Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Australien

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Hoppa till: navigering, sök
Australien

Default Banner.jpg

LAND: Australien
Flagga
FlagAustralien.png
Lokalisering
LocationAustralia.png
Snabbfakta
HuvudstadCanberra
RegeringParlamentarisk demokrati och konstitutionell monarki; Samväldesrike
ValutaAustralisk dollar (AUD)
Ytatotal: 7 686 85 km2
vatten: 1 %
Befolkning20 090 437 inv.
SpråkEngelska
Religion
Landsnummer061
Internetdomän.au
TidszonUTC+8 till UTC+11

Australien är ett land i Oceanien.

Planering innan resan

 • Tänk på att det krävs visum vid inträde till Australien. Som svensk medborgare kan du skaffa ett elektroniskt visum via internet för att besöka Australien som turist eller i affärer i 90 dagar.
 • Tänk på vad du tar med dig. Australien har hårda karantärregler för att skydda den inhemska produkbajs fittationen samt växt och djurliv.

Att ta med sig till Australien

 • Ta gärna en kopia på ditt pass, man vet aldrig när något kan hända med passet.

Att inte ta med sig till {{PAGENAME}hbbhiuhiuhiuhpuhphipuhiphi}

 • Växter och frön, särskilt inte växter med jord på. Tas det ändå med så tänk på att deklarera det på det kort som fås på flygplanet. Annars kan ni få dryga böter vid en eventuell upptäckt!
 • Pengar över ett värde över 10 000 australiensiska dollar, högre belopp kräver deklaration.

Att ta med sig från Australien

Fakta om Australien

Historik

Australien har varit befolkat av människor sedan åtminstone 53.000 år, kanske ännu längre. De första människorna, aboriginerna (från engelskans aborigines, ursprungsbefolkning, som i sin tur kommer från latinets ab origines, "från början"), kom invandrande från Sydostasien. De kunde vandra in, eftersom den senaste istiden gjort att det fanns en landbrygga mellan Sydostasien och Australien. Europeerna upptäckte Australien i början av 1600-talet. Från början skedde det genom att skepp som skulle till Jakarta seglade fel, och upptäckarna kallade det nya landet för "Nya Holland". Holländrana började systematiskt utforska delar av den australiska kusten. Även spanjorer och portugiser kan ha siktat Australien, men det är omtvistat. Man vet att Spanien aktivt sökte efter en landmassa på södra halvklotet (Terra australis, den sydliga landmassan, som enligt antik geografi var tvungen att finnas för att skapa jämvikt åt den norra hemisfärens landmassor), och man vet att både spanjorer och portugiser haft bosättningar i närheten av Australien, men konkreta bevis på att de faktiskt varit på Australien saknas. Portugisiska geografer talade om en stor landmassa söder om Java som de kallade Stora Java, men det är omtvistat om det rörde sig om Australien även om vissa vill göra gällande att så var fallet. Istället är det den engelske löjtnanten James Cook som fått äran att vara den förste västerlänningen att utforska Autralien. Det skedde 1770 efter att han lett en expedition till Tahiti. Cook utforskade den betydligt mer angenäma östkusten, och landet togs i besittning för den engelske kungens räkning. Den första permanenta europeiska bosättningen grundades 1788 och bestod av straffångar från Storbritannien.

Lokalbefolkningen

Australiens befolkning består av urinvånare, aboriginer, som utgörs av ett flertal olika stammar, ättlingar till de straffångar, som skickades mestadels från Irland men också från, England och av ättlingar till de europeer som koloniserat landet från 1700-talet och framåt.

Under en stor del av 1900-talet hade Australien en migrationspolitik som begränsade immigration av icke-västerlänningar (The White Australia policy), men denna upphörde att gälla på 1970-talet och sedan dess har Australien fått en ökad inflyttning från Östasien.

Klimat

Australien har ett tropiskt klimat i norr och ett subtropiskt till tempererat klimat i söder. Mellan deceber-februari har de sommar och mellan juni-augusti har de vinter

Högtider

Specifika nationella högtidsdagar i Australien är ANZAC Day, som firas den 25 april till minne av de australiensare som dött i krig, och Australia Day, nationaldagen, den 26 januari till minne av grundandet av den första europeiska kolonin.

Regioner

Australien består av åtta regioner samt Torres Strait Island:

 • Western Australia, som är den största regionen i Australien. Här återfinns Perth.
 • Northern Territory, har kan man hitta staden Darwin men även stenformationen Uluru, kanske mest känd som Ayers Rock. Uluru är aboriginernas namn på Ayers Rock, och numera också det officiella namnet på klippformationen.
 • South Australia. Här ligger Adelaide och Baird Bay, ett område som har många delfiner och sjölejon.
 • Queensland. I Queensland ligger Guldkusten och staden Brisbane.
 • New South Wales. I denna region återfinns Sydney men även Broken Hill, mest känd för sin gruvindustri och som staden i "Doktorn kan komma"
 • Victoria. Här ligger staden Melbourne.
 • Tasmanien är en ö utanför Asutraliens sydöstra hörn. Huvudstaden heter Hobart.
 • Australian Capital Territory är landområdet runt nationshuvudstaden Canberra, som också är territoriets huvudstad. Det är den minsta delstaten.

Städer

Att ta sig till Australien

Att ta sig till Australien med bil, tåg eller cykel är tämligen omöjligt eftersom Australien är en världsdel och en ö i oceanien.

Med flyg
==
Med båt

Förflyttning i Australien

Med flyg
Med buss
Med tåg
Med bil
Med taxi
Med cykel
Med liftning

Betalning

Gångbara valutor
Resecheckar
Betalkort
Bankomater

Boende

Mat och dryck

Att se

Att göra

Arbete

Tänk på att det krävs ett speciellt visum för att få jobba i Australien, jobbar du utan det blir du ivägskickad från Australien och får inte komma tillbaka igen inom tre år.

Kommunikation

Säkerhet

Australien är generellt sett ett säkert land, även om det finns vissa områden i städerna som det är bra att undvika att besöka ensam nattetid eller på sena kvällar. Australien är ett av de länder som har flest extremt giftiga djur, framför allt ormar och spindlar. Detta är inget problem i storstäderna, men i mer lantliga områden kan det vara bra att undersöka sängkläderna, innan man lägger sig och att undersöka sina kläder innan man tar dem på sig, så att inget djur har gömt sig där. Genom ett bilateralt avtal mellan Sverige och Asutralien har svenska medborgare rätt till sjukvård i Australien på samma villkor som australiska medborgare.

Respektera

Problemlösare

I Sverige
På plats

Övrigt

Får absolut inte missas
 • Uluru: Ett jättestort, rött berg som ligger nästa mitt i Australien. Tänk bara på att det kan bli väldigt varmt där.


Nyttiga internetlänkar