Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Skillnad mellan versioner av "Australien"

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Hoppa till: navigering, sök
Australien

Default Banner.jpg

(Planering innan resan)
(Boende)
 
(15 mellanliggande versioner av 10 användare visas inte)
Rad 3: Rad 3:
 
'''Australien''' är ett land i [[Oceanien]].
 
'''Australien''' är ett land i [[Oceanien]].
  
==Planering före resan==
+
==Planering innan resan==
* Tänk på att det krävs visum för inträde till Australien. Som svensk medborgare kan man skaffa ett elektroniskt visum via Internet för att besöka Australien som turist eller i affärer i 90 dagar.  
+
Tänk på att det krävs visum för inträde till Australien. Som svensk medborgare kan man skaffa ett elektroniskt visum via Internet för att besöka Australien som turist eller i affärer i 90 dagar. Man skall tänka på vad man tar med sig. Australien har hårda karantärregler för att skydda den inhemska produktionen samt växt- och djurliv.
* Man skall tänka på vad man tar med sig. Australien har hårda karantärregler för att skydda den inhemska produktionen samt växt och djurliv.
 
  
 
===Att ta med sig till {{PAGENAME}}===
 
===Att ta med sig till {{PAGENAME}}===
* Ta gärna en kopia på passet, man vet aldrig när något kan hända med det.
+
Ta gärna en kopia på passet, man vet aldrig när något kan hända med det.
  
 
===Att inte ta med sig till {{PAGENAME}}===
 
===Att inte ta med sig till {{PAGENAME}}===
* Växter och frön, särskilt inte växter med jord på. Tas det ändå med, så tänk på att deklarera det på det kort som fås på flygplanet. Annars kan man få dryga böter vid eventuell upptäckt!
+
Växter och frön, speciellt inte växter med jord på. Tas det ändå med, så tänk på att deklarera det på det kort som fås på flygplanet. Annars kan man få dryga böter vid eventuell upptäckt! Pengar över ett värde av 10 000 australiensiska dollar, högre belopp kräver deklaration.
* Pengar över ett värde av 10 000 australiensiska dollar, högre belopp kräver deklaration.
 
  
 
===Att ta med sig från {{PAGENAME}}===
 
===Att ta med sig från {{PAGENAME}}===
Rad 21: Rad 19:
  
