna landet på flygplatsen. Fråga vid incheckningen så att det inte blir onödiga förseningar.

Fakta om Buenos Aires

Historik

Lokalbefolkningen

Lokalbefolkningen är väldigt trevlig och hjälpsam. Man behöver aldrig känna sig ensam i Buenos Aires, det finns alltid någon att prata med och det är lätt att skaffa vänner. Alla kan dock inte engelska, så det är självklart ett plus om man kan lite spanska. Spelar ingen roll om den inte är bra, folk blir bara glada över att man försöker.

Stadsdelar

Stadsdelarna i Buenos Aires kallas för Barrios". Det går att läs mer om varje stadsel på engelska och spanska wikipedia.


Agronomía

Almagro: Här kan man besöka det kända konditoriet Confitería Las Violetas (som i äkta argentinsk anda även tjänar som bar, restauarng och café). Här träffades ofta Abuelas de Plaza de Mayo.

Ursprungligen fotbollslagets San Lorenzo de Almagros hem, men denna ära har nu fallit på Boedo.

Balvanera: Här finner du Plaza Once/Plaza Miserere. Här var förr ett utpräglat judiskt kvarter, men numera är det väldigt blandat och även väldigt fattigt. Var försiktig i området, och gå inte ensam när det är mörkt.

Barracas

Belgrano Här finner du Belgrano C; Chinatown i Buenos Aires. Den 22 januari firar man här det kinesiska nyåret, och här finns även ett buddistiskt tempel.

Boedo.: Hem åt fotbollslaget San Lorenzo de Almagro.

Stadsdelen är full av tango-barer och cafeér. Med Subte tar det bara 10 minuter in till centrum, hållplats Plaza de Mayo, från hållplats Boedo (Linje E).

Här finns en liten shoppinggalleria; Galería Boedo. Faktiskt är hela området super för en billig shoppingtur. Har fortfarande känslan av att vara en arbetarklass-barrio, och är väl värt ett besök.

Här finns flera heladerías; glassbarer, och restauranger.

Caballito. Ett mellanklassområde "mitt" Buenos Aires (området mitt i stan om man tittar på en karta, men räknas inte som till de centrala delarna av Buenos Aires). Här ligger Parque Rivadavia, en stor park. Här är det alltid fullt med folk, men parken stängs på kvällen. Utelivet är koncenterat runt Av Goyena som har många barer och restauranger.

Caballito är som en egen liten stad, med flera shoppinggallerior, restauranger, cafeér, barer, restauranger och egna biografer.

Chacarita:

Coghlan: Ursprungligen bodde här engelsmän och irländare, vilket syns på byggnadsstilen.

Colegiales

Constitución

FloresHär ligger det s.k. "Korea town" med flera billiga asiatiska restauranger o butiker. Kan dock vara något osäkert på kvällstid.

Floresta

La Boca: Känt för sina färgglada hus, och för att vara hem åt fotbollslaget Boca Juniors.

Har en stark europeisk prägel då det mest var italienska invandrare som bodde här. H

är ligger Caminito, en känd och turisttät gata, kantad av färgglada hus. Här bjuds det på tangouppvisningar, konstnärer säljer sina alster eller målar av turister.

Här ligger La Bombonera; La Bocas fotbollsstadio.

La Paternal: Här ligger Estadio Diego Armando Maradona, fotbollslagets Argentinos Juniors hemarena och döpt efter fotbollsspelaren Maradona.

Liniers: Hem åt fotbollslaget Club Atlético Vélez Sársfield. På den bolivianska marknaden kan man köpa kryddor, nötter o andra torrvaror till bra priser.

Mataderos:Här ligger avenyn Eva Perón.

Känt för sitt slakthusområde (varifrån namnet mataderos kommer).

Hem åt fotbollslaget Nueva Chicagos.

Monserrat: Här befinner man sig mitt i centrum, Avenida de Mayo när shoppinggatan Florida.

