Tur feroviar în triunghiul transilvănean

De la Wikitravel
Salt la: navigare, căutare
Tur feroviar în triunghiul transilvănean

Default Banner.jpg

Turul feroviar în triunghiul transilvănean este un tur 12 zile cu trenul, al principalelor atracţii din Transilvania, România.

Doisprezece zile sunt timp suficient pentru a vedea toate oraşele şi obiectivele turistice principale, fiind în acelaşi timp şi o perioadă scurtă pentru cei care nu prea au timp de călătorii. Apuci să vezi toate trăsăturile principale din fiecare oraş.

Turul începe în Braşov şi continuă în următoarele oraşe, în ordine:

Fiind un tur circular, sau mai degrabă triunghiular, aproape toate obiectivele turistice din Transilvania sunt acoperite. Unii oameni ar putea începe turul în Bucureşti, capitala României, care deşi nu se află în Transilvania, este principalul punct de intrare în ţară. Dacă doreşti să începi din Bucureşti, călătoria de acolo spre Braşov şi înapoi este foarte uşoară, datorită legăturilor feroviare din oră în oră. Turul este triunghiular, deoarece "colţurile" sale sunt Braşov, Oradea şi Timişoara, iar călătoria dintre aceste oraşe se fece aproape în linie dreaptă.

De înţeles

Transilvania este regiunea cunoscută în lume pentru Dracula al său, castele mistice şi sate medievale. Totuşi, Dracula a fost pentru mult timp un stereotip (cât se poate de) neadevărat. Turul feroviar în triughiul transilvănean, îţi dă posibilitatea, prin varietea sa, să vezi cea mai dezvoltată regiune din România, în toate formele - de la zone rurale minunate, la orăşe mijlocii în stil baroc şi până la oraşe cosmopolite sau chiar sate medievale. Călătoria merită făcută şi datorită faptului că te vei întâlni cu localnici şi cultura locală, vei mânca unele dintre cele mai bune mâncăruri pe care le-ai mâncat vreodată (crede-ne, mâncarea ardeleneacă este foarte delicioasă) şi vei descoperi o regiune destul de diferită faţă de alte părţi ale Europei, dar nu atât de diferită încât să dispară acea sclipire de pe bătrânul continent.

Situaţia politică din Transilvania este destul de stabilă, deşi, alături de Bucureşti, este cea mai problematică din România. Revoluţia română din 1989 a început aici, în Timişoara, şi de atunci au apărut probleme cu minoritatea maghiară considerabilă, care este majoritară în câteva zone (mai ales rurale). Pe lângă asta, există o minoritate relativ mare de rromi (mai puţin de 5%). Totuşi, în ultimii ani, ungurii s-au înţeles bine cu românii, şi nu prea ai nici o şansă să ze întâlneşti cu probleme etnice sau politice adevărate. Asta nu înseamnă că românii nu glumesc referitor la unguri, sau invers, dar lucrurile acestea sunt, în esenţă, umorul bun al împărţirii Transilvaniei.

Călătoria ta te va duce prin nişte "mini-regiuni" destul de diferite în termeni de cultură şi istorie. Braşov şi împrejurimile sale au o importantă(dar în scădere) minoritate germană şi este de asemenea, casă pentru complexuri muntoase precum Sinaia şi oraşe medievale precum Sighişoara, locul de naştere al lui Vlad Ţepeş (oaza de inspiraţie pentru Dracula). Plecând mai departe, ajungem în inima Transilvaniei, oraşul Cluj-Napoca. Este situat în apropierea Munţilor Apuseni şi este cel mai mare şi cel mai cosmopolit oraş din Transilvania. Aici vei găsi o minoritate maghiară importantă şi vei pute gusta (poţi să o iei la propriu - există o sumedenie de restaurante ungureşti) cultura maghiară. În continuare, Munţii Apuseni sunt o zonă rurală frumoasă la vest de Cluj-Napoca, unde vei vedea un peisaj impresionant, care chiar merită văzut, deşi nu va plăcea tuturor. Mai încolo, vei ajunge în oraşele transilvănene Oradea şi Arad, cu al lor spirit cultural şi istoric minunat. Aici vei vedea cum arăta arhitectura şi cultura în vremea Austro-Ungariei. Călătorind spre sud, ajungi în Timişoara, inima provinciei Banat. Timişoara este unul dintre oraşele care au crecut cel mai repede din România, devenind un oraş modern din multe puncte de vedere, cu multe servicii de oferit. Deşi oferă încă istorie, Timişoara este absolut unică faţă de toate celălalte zone. După Timişoare, este bine să te întoci înapoi la Braşov, dar pe o rută diferită, pentru a încheia "triunghiul". Vei vedea citadela Alba Iulia, care are o serie de mănăstiri minunate, urmată de Sibiu, inima minorităţii germane, care are probabil cel din întâi muzeu din România (Bruckenthal) şi chiar o atmosferă medievală foarte romantică.

