Riga: Diferență între versiuni

De la Wikitravel
Salt la: navigare, căutare
Riga

Default Banner.jpg

m (Robot interwiki: Adãugat: eo, fi, it, sv)
m (Robot interwiki: Adăugat: ja:リガ, ru:Рига)
Linia 65: Linia 65:
 
[[fr:Riga]]
 
[[fr:Riga]]
 
[[it:Riga]]
 
[[it:Riga]]
 +
[[ja:リガ]]
 
[[nl:Riga]]
 
[[nl:Riga]]
 +
[[ru:Рига]]
 
[[sv:Riga]]
 
[[sv:Riga]]

Versiunea de la data 15 mai 2009 13:32

Riga este capitala Letoniei.

Anul oficial recunoscut ca fiind fondarea Rigai este 1201 si el concide cu construirea primei fortarete germane pe pamant leton. Nepotul Mitropolitului de Brema (Bremen), viitorul episcop Albert von Buxhoevden, cu indritruire de la Papa Inocentiu III, pune piatra de temelie a ceea ce astazi este cunoscut sub numele de Domul din Riga, masiva catedrala catolica din centrul Rigai.

Din aceasta cauza arhitectura si planificarea urbana a zonei medievale din centrul Rigai poarta urmele si influentele arhitectonicii medievale germanice existente in Brema.

Ulterior, influenta germana a scazut treptat datorita influentei clasicismului francez si olandez. Oricum, in pragul secolului XX, arhitectura Rigai este puternic influentata de miscarea modernista ce facea furori in capitalele Europei apusene: Jugendstil, ori Art-Nouveau. Prin urmare, multi dintre artistii locali - in mare majoritate germani baltici - prefera reintoarcerea imagistica la perioada medievala ori renascentista prezenta in Germania. Altii prefera bombasticul si abundenta detaliilor pe fatade - in mare parte oameni de afaceri din Imperiul Tarist. Si nu in ultimul rand, sunt artistii locali - deocamdata intr-o postura minoritara - a caror proiecte se inspira din arhitectura locala bastinasa, letona. Cea din urma miscare a fost cunoscuta sub numele de Art-Nouveau-ul National, si a fost demarata de arhitectii finlandezi din perioada Imperiului Tarist.

Din punct de vedere arhitectonic, Riga este o mixtura medievala (tipic germanica), clasica (eclectica), Art-Nouveau (pana pe la 1914), functionalista (intre cele doua razboaie), stalinista (luand in considerare [re]constructiile de dupa 1945), realist-socialista (cu ameliorari treptate pana prin 1990).

Actualmente, bumul arhitectonic din Riga de astazi e marcat de prezenta sticlei si cadrelor de otel, insa foarte putine cladiri ajung sa aiba vreo valoare turistica.

De înţeles

Intră

Cu avionul

Cu vaporul

Cu trenul

Cu autobuzul

Cu maşina

Ajuns acolo

De văzut

De făcut

De învăţat

De lucrat

Bani şi cumpărături

De mâncat

Buget redus

Buget mediu

De lux

De băut

De ieşit

De dormit

Buget redus

Buget mediu

De lux

De comunicat

Rămâi în siguranţă

Viaţa de zi cu zi

Vezi şi