Viena

De la Wikitravel
Salt la: navigare, căutare
Viena

Default Banner.jpg

Viena este capitala Austriei.

Muzee

  • Belvedere - Galeria Austriaca <A class="external autonumber" title=http://www.belvedere.at/en/index.htm href="http://www.belvedere.at/en/index.htm">[3]</A> a fost proiectata de catre architectul Johann Lukas von Hildebrandt pentru Printul Eugene de Savoy (1663-1736), unul dintre cei mai renumiti strategi militari ai timpului. A fost construit ca o resedinta de vara si a fost amplasat in afara zidurilor orasului. Istoricii de arta recunosc Belvedere derpt una dintre cele mai deosebite constructii Baroc din lume. Cele doua aripi , de Sus si de Jos Belvedere, au devenit ulterior sediul permanent al Galeriilor Austriece. The Oberes Belvedere (Aripa de Sus) contine arta austriaca si internationala recenta, din ultimele doua secole. Arta vieneza de la inceputul secolului XX e gazduita de colectia permanenta "Viena in jurul anului 1900 si Arta Clasicului Modern". Gustav Klimt, maestru al unei forme particulare, vieneze, de Art Nouveau numita Jugendstil, (sau Secesiune Vieneza), e representat prin cateva picturi de renume mondial, printre care "Judith" si "The Kiss" (Sarutul), dintre cele mai cunoscute. Imbracate in aur, compuse din nenumarate fragmente colorate, apropiat de stilul impresionist, figuri inalte si svelte sunt cateva caracteristici inconfundabile ale operelor lui Klimt. Egon Schiele, alt artist vienez din aceeasi perioada ca si Klimt, va folosi de asemenea aceleasi figuri subtiri si inalte. Zilele realismului strict erau pe sfrsite, deschizand drumul fanteziei. Schiele e deasemenea bine reprezentat in Belvedere.
  • Noul Palat (Neue Hofburg). The Noul Palat este aripa cea mai noua si impunatoare a Palatului Imperial. Contine Museul Ethnologic si cele trei sectii ale Museului de Arte Fine. Museul Ephesus contine arta clasica din Asia Mica, Colectia Istorica de Instrumente Musicale ( care spune totul despre continut), dar cea mai importanta colectie din Palatul Nou este Colectia de Arme. Aceasta colectie, a doua ca marime din lume, pastreaza o imensa si completa representare de arme din secolele trecute.
  • Tezaurul Imperial (Schatzkammer). Localizat in Neue Hofburg, Schatzkammer ( cunoscut de asemenea drept Tezaurul Secular si Eclesiastica ) este cea mai impresionanta parte din Hofburg, si este absolut necesar de vizitat in orice tur al Vienei. Aceasta vizita este rivalizata poate numai de catre Museul de Arte Fine ( Kunsthistorisches Museum, din care de fapt Schatzkammer face parte official), contine peste 20 incaperi ascunzand comori nepretuite, si care ajuta vizitatorul sa isi construiasca o imagine asupra vietii de curte a Imperiului Hpsburgic.
  • Museul de Arte Fine (Kunsthistorisches Museum), €10. Galeria de Picturi, zilnic, cu exceptia zilelor de Luni 10 am-6 pm si Joi 10 am- 9 pm, U2: Babenbergerstrasse, U3: Volkstheater, tramvai D, J, 1, 2, Autobuz 57A: Burgring Maria-Theresien-Platz (intrare), telefon 525 24 0. Unul dintre cele mai renumite muzee de arta din lume, este localizat intr-un palat care este o opera de arta prin ea insasi. Ca si Luvrul, vizitatorii impatimiti trebuie sa isi rezerve cel putin o zi pentru acest obiectiv. Cel mai important muzeu austriac, este o atractie care te pune negresit pe ganduri. It’s at the very least a full day’s worth of sightseeing, if you intend to go through it thoroughly and attempt ponder the importance of each major work. Pe langa colectiile de pictura, museul are o excelenta colectie de arta Egpteana, Greaca, si Romana. Colectia numismatica si de medalii este de asemenea variata si impresionanta.
  • Colecta de Mobila Imperiala (Vienna Furniture Museum) Andreasgasse 7, 1070 Wien, tel: +43-1-524 33 57-0. Deschis: Marti – Duminica 10 am – 6 pm. Museul cu cea mai mare colectie de mobila din lume, e mai putin cunoscut publicului general, localizat langa Mariahilfer Strasse. Metroul portocaliu linia U3 (coborati la Zieglergasse, iesirea Andreasgasse). Obiectele expuse sunt mobila folosita de catre imparatii austrieci incepand cu Carol VI (tatal Mariei Tereza), mobila facuta de catre Fratii Thonet pentru Jugendstil, Miscarea Modernista Vieneza, arhitecti si designeri contemporani precum E.A. Plischke, Margarete Schütte-Lihotzky, Luigi Blau si Franz West. Puteti cumpara un bilet individual, su un bilet combinat "Sisi Ticket", care in plus fata de acest muzeu, va va asigura intrarea la Schönbrunn, Apartamentele Imperiale, Museul Sisi si Colectia Imperiala de Argintarie din Hofburg.
  • Museul Austriac de Arta Aplicata (MAK) / Arta Contemporana Stubenring 5, 1st District, tel: +43-1-711 36-0, deschis: Marti 10 am-12 noaptea (MAK - NITE(c)), Miercuri-Duminica 10 am-6 pm. inchis Lunea. Sambata intrarea libera. MAK Atelierul de Design, Colectiile Permanente. Colectia de Studii. Expozitii de arta contemporana, design, arhitectura. Directii: Metrou U3, Tramvai 1, 2, autobuz 1A, 74A catre Stubentor, si U4 catre Landstrasser Hauptstrasse, Trenul de Aeroport catre Bahnhof Wien Mitte. De asemenea MAK contine si Depozitul de Arta Contemporana (Gefechtsturm Arenbergpark), Districtul 3, Dannebergplatz/Barmherzigengasse.
  • Muzeul de Patologie si Anatomie (Pathologisch-anatomisches Bundesmuseum Wien) <A class="external autonumber" title=http://www.pathomus.or.at href="http://www.pathomus.or.at/">[7]</A> Mircuri 3pm-6pm, Joi 8am-11am. Dincolo de orarul foarte limitat, Narrenturm poate fi foarte greu de depistat. Gazduit intr-un turn care pe vremuri a fost azil de nebuni ("Narrenturm" inseamna "Turnul Nebunilor"), acest museu contine unul dintre cele mai neatinse unghere din analele medicinei. Puteti gasi corpuri de copii hydrocefalici, , masti faciale ale bolnavilor de sifilis de gradul III, instrumente medicale antice, si chiar si un cancer laringeal tuberculotic. Magazinul adiacent museului vinde carti postale cu astfel de amintiri.