Turul este făcut cu trenul, deoarece acesta captează ce e mai bun din spiritul transilvănean. Alte posibilităţi includ drumeţiile, care devin din ce în ce mai populare în Transilvania, dar care oferă o formă de a a junge de la A la B fără experienaţ asociată călătoriilor române cu trenul. Mersul cu maşina este de asemenea posibil, dar datorită stării mai proaste a drumurilor României, soluţia aceasta ar trebui să fie lăsată în pace. În concluzie, călătoria cu trenul este atât ieftină cât şi facilă (nu trebuie să ştii pe unde să o iei, sau ceva numere de telefon ale companiei de transport) şi, pentru mulţi este chiar obiectivul însuşi.

Pentru mai multe informaţii legate de Transilvania, este indicat să citeşti articolul Transilvania

Pregăteşte-te

Deşi Transilvania este o zonă civilizată cu toate facilităţile vieţii moderne, natura traseului este astfel încât aveţi totuşi nevoie de ceva resurse. Călătoria cu trenul este confortabilă dar nu luxoasă, aşa încât este bine să aveţi ceva de mâncare şi băutură. La fel şi în zonele rurale, unde este mai dificil de găsit un restaurant. În oraşe Cluj-Napoca, Oradea, Braşov and Timişoara) n-ar fi rău să mâncaţi la restaurant, pentru că mâncarea este foarte bună şi nu e foarte scumpă.

Din punct de vedere al birocraţiei, dacă sunteţi cetăţeni români nu aveţi nimic de făcut. Pentru cetăţenii UE şi SUA, care nu au nevoie de viză, un paşaport valabil este suficient pentru a intra în România. Pentru restul călătorilor este nevoie de o viză turistică pe care o puteţi obţine de la consulatele României din străinătate.

Intră

Punctul de plecare al traseului este Braşov, în extremitatea vestică a Transilvaniei. Am început cu el pentru că este foarte uşor accesibil. Dacă aţi vizitat deja Bucureşti, Litoralul Mării Negre sau Mănăstirile din Moldova, puteţi ajunge foarte uşor la Braşov cu trenul. Dacă doriţi să faceţi numai acest tur, există trenuri din oră în oră de la Bucureşti şi mai multe trenuri internaţionale de la Viena şi Budapesta. Aceleaşi sfaturi se aplică şi pentru sfârşitul călătoriei - luaţi trenul până la Bucureşti şi apoi puteţi vizita alte părţi ale ţării sau puteţi pleca cu avionul.

Ajuns acolo

Dacă doriţi să aflaţi mai multe amănunte despre fiecare destinaţie, apăsaţi pe numele oraşului şi veţi fi dus la articolele destinate fiecărei destinaţii. Preţurile şi durata călătoriilor sunt valabile în ianuarie 2008. Deşi acestea nu se schimbă foarte des, este mai bine să verificaţi înainte de plecare la www.mersultrenurilorcfr.ro. Căile ferate române au şi oferte speciale pentru abonamente şi circuite feroviare. Verificaţi pe situl CFR ultimele informaţii. Sunt 4 tipuri de trenuri în România - InterCity (IC), Rapid (R), Accelerat (A) şi Personal (P - cel mai lent şi mai ieftin). Când mergeţi cu acceleratul sau personalul este recomandat să luaţi un bilet de clasa I, pe când la rapid şi IC clasa a doua este suficientă.

