Praga

De la Wikitravel
Versiunea din 2 septembrie 2006 07:59, autor: Liv (Discuție | contribuții) (Buget redus)
Salt la: navigare, căutare
Praga

Default Banner.jpg

Sunteţi aici: Europa Centrală > Cehia > Praga
Praga (Praha) este capitala Cehiei şi cel mai bine cunoscut oraş turistic din Europa Centrală. Deşi este puţin prea-vizitată în ultimii ani, Praga rămâne una dintre cele mai frumoase oraşe europene. Dar, deşi eşti în Europa Centrală, Praga pare tot mai mult ca un oraş în Germania, Austria, Italia sau Franţa - şi preţurile la fel! Pe meleagurile oraşului Praga, veţi întâlni o mulţime de turişti, dar şi un aer şi o istorie clasică europeană care nu prea o mai găsiţi nici unde!

De înţeles

Deşi Cehia este o ţară fostă comunistă, rămâne cea mai bogată ţară din Europa de Est după Slovenia, însemnând că Praga va părea foarte mult ca un oraş din Europa de Vest. De fapt, Praga are un Produs Intern Brut cu 25% mai ridicat decât media Uniunii Europene (şi dublu cât media Cehiei), deci oraşul este mai bogat decât PIB-ul mediu a Franţei şi a Germaniei. Este şi cel mai vizitat oraş din Europa Centrală, şi unul dintre cele mai vizitate din toată Europa! Deci, deşi după 1989 Praga era prost pregătită pentru influxul fantastic de turişti, acum s-a mai acomodat şi este bine pregătită, cu infrastructură turistică, devenind un oraş cosmopolit şi prosper. Oraşul poate fi vizitat în orice sezon, fiindcă în Praga nu prea este sezon "de jos" când vin mai puţini turişti.

Intră/ieşi

Deşi Praga este foarte posibil cel mai cosmopolit oraş a Europei Centrale, transportul până la capitala cehă este destul de greu, fiind că nici la aeroport, nici în staţia de autobuz, nu veţi găsi oficii de turism, şi Praga nu este atât de bine conectată cu reţeaua europeană de transport ca şi Budapesta, de exemplu.

Cu trenul

Praga are doua gări internaţionale de tren - Hlavní nádrazí (gara centrală, abreviată Praha hl.n.) şi Praha Holešovice (Gara Holešovice). Hlavní nádrazí este o gară mare, şi aici ajung majoritatea trenurilor internaţionale. La gara acesta veţi găsi un oficiu bun de turism şi multe alte servicii.

Capitala cehă este accesibilă cu trenul din toată Europa, deşi nu chiar atât de uşor ca alte metropole europene. Totuşi, asta nu înseamnă că conecţiile sunt proaste, fiind că trenul rămâne cel mai accesibil mod de călătorie la Praga dacă veniţi din Europa.

Din Europa de Vest

Mulţi turişti care vin la Praga incorporează oraşul în turul Europei de Vest, fiindcă nu este foarte departe de ţări ca Germania sau Austria. Deşi nu sunt conexiuni directe din oraşe ca Paris, Amsterdam şi Bruxelles, sunt trenuri directe de la Frankfurt, Muenchen, Stuttgart şi Dresda, oraşe care sunt puncte de schimb importante europene. Dacă veniţi din Austria sau Italia, sunt trenuri rapide din Linz şi Viena.

Din Europa de Est

Praga, deşi este aproape de Germania, şi, de multe ori, are un nivel de trai comparabil cu această ţară, rămâne o ţară est-europeană. Din cauza asta, este vizitată de mulţi turişti din Europa de Est, şi este incorporată în multe tururi cu alte ţări din Europa Centrală. Conexiunile de tren din Europa de Est sunt relativ bune, mai ales din Slovacia şi alte părţi a Cehiei. Sunt trenuri directe la Praga (Hlavní nádrazí) din Bucureşti, prin Budapesta. Conexiuni directe se pot găsi şi din Katowice, Moscova, Varşovia, Wroclaw, Kosice, Bratislava şi bineînţeles din toate oraşele principale din Cehia, incluzând Brno şi Ostrava.