Här finner man Plaze de Mayo, där Madres de Plaza de Mayo och AAbuelas de Plaza de Mayo fortfarande går utanför presedienthuset Casa Rosada på torsdagarna. Statyn Pirámide de Mayo, till minne av maj revolutionen står här. Tvärs över gatan finns även Buenos Aires Cabildo, regeringshus under kolonialtiden, numera museum.

Monte Castro

Nuñez: Universidad de Buenos Aires, störtsta universitetet i Argentina. Här studerade bland andra Ernesto "Che" Guevara.

Palermo: Palermo är uppdelat i bland annat Palermo Viejo; Palermo Soho, Alto Palermo och Villa Freud, Palermo Hollywood och så vidare.

Här ligger Jardín Botánico Carlos Thays de la Ciudad Autónoma de Buenos Aires; Botaniska trädgården och Zoológico de Buenos Aires; Buenos Aires Zoo.

Alto Palermo Shopping Centre är perfekt för shopping och ligger nära Recoleta.

Parque Tres de Febrero, även kallat Bosques de Palermo är ett stort härligt grönområde perfekt för utflykter. Här är det fullt med folk som paddlar, åker rollerblades, spelar fotboll eller har picknick.

MALBA; Museo de Arte Latinoamericano de Buenos Aires, är ett måste för den konstintresserade.

Parque Avellanada

Parque Chacabuco

Parque Chas

Parque Patricios

Paternal

Pompeya

Puerto Madero: Har blivir renoverat och är nu ett av de dyrare områdena i Buenos Aires. Ligger vid vattnet och är kantat av lyxiga restauranger och hotell, inklusive Hotell Hilton. Alla gator är döpta efter kvinnor.

Puente de la Mujer; kvinnans bro, länkar den östra och västra sidan.

Ett tips är att äta middag på kvällen på en av fisk- och skaldjursrestaurangerna med utsikt över hamnen.

Recoleta: Ännu ett av de dyrare områdena i Buenos Aires.

Här ligger den kända kyrkogården Cementerio de la Recoleta. Eva "Evita" Peróns grav är en av de mest välbesökta. Kyrkogården är så stor att det säljs kartor över den.

Ett känt shoppingstråk, många välkända märken har sina butiker här. Fullt av fina restauranger och barer.

Retiro: Här ligger shoppinggatan Florida.

Här står ett minnesmärke över de döda i Falklandskriget 1982.

Saavedra

San Cristobal

San Nicolás: Delar av Avenida 9 de Julio (9 juli-avenyn) går igenom San Nicolás. På denna del ligger Obelisken, som restes för att fira stadens 400års-jubileum. Hit samlas bland andra fotbollsfans för att fira.

Här ligger Teatro Colón, operahuset.

Lätt att ta sig hit med linje B, C och D.

San Telmo:Stadens äldsta barrio.

Ofta tillställningar som tango-uppvisningar, konstmarkanader, antikvitetsmarknader osv.

Vélez Sárfield

Versalles

Villa Crespo

Villa Del Parque

Villa Devote

Villa Gral Mitre

Villa Lugano

Villa Luro

Villa Ortúzar

Villa Pueyrredón

Villa Real

Villa Riachuelo

Villa Santa Rita

Villa Soldati

Villa Urquiza

Info kommer från: [http://www.argentinatotal.com.ar/info_turis/provincias/capfed/info_gral.htm ]

Att ta sig till Buenos Aires

Med flyg

Flygen landar på Aeropuerto Internacional de Ezeiza "Ministro Pistarini", helt kort; Ezeiza.

Från flygplatsen

Två stadsbussar, Colectivos, åker till och från flygplatsen: linje 51 och linje 86.

Det finns även större bussar, Micros, som åker in till Buenos Aires ca 2 gånger i timmen.

Det går att ta taxi in till Buenos Aires.

Det går att att hyra bil från flera olika bolag.

