Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Skillnad mellan versioner av "Wikitravel:Vad Wikitravel är och inte är"

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Hoppa till: navigering, sök
m (robot Lägger till: ca, es, fi, hu, nl, ru, zh)
m (robot Lägger till: wts:Goals and non-goals/ko)
Rad 30: Rad 30:
  
 
Det finns säkert många andra saker som folk skulle kunna tro att vi vill göra; om det behövs kommer även de att läggas till listan.
 
Det finns säkert många andra saker som folk skulle kunna tro att vi vill göra; om det behövs kommer även de att läggas till listan.
 +
  
 
[[ca:Wikitravel:Objectius i no objectius]]
 
[[ca:Wikitravel:Objectius i no objectius]]
Rad 44: Rad 45:
 
[[ru:Wikitravel:Чем мы являемся и чем не являемся]]
 
[[ru:Wikitravel:Чем мы являемся и чем не являемся]]
 
[[zh:Wikitravel:目標與非目標]]
 
[[zh:Wikitravel:目標與非目標]]
 +
[[wts:Goals and non-goals/ko]]

Versionen från 14 oktober 2009 kl. 09.36

Vad Wikitravel är - våra mål

Det här är vad Wikitravel är:

Wikitravel är ett projekt för att utarbeta en kostnadsfri, fullständig, uppdaterad och pålitlig reseguide till hela världen.

Wikitravel-artiklar ska kunna användas för åtminstone följande ändamål:

 • För att konsulteras online av folk som är ute och reser, när de sitter ihopkurade på ett nattöppet Internetcafé någonstans i en mörk djungel och behöver färsk information om boende, lokaltrafik, matinköp och andra nödvändigheter.
 • För att konsulteras online av resande i planeringsstadiet så att de kan väga olika resmål mot varandra, planera sina resrutter, reservera sitt boende och bli alldeles uppspelta inför resan.
 • För att skrivas ut som enskilda artiklar, kanske en lista över museer eller karaokebarer, vilken stoppas i bakfikan och tas fram vid behov -- eller kopieras när någon annan behöver den.
 • För att skräddarsy sin reseguide, sätta samman en liten reseguide som anpassats speciellt för en viss resrutt.
 • För att publiceras i andra reseguider, där utgivaren vill ha ständigt uppdaterad information.

Det finns säkert hundratals andra användningsområden för Wikitravel-artiklar; dessa är de vi försöker ha i åtanke när vi skriver och redigerar artiklar.

Vad Wikitravel inte är - våra "icke-mål"

Det finns ett antal saker som folk skulle kunna tro att vi vill göra med Wikitravel. Men det vill vi inte. Det här är vad Wikitravel inte är:

 1. En antologi över reseberättelser. Wikitravel är inte en resetidskrift. Artiklar ska vara inriktade på praktisk reseinformation.
 2. En samling personliga resedagböcker. Wikitravel-engagerade har oftast ett stort förråd intressanta anekdoter om sina personliga äventyr, vilka tråkigt nog måste läggas på någon annan Internetsajt.
 3. En plats för lagring av semesterbilder. Foton och illustrationer ska användas till att illustrera resmål och vyer, inte till att visa farmor hur stor mai-tai-drinken var som du drack på luau-festen.
 4. En plats för lagring av personliga hemsidor. Varje registrad användare på Wikitravel har en användarsida; dessa sidor ska användas för att underlätta utvecklandet av reseguiden och inte som Allt Om Mig Och Min Katt-sajter. Ett eller två foton på din användarsida är rimligt; mer än fem är verkligen att gå för långt.
 5. En resechatt. Det finns massor av mejllistor och diskussionsgrupper på nätet där folk kan prata om sina erfarenheter, ställa frågor, klaga, knyta kontakter och skämta till det. Wikitravel har diskussionssidor för varje artikel, men dessa ska användas till att utarbeta själva artikeln, inte som en plats för vilka kommentarer som helst. Vem som helst kan redigera en Wikitravel-artikel; om du har användbar information om ett ämne, så skriv det i själva artikeln.
 6. En reklambroschyr. Wikitravel sammanfattar förvisso information om reserelaterade affärsrörelser världen över. Vi skulle vara mer än glada ifall representanter för dessa affärsrörelser höll informationen uppdaterad. Uppenbar reklam är emellertid inte önskvärt, och överilade handlingar som att ta bort informationen om en konkurrent är något vi formellt tar avstånd från.
 7. En Gula sidorna över restauranger, hotell eller barer i en stad. Stadsguider ska absolut innefatta information om reserelaterade företag, men dessa måste förekomma i överskådligt antal. Föreställ dig att en kompis från en annan ort frågar dig vart han eller hon ska gå -- du skulle aldrig rabbla upp alla 200 möjligheterna utan 2-5 alternativ för ett visst sorts ställe, en viss prisklass eller en viss stadsdel.
 8. En länkportal. Wikitravel-artiklar kan och bör innehålla länkar till externa resurser om resmål, resrutter, reserelaterade företag och andra reserelaterade sajter. Men målet är inte att sammanställa alla länkar om något som helst resmål. Externa länkar ska understödja och komplementera arktiklarnas innehåll; de utgör inget mål i sig.
 9. Ett reseguidesupplement. WikiWiki-tekniken som vi använder gör det möjligt för oss att inkludera information som man inte hittar i andra reseguider. Det betyder inte att vi bara inkluderar information som inte återfinns i andra guider. Wikitravel eftersträvar att utvecklas till en fullständig reseguide, inte bara ytterligare en resurs vid sidan av traditionella reseguider.
 10. En atlas. Även om resande är intimt sammanbundet med geografi så beskriver inte Wikitravel Jordens geografiska företeelser bara för att de råkar finnas till.
 11. En reseencyklopedi med artiklar om precis allt reserelaterat mellan himmel och jord. Skilj på reseguider samt relevant information å ena sidan och en massa småsaker som har med resor att göra å andra sidan. Wikitravel är t.ex. inte platsen att beskriva biljettsystem eller hur en viss flygplats ser ut.

Det finns säkert många andra saker som folk skulle kunna tro att vi vill göra; om det behövs kommer även de att läggas till listan.