[<A

title="Edit section: Alte Atractii"

href="http://wikitravel.org/wiki/en/index.php?title=Vienna&action=edit&section=15">edit</A>]
<A

name=Other_Attractions></A>

Alte Atractii

  • Karlskirche, biserica baroca <A class="external autonumber" title=http://www.karlskirche.at href="http://www.karlskirche.at/">[8]</A> piata Karlsplatz, Districtul nr. 1. Cea mai mare catedrala Baroca la Nord de Alpi, proiectata de catre faimosul arcitect Bernhard Fischer von Erlach. Frescele facute de Michael Rottmayr si picturile italienilor Sebastiano Ricci si Guiseppe Antonio Pellegrini; de asemenea contine picturi ale austriacului Daniel Gran.
  • Biserica Fratilor Augustini (Augustinerkirche), Josefsplatz 1. Asezata cu fata la sculptura din centrul pietei, intrarea e mica si poate fi usor trecuta cu vederea. – pe peretele din stanga pietei. Acesta e un alt exemplu al strategiei casei Habsburge "dezbina si cucereste" cu privire la locurile de veci. Alte dinastii au dus razboaie pentru a cucerii noi teritorii, dar nu si "tu, Austria cea fericita." Chiar dincolo de mormant, Habsburgii au marcat trei biserici diferite cu onoarea de a le purta ramasitele. Cea mai renumita, Kapuzinergruft, contain corpurile. Sf. Stefan le pastreaza maruntaiele (intestinele si alte parti scoase in timpul procesului de tratare postmortuara. Dar Augustinerkirche pastreaza in Herzgruft (Cripta Inimilor), toate inimile Habsburgilor. Tururi in Herzgruft se fac de Luni pana Vineri la 11am si la 3pm. A fost renovata intre 1996-99 si tocmai a fost redeschisa. Traditia a inceput in 1627 cu Imparatul Ferdinand IV, care a dorit " sa isi depuna inima la picioarele Maicii Domnului" - de-a dreptul. Inima lui si a urmasilor sai sun pastrate in pocaluri de argint in grija calugarilor augustini. In timpul renovarii s-a descoperit ca in unele cazuri, substanta folosita pentru pastrare s-a evaporat, ramanand numai inima mumificata.
  • Palatul Hofburg. Acest imens complex a crescut intr-o impresionanta serie de cladiri in cursul anilor, si a fost rezidenta imeriala a imparatilor Habsburgi pana in anul 1918. Ceea ce a inceput ca un castel medieval (a carui capela e singurul element original care se pastreaza) a fost extins , redecorat si recladit, crescand odata cu puterea si influenta Habsburgilor. Grajdurile palatului si Aripa Amalia au fost adaugate in sec XVI, Aripa Cancelariei Imperiale, Biblioteca de Curte si Scoala Spaniola de Calarie in sec. XVIII. In secolul trecut a fost adaugata Aripa Sf. Michael, si in jurul anului 1900 noul palat a fost finalizat. In prezent pe langa muzee, gazduieste de asemenea administratia prezidentiala.