Cluj-Napoca

De la Wikitravel
Salt la: navigare, căutare
Cluj-Napoca

Default Banner.jpg

Sunteţi aici: Europa Centrală > România > Transilvania > Cluj-Napoca
Cluj-Napoca, situat în Judeţul Cluj din regiunea Transilvania este al treilea cel mai mare oraş al României.

Strada Iuliu Maniu
Strada Iuliu Maniu. Construcţia a demarat în secolul XIX, cu o arhitectură simetrică de o parte şi de alta, caracteristică marilor oraşe europene, după moda urbanistică "haussmaniană". La vremea aceea, strada ajungea doar până la intersecţia cu actuala Bolyai. În zilele noastre, la parterul clădirilor se găsesc spaţii comerciale.

Cartiere

În ordine alfabetică cartierele din oraşul Cluj-Napoca:

 • Centru
 • Andrei Mureşanu
 • Bulgaria
 • Dâmbul Rotund
 • Gheorgheni
 • Grădinile Mănăştur
 • Grigorescu
 • Gruia
 • Iris
 • Între Lacuri
 • Mănăştur
 • Mărăşti
 • Someşeni
 • Zorilor

De înţeles

Cluj-Napoca (Kolozsvár în maghiară, Klausenburg în germană, Claudiopolis în latină, Kluż în poloneză) este al treilea cel mai mare oraş din România, cu 321.000 locuitori. Se află în partea de nord-vest a ţării, în centrul Transilvaniei, aproape de Carpaţii Apuseni.

Prima atestare documentară a oraşului a fost făcută de geograful grec Claudius Ptolemeu, care spunea despre aşezare că era una dintre cele mai însemnate localităţi din Dacia preromană, pe numele de Napuca. Mai târziu, odată cu cucerirea romană în urma războaielor daco-romane din 101-102 şi 105-106, romanii au fondat o nouă aşezare rurală (civitas), pe malul drept al râului Samus. Odată cu colonizarea sasă şi maghiară, oraşul a cunoscut o dezvoltare industrială şi comercială, până să ajungă la rangul său de astăzi. Muzeul de Istorie a Transilvaniei, situat în strada Constantin Daicoviciu la numărul 2, este o bună destinaţie pentru călătorul care vrea să afle despre istoria acestei aşezări urbane.

Cluj-Napoca, fiind capitala Transilvaniei, este una dintre cele mai atractive destinaţii ale României. Vizitarea oraşului este o plăcere, şi chiar dacă nu este un obiectiv obligatoriu pentru cei care se grăbesc, este cu siguranţă o experienţă minunată pentru cei care vor să vadă viaţa urbană transilvăneană trăită intens, alături de mâncarea sa specifică, minunatele activităţi culturale, o istorie interesantă şi un spirit grozav ce domneşte prin citadelă pe durata întregii zile.

Peisajul natural este minunat, cu dealuri mijlocii şi un râu care trece exact prin mijlocul său, Someşul Mic.

Nobilimea maghiară şi sasă ce a fost proeminentă aici pentru multe secole, a adăugat pe scena clujeană, clădiri ce astăzi reprezintă mirarea călătorului, cum sunt Palatul Banffy sau Biserica Calvaria. De asemenea, au fost amenajate multe spaţii verzi, dintre care cel mai reprezentativ este Parcul Central.

Clujul este de departe cel mai scump loc din România. Tot ce se cumpără în oraş este cu aproximativ 30% mai scump decât în alte oraşe din România. Deşi oferta nu este probabil la fel de bogată ca în Bucureşti, sau este cam aceeaşi ca în Timişoara, lumea este cu siguranţă mai săritoare cu banii, atât timp cât mersul cu taxiul costă 9990 lei/km (0,25 €), faţă de 6.000 lei în Bucureşti şi 6.700 în Timişoara. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu magazinele centrale, transportul în comun sau biletele de intrare la diferitele evenimente din oraş.

De ştiut

În oraş, la fel ca şi în zonele înconjurătoare, limba oficială este prin constituţie româna. Datorită faptului că aproape 20 % din locuitorii Clujului fac parte din minoritatea maghiară, maghiara este bine răspândită. Deşi în Evul Mediu aici locuiau mulţi vorbitori de germană, astăzi se găsesc numai în jur de 1000 de germani. Engleza este o limbă vorbită de majoritatea tinerilor din ziua de astăzi.

Cluj-Napoca are, la fel ca România, o climă temperat-continentală cu veri calde şi ierni reci. În această regiune din România, sunt prezente toate cele patru anotimpuri, cu toate că primăvara, se manifestă puţin, mai ales în luna aprilie. Temperatura medie în vară este de 18,7 ºC iar în iarnă de -1,9 ºC.

Clujul se află în zona orară est-europeană (UTC+2, UTC+3 din aprilie până în octombrie).

Mai jos se află o listă a numerelor de telefon uzuale. Multe dintre ele coincid cu cele din alte oraşe româneşti, dar dacă veniţi din afara României, ar trebui să vi le notaţi. Toate pot fi apelate în reţeaua Romtelecom în forma lor scurtă, sau cu prefixul 0264 în reţelele mobile şi prin Astral Telefix (excepţie fac serviciile de poliţie, salvare şi pompieri, care pot fi apelate fără prefix din orice reţea).

Poliţie / Salvare / Pompieri - 112
Deranjamente reţea distribuţie gaz - (0264) 928
Protecţia civilă - (0264) 982
Protecţia familiei - (0264) 983
Gara Centrală Cluj-Napoca - (0264) 952
Informaţii SNCFR - (0264) 9521
Informaţii TAROM - (0264) 9361
Taxi
Diesel Rapid - (0264) 946
Diesel Taxi - (0264) 953
Nova Taxi - (0264) 949
Pritax - (0264) 942
Pro Rapid - (0264) 948
Terra & Fan - (0264) 944
Aeroportul Intenaţional Cluj-Napoca - (0264) 937
Ora exactă - (0264) 958
Informaţii Meteo - (0264) 9591
Informaţii abonaţi Romtelecom - (0264) 931

Intră

Să ajungi în Cluj-Napoca este uşor, datorită poziţiei sale şi statutului său de mare oraş al României.

Cu maşina

Maşina este unul dintre cele mai populare moduri de a ajunge în oraş, datorită conexiunilor rutiere ale Clujului. Drumul european E60 este cel mai important drum ce trece prin oraş, pentru că îl leagă de Bucureşti, Braşov, Oradea şi Budapesta, Ungaria. E81 vă va duce la Satu Mare, Zalău, Braşov sau Bucureşti. E58 face legătura municipiului cu oraşele Dej, Bistriţa, Baia