Ta sig runt i Buenos Aires

Med buss

Det går bussar över hela stan, så kallade Colectivos. Men det kan vara svårt att hålla reda på vilken som går vart. På bussen gäller det att ha exakt växel att stoppa i myntautomaten. Var även försiktig vid avstigning då det är lätt hänt att dörren stängs eller bussen åker av innan man kommit av ordentligt.


Med tunnelbana

Det lättaste sättet att ta sig runt är med Subte (förkortning av Subterranéo som betyder underjordisk) - tunnelbanan. Det finns stora kartor vid varje hållplats som visar vilken linje man ska ta till vilken plats, och vart man ska göra byten. Det blir ofta trångt. Vid vissa tider på dygnet vara så att man blir tvungen att låta några vagnar åka förbi innan det finns plats. Och på grund av att det är så trångt kan det vara smart att skriva ut eller anteckna hållplatserna på en lapp, eftersom det kan vara svårt att se hållplatsnamnet när man trängs inne i vagnen. De stannar på varje hållplats, så det är lätt att hålla räkningen på vilken hållplats man är.

På denna sida finner du allt du behöver veta om att åka med tunnelbanan (förutsatt att du kan spanska): http://www.subte.com.ar/contenido/home.asp . Där finns kartor och annat för utskrift. För att underlätta finns här en kort översättning om vart linjerna börjar och slutar, samt vart man kan göra byten, under underrubriken tunnelbanelinjer (All info är hämtad från den sidan). För att se varje hållplatsstopp, besök sidan som nämns i början av stycket och tryck på Mapas, sedan Subte.TUNNELBANELINJER

LINJE A: Åker från hållplats Plaza de Mayo till hållplats Carabobo (håller på att utökas med två hållplatser; Plaza Flores och Nazca). Går att byta till linje C på hållplatsen Lima, till linje D och E på hållplats Perú, och till linje H på hållplats Plaza Miserere. Linje A är för övrigt stadens äldsta tunnelbanelinje, ja till och med Sydamerikas äldsta underjordiska linje, som öppnades 1913! Vissa vagnar är så gamla som från 20-talet, och sätter man siglängst fram i vagnen finns där ett fönster så att man kan se ut och se vart man åker (visserligen väldigt mörkt, men ändå en rolig upplevelse).


LINJE B: Åker från hållplats Leandro N. Alem till hållplats De Los Incas (ska utökas med den nya slutstationen Villa Urquiza). Går att byta till linje C och D på hållplats Carlos Pellegrini, och till linje U på hållplats Terminal F. Lacroze.


LINJE C: Åker från hållplats Retiro till hållplats Constitución. Går att byta till linje A på hållplats Av. de Mayo, till linje E på hållplats Independencia, och till linje B och linje D på hållplats Diagonal Norte.


LINJE D: Åker från hållplats Catedral till hållplats Congreso de Tucumán. Går att byta till linje B och C på hållplats 9 de Julio, och till linje A och E på hållplats Catedral.


LINJE E: Åker från hållplats Bolívar till hållplats Plaza de los Virreyes. Går att byta till linje C på hållplats Independencia, till linje A och linje D på hållplats Bolívar, och till linje H på hållplats Jujuy.


LINJE H: Åker från hållplats Once till hållplats Caseros. Går att byta till linje A på hållplats Once, och till linje E på hållplats Humberto 1º.


Med tåg
Med bil

För de som inte vana vid att köra bil i Buenos Aires rekommenderas det inte. Ta hellre en taxi om det är bråttom, men det är bäst att hålla sig till Subte - tunnelbanan.

Med taxi

Taxi är väldigt billigt och lätt att få tag i, man sträcker bara ut armen när man ser en ledig bil. Tyvärr är bilarna inte alltid i bra skick, och trafiken i Buenos Aires är hektiskt och rörig och kan i vissa fall bli rätt skrämmande. Bilar stannar lite vart som helst och på två filer ser man ofta ca fyra bilar trängas sida vid sida.. Tänk på att ALLTID ta taxibilar från de stora bolagen för den egna säkerheten, tala med turistinformationen på flygplatsen om vilka bolag som gäller. Taxameter gäller - och se till att den slås på!