 
===Historik===
 
===Historik===
Australien har varit befolkat i åtminstone 53.000 år, kanske ännu längre. De första människorna, ''aboriginerna'' (från engelskans aborigines, ursprungsbefolkning, som i sin tur kommer från latinets ''ab origines'', "från början"), kom invandrande från Sydostasien. De kunde vandra in, eftersom den senaste istiden gjort att det fanns en landbrygga mellan Sydostasien och Australien. Europeerna upptäckte Australien i början av 1600-talet. Från början skedde det genom att skepp som skulle till Jakarta seglade fel, och upptäckarna kallade det nya landet för "Nya Holland". Holländarna började systematiskt utforska delar av den australiska kusten. Även spanjorer och portugiser kan ha siktat Australien, men det är omtvistat. Man vet att Spanien aktivt sökte efter en landmassa på södra halvklotet (''Terra australis'', den sydliga landmassan, som enligt antik geografi var tvungen att finnas för att skapa jämvikt åt den norra hemisfärens landmassor), och man vet att både spanjorer och portugiser haft bosättningar i närheten av Australien, men konkreta bevis på att de faktiskt varit på Australien saknas. Portugisiska geografer talade om en stor landmassa söder om Java som de kallade Stora Java, men det är omtvistat om det rörde sig om Australien även om vissa vill göra gällande att så var fallet.
+
Australien har varit befolkat i åtminstone 53.000 år, kanske ännu längre. De första människorna, ''aboriginerna'' (från engelskans aborigines, ursprungsbefolkning, som i sin tur kommer från latinets ''ab origines'', "från början"), kom invandrande från Sydostasien. De kunde vandra in, eftersom den senaste istiden gjort att det fanns en landbrygga mellan Sydostasien och Australien. Europeerna upptäckte Australien i början av 1600-talet. Från början skedde det genom att skepp som skulle till Jakarta seglade fel, och upptäckarna kallade det nya landet för "Nya Holland". Holländarna började systematiskt utforska delar av den australiska kusten. Även spanjorer och portugiser kan ha siktat Australien, men det är omtvistat. Man vet att Spanien aktivt sökte efter en landmassa på södra halvklotet (''Terra australis'', den sydliga landmassan, som enligt antik geografi var tvungen att finnas för att skapa jämvikt åt den norra hemisfärens landmassor), och man vet att både spanjorer och portugiser haft bosättningar i närheten av Australien, men konkreta bevis på att de faktiskt varit på Australien saknas. Portugisiska geografer talade om en stor landmassa söder om Java som de kallade Stora Java, men det är omtvistat om det rörde sig om Australien, även om vissa vill göra gällande att så var fallet.
Istället är det den engelske löjtnanten James Cook som fått äran att vara den förste västerlänningen att utforska Autralien. Det skedde 1770 sedan han lett en expedition till Tahiti. Cook utforskade den betydligt angenämare östkusten, och landet togs i besittning för den engelske kungens räkning. Den första permanenta europeiska bosättningen grundades 1788 och bestod av straffångar från Storbritannien.
+
Istället är det den engelske löjtnanten James Cook som fått äran att vara den förste västerlänningen att utforska Autralien. Det skedde 1770 sedan han lett en expedition till Tahiti. Cook utforskade den betydligt angenämare östkusten och landet togs i besittning för den engelske kungens räkning. Den första permanenta europeiska bosättningen grundades 1788 och bestod av straffångar från Storbritannien.
  
 
===Lokalbefolkningen===
 
===Lokalbefolkningen===
Australiens befolkning består av urinvånare, aboriginer, som utgörs av ett flertal olika stammar, ättlingar till de straffångar, som skickades mestadels från Irland men också från England och av ättlingar till de europeer som koloniserat landet från 1700-talet och framåt.  
+
Australiens befolkning består av urinvånare, aboriginer, som utgörs av ett flertal olika stammar, ättlingar till de straffångar, som skickades mestadels från Irland men också från England och av ättlingar till de européer som koloniserat landet från 1700-talet och framåt.  
  
Under en stor del av 1900-talet hade Australien en migrationspolitik som begränsade immigration av icke-västerlänningar (''The White Australia policy''), men denna upphörde att gälla på 1970-talet och sedan dess har Australien fått en ökad inflyttning från Östasien.
+
Under stor del av 1900-talet hade Australien en migrationspolitik som begränsade immigration av icke-västerlänningar (''The White Australia policy''), men denna upphörde att gälla på 1970-talet och sedan dess har Australien fått större inflyttning från Östasien.
  
 
===Klimat===
 
===Klimat===
Australien har ett tropiskt klimat i norr och ett subtropiskt till tempererat klimat i söder.
+
Australien har tropiskt klimat i norr och subtropiskt till tempererat klimat i söder.
 
Mellan december och februari har de sommar och mellan juni och augusti har de vinter.
 
Mellan december och februari har de sommar och mellan juni och augusti har de vinter.
  
 
===Högtider===
 
===Högtider===
Specifika nationella högtidsdagar i Australien är ''ANZAC Day'', som firas den 25 april till minne av de australiensare som dött i krig, och ''Australia Day'', nationaldagen, den 26 januari till minne av grundandet av den första europeiska kolonin.
+
Specifika nationella högtidsdagar i Australien är ''ANZAC Day'', som firas den 25 april till minne av de australiensare som dött i krig och ''Australia Day'', nationaldagen, den 26 januari till minne av grundandet av den första europeiska kolonin. DAS JAWHOL
  
 
==Regioner==
 
==Regioner==
Australien består av åtta regioner samt Torres Strait Island:
+
Australien består av åtta regioner och Torres Strait Island:
 
* Western Australia, som är den största regionen i Australien. Här återfinns Perth.
 
