Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Användardiskussion:Ypsilon from Finland

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Version från den 11 oktober 2007 kl. 07.20 av Riggwelter (Diskussion | bidrag) (MWI)
Hoppa till: navigering, sök


Informationsställe.PNG   Välkommen till Wikitravel på svenska, Ypsilon from Finland!

Vi hoppas att du kommer att trivas här. Om du har frågor kan du titta igenom de vanligaste frågorna om Wikitravel. Om det du söker inte finns där, tag gärna dina frågor i Resenärspuben. Om du tidigare har arbetat på Wikipedia är det viktigt att du också läser Wikitravel:Välkomna, Wikipedianer. Grundläggande regler återfinns på sidan regler och riktlinjer.

Sex saker att tänka på:

 • Var djärv! Det vanligaste felet nybörjare gör är att inte skriva. Skriv! Det gör inget om det blir fel eller om du råkar glömma något viktigt - det finns andra som rättar till sådant senare.
 • Kika omkring! Ta en titt på huvudsidan - där finns det fler nyttiga länkar.
 • Läs och lär! Fortsätt sedan gärna med att läsa om Wikitravels namngivningskonventioner och om wikiquetten.
 • Våga fråga! Fråga någon av oss erfarna användare om du undrar om något - vi hjälper gärna till! .
 • Signera! När du gör inlägg på diskussionssidor (som denna), ta för vana att signera det du skrivit. Detta gör du lättast genom att skriva fyra tilde-tecken efter varandra - så här: ~~~~.
 • Detta är en kommersiell webbplats. Wikitravel ägs och drivs av Internet Brands. Läs mer om ägarförhållanden och inriktning här. Av den anledningen är webbplatsen finansierad med annonser som man dock kan välja bort under "mina inställningar".
Riggwelter 6 februari 2007 kl. 12.47 (CET)

Bilder

Hej Ypsilon! Vad roligt att du har kommit hit och bidrar till vår guide! Du är, på alla sätt, varmt välkommen. Jag har ett litet tips till dig: tänk på att en reseguide på Wikitravel skall kunna skrivas ut. Detta gör att man bör minimera antalet bilder, samt göra bilderna så små som möjligt på respektive sida. Det gör man med thumb-funktionen i en bildlänk: [[Bild:Exempel.jpg|thumb|Bildtext]]. Bilden hamnar då automatiskt till höger, vilket är något som vi upptäckt är bäst för reseguidernas läsbarhet. Mer information om bilder hittar du här. Som sagt - välkommen hit och jag hoppas att vi får se mycket av dig! Riggwelter 7 februari 2007 kl. 19.25 (CET)

Mallar

Hej Ypsilon! Det är bra om du startar nya artiklar, t.ex. Rovaniemi, men försök att samtidigt lägga in korrekt mall. Lista, anvisningar och mallsyntax hittar du här. Riggwelter 25 februari 2007 kl. 12.50 (CET)

Tackar! Jag undrade om det fanns några svenska mallar någonstans (på engelska wikitravel är de ju ovanför editeringsrutan). Jag hade tidigare kopierat en artikel till min dator och redigerat den så att jag hade en mall som jag kunde kopiera in, men Rovaniemi satt jag och skrev på en annan dator. Ypsilon from Finland 26 februari 2007 kl. 10.30 (CET)

Smiter emellan när jag ändå är här... kolla in Wikitravel:Mallar. --Jonas Ryberg 26 februari 2007 kl. 11.58 (CET)
Precis! Det man gör är att man använder den syntax som finns på sidan som Jonas nämner - kopiera och klistra in :-) Riggwelter 26 februari 2007 kl. 23.01 (CET)

Finskspråkiga Wikitravel

Hej igen! Du - kan du kika på finskspråkiga Wikitravel och se vad man valt att kalla sin motsvarighet till Resenärspuben? Jag behärskar inte finska, så jag kan inte göra en interwikilänk mellan språkversionerna. Riggwelter 25 februari 2007 kl. 14.53 (CET)

Jag har nu lagt upp en engelskspråkig version av Resenärspuben på finskspråkiga Wikitravel. Med lite tur flyttar någon den till ett mer finskklingande namn. Min version hittar du här.
Kahvihuone (=caféet på svenska) heter den nu för tillfället. Du har visst redan hittat dit [1]. På sidan håller de ändå fortfarande på och diskuterar namnet...Kanske ändrar de det till matkustajakoti (=hostel) eller kestikievari (=värdshus). Ypsilon from Finland 26 februari 2007 kl. 10.30 (CET)
Ah, finska är ett härligt och mustigt språk! Riggwelter 26 februari 2007 kl. 23.01 (CET)

Yup. Kestikievari blev det. "Wikitravelin Kestikievari: Täällä sopii kallistella kuppia ja jorista joutavia pitkän reissun jälkeen" Wikitravel-värdshuset: Här kan man ta en kopp (kaffe) och snacka om möjligt efter en lång resa. :D

Adressen: [2]

Ypsilon from Finland 5 mars 2007 kl. 08.45 (CET)

Destination okänd?

Jag har lagt märke till att det finns många "viktiga" resemål (alltså sådana som det borde finnas åtminstone en liten artikel om) som New York, Los Angeles (och en massa andra platser i USA), Wien, Moskva, Budapest som inte har någon artikel ännu. Jag har inte själv besökt dem, kommer kanske att göra det någon gång, men tänker ändå försöka att skriva något litet om platserna. Först och främst lite allmän information som de flesta vet (Frihetsgudinnan finns i New York och Sachertorte kommer från Wien) och sedan lite tilläggsinformation från andra Wikitravel-versioner. Det var ju OK att översätta. Men jag kommer att ha sönder keyboarden och väldigt ont i fingrarna om jag översätter t.ex. hela engelska New York. ;) Ypsilon from Finland 5 mars 2007 kl. 10.11 (CET)

Din hemstad

Hej Ypsilon! Kan du inte ta ett tag med artikeln om din egen hemstad - vilken det nu är? Riggwelter 18 mars 2007 kl. 12.41 (CET)

Ah! Nu vet jag vilken det är - och den artikeln skulle behöva mer puts och bra bildmaterial. Kanske värt att satsa på som månadens resmål...om den kan byggas ut ordentligt? Riggwelter 18 mars 2007 kl. 12.44 (CET)

Skall se vad jag kan göra. Nog finns det en hel del att bidra med ännu. Ypsilon from Finland 19 mars 2007 kl. 14.28 (CET)

Helsingfors I

Hej Ypsilon! Jag bidrar gärna till artikeln om Helsingfors med sådant jag kan. I första svängen har jag hittat följande transportrelaterade frågor som du kanske kan söka svar på:

 • Huvudbusstationens adress?
 • Centralstationens adress (ligger det dessutom en busstation vid centralstationen kan detta med fördel läggas till i artikeln)?
 • Det finska telefonnumret till biljettförsäljningen för Tallink Silja (se hemsidan)?
 • Vilka är de tre största taxibolagen i Helsingfors? Tar de kortbetalning i bilarna? Telefonnummer till växeln för resebokningar?
 • Var kan man hyra cyklar (företagsnamn, adress, telefon, pris)?

Så...det var de första frågorna jag hade. Riggwelter 31 mars 2007 kl. 11.56 (CEST)

Visst! Bra att du skrev dit telefonnummer till järnvägen och sådant som jag inte hade tänkt på. Förresten, på engelska Wikitravel har de gjort en enda artikel om Helsingfors som omfattar hela [huvudstadsregionen http://sv.wikipedia.org/wiki/Huvudstadsregionen_(Finland)], ungefär som Stor-Stockholm. Är det en bra idé? I så fall blir det väldigt många stadsdelar under avsnittet stadsdelar. Å andra sidan finns det så gott som inga turistattraktioner i förorterna. Ypsilon from Finland 2 april 2007 kl. 06.57 (CEST)

Visst kan det väl vara en bra idé. Fundera på det och se hur vi kan göra? Å andra sidan - stadsdelsavsnittet lade jag in mest som en ren lista - inte i första hand för att vi skall skapa enskilda artiklar om enskilda stadsdelar. Om någon stadsdel verkligen sticker ut kan man kanske göra det, men normalt sett har vi inte artiklar om förorter. Ett undantag kan vara riktiga världsstäder, t.ex. [[New York], London och Tokyo. Å andra sidan är de ju så stora att en förort kan vara av en normalstpr svensk stads storlek med egna attraktioner. Vi fortsätter slipa på Helsingfors - den borde gå att få upp till riktigt bra status! Riggwelter 2 april 2007 kl. 07.38 (CEST)

Mariestad

Hej! Var med i diskussionen om Mariestad på den här sidan! Riggwelter 12 april 2007 kl. 08.32 (CEST)

Användarsida

Hej Ypsilon! Det vore kul om du ville bygga ut din användarsida litegrann... lite mer information om dig och kanske en bild? Riggwelter 17 augusti 2007 kl. 11.47 (CEST)


Helsingfors II

Hej! Jag tycker att Helsingfors ligger mycket bra till för att bli oktober månads resmål. Tycker inte du det? Dock måste några saker givetvis justeras: bland annat hittar jag ingen information om Turistinformation under rubriken "Problemlösare". Visst finns det väl en sådan? Även vissa av resmålen bör få mer info, i alla fall adresser, telefonnummer och e-postadresser. Riggwelter 24 september 2007 kl. 12.06 (CEST)

Oops! Har visst inte tittat hit på min egen diskussionssida på länge... Har inte hunnit skriva så mycket på senast här, och då mest på finska Wikitravel. Ja, det finns en turistbyrå, men jag har inte kommit på att skriva dit den. Ypsilon from Finland 26 september 2007 kl. 08.16 (CEST)
Om du har möjlighet att jobba lite med artikeln och lägga in sådan information tycker jag den borde funka som månadens resmål. Riggwelter 27 september 2007 kl. 10.18 (CEST)

MWI

Hej! Du har säkert märkt att MWI, det vill säga "meddelande väntar"-funktionen på Wikitravel är trasig. Felet har varit anmält sedan länge, men det tycks ta lång tid för teknikerna att fixa felet. Just nu arbetar man på Wikitravel Shared med en sida där vi som användare kan ge våra synpunkter på vilken bugg vi tycker är mest akut. Det vore fint om du ville logga in på Shared och göra din röst hörd på den här sidan. Riggwelter 11 oktober 2007 kl. 09.20 (CEST)