Talin: Diferență între versiuni

De la Wikitravel
Salt la: navigare, căutare
Talin

Default Banner.jpg

Linia 1: Linia 1:
{| align="left" style="background-color:#F9FFF7; border:#8AAA88;" id=toc
+
{| align="left" style="background-color:#F9FFF7; border:1px #8AAA88;" id=toc
 
|align=left|Sunteţi aici:  
 
|align=left|Sunteţi aici:  
 
|align=left|[[Europa de Nord]] > [[Estonia]] > '''Talin'''
 
|align=left|[[Europa de Nord]] > [[Estonia]] > '''Talin'''

Versiunea de la data 6 martie 2004 22:10

Sunteţi aici: Europa de Nord > Estonia > Talin
Talin (Tallinn în limba estoniană) este capitala Estoniei, şi, deşi mai de mult era eclipsat turistic de alte oraşe în zonă (Riga, Helsinki), în ultimul timp a devenit o destinaţie foarte plăcută şi uşor accesibilila pentru mulţi turişti în Europa de Nord. Estonia, deşi fostă republică sovietică, este astăzi "cea mai nouă ţară din Scandinavia", şi o vizită la Talin vă dă oportunitatea de a vedea şi progresul remarcabil estonian, dar şi istorie şi cultură minunată, protejată de patrimoniul mondial UNESCO.

De înţeles

Talin este un oraş istoric fondat în Evul Mediu (în 1157), şi încă în ziua de astăzi, istoria este foarte vizibilă în capitala estoniană. În timpurile medievale, oraşul a fost centru mare de produs sare şi un port important în Marea Baltică. În Al Doilea Război Mondial, oraşul a fost bombardat destul de extensiv, deşi cartierul medieval, acum protejat de partimoniul mondial UNESCO rămâne.

Astăzi, Talin este cea mai bună evidenţă a remacabilului progres a Estoniei, fiind un oraş prosper de 430.000 de oameni şi un centru academic, ştiinţific şi tehnologic important a Europei de Nord. Este şi un oraş foarte divers, având blocuri înalte şi sclipitoare, sedii gigantice de companii tehnologice, dar şi un şarm şi spirit istoric şi cultural care este rar de găsit altundeva. Deşi multe părţi a oraşului, mai ales suburbiile, au fost reconstruite de sovietici în timpul când Estonia a fost republică sovietică, astăzi Talin seamănă bine cu un oraş modern scandinav, şi în aparenţă şi arhitectură, dar şi în aerul lui unic care te va prinde de la prima dată când vei ajunge în această bijuterie nordică.

Intră/ieşi

Cu vaporul

Ca şi multe alte oraşe din Europa Baltică şi Nordică, accesul pe mare este foarte uşor în Talin, şi este de multe ori cea mai accesibilă metodă de a ajunge în capitala estoniană. Ruta Helsinki-Talin este cea mai populară, durând aproximativ două ore. Conecţii între cele două oraşe se fac foarte des, de multe companii private care au sau vapoare mari şi luxoase, sau vaporaşe de viteză mare care fac conecţia cu Talin cât de repede posibil. Mai multe informaţii şi tabele de timp se pot găsi la site-ul companiei Tallink, una dintre cele mai mari operatori de vapoare între Helsinki, Stockholm şi Talin. Deci, dacă călătoriţi din Finlanda, legătură Helsinki-Talin este foarte avantajoasă, fiind că vaporul vă şi lasă la portul Reisasadam în Talin, care este aproape de centrul oraşului şi zona turistică. Opţiunea cu vaporul între Helsinki şi Talin este populară şi dacă faceţi un tur finlandez sau scandinav şi vreţi să faceţi un tur de o zi a Talinului, fiind că puteţi să plecaţi cu vaporul din Helsinki dimineaţa, să vizitaţi Talinul toată ziua şi să vă întoarceţi în Finlanda seara.

Vapoare mai rare sunt şi de la Talin la Stockholm şi părti nordice a Germaniei, deşi de multe ori acestea sunt încete din cauza distanţei. Dacă vreţi să călătoriţi din Suedia sau Germania, de exemplu, este mai bine să călătoriţi cu avionul, fiind mult mai rapid, deşi călătoria cu vaporul reprezintă Talinul mult mai bine şi veţi avea o experientă mai memorabiliă.

