Dubrovnik: Diferență între versiuni

De la Wikitravel
Salt la: navigare, căutare
Dubrovnik

Default Banner.jpg

 
Linia 3: Linia 3:
 
'''Dubrovnik''' este un oraş, port şi centru turistic de pe coasta sudică a [[Croaţia|Croaţiei]], cu o populaţie de  49,278 locuitori. Se află la picioarele muntelui de calcar Srd (412 m).
 
'''Dubrovnik''' este un oraş, port şi centru turistic de pe coasta sudică a [[Croaţia|Croaţiei]], cu o populaţie de  49,278 locuitori. Se află la picioarele muntelui de calcar Srd (412 m).
  
<div style="width: 336px; float:right;margin:0 4em 4em 0;font-style:italic;text-align:center;">[[Imagine:Dubrovnik.jpg|Dubrovnik]]<br>Dubrovnik. Vedere panoramică spre protul de la [[Marea Adriatică]].
+
<div style="width: 336px; float:right;margin:0 4em 4em 0;font-style:italic;text-align:center;">[[Imagine:Dubrovnik.jpg|Dubrovnik]]<br>Dubrovnik. Vedere panoramică spre portul de la [[Marea Adriatică]].
 
</div>
 
</div>
  
Linia 101: Linia 101:
 
==De mâncat==
 
==De mâncat==
  
*'''Hubertus''', Str. 21 Decembrie 1989 nr. 22, +40-264-596743, +40-264-439405. Diverse specialităţi româneşti şi maghiare vă stau la dispoziţie în cel mai vechi şi cel mai select restaurant din Cluj-Napoca. Cunoscut pentru specialităţile sale vânătoreşti. http://www.hubertus.ro/
+
*'''Captain''', Prijeko 12, +358-20-321331. Restaurantul oferă oaspeţilor săi preparate speciale din bucătăria tradiţională şi dalmaţiană.
*'''Ciuleandra''', Str. Septimiu Albini nr. 10, +40-264-414021. Restaurant cu specific românesc, deschis în cadrul hotelului Topaz. http://www.bestwesterntopaz.ro/ro/indexflash.html
+
*'''Wanda''', Prijeko 8, +358-20-321010. Preparate din peşte şi carne caracteristice locului aproape de Stradun. Personalul amabil, mâncarea delicioasă şi atmosfera din strafa Prijeko vă vor face să vă întoarceţi din nou şi din nou
*'''Casa Ardelenească''', Bd. 21 Decembrie 1989 nr. 5, deschis în SORA Shopping Center. Pe lângă meniul tradiţional românesc, aici veţi găsi şi cântece populare româneşti, alături de diverşi artişti din zonă. http://www.sora.ro/
+
*'''Arca''', Gundulićeva poljana. Arca este situat în inima centrului vechi al oraşului Dubrovnik şi vă oferă preparate din peşte, carne. paste şi vegetale.
*'''Matei Crovin Intim''', Str. Matei Corvin nr. 3, +40-264-597497. O varietate de mâncăruri ardeleneşti, frecventat de personalităţi loclale şi naţionale.
+
*'''Konavoka''', Vl. Stijepo-Mišo Zvrko, Šetalište Kralja Zvonimira 38, +358-20-435105. Konavoka este un restaurant de familie, situat în peninsula Lapad cu o lungă şi bogată tradiţie gastonomică în Dubrovnik. http://www.dubrovnik-online.com/konavoka/
*'''Akropolis''',  Str. Moţilor nr. 40, +40-264-439228. Specific grecesc. Lângă restaurantul propriu-zis se află un fast-food şi un bar, cu intrare separată.
 
*'''Del Blue''', Str. Fabricii nr. 13, +40-264-447906. Restaurant cu specific italian.
 
*'''Il Milanese''', Str. Avram Iancu Nr. 85, Comuna Floreşti. Specialităţi italiene. Situat la 12 km de Cluj-Napoca, în Comuna Floreşti.
 
*'''Beijing''', Str. A. Iancu nr. 12-14. Mâncare chinezească.  
 
*'''HAO YI''', Str. Piteşti nr. 11, +40-264-430298. Mâncare chinezească.
 
*'''Shanghai''', Str. Constantin Brâncuşi nr. 98, +40-264-409905. Într-un cartier rezidenţial, la câţiva kilometrii de centrul oraşului, oferă specialităţi chinezeşti dintre cele mai variate.
 
*'''Marty Caffe''', Str. Victor Babeş nr. 39, +40-264-591212. O  atmosferă selectă în centrul oraşului, alături de variate preparate din bucătăria internaţională. http://www.martycaffe.com/
 
*'''Lugano''', Str. Roosvelt nr. 3.
 
*'''Fetiţele Vieneze''', Str. Memorandumului nr. 13, +40-264-194454.
 
  
 
==Vezi şi==
 
==Vezi şi==
Linia 122: Linia 113:
 
==Legături externe==
 
==Legături externe==
  
*'''Primăria''' http://www.primariaclujnapoca.ro/
+
*'''Biroul de Turism din Dubrovnik''' http://www.tzdubrovnik.hr/
*'''Situl oficial al oraşului''' http://www.clujnapoca.ro/
+
*'''Sit de călătorie''' http://www.dubrovnik-online.com/english/english.php
*'''Mult mai multe adrese în Cluj-Napoca''' http://www.cluj.info/
+
*'''Portalul oraşului''' http://www.dubrovnikportal.com/
 
*'''Live Webcam'''  
 
*'''Live Webcam'''  
**http://www.myx.net/MyX/mps/Portal?cmd=Webcam Piaţa Avram Iancu
+
**http://www.airport-dubrovnik.hr/web_gori.htm Aeroport
**http://video.cluj.roedu.net/cgi-bin/cluj.cgi Cetăţuie
 
*'''Astral''' http://www.astral.ro/ Servicii CATV, Internet şi Telefonie cu sediul central în oraş
 
*'''Banca Transilvania''' http://www.bancatransilvania.ro/ Servicii bancare, leasing, asigurări cu sediul central în oraş
 
*'''Harta RATUC''' [http://www.ratuc.ro/pozeratu/harta3cj.jpg]
 
*'''CAT''' http://www.e-cat.ro/ Centrul de Afaceri Transilvania
 
*'''Cluj-Napoca - Ce, Unde, Când''' http://www.bucurestiwww.ro/clj/
 
  
[[en:Cluj-Napoca]]
+
[[WikiPedia:Dubrovnik]]
[[WikiPedia:Cluj-Napoca]]
 

Versiunea de la data 20 ianuarie 2004 15:48

Sunteţi aici: Balcani > Croaţia > Dalmaţia > Dubrovnik

Dubrovnik este un oraş, port şi centru turistic de pe coasta sudică a Croaţiei, cu o populaţie de 49,278 locuitori. Se află la picioarele muntelui de calcar Srd (412 m).

Dubrovnik
Dubrovnik. Vedere panoramică spre portul de la Marea Adriatică.

De ştiut

Dubrovnik (Ragusa în italiană) este o destinaţie turistică foarte căutată. Oraşul este situat la poalele Muntelui Srd (412 m), într-o vale închisă la sud-vest de platoul Lapad şi de un recif mai mic cu partea veche o oraşului.

Limbă

În oraş, la fel ca şi în zonele înconjurătoare, limba oficială este prin constituţie croata. Deşi în trecut aici locuiau mulţi italieni, aşezarea fiind întemeiată chiar de aceştia, astăzi italiana este foarte puţin răpândită.

Climat

Climatul din Dubrovnik este caracterizat prin veri calde şi uscate şi ierni moderate. Temperatura medie a aerului în cea mai rece lună (februarie) este de 4.6 °C iar în cea mai caldă (august) 26.2 °C. Jumătatea rece a anului strânge 68 % din toate ploile dintr-un an; primăvara numără 29, iarna 14, toamna 26 iar iarna 37 de zile ploioase dintr-un număr total de 105 de astfel de zile. Ninsoarea apare destul de rar. Cu 2.554 de ore de strălucire a soarelui pe cer, Dubrovnik se află printre cele mai însorite oraşe din sudul Europei.

Dubrovnik se află în zona orară central-europeană (UTC+1).

De înţeles

Dubrovnik este o destinaţie importantă pe coasta Adriaticii. Vizitarea oraşului, mai ales a centrului vechi, intrat în Patrimoniul mondial al UNESCO, şi a devenit în timp un obiectiv ce merită văzut din toate punctele de vedere.

Intră/ieşi

Să ajungi în Dubrovnik este relativ uşor, datorită importanţei sale ca destinaţie turistică şi deci ca centru de transport regional.

Cu maşina

Maşina este unul dintre cele mai populare moduri de a ajunge în oraş, datorită conexiunilor rutiere ale acestuia. Drumul european E65 face legătura cu Malmö (Suedia), Brno (Cehia), Bratislava (Slovacia) şi Zagreb (Croaţia).

Cu avionul

În apropierea oraşului se află Aeroportul Internaţional Dubrovnik (codul IATA pentru aeroport: DBV), este situat în Cilipi (20 km de Dubrovnik), în apropierea oraşului. Puteţi să vă folosiţi de o conexiune prin Zagreb sau prin Frankfurt pentru a ajunge în această locaţie, sau să zburaţi direct în timpul sezonului estival. Câteva din firmele de închiriere maşini sunt prezente şi pe aeroport. (pentru detalii vedeţi http://www.airport-dubrovnik.hr )

Ajuns acolo

În Cluj-Napoca există o serie de mijloace de deplasare.

Transport în comun

Transportul în comun este oferit de RATUC (Regia Autonomă de Transport Urban de Călători) la nişte tarife mici (15.000 lei un bilet pentru două călătorii). RATUC operează 25 de linii de autobuz, 7 linii de troleibuz şi 3 linii de tramvai (vedeţi situl oficial al regiei autonome). Deşi nu există un operator la intrare, biletele care se cumpără de la chioşcuri special amenajate trebuie compostate, deoarece se fac controale dese, care se soldează cu amenzi usturătoare.

Taxi

Cel mai bun mod de a vedea oraşul este cu ajutorul unui ghid. Dar care este cel mai indicat într-un oraş pe care nu-l cunoaşteţi? Şoferul de taxi. La un tarif de 9990 lei (22 euro cenţi) pe kilometru puteţi să călătoriţi oriunde doriţi, cu societăţile care au obţinut o autorizaţie de la stat (Diesel Rapid, Diesel Taxi, Pritax, Nova, Terra & Fan, Pro Rapid). În rest, încercaţi să fiţi atent la firma taximetristului, pentru că s-ar putea să vă taxeze la buzunar cu nişte tarife "picante".

Rent-A-Car

În cazul în care vă ţin buzunarele puteţi închiria o maşină de la următorii operatori rent-a-car:

De văzut

Obiective

 • Vechiul Oraş
 • Stradun
 • Portul Gruz
 • Palatul Ducelui

Muzee

 • Muzeul Dubrovnik, Palatul Ducelui. O colecţie de mobilă din secolele XVII-XIX, uniforme ale ducilor şi consilierilor şi multe alte itemuri sunt expuse în sălile autentice ale palatului.
 • Acvariul, D. Jude nr. 2; Muzeul este situat la primul etaj al Fortăreţei lui Ivan.
 • Muzeul Mănăstirii Franciscane, Placa nr. 2. Obiectele (ceramică, echipament de laborator şi cărţi medicale vechi) vechii farmacii sunt ţinute în Muzeul Mănăstirii Franciscane, împreună cu alte obiecte preţuite din trecut istoric şi cultural al oraşului Dubrovnik.
 • Casa Marin Držić, Široka nr. 7. Casa memorailă a lui Marin Držić, unul dintre cei mai importanţi scriitori croaţi.

Hoteluri

Buget redus


Buget mediu

De lux

Cămine pentru tineri, pensiuni

 • Dubrovnik Youth Hotel, V. Sagrestana 3, +358-20-423241.

De mâncat

 • Captain, Prijeko 12, +358-20-321331. Restaurantul oferă oaspeţilor săi preparate speciale din bucătăria tradiţională şi dalmaţiană.
 • Wanda, Prijeko 8, +358-20-321010. Preparate din peşte şi carne caracteristice locului aproape de Stradun. Personalul amabil, mâncarea delicioasă şi atmosfera din strafa Prijeko vă vor face să vă întoarceţi din nou şi din nou
 • Arca, Gundulićeva poljana. Arca este situat în inima centrului vechi al oraşului Dubrovnik şi vă oferă preparate din peşte, carne. paste şi vegetale.
 • Konavoka, Vl. Stijepo-Mišo Zvrko, Šetalište Kralja Zvonimira 38, +358-20-435105. Konavoka este un restaurant de familie, situat în peninsula Lapad cu o lungă şi bogată tradiţie gastonomică în Dubrovnik. http://www.dubrovnik-online.com/konavoka/

Vezi şi

Legături externe