Med cykel

Mall:Det är väldigt bra sätt men det är lätt att bli påkörd.

Betalning

Man lämnar alltid dricks på restauranger och barer.

Gångbara valutor

Argentinsk peso.

Resecheckar
Betalkort

De flesta ställen inne i centrum tar kort. Även i stadsdelarna går detta bra, men som alltid är det säkrast att betala kontant.

Bankomater

Det finns många bankomater, men de kan ha en övre spärr som gör att man får ta ut flera gånger om man vill ha en lite större summa.

Boende

Lyx
Medel
  • Gaia Anderson Hotel, Sánchez de Bustamante 447, (011) 54-11-4328-7176 (), [1]. Bra läge, modernt och fräscha rum. I deras resturang jobbar en av ägarna som är en toppkock och han gör helt magiska frukost buffer och a la carte måltider. Hotellet har gym, bastu och pool av medelstorlek. Priserna börjar på ca 650 SEK under låg säsongen.
Budget

Mat och dryck

Det är väldigt billigt att äta och dricka i Buenos Aires.

Vill ni tillaga egen mat finns det fullt med supermercados i hela staden som har enorma utbud. Ska ni köpa kött eller grönsaker för att äta hemma är det bästa att göra som Buenos Aires-borna själva - åk till slaktaren och grönsakshandlaren. En liten omväg från supermercadon är det bästa sättet att äta gott utan att besöka en restaurang.

Pizza, empanadas (: piroger, ett måste i Bs.As!) och glass (som även den är helt utsökt) kan fås hemkört till dörren.

Prova på att dricka Mate, en sorts te som dricks ur en särskild kopp (Koppen kallas Mate, och är gjord av kalebass eller trä. Det finns även mates gjorda av metall, men det sägs att den absolut bästa smaken uppstår när den är gjord av trä eller kalebass) med ett sugrör av metall. I Buenos Aires dricker nästan alla mate. Ofta ser man folk i parker, eller som jobbar i affärer med en mate och en termos hett vatten. Precis som med vanligt te dricker vissa det med socker och andra utan. Vissa blandar även i kaffe.

Lyx

Alla restauranger i det nybyggda området Puerto Madero. Men lyx här betyder lyx på mat och service, det är otroligt billigt! För köttälskaren är restaurangen El palacio de las papas frita ett måste. Det finns två stycken inne i centrum. Här ska man beställa Bife de lomo och papas suflé.

Medel

Pizza och empanadas är utsökt gott och går att få tag i vart som helst, när som helst, och hemkört till dörren.

Glassen är på italienskt vis och billig och serveras i enorma mängder. Den minsta storleken är som våra stora. Det finns stora glasskedjor, som exempelvis Freddo´s, men den bästa glassen heter du på de mindre glasseriorna över hela Bs.As. Det finns väldigt många olika smaker och tillbehör, och glassen görs på plats! Prova på de lite udda smakerna som exempelvis kinotos al whiskey. Dulce de leche-glassen kommer i otroligt många olika varianter och är även den ett måste. Den svenska varianten kommer inte i närheten.

Budget

För svenskar är det mesta i Buenos Aires budget. Det är enkelt att äta gott och fint eller shoppa för en billig peng. Bästa sättet att verkligen hitta budget är så klart att hålla sig undan från centrum och ta tunnelbanan ut till shoppingc3entren i de mindre stadsdelarna (exemplvis Boedo, Caballito..). Restauranger ligger utspridda över allt, gå in och pröva, man blir sällan besviken.

Att se

Forbollsmatch: Att se en fotbollsmatch under besök i Argentina är givet. Se bara till att hamna på rätt läktare om du hejar på ett särskilt lag.


Obelisken. Obelisken delar av Avenida 9 de Julio. Har det precis varit fotbollsmatch kommer man hit och firar. Mysigt att bara sitta en stund.

