Timişoara

De la Wikitravel
Versiunea din 18 iulie 2007 06:57, autor: 81.180.92.42 (Discuție) (Cu autobuzul)
Salt la: navigare, căutare
Timişoara

Default Banner.jpg

Timişoara [1] este al doilea cel mai mare oraş din Transilvania, România şi unul dintre cele mai vizitate.

De înţeles

Timisoara este un important centru urban in vestul tarii, fiind asezat intr-o campie strabatuta de raul Timis( care ocoleste orasul pe la sud) si raul Bega (care traverseaza centrul orasului. Prima atestare documentara a orasului dateaza de la inceputul secolului al XIIIlea , cand regele Ungariei Carol Robert de Anjou ridica aici o cetate, urmand ca mai tarziu, 1316, sa mute la Timisoara capitala Ungariei. In Evul mediu orasul cunoaste o perioada de maxima dezvoltare. In sec al Vlea Timisoara devine resedinta lui Ioan Huniade, care va fortifica orasul. In anul 1552 orasul cade sub asediul turcilor, ramanand sub autoritate otomana timp de 164 de ani, pana in 1716 cand orasul este eliberat de trupele austriece conduse de Eugeniu de Savoya. Dupa 1718 incepe colonizarea populatiei germane in Banat. In sec al XIXlea Timisoara devine un important centru industrial. La 12 noiembrie 1884 Timisoara devine primul oras iluminat electric al Europei, iar in 1899 tramvaiele trase de cai sunt inlocuite de cele electrice.In perioada interbelica se ridica catedrala ortodoxa din Piata Victoria, se reface cladirea fostuui Palat al Culturii, cladire ce adaposteste azi Teatrul National si Opera, se inaugureaza Politehnic(1920). In decembrie 1989 la Timisoara incepe revolutia care va duce la caderea regimului comunist in Romania.

Intră

Cu avionul

Aeroportul Traian Vuia asigura legaturi regulate cu destinatii din tara si din Republica Moldova (Bucuresti,Constanta,Chisinau), dar si din Italia(Ancona,Bari, Bergamo, Bologna,Venetia ,Verona etc.),Austria(Viena), Ungaria, Grecia.

Cu vaporul

Cu trenul

Timisoara este un important nod froviar. Trenurile asigura legatura cu orasele din regiune si cu cele mai importante orase din tara.

Cu autobuzul

Servicii de autocar, care trec prin Timisoara se află într-o continuă creştere

Servicii de transport cu autocarul sunt operate de mari companii europene, precum Eurolines.

Cu maşina

Ajuns acolo

De văzut

De făcut

De învăţat

De lucrat

Bani şi cumpărături

De mâncat

Buget redus

Buget mediu

De lux

De băut

De ieşit

De dormit

Buget redus

Buget mediu

De lux

De comunicat

Rămâi în siguranţă

Viaţa de zi cu zi

Vezi şi