De la portul Reisisadam în Talin, puteţi să luaţi autobuzul până în centrul oraşului, sau, dacă aveţi chef şi nu sunteţi obosiţi, puteţi să umblaţi, fiind că distanţa este de aproximativ 20 de minute pe jos. Aduceţi-vă aminte că zona portului este modernă şi destul de frumoasă, dar străzile de la port până în oraş au încă multe rămăşiţe sovietice şi sunt destul de urâte, dar în nici un caz nu trebuie crezut că acestea reprezintă Talinul adevărat. Faptul acesta trebuie menţionat pentru că foarte multă lume, cu aşteptări înalte legate de Talin ajung în oras şi rămân neimpresionaţi de primul contact. Dar, după aceea îşi dau seama de adevăratul şarm şi calitate turistică a oraşului şi nu mai vor să plece!

Cu avionul

Aeroportul Talin, 5 km de la centrul oraşului, este un centru important. Estonian Air, compania naţională de aviaţie, are servicii de foarte bună calitate până la multe oraşe europene, incluzând Londra, Bruxelles, Paris, Amsterdam, Frankfurt, Hamburg, Berlin, Copenhaga, Oslo, Stockholm, Riga, Vilnius, Kiev şi Moscova. Dacă trăiţi în oraşele astea, călătoria cu avionul este un altenativ bun, serviciile find relativ dese şi destul de ieftine - adică, călătorii între Amsterdam şi Talin, de exemplu, încep de la 67 euro. Serviciile conectând Talinul cu alte oraşe scandinave sunt foarte dese - Estonian Air, într-un agrement cu SAS Scandinavian Airlines, zboară la Copenhaga de 18 ori pe săptămână.

Dacă trăiţi intr-un alt oraş european, de exemplu, Bucureşti sau Cluj-Napoca, tot aviaţia rămâne cea mai bună alternativă - prindeţi avionul până la un aeroport mare servit de Estonian Air, de exemplu, Frankfurt sau Paris, şi de acolo zburaţi la Talin. Sau, dacă călătoria pare ocolită, puteţi ajunge la Talin cu autobuz sau tren.

Cu trenul

Călătoriile cu trenul sau redus considerabil în statele baltice în ultimii ani, şi în ziua de astăzi, Estonia are mai multe companii feroviare privatizate, care au o reţea destul de mică şi ineficientă. Talinul este uşor de accesat cu trenul numai dacă veniţi din alte părţi a Estoniei, sau din Letonia şi Lituania. Servicii cu Rusia şi Polonia sunt mai rare. Deci, în final, dacă vizitaţi Talinul ca parte dintr-un dur baltic (de exemplu, Lituania-Letonia-Estonia), puteţi să consideraţi trenul, deşi de multe ori autobuzul va fi mai accesibil, cu conecţii mai dese şi bune. Dacă călătoriţi din Rusia, zburaţi cu Estonian Air până la Talin sau mergeţi cu trenul de noapte din Moscova, şi dacă veniţi din Polonia, consideraţi trenul, dar notaţi că sunt şi alternative poate mai bune cu avionul (prin Frankfurt, de exemplu) sau cu autobuzul. Dacă călătoriţi direct din România, sunt conexiuni de tren prin Moscova care durează între 60 şi 70 de ore şi sunt, mai ales pe partea rusă, incomode.

Cu autobuzul

Serviciile de autobuzuri intercity sunt foarte populare pentru turiştii vizitând Talin, mai ales pentru cei care vin din Europa de Est sau Europa Centrală. Deşi nu sunt întotdeauna comfortabile, autobuzele sunt ieftine şi servesc multe capitale şi oraşe provinciale europene.

Pe scurt

Toate oportunităţile de călătorie sunt bune pentru diverşi vizitatori la Talin. Daca aţi incorporat Talin în turul vostru scandinav, vaporul este o oportunitate bună, sau, dacă sunt conecţii bune, avionul. Dacă veniţi din Europa de Vest, avionul oferă cele mai bune conecţii. Dacă veniţi din alte republici baltice sau Rusia, veţi găsi autobuzul, sau, mai rar, trenul, o alternativă bună. Din România avionul este mai rapid şi comod.

Ajuns acolo

De văzut

Hoteluri

De mâncat

Bani şi cumpărături

Cluburi

Vezi şi


Legături externe