Att göra

Restaurangbesök i Argentina är alltid en trevlig upplevelse. Tänk på att man tidigast äter middag vid nio, först då - om inte senare - börjar restaurangerna fyllas på med människor. Ser du en tom restaurang vid sju-åttatiden på kvällen betyder det alltså inte att det är en dålig restaurang (vilka för övrigt är svåra att hitta i Bs.As). Bife de lomo är ett måste för köttälskare. Att äta är också väldigt billigt med svenska mått mätt, en lyxmiddag kan lätt kosta endast ca 200 kr.

Avenida 9 de Julio. Här finns fullt med affärer, cafeér och restauranger. Sätt er med utsikt över obelisken, eller köp mat att ta med från något av alla stånd som finns uppradade och sätt dig vid obelisken, i mitten på avenyn.

Shopping

Det finns fullt med shoppingmöjligheter i Buenos Aires. Inne i centrum är det Avenida Florida som gäller. Det finns även stora shoppingcentra i Abasto, La recoleta osv osv. Men det bästa är att åka ut till stadsdelarna, gärna Caballito eller Boedo. Dessa områden är även de fulla med butiker och har egna gallerior - mycket billigare än inne i centrum. Vill man slippa de mest "turistiga" ställena, och ändå vara inne i stan, är det hit man ska åka.

Aktiviteter

Nöjesliv

Buenos Aires är vaket dygnet runt.

Arbete

Kommunikation

Säkerhet

Som i alla storstäder är rånrisken hög. Men här är de lätt att smälta in som en i lokalbefolkningen. Ha inte kamera hängande runt halsen! Titta inte upp hela tiden - helt enkelt, ju mindre du beter dig som en turist, desto mindre är chansen att bli utvald och rånad. Ha koll på dina väskor och fickor.

Det finns en hel del gatubarn i Buenos Aires, och då i centrum, som tigger pengar. Var inte godtrogen, ge dem gärna pengar, men ha koll på fickor och väskor. På tunnelbanan går ofta fattiga pojkar och flickor och säljer bokmärken, pennor, klistermärken och så vidare. Dessa läggs i ditt knä medan barnet går igenom vagnen, på vägen tillbaka plockar de upp sakerna om ni inte vill ha dem - annars ger ni dem en peng.

När man ska åka taxi gäller det att åka med bilar från de stora bolagen. Turistinformationen på flygplatsen kan hjälpa till med vilka dessa är, gör en lista och se till att bara åka med bilar från dessa bolag.

Åker man med Subte eller buss kan det lätt bli trångt. Håll väskor nära och håll koll på fickorna.

Reser man på kvällen är det bra att veta vart man är på väg. Ser man vilsen ut är det lättare att falla offer för rån eller annat brott. Försök att alltid resa i sällskap, särskilt om resan till Buenos Aires är den första.

Respektera

Det är väldgt lika regler som gäller även i Sverige - sunt förnuft och artighet helt enkelt. När man går in i en butik, mataffär eller restaurang så hälsar man alltid på de som jobbar där. Är det eftermiddag/kväll går det att korta ner hälsningfraserna till ett enkelt Buenas. Man lämnar alltid dricks (restauranger, barer, cafeer osv)och är artig. Det finns inga särskilda klädkoder eller liknande som måste respekteras. Men alla är väldigt noga om att vara hela och rena. Trasiga byxor ses knappast som mode.

Problemlösare

Svenska Ambassaden. De är alltid hjälpsamma. Telefon: +541143290800

Lokalbefolkningen hjälper också till om man ber om hjälp.

Övrigt

Andra resmål runt Buenos Aires
Får absolut inte missas

- Det är ju Tangons stad, så en kväll på en tangobar/milonga måste rekommenderas. - Köttet som är världskänt. - Fotbollsmatch. - Promenad och middag i Puerto Madero. - Besök till en "äkta Barrio" som Boedo, som fortfarande har känslan av att vara just en Barrio.


Externa länkar