* Western Australia, som är den största regionen i Australien. Här återfinns Perth.
* Northern Territory, har kan man hitta staden Darwin men även stenformationen Uluru, kanske mest känd som Ayers Rock. Uluru är aboriginernas namn på Ayers Rock, och numera också det officiella namnet på klippformationen.
+
* Northern Territory, här kan man hitta staden Darwin men även stenformationen Uluru, kanske mest känd som Ayers Rock. Uluru är aboriginernas namn på Ayers Rock, och numera också det officiella namnet på klippformationen.
* South Australia. Här ligger Adelaide och Baird Bay, ett område som har många delfiner och sjölejon.
+
* South Australia. Här ligger Adelaide och Baird Bay, ett område som har många delfiner och sjölejon.
 
* Queensland. I Queensland ligger Guldkusten, Sunshine coast, Brisbane, Cairns och Stora Barriärrevet - bland mycket annat.
 
* Queensland. I Queensland ligger Guldkusten, Sunshine coast, Brisbane, Cairns och Stora Barriärrevet - bland mycket annat.
 
* New South Wales. I denna region återfinns Sydney men även Broken Hill, mest känd för sin gruvindustri och som staden i "Doktorn kan komma"
 
* New South Wales. I denna region återfinns Sydney men även Broken Hill, mest känd för sin gruvindustri och som staden i "Doktorn kan komma"
Rad 73: Rad 71:
  
 
{{rubrik|namn=Med bil}}
 
{{rubrik|namn=Med bil}}
{{bidrag saknas}}
+
Hyr en husbil så har du både boendet och transport ordnat. Kom bara i ihåg att tömma kylskåpet från färsk mat som frukt, grönsaker och kött, om du åker från öst till väst och åker över gränsen till Western Australia, annars kastar gränsvakterna det till soporna.
  
 
{{rubrik|namn=Med taxi}}
 
{{rubrik|namn=Med taxi}}
Rad 97: Rad 95:
  
 
{{rubrik|namn=Bankomater}}
 
{{rubrik|namn=Bankomater}}
Det finns gått om Bankomater även i mindre samhällen. Det står oftast skyltat som '''ATM'''.
+
Det finns gått om bankomater även i mindre samhällen. Det står oftast skyltat som '''ATM'''.
  
 
==Boende==
 
==Boende==
{{bidrag saknas}}
+
 
 +
[http://www.destinavo.com/topp-10-hostel-i-australien/ Topp 10 Hostel i Australien]
  
 
==Mat och dryck==
 
==Mat och dryck==
Rad 112: Rad 111:
  
 
==Arbete==
 
==Arbete==
Tänk på att det krävs ett speciellt visum för att få jobba i Australien, jobbar man utan det blir man ivägskickad från Australien och får inte komma tillbaka igen inom tre år.
+
Tänk på att det krävs ett speciellt visum för att få jobba i Australien, jobbar man utan det blir man ivägskickad från Australien och får inte komma tillbaka igen tre år.
  
 
==Kommunikation==
 
==Kommunikation==
Rad 118: Rad 117:
  
 
==Säkerhet==
 
==Säkerhet==
Australien är generellt sett ett säkert land, även om det finns vissa områden i städerna man bör undvika att besöka ensam nattetid eller på sena kvällar. Australien är ett av de länder som har flest extremt giftiga djur, framför allt ormar och spindlar. Detta är inget problem i storstäderna, men i mer lantliga områden kan det vara bra att undersöka sängkläderna, innan man lägger sig och att undersöka sina kläder innan man tar dem på sig, så att inget djur har gömt sig där. Genom ett bilateralt avtal mellan Sverige och Asutralien har svenska medborgare rätt till sjukvård i Australien på samma villkor som australiska medborgare.
+
Australien är generellt sett ett säkert land, även om det finns vissa områden i städerna man bör undvika att besöka ensam nattetid eller på sena kvällar. Australien är ett av de länder som har flest extremt giftiga djur, framför allt ormar och spindlar. Detta är inget problem i storstäderna, men i lantligare områden kan det vara bra att undersöka sängkläderna, innan man lägger sig och att undersöka sina kläder innan man tar dem på sig, så att inget djur har gömt sig där. Genom ett bilateralt avtal mellan Sverige och Australien har svenska medborgare rätt till sjukvård i Australien på samma villkor som australiska medborgare, glöm inte skaffa intyg från Försäkringskassan.
  
 
==Respektera==
 
==Respektera==

Nuvarande version från 6 juni 2015 kl. 00.15

LAND: Australien
Flagga
FlagAustralien.png
Lokalisering
LocationAustralia.png
Snabbfakta
HuvudstadCanberra
RegeringParlamentarisk demokrati och konstitutionell monarki; Samväldesrike
ValutaAustralisk dollar (AUD)
Ytatotal: 7 686 85 km2
vatten: 1 %
Befolkning20 090 437 inv.
SpråkEngelska
Religion
Landsnummer061
Internetdomän.au
TidszonUTC+8 till UTC+11

Australien är ett land i Oceanien.

Planering innan resan[Redigera]

Tänk på att det krävs visum för inträde till Australien. Som svensk medborgare kan man skaffa ett elektroniskt visum via Internet för att besöka Australien som turist eller i affärer i 90 dagar. Man skall tänka på vad man tar med sig. Australien har hårda karantärregler för att skydda den inhemska produktionen samt växt- och djurliv.

Att ta med sig till Australien[Redigera]

Ta gärna en kopia på passet, man vet aldrig när något kan hända med det.

Att inte ta med sig till Australien[Redigera]

Växter och frön, speciellt inte växter med jord på. Tas det ändå med, så tänk på att deklarera det på det kort som fås på flygplanet. Annars kan man få dryga böter vid eventuell upptäckt! Pengar över ett värde av 10 000 australiensiska dollar, högre belopp kräver deklaration.

Att ta med sig från Australien[Redigera]

Fakta om Australien[Redigera]

Historik[Redigera]

Australien har varit befolkat i åtminstone 53.000 år, kanske ännu längre. De första människorna, aboriginerna (från engelskans aborigines, ursprungsbefolkning, som i sin tur kommer från latinets ab origines, "från början"), kom invandrande från Sydostasien. De kunde vandra in, eftersom den senaste istiden gjort att det fanns en landbrygga mellan Sydostasien och Australien. Europeerna upptäckte Australien i början av 1600-talet. Från början skedde det genom att skepp som skulle till Jakarta seglade fel, och upptäckarna kallade det nya landet för "Nya Holland". Holländarna började systematiskt utforska delar av den australiska kusten. Även spanjorer och portugiser kan ha siktat Australien, men det är omtvistat. Man vet att Spanien aktivt sökte efter en landmassa på södra halvklotet (Terra australis, den sydliga landmassan, som enligt antik geografi var tvungen att finnas för att skapa jämvikt åt den norra hemisfärens landmassor), och man vet att både spanjorer och portugiser haft bosättningar i närheten av Australien, men konkreta bevis på att de faktiskt varit på Australien saknas. Portugisiska geografer talade om en stor landmassa söder om Java som de kallade Stora Java, men det är omtvistat om det rörde sig om Australien, även om vissa vill göra gällande att så var fallet. Istället är det den engelske löjtnanten James Cook som fått äran att vara den förste västerlänningen att utforska Autralien. Det skedde 1770 sedan han lett en expedition till Tahiti. Cook utforskade den betydligt angenämare östkusten och landet togs i besittning för den engelske kungens räkning. Den första permanenta europeiska bosättningen grundades 1788 och bestod av straffångar från Storbritannien.

Lokalbefolkningen[Redigera]

Australiens befolkning består av urinvånare, aboriginer, som utgörs av ett flertal olika stammar, ättlingar till de straffångar, som skickades mestadels från Irland men också från England och av ättlingar till de européer som koloniserat landet från 1700-talet och framåt.

