Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Bryssel

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Hoppa till: navigering, sök
Bryssel

Default Banner.jpg

STAD: Bryssel
Lokalisering
Belgien
Snabbfakta
Befolkning1 975 000 inv.
Riktnummer
Densitet/km2
Språkfranska och holländska
Transport
Flygplats(er)Bryssel Zaventem
Järnvägsstation(er)Midi/Zuid och Central/Centraal

Bryssel [1] är Belgiens huvudstad och platsen för EU:s och NATO:s högkvarter. Belgien är uppdelat i en flamländsk (holländsktalande) och en vallonsk (fransktalande) del. I Bryssel talar man både och, gatuskyltarna är på båda språken. Som turist klarar man sig rätt långt på engelska.

Att ta med sig till Bryssel

Att ta med sig från Bryssel

Fakta om Bryssel

Historia

År 977 gav den tyske kejsaren Otto II Nedre Lorraine vid imperiets västra gräns till Karl av Nedre Lorraine, den franske kungen Ludvig IV:s bannlyste son, och redan då omnämndes Bryssel. Staden anses ha grundats då Karl lät bygga ett litet fort runt 979 på ön Sint-Gorik (på franska Saint-Géry) i floden Zenne (Senne). Vid slutet av 900-talet, i samband med Karls död, togs Nedre Lorraine över av Lambert I av Leuven. Under Lambert II av Leuvens regeringstid byggdes de första stadsmurarna. Den lilla staden blev på 1100-talet en viktig kommersiell knutpunkt, på vägen mellan Brygge (på nederländska Brugge) och Köln, och under denna tid bytte grevarna av Leuven namn till "Greve av Brabant". Från 1357 till 1379 byggdes en ny stad i närheten, då den tidigare visat sig vara för liten. Denna del av staden är idag känd som "inre ringen".

År 1695 attackerades staden av kung Ludvig XIV av Frankrike, vilket ledde till att hela stadens hjärta jämnades med marken, bland annat Grote Markt. Stadens stadshus klarade sig otroligt nog.

År 1830 ägde den belgiska revolutionen rum i Bryssel efter en föreställning av La Muette de Portici (på nederländska De Stomme van Portici) vid De Munt-teatern (på franska La Monnaie). Den 21 juli 1831 steg Leopold I, Belgiens förste kung, upp på tronen, och lät arbetet med att riva stadsmuren och bygga nya byggnader börja. Under Leopold II:s regeringstid gick staden igenom många förändringar, exempelvis överbyggdes floden Zenne eftersom den förde sjukdomar med sig, en järnvägslinje började byggas, Tervuren-avenyn skisserades etc.

Från och med 10 maj 1940 bombades Bryssel av den tyska armén, och främst under 1943-1944 gjordes väldigt mycket skada. Heyselstadionkatastrofen ägde rum i staden den 29 maj 1985. Huvudstadsregionen Bryssel grundades 18 juni 1989.

Bryssel har varit värd för världsutställningar 1897, 1910, 1935 och 1958. Till utställningen 1958 byggdes Atomium.

Lokalbefolkningen

En majoritet av lokal befolkningen talar Franska och har en kultur som påminner om den franska. Detta är dock inte något invånarna alltid håller med om.

En stor del talar även flamländska. Flamländska talas i stor utsträckning i kommunerna runt Bryssel. Den flamländska kulturen är något mer nordeuropeisk och påminner något om den i Holland.

Det finns många nationaliteter i staden på grund av bland annat EU institutionerna och NATO högkvarteret. De olika nationaliteterna påverkar utbudet i staden och kan skapa affärer så som exempelvis Gourmet Food & Gifts, Rue Archimède, 59 där det går att köpa skandinavisk och engelsk mat. Denna grupp i staden organiserar sig exempelvis på sidor så som www.xpats.com

Anderlecht marknaden vid Abattoirs d'anderlecht med över 100.000 besökare varje helg och området runt Gare du Midi är ofta driva av personer med ursprung i Marocko och Turkiet.

Vid Matonge finns det många affärer av stadens invånare med ursprung i Kongo, Rwanda och Burundi, även nära Anderlecht marknaden går det att hitta afrikanska mataffärer.

Stadsdelar

Anderlecht, Auderghem, Sint-Agatha-Berchem, Bruxelles-Ville, Etterbeek, Evere, Vorst, Ganshoren, Ixelles, Jette, Koekelberg, Sint-Jans-Molenbeek, Saint-Gilles, Sint-Joost-ten-Node, Schaarbeek, Uccle, Watermaal-Bosvoorde, Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-Pieters-Woluwe

Att ta sig till Bryssel

Med flyg

Bryssels internationella flygplats [2] trafikeras av de flesta europeiska flygbolagen.

Med buss
Med tåg

Man kan komma till Bryssel med höghastighetståg från de flesta större städer i Västeuropa.

Med bil


Förflyttning i Bryssel


Med buss

STIB/MIVB [3] har hand om buss-, spårvagns-, och metrotrafiken i Bryssel.

Med tåg
Med bil
Med taxi

Det är dyrt att åka taxi i Bryssel.

Betalning

Gångbara valutor

I Europas huvudstad betalar man med euro (EUR).

Resecheckar
Betalkort
Bankomater

Boende

Det kan vara svårt att få lediga hotellrum då det är något EU-möte på gång.

Lyx
Medel
  • Hotel Arlequin [4] Rue de la Fourche 17-19 Greepstraat, i centrum.

+32(0)2 514 16 15

Budget

Mat och dryck

Smaka på belgisk öl, choklad och våfflor. Och på (pommes) frites, såklart. De kommer för övrigt inte från Frankrike utan från Belgien.

Lyx
Medel
Budget

Att se

  • Manneken Pis [5]
  • Grand Place/ Grote Markt
  • Atomium [6]
  • Centre BD [7] Ett serietidningsmuseum, ett måste för vänner av Tintin och Lucky Luke.

Att göra

Shopping
Aktiviteter

Nöjesliv

Arbete

Kommunikation

Säkerhet

Respektera

Problemlösare

Övrigt

Andra resmål runt Bryssel
Får absolut inte missas
Externa länkar