 • Ziua 1: Braşov - vizitaţi oraşul toată ziua, fără să treceţi cu vederea Poiana Braşov, unde puteţi ajunge cu autobuzul.
 • Ziua 2: excursie la Sinaia - leave in the morning with train R 826, departing at 09:04 and arriving in Sinaia at 10:14. Cost: 18,50 Lei (approx. $7.5) in 2nd class. Visit Sinaia's wonderful scenery - if you want, you can travel by taxi to destinations slightly outside the town. Taxis are very cheap and can be used for travel to any place in the Sinaia distict. Also, visiting the majestic Peleş; Castle is a must - this is what Sinaia is renowned for. Return to Brasov in the evening with train R 370, departing Sinaia at 20:26 and arriving in Brasov at 21:27. Cost: 18.50 Lei (approx. $7.5). This train is of very high quality - it also contains sleeping compartments to Budapest - don't book one of these on the journey between Sinaia and Brasov! After arriving back in Brasov, sleep here overnight.
 • Ziua 3: Braşov - Sighişoara - leave in the morning with train R 374, departing at 09:37 and arriving in Sighisoara at 10:25. Cost: 33,90 Lei (approx. $13.80) in 2nd class. After arriving in Sighisoara, the city is yours to visit. The medieval town is wonderful, and it is best to walk to all sights, as the town is fairly small. Stay overnight at Sighisoara and, if you want, splurge on a Romanian dinner at a restaurant.
 • Ziua 4: Sighişoara - Cluj-Napoca - leave in the morning with train A 1748, departing at 12:36 and arriving in Cluj at 15:54. Cost: 59,30 Lei (approx. $24.15) in 1st class (A or Accelerat aren't very comfortable in 2nd class). On arrival in Cluj-Napoca, book a hotel and then visit the city's many sights. Use this afternoon as your 'initiation' into Cluj-Napoca, and don't rush to visit all the many tourist destinations - the next day is for that. For the time being, it's best just to take a leisurely stroll among the lovely green parks and the historical areas of the town.
 • Ziua 5: Cluj-Napoca - today you have the whole day to visit Cluj-Napoca. See the Cluj-Napoca article for important sights to visit. Sleep overnight at a hotel in Cluj-Napoca.
 • Ziua 6: Cluj-Napoca - Huedin - Oradea - leave in the morning with train P 3073 (a rural train that stops at every little village), departing at 07:50 and arriving in Huedin at 09:09. Cost: 8,9 Lei (approx. $3.6) in 1st class. This train is fairly limited service and doesn't run about eight days per month. Once you arrive in Huedin, a small regional (though not rural) town, rent a taxi for the whole day. Huedin isn't particularly interesting, and "renting" a taxi is possible for around $5-$10 for the whole day (negotiate the price with the driver). Tell the driver to take you around the Apuseni Mountains region, to villages such as Calata, Nearsova, Domosu de Cris, Horlacea, Piatra Craiului, etc. Drivers are usually very friendly, though not all speak English. The Apuseni Mountains region is a great natural tourism experience. In the afternoon, return the Huedin and depart onwards to Oradea with train A 1833, leaving at 15:55 and arriving in Oradea at 17:37. Cost: 32,20 Lei (approx. $13.1). Upon arrival in Oradea, book a hotel in the city centre and then explore the town. Eat at one of Oradea's excellent restuarants or pubs if you want. Or, even better, buy yourself a ticket to the Oradea Theatre (the shows are very good, the theatre is extravagantly good and the tickets are very cheap) If you don't want to visit Huedin and the Apuseni Mountains, then simply catch a train direct from Cluj-Napoca to Oradea and continue the itinerary.
 • Ziua 7: Oradea - vizitaţi oraşul şi principalele atracţii - Muzeul Ţării Crişurilor şi Teatrul Naţional.
 • Ziua 8: Oradea - Arad - Pick up your bags and go to Arad! In the morning, leave with train IC 231, departing at 08:43 and arriving at 10:24. Cost: 33,40 Lei (approx. $13.50) in 2nd class. This train is brand new and very, very comfortable and modern. Once you arrive in Arad, go to your hotel (it's better to book in advance). Visit Arad for the remainder of the day, and sleep here at night.
 • Ziua 9: Arad - Timişoara - Leave Arad in the morning with train IC 231 (the same one as the day before), departing at 10:27 and arriving in Timisoara Nord at 10:13. Cost: 22,30 (about $9) in 2nd class. Stroll through Timisoara for the remainer of the day, and sleep here overnight.
 • Ziua 10: Timişoara - Alba Iulia - Leave Timisoara Nord station at midday with train A 1767, departing at 15:10 and arriving in Alba Iulia at 19:11. Cost: 64,20 Lei (approx. $26.15) in 1st class. Upon arrival, find a hotel in Alba Iulia. If you want, you can visit the parts of the city in the evening, or, if you're tired after your train trip, go to sleep.
 • Ziua 11: Alba Iulia - Sibiu - Visit Alba Iulia for the better part of the day, and then take train R 838, departing at 18:05 and arriving in Sibiu at 19:52. Cost: 27,40 Lei (approx. $11.16) in 2nd class. In Sibiu, book a hotel and visit the city by night, the medieval buildings being a great experience. The next day, don't forget to visit Bruckenthal Palace in Sibiu, containing the finest art museum in Transylvania.
 • Ziua 12: Sibiu - Braşov - vizitaţi Sibiu dimineaţa, apoi luaţi A 1622 spre Brasov, care pleacă din Sibiu la 14:31 şi ajunge în Braşov la 17:03. Cost: 39,90 Lei. Trenul ajunge până la Bucureşti, unde ajunge la 20:25. Odată ajunşi la Braşov, turul s-a terminat. Dacă doriţi, vă putei petrece noaptea în Braşov sau un oraş apropiat, sau puteţi pleca cu A 1622 direct în Capitală.

Rămâi în siguranţă

Transilvania este o zonă destul de sigură. Totuşi, trebuie să aveţi grijă la criminalitatea măruntă, în special la furturile din buzunare, cu precădere în oraşele mari: Braşov, Cluj-Napoca, Oradea şi Timişoara. În afară de aceasta şi de cerşetorii ocazionali, nu ar trebui să aveţi probleme.

Vezi şi

Vezi toate articolele destinaţiilor pe care vrei să le vizitezi:

Ar putea folosi citirea următoarelor articole: