Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Auschwitz-Birkenau

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Version från den 30 november 2007 kl. 22.59 av Madfan87 (Diskussion | bidrag) (Fakta)
Hoppa till: navigering, sök
Auschwitz-Birkenau

Default Banner.jpg

Auschwitz är det allmänna namnet på den grupp koncentrations- arbets- och utrotningsläger som byggdes av tyskarna under andra världskriget och som är belägna utanför staden Oswiecim (polska: Oświęcim) i södra Polen, ungefär 60 kilometer från Krakow. Lägren har blivit en vallfärdsplats, dit överlevare, deras familjer och de som vill lära sig om förintelsen reser.

Fakta

Även om Auschwitz varken var det enda (eller det första) nazikoncentrationslägret, har det blivit en symbol för terror, folkmord och förintelsen i det globala medvetandet.

Nazisterna etablerade ett koncentrationsläger i förorterna till den polska staden Oswiecim som - som resten av västra Polen - var ockuperat av Tyskland under större delen av andra världskriget (1939 - 1945). Namnet Oswiecim ändrades till det mer tyskklingande Auschwitz, vilket även blev namnet på lägret.

Lägret byggdes ständigt ut och när det var som störst bestod det av tre delar: Auschwitz I, Auschwitz II-Birkenau och Auschwitz III-Monowitz. Auschwitz hade även över 40 "grannläger" i de närliggande städerna och det omkringliggande området. I början fängslades och dödades enbart judar och polacker in i lägret. Senare kom även sovjetiska krigsfångar, zigenare och fångar från andra länder och minoriteter att sättas där.

Från 1942 och framåt blev lägret skådeplatsen för ett av de största massmorden i mänsklighetens historia, begick mot Europas judar som en del av Hitlers plan i utplånandet av dem ('Den slutgiltiga lösningen'). Majoriteten av de judiska män, kvinnor och barn som deporterades från sina hem över hela det tyskockuperade Europa till Auschwitz sändes genast vid ankomsten (oftast ihopträngda i boskapsvagnar) mot sin död i Birkenaus gaskamrar. Kropparna brändes därefter i ugnar i krematoriet.

I slutet av kriget, i ett försök att flytta resterna av de brott de hade begått, började SS montera ner och förstöra gaskamrarna, krematorierna och andra byggnader, samt bevisdokument. Fångar som ansågs kapabla att gå sändes in i Tyskland. De som var kvar befriades av Röda armén den 27 januari 1945.

Den 2 juli 1947 etablerade regeringen i det "fria" (ett eget land, dock mer eller mindre styrt från Sovjet) Polen Auschwitz-Birkenau statsmuseum i de kvarvarande byggnaderna av lägret, Auschwitz I och Auschwitz II-Birkenau.

Platsen togs upp på UNESCO:s världsarvslista 1979.