Wikitravel:Cum să editaţi o pagină

De la Wikitravel
Versiunea din 18 septembrie 2005 22:48, autor: Vlad (Discuție | contribuții) (rv vandal)
Salt la: navigare, căutare

Voi puteţi edita orice articol pe Wikitravel făcând click pe legătura 'Editează pagina'. Când faceţi click pe legătura asta, va apărea o cutie albă cu tot conţinutul paginii formatat în marcajul Wiki.

Puteţi modifica pagini cum vreţi, dar editările voastre trebuie să fie compatibile cu Copyleft, ţelurile şi regulile noastre. Ar fi bine şi să urmăriţi manualul de stil.

Totuşi, este mai bine să adăugaţi ceva la un articol acum decât să amânaţi până aveţi ceva perfect de adăugat. Sigur că ar fi excelent dacă aţi adăuga ceva foarte bine informat şi structurat, dar dacă ştiţi numai puţin despre o destinaţie, noi tot vom fi bucuroşi dacă contribuiţi la proiectul nostru.

După ce aţi făcut schimbările care le-aţi vrut, puteţi să vedeţi o previzualizare a paginii făcând clic pe butonul Arată previzualizare. Această acţiune vă va arată pagina, dar înca nu va salva schimbările voastre în baza noastră de date. Previzualizarea este bună ca să confirmaţi că editările voastre apar bine în pagină.

Când sunteţi mulţumiţi cu toate schimbările, apăsaţi pe butonul Salvează pagina. Această acţiune va salva pagina şi schimbările dumneavoastră vor putea fi văzute de toţi vizitatorii şi colaboratorii noştri. Aceasta acţiune face ghidul turistic Wikitravel un ghid unic, fiind editabil de oricine, oricând. Bineînţeles, rezultate editării Dvs. sunt vizibile imediat, nu numai de voi dar şi de toată lumea care vede articolul pe care l-aţi editat!

Dacă vreţi să abandonaţi o editare - deci aţi vrut să editaţi o pagină dar v-aţi răzgândit, faceţi doar clic pe Renunţă, şi veţi reveni la articolul pe care aţi vrut să îl editaţi. Legătura Ajutor pentru editare, vă va aduce aici - la articolul despre cum să editaţi o pagină!

Sub cutia de editare este încă o cutie de un rând (Sumar) unde puteţi pune o notă scurtă despre editările voastre - deci, ce părţi ale articolului aţi editat, ce aţi adăugat, ce schimbări aţi făcut, etc. De exemplu, la sumar puteţi pune "Adăugat detalii despre transport în Paris" dacă aţi adăugat aceste informaţii în articol prin editare. Sau, puteţi scrie "Corectat informaţii despre hotelul Peralta din Barcelona", dacă asta aţi făcut în articolul Barcelona. Sumarul de editare ajută alţi utilizatori Wikitravel care se uită la pagina de Schimbări recente să vadă aproximativ ce schimbări aţi făcut.

Mai există o cutiuţă numită Aceasta este o editare minoră. Bifaţi-o făcând click pe ea dacă schimbările dumneavoastră ţin de formatare, exprimare, structură sau gramatică. Schimbările informaţiilor turistice (informaţii despre hoteluri, transport) nu sunt considerate minore. Marcarea editărilor ca minore ajută persoanele care vor revizui schimbările să le "filtreze" pe cele care nu trebuie neapărat revizuite. Aduceţi-va aminte că Wikitravel este un proiect comun şi probabil că mulţi alţi utilizatori se vor uita peste editările dumneavoastră!

Dacă aveţi un cont de utilizator, va fi prezentă de asemenea o cutiuţă pătrată marcată Urmăreşte această pagină. Bifarea ei pune articolul pe care îl editaţi în lista voastră de articole urmărite. Această listă urmăreşte orice schimbare la articol, sau la pagina de discuţii a articolului, de ori cine. Adăugând un articol la lista de urmărire vă dă oportunitatea să vedeţi ce editări sau făcut după Dvs., şi dacă acestea au interferea cu editările voastre. Lista de articole urmărite este de asemenea importantă pentru articole la care faceţi multe editări sau dese editări.

Ca o notă finală, marcajul Wiki, în care se editează paginile, este mult mai simplu decât HTML, limba de codificare a paginilor de pe Internet. Marcajul Wiki vă lasă să editaţi pagini şi dacă nu aveţi multă experienţă de codificare sau programare HTML, pentru că, toate ca toate, Wikitravel este un ghid turistic pentru toţi, nu un site exclusiv pentru programatori sau experţi tehnici. Totuşi, şi marcajul Wiki trebuie învăţat puţin - de exemplu, cum să faci legături la alte pagini Wikitravel, sau tabele, sau chiar titluri structurate! Pentru aceste chestii, ghidul de marcaj Wiki vă va ajuta. Totuşi, puteţi să adăugaţi sau să schimbaţi conţinut la pagini şi fără o cunoştinţă a marcajului Wiki, care oricum este foarte uşor de folosit şi abia se interferează cu conţinutul paginii! Excepţia este portalul nostru, sau pagina principală, care este codificată şi cu puţin HTML, utilizând tabele HTML.

Dacă vreţi orice ajutor mai în detaliu despre editarea unei pagini, vă invităm la Hanul călătorilor unde puteţi să cereţi ajutor de la alţi utilizatori Wikitravel.

Şi, în concluzie, spor la articole!

Vedeţi şi: Ajutor