Timişoara: Diferență între versiuni

De la Wikitravel
Salt la: navigare, căutare
Timişoara

Default Banner.jpg

m (Reveniri la ultima modificare de către 79.112.232.57 (discuţie); revenire la ultima versiune de către 89.45.114.3)
(Cu avionul)
Linia 11: Linia 11:
  
 
=== Cu avionul ===
 
=== Cu avionul ===
Aeroportul '''Traian Vuia''' asigura legaturi regulate cu destinatii din tara si din Republica Moldova (Bucuresti,Constanta,Chisinau), dar si din Italia(Ancona,Bari, Bergamo, Bologna,Venetia ,Verona etc.),Austria(Viena), Ungaria, Grecia.
+
 
 +
Aeroportul International Traian Vuia Timişoara asigură legături regulate cu destinaţii din ţară  ([[Bacău]], [[Bucureşti]], [[Cluj-Napoca]], [[Constanţa]], [[Craiova]], [[Iaşi]], [[Oradea]], [[Sibiu]], [[Suceava]]) dar si din străinătate ([[Viena]], [[Atena]], [[Bari]], Bologna, [[Chişinău]], [[Dusseldorf]], [[Florenţa]], [[Frankfurt]], [[Kiev]], [[Lviv]], [[Milano]], [[Munchen]], [[Napoli]], [[Odessa]], [[Stuttgart]], [[Salonic]], [[Torino]], [[Veneţia]], [[Verona]], [[Budapesta]], [[Dortmund]], [[Londra]], [[Milano]], [[Paris]],  [[Malta]], [[Antalya]], [[Bodrum]], [[Heraklion]], [[Corfu]], [[Rhodos]], [[Izmir]], [[Palma de Mallorca]], [[Monastir]], [[Zakynthos]])
  
 
=== Cu vaporul ===
 
=== Cu vaporul ===

Versiunea de la data 20 martie 2009 17:43

Timişoara [1] este al doilea cel mai mare oraş din Transilvania, România şi unul dintre cele mai vizitate.

De înţeles

Timisoara este un important centru urban in vestul tarii, fiind asezat intr-o campie strabatuta de raul Timis( care ocoleste orasul pe la sud) si raul Bega (care traverseaza centrul orasului. Prima atestare documentara a orasului dateaza de la inceputul secolului al XIIIlea , cand regele Ungariei Carol Robert de Anjou ridica aici o cetate, urmand ca mai tarziu, 1316, sa mute la Timisoara capitala Ungariei. In Evul mediu orasul cunoaste o perioada de maxima dezvoltare. In sec al Vlea Timisoara devine resedinta lui Ioan Huniade, care va fortifica orasul. In anul 1552 orasul cade sub asediul turcilor, ramanand sub autoritate otomana timp de 164 de ani, pana in 1716 cand orasul este eliberat de trupele austriece conduse de Eugeniu de Savoya. Dupa 1718 incepe colonizarea populatiei germane in Banat. In sec al XIXlea Timisoara devine un important centru industrial. La 12 noiembrie 1884 Timisoara devine primul oras iluminat electric al Europei, iar in 1899 tramvaiele trase de cai sunt inlocuite de cele electrice.In perioada interbelica se ridica catedrala ortodoxa din Piata Victoria, se reface cladirea fostuui Palat al Culturii, cladire ce adaposteste azi Teatrul National si Opera, se inaugureaza Politehnic(1920). In decembrie 1989 la Timisoara incepe revolutia care va duce la caderea regimului comunist in Romania.

Intră

Cu avionul

Aeroportul International Traian Vuia Timişoara asigură legături regulate cu destinaţii din ţară (Bacău, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Oradea, Sibiu, Suceava) dar si din străinătate (Viena, Atena, Bari, Bologna, Chişinău, Dusseldorf, Florenţa, Frankfurt, Kiev, Lviv, Milano, Munchen, Napoli, Odessa, Stuttgart, Salonic, Torino, Veneţia, Verona, Budapesta, Dortmund, Londra, Milano, Paris, Malta, Antalya, Bodrum, Heraklion, Corfu, Rhodos, Izmir, Palma de Mallorca, Monastir, Zakynthos)

Cu vaporul

Pe <<Canalul Bega>>.

Cu trenul

Timisoara este un important nod feroviar. Trenurile asigura legatura cu orasele din regiune si cu cele mai importante orase din tara.

Cu autobuzul

Servicii de autocar, care trec prin Timisoara se află într-o continuă creştere

Servicii de transport cu autocarul sunt operate de mari companii europene, precum Eurolines.

Cu maşina

Timisoara este punctul de intersectie al unor importante artere de circulatie rutiera : E70 (ce se continua spre sud cu vama Moravita, frontiera cu Iugoslavia, si spre est cu Lugoj,Craiova,Bucuresti), E671 (spre Arad,Nadlac, frontiera cu Ungaria), drumurile nationale DN 6 si DN 59A.

Ajuns acolo

De văzut

Dintre monumentele istorice care trebuie vizitate se numara: Castelul Huniazilor,Palatul Dicasterial,Lupa Capitolina,Domul,Monumentul Sf Treimi din Piata Unirii,Catedrala Mitropolitana, monumentele din Piata Libertatii si Piata Maria.

Cel mai important dintre muzee este Muzeul Banatului care cuprinde in prezent 5 sectii.

In Timisoara functioneaza numeroase galerii de arta in care expun artisti plastici contemporani din Banat si din tara.

Pentru a petrece intr-un mod cat mai placut timpul liber se pot frecventa cluburile din oras, cazinourile, iar in timpul verii strandurile si bazele sportive in aer liber

De făcut

De învăţat

Timisoara este un centru universitar cu vechime, Universitatea Politehnica din Timisoara datant de la 1920.In cadrul UPT viitori stuenti pop alege intr-o varientate mare de profile tehnice. UPT Timisoara are si varianta de colegii de 3 ani pe profil real sau uman.

In cadrul Universitatii de Vest din Timisoara se poate opta pentru profile reale( matematica, informatica, chimie, fizica,...) si umane.

Universitatile au propriile biblioteci foarte bine dotate.

De lucrat

Bani şi cumpărături

De mâncat

Buget redus

Buget mediu

De lux

De băut

De ieşit

De dormit

Buget redus

Buget mediu

De lux

De comunicat

Rămâi în siguranţă

Viaţa de zi cu zi

Vezi şi