Trenul care vine de la Bucureşti până la Praga trece prin Budapesta şi până la Budapeste trece prin Ploieşti, Braşov, Sighişoara, Deva, Alba Iulia şi Arad. Deci, dacă veniţi din oraşele acestea, aveţi conexiune directă până la Praga. Dacă veniţi din alte părţi a României, puteţi să faceţi conecţia prin oraşele de mai sus, sau chiar prin Budapesta, dacă sunteţi aproape de graniţa maghiară (de exemplu, Oradea). În plus, dacă din oraşul dvs. există o cursă de tren spre Budapesta (de exemplu Timişoara şi Cluj-Napoca), puteţi să shimbaţi trenul în gara capitalei maghiare.

Ajuns acolo

Praga are un sistem eficace şi ieftin de transport în comun (dopravní podnik), cu trei linii de metrou şi zeci de linii de tramvai.

Cu metroul

Praga are un sistem de metrou rapid, plăcut, ultra-modern şi ultra-curat, în orice caz cel mai de calitate din Europa Centrală şi posibil din toată Europa. În ore de vârf, sunt trenuri din două în două minute.

Cu tramvaiul

Deşi nu o experienţă de călătorie atât de bună cât cea cu metroul, tramvaiele sunt unele dintre părţile bune a sistemului de transport în comun a oraşului. Tramvaiele sunt rapide şi destul de frecvente, dar partea cea mai bună este că au un sistem foarte extensiv de linii şi staţii - aproape ori unde sunteţi în Praga, puteţi să găsiţi o staţie de tramvai în împrejurimi.

Cu autobuzul

Sistemul de autobuze în Praga este puţin-folosit de turişti, fiind că majoritatea rutelor merg prin suburbii şi periferii. Autobuzele nu sunt atât de frecvente ca şi tramvaiele, mai ales în week-end. Staţiile sunt de proastă calitate în general şi este greu să găsiţi când este următorul autobuz.

De văzut

  • Karluv most - cel mai faimos pod din Praga, medieval şi construit din piatră
  • Prazský hrad (Castelul Praga)
  • Zoo Praha - a doua gradina zoologica, ca marime, din Europa, 10 kmp

De dormit

In anii 1990, când Praga a fost uimită de influxul nou de turişti, nu prea erau multe hoteluri de găsit în acest oraş. Acum, Praga este plină de locuri de dormit, deşi şi preţurile au crescut foarte repede şi este greu de găsit un loc frumos de dormit la un preţ acceptabil.

Buget redus

  • Clown and Bard, Borivojova 102, http://www.clownandbard.com. Camere duble sub 1500 Kc (50 euro).
  • U kríze (Crucea), Újezd 20, Tel: 257 313 272. Printre singurele hotele mai ieftine care le puteţi găsi în centrul oraşului. Preţuri între 2000-3000 Kc (65-95 euro)
  • Julián, Elisky Peskové 11, http://www.julian.cz. Preţuri între 2000-3000 Kc (65-95 euro)
  • Hostel Center - situat la 2 minute distanta de Fred and Ginger Dancing Building. Camere cu doua sau trei paturi, 18 euro de persoana, pe noapte. http://www.hostelz.com/hostel/3651-Hostel-Center

Buget mediu

  • Dientzenhofer, Nosticova 2, Tel: 257 316 830. O pensiune mică, cu doar şapte camere. Confortabilă şi relativ ieftină datorită zonei centrale în care este situată. Pensiunea oferă acces pentru cei în scaun cu rotile. Preţuri între 3000-4000 Kc (95-125 euro)
  • Axa, Na porící 40, http://www.vol.cz/axa. Un hotel modern, confortabil dar destul de banal, în zona Nové Mesto. Preţuri între 4000-5000 Kc (125-160 euro)

De lux

Deşi de calitate, hoteluri de lux în Praga sunt de multe ori mai scumpe decât în alte oraşe europene.