Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Amritsar

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Version från den 28 maj 2010 kl. 17.37 av Jonas Ryberg (Diskussion | bidrag) (ny artikel, eng. översättning)
(skillnad) ←Äldre version | se nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök
Amritsar

Default Banner.jpg

STAD: Amritsar
Lokalisering
Snabbfakta
Befolkning inv.
Riktnummer
Densitet/km2
Språk
Transport
Flygplats(er)
Järnvägsstation(er)
Det Gyllende Templet med huvudentrén till tempelkomplexet i bakgrunden.

Amritsar är Sikhernas heliga stad som ligger i delstaten Punjab, östra Indien vid gränsen till Pakistan.

Att ta med sig till Amritsar

Att ta med sig från Amritsar


Fakta om Amritsar

Historik

Staden har fått sitt namn ifrån vattnet kring det Gyllende Templet (Harmandir Sahib) och betyder "helig bassäng av nektar". Amritsar är Sikhernas spirituella och kulturella centrum.

Lokalbefolkningen

Stadsdelar

Att ta sig till Amritsar

Med flyg

Raja Sansi International Airport [1], ligger en 15-20 minuter utanför stadskärnan och är en av de mer moderna flygplatserna i Indien. De flesta avgångar är till Delhi, en timme bort, men flera internationella rutter finns också. London, Toronto, Barcelona, Bergamo och Birgimham har alla förbindelser till Amritsar.

Med buss
Med tåg

Amritsar är väl förbundet med alla större städer i Indien. Biljetter kan köpas via nätet [2]] eller vid biljettkontoret inne i tempelkomplexet. Tågen blir snabbt fulla, så se till att boka i tid.

Med bil
Med cykel

Förflyttning i Amritsar

Med buss
Med tåg
Med bil
Med taxi
Med cykel

Betalning

Gångbara valutor
Resecheckar
Betalkort
Bankomater

Boende

Lyx
Medel
Budget
 • Gyllene Templet, erbjuder pilgrimer och turister enkel logi i flerbäddsrum. Själva boendet är fritt men donationer förväntas, minst Rs 50-100 (8-16 kronor) per natt och person. Det är mer en plats för pilgrimer att sova än turistattraktion och det förväntas att man inte är högljudd. Alkohol är och rökning är totalförbjudet.
Vandrarhem och camping

Mat och dryck

Lyx
Medel
Budget

Sikherna är vegetarianer vilket gör att det finns väldigt få restauranger i närheten av templet som serverar kött.

 • Gyllene Templet, har en mathall som serverar enkel, vegetarisk, mat till alla utan kostnad. Ett måste för alla som besöker staden, men var beredda på att trängas - närmare 20 000 människor äter här varje dag. Se till att äta upp all din mat av respekt och bär ut tallrik och bestick till de frivilliga vid diskområdet.
Pubar och barer

Att se

Gyllende Templet är vackert upplyst på natten.
 • Det Gyllene Templet (Harmandir Sahib) är huvudattraktionen i staden och Sikhernas viktigaste religiösa plats. Tempelkomplexet är överväldigande med tusentals entusiastiska pilgrimer som besöker templet varje dag. Stämningen är allt som oftast euforisk och de flesta tvekar inte att berätta om sin religion eller visa dig runt templet. Att täcka huvudet och ta av skorna är obligatoriskt, men utöver det får du fritt vandra kring i ett av de mest spektakulära platserna i Indien. Tempelkomplexet öppet i princip jämt, emellan 06:00-02:00, och är värt att besökas två gånger - en gång på dagen och en på natten för att se templet bada i ljus.
  • Darshani Deori, huvudentrén med sitt distinkt viktorianska klocktorn.
  • Amrit Sarovar, den gigantiska bassängen som omgärdar det Gyllende Templet. Sektioner, markerade med rep, är reserverade för (manliga) pilgrimer som vill bada.
  • Harmandir Sahib, själva Gyllende Templet som flyter i bassängen. Här inne finns den heliga Adi Granth-skripten som reciteras högt varje dag. Extremt mycket trängsel då enda vägen in är via en smal bro och vakter som kontrollerar alla.
  • Akal Takht, mitt emot Gyllende Templet, betyder "tidslös" och här sitter Sikhernas högsta råd. Hit tas även Adi Granth-skripten varje natt.
  • Centrala Sikhmuseet, ett stort galleri av målningar. Många av dem visar de otal Sikher som blivit martyrer och förföljda på grund av sin tro.
 • Jallianwala Bagh, ligger på fem minuters gångavstånd ifrån Gyllende Templet och är platsen för Amritsarmassakern. Den 103e april 1919 öppnade brittiska soldater eld på en obeväpnad folkmassa med 1579 döda som resultat. Ett minnesmonument som restes 1961 finns här samt många av byggnaderna med kulhål kvar i sig.
 • Mata Temple, en labyrintliknande Hindutempel tillägnat det kvinnliga helgonet Lal Devi. Traditionellt kom kvinnor som ville bli gravida till templet för att be.
 • Maharaja Ranjit Singh Sommarpalats


Att göra

Pilgrimer badar i Amrit Sarovar.
Shopping
Aktiviteter
 • Arbeta i templet, alla pilgrimer förväntas tjänstgöra minst en vecka i templet under sin livstid och man tar gärna in hjälp ifrån turister också. Prata med människor utomhus som skalar grönsaker eller diskar.

Nöjesliv

Arbete

Kommunikation

Säkerhet

Respektera

Vakter ser till att du respekterar tempelreglerna.
 • Du förväntas vara medveten om och respektfullt inför Sikhismen i och runt omkring templet.
 • I tempelkomplexet måste alla täcka huvudet och ta sig skorna, scarfar finns att köpa för Rs 10 runt om i stan eller till låns utan kostnad vid tempelingången.
 • Alkohol och tobak är förbjudet i och inom synhåll ifrån tempelkomplexet. Att tända en cigarett på gatan kommer definitivt att dra till dig negativ uppmärksamhet.
 • Fotografering är tillåtet förutom inne i själva Gyllene Templet.

Problemlösare

Övrigt

Andra resmål runt Amritsar
Får absolut inte missas