Munţii Apuseni

De la Wikitravel
Versiunea din 28 iunie 2007 08:34, autor: 81.180.92.42 (Discuție) (Pagină nouă: '''Muntii Apuseni''' reprezinta una din cele mai interesante destinatii turistice din Romania. Relieful carstic (aproximativ 400 pesteri), precum si flora si fauna specifica reprezint...)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Salt la: navigare, căutare
Munţii Apuseni

Default Banner.jpg

Muntii Apuseni reprezinta una din cele mai interesante destinatii turistice din Romania. Relieful carstic (aproximativ 400 pesteri), precum si flora si fauna specifica reprezinta tot atatea motive pentru care a zona fost declarata rezervatie naturala. Locuitorii acestei zone, motii, sunt renumiti pentru obiectele din lemn pentru uz gospodaresc, pe care continua sa le confectioneze de generatii, mergand sa le vanda in toata tara. Ciuberele si donitele de lemn din Apuseni pot fi intalnite in majoritatea targurilor din Romania. Inca se mai pot vizita asemenea ateliere artizanala la Patrahaitesti, unde, daca sunteti curiosi, puteti auzi si renumitele tulnice sau buciume. Satul Patrahaitesti apartine de comuna Arieseni, fiind accesibil in timpul verii si cu masina.

Daca doriti sa descoperiti viata locala si traditii pastrate de generatii, una din zonele de interes este Valea Ariesului, incluzand frumoasele sate Albac, Garda, Arieseni.

Pe langa relieful carstic variat (Cetatile Ponorului, Padis, Groapa Ruginoasa, Poarta lui Ionele, Ghetarul de la Scarisoara, Focul Viu etc.), un punct de interes il reprezint Muzeul aurului de la Brad, unde exista o bogata colectie de pepite, dar si de unelte traditionale pentru extragerea aurului, indeletnicire ce dateaza de peste 2000 ani.

Obiective turistice: Peştera Urşilor Peştera Scărişoara Peştera Vărtop Peştera Focul Viu Peştera Măgura Peştera Văntului Peştera Vadu Crisului Peştera Zăpodie Peştera Bătrânului Peştera Ciur Peştera Meziad Peştera Ferice Peştera Şura Boghii Peştera Onceasa Peşterile din Valea Sighiştel Avenul Borţig Avenul Negru,Gemănata Peştera din Bătrâna Cetăţile Ponorului Circ. Someşului Cald Circ. Galbena Lumea Pierdută Pârtia Arieşeni Padis Stana de Vale Lacul Lesu Lacul Dragan Lacul Fantanelelor Targul de la Negreni Ciucea-Muzeul Goga Cetatea Bologa Stana Varjuvar Izvorul Crisului Baile 1 Mai Baile Felix Scarisoara Valea Negrilesii(Poiana cu narcise) Bucium Sasa (Detunatele) Rezervatia Scarita Belioara(Posaga) Cheile Turzii

Principalele Orase: Oradea Huedin Cluj-Napoca Beius Stei Vascau Nucet Baia de Cris Brad Deva Arieseni Rosia Montana Baia de Aries (Huda lui Papara) Albac

Posibilitati de cazare: Exista şi la cabane vechi, şi la noi, vedeţi şi alegeţi, cu toate dotarile necesare, iar preturile difera in functie de stele. Dar un cort cu saci de dormit, instalat în loc ferit de inundaţii aproape de un pârâu şi de un izvor e un lucru sigur! (mai ales pentru cei care prefera sa doarma sub cerul liber)