Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Afghanistan

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Version från den 25 oktober 2007 kl. 08.25 av Riggwelter (Diskussion | bidrag) (Återställer till tidigare version av Jonas Ryberg)
Hoppa till: navigering, sök
Afghanistan

Default Banner.jpg

Varning

VARNING: Svenska Utriketsdepartementet avråder från resor till Afghanistan med hänsyn till säkerhetsläget. Försiktighet bör iakttas.LAND: Afghanistan
Flagga
FlagAfghanistan.png
Lokalisering
LocationAfghanistan.png
Snabbfakta
HuvudstadKabul
RegeringIslamisk republik
Valutaafghani (AFA)
Ytatotal: 647 500 km2
vatten: försumbart
Befolkning29 928 987 inv.
SpråkAfghansk persiska
ReligionSunni Muslim 84%, Shia Muslim 15%, övriga 1%
Landsnummer93
Internetdomän.af
TidszonUTC +4:30

Afghanistan är ett land i Centralasien. Landet saknas kust och gränsar till Pakistan i öst, Kina i nordöst, Uzbekistan och Turkmenistan i norr och Iran i väst.

Landet har varit krigshärjat i flera decennier och även om situationen förbättrats sen talibanerna störtades är Afghanistan inget turistland.

Planering innan resan

Att ta med sig till Afghanistan

Att ta med sig från Afghanistan

Fakta om Afghanistan

Lokalbefolkningen

Historia

Se Afghanistans historia på Wikipedia.

Afghanistans historia är kantad av konflikter, både inre och mot invasionsstyrkor såsom Alexander den store och det Brittiska imperiet. Även i modern tid är har Afghanistan härjats av krig.

Sovjetunionen invaderade Afghanistan 1979, för att stödja en inhemsk socialistisk regering. Konflikten pågick i 10 år innan Sovjet slutligen drog sig tillbaka, slagna av anti-kommunistiska mujahidin styrkor som tränats av bland andra USA, Saudi Arabien och Pakistan. Efter Sovjets tillbakadragande pågick striderna melan lokala krigsherrar, vilket gav upphov till att landet föll i "warlordism".

Ur denna kaos växte talibanerna, som var en extrem lösning på det som nu var ett innebördskrig. Med stöd av utländska bidragsgivare och inspirerad av en konservativ sekt av Islam, utvecklades Talibanerna till en politisk fraktion och tog överhanden. De erövrade större delen av landet, förutom de norra delarna av landet som hölls av den "Norra alliansen".

Efter terrorattackerna i USA den 11 september 2001, vägrade Afghanistan att lämna ut ledarna inom Al-Quaeda som befann sig inom Afghanistan. USA och dess allierade skred därför till militär operation och med stöd av den norra alliansen störtades talibanregimen.

Lokalbefolkningen

Klimat

Torrt till halvtort, kalla vintrar och heta sommrar

Högtider

Regioner

Stavning av provinser

Engelsk stavning av afghanska provinser varierar. Till exempel kan Q ersätta K som i Quandahar eller Qunduz. Konduz har sett stavats Qundoz, Qundoze och varianter av dessa. Baiman stavas ofta Bamyian eller Bayman. Khowst kan stavas Khost.

Karta över Afghanistan.

Afghanistan består av 32 provinser:

Städer

Andra destinationer

  • Bamiyan, platsen där de två gigantiska Buddha-statyerna stod, förstördes 2001 av Taliban-regimen.

Dit- och hemresa

Förflyttning

Betalning

Valutan som används i Afghanistan heter Afghani, men U.S. Dollar såväl som Euro fungerar bra.

Boende

Livsmedel

Att se

Att göra

Arbete

Kommunikation

Säkerhet

Respektera

Problemlösare