Under stor del av 1900-talet hade Australien en migrationspolitik som begränsade immigration av icke-västerlänningar (The White Australia policy), men denna upphörde att gälla på 1970-talet och sedan dess har Australien fått större inflyttning från Östasien.

Klimat[Redigera]

Australien har tropiskt klimat i norr och subtropiskt till tempererat klimat i söder. Mellan december och februari har de sommar och mellan juni och augusti har de vinter.

Högtider[Redigera]

Specifika nationella högtidsdagar i Australien är ANZAC Day, som firas den 25 april till minne av de australiensare som dött i krig och Australia Day, nationaldagen, den 26 januari till minne av grundandet av den första europeiska kolonin. DAS JAWHOL

Regioner[Redigera]

Australien består av åtta regioner och Torres Strait Island:

  • Western Australia, som är den största regionen i Australien. Här återfinns Perth.
  • Northern Territory, här kan man hitta staden Darwin men även stenformationen Uluru, kanske mest känd som Ayers Rock. Uluru är aboriginernas namn på Ayers Rock, och numera också det officiella namnet på klippformationen.
  • South Australia. Här ligger Adelaide och Baird Bay, ett område som har många delfiner och sjölejon.
  • Queensland. I Queensland ligger Guldkusten, Sunshine coast, Brisbane, Cairns och Stora Barriärrevet - bland mycket annat.
  • New South Wales. I denna region återfinns Sydney men även Broken Hill, mest känd för sin gruvindustri och som staden i "Doktorn kan komma"
  • Victoria. Här ligger staden Melbourne.
  • Tasmanien är en ö utanför Australiens sydöstra hörn. Huvudstaden heter Hobart.
  • Australian Capital Territory är landområdet runt nationshuvudstaden Canberra, som också är territoriets huvudstad. Det är den minsta delstaten.

Städer[Redigera]

Att ta sig till Australien[Redigera]

Att ta sig till Australien med bil, tåg eller cykel är tämligen omöjligt, eftersom Australien är en världsdel och en ö i Oceanien.

Med flyg
Med båt

Förflyttning i Australien[Redigera]

Med flyg
Med buss
Med tåg
Med bil

Hyr en husbil så har du både boendet och transport ordnat. Kom bara i ihåg att tömma kylskåpet från färsk mat som frukt, grönsaker och kött, om du åker från öst till väst och åker över gränsen till Western Australia, annars kastar gränsvakterna det till soporna.

Med taxi
Med cykel
Med liftning

Betalning[Redigera]

Gångbara valutor

Australisk dollar (AUD)

Resecheckar
Betalkort
Bankomater

Det finns gått om bankomater även i mindre samhällen. Det står oftast skyltat som ATM.

Boende[Redigera]

Topp 10 Hostel i Australien

Mat och dryck[Redigera]

Att se[Redigera]

Att göra[Redigera]

Arbete[Redigera]

Tänk på att det krävs ett speciellt visum för att få jobba i Australien, jobbar man utan det blir man ivägskickad från Australien och får inte komma tillbaka igen på tre år.

Kommunikation[Redigera]

Säkerhet[Redigera]

Australien är generellt sett ett säkert land, även om det finns vissa områden i städerna man bör undvika att besöka ensam nattetid eller på sena kvällar. Australien är ett av de länder som har flest extremt giftiga djur, framför allt ormar och spindlar. Detta är inget problem i storstäderna, men i lantligare områden kan det vara bra att undersöka sängkläderna, innan man lägger sig och att undersöka sina kläder innan man tar dem på sig, så att inget djur har gömt sig där. Genom ett bilateralt avtal mellan Sverige och Australien har svenska medborgare rätt till sjukvård i Australien på samma villkor som australiska medborgare, glöm inte skaffa intyg från Försäkringskassan.

Respektera[Redigera]

Problemlösare[Redigera]

I Sverige
På plats

Övrigt[Redigera]

Får absolut inte missas
  • Uluru: ett jättestort, rött berg som ligger nästa mitt i Australien. Tänk bara på att det kan bli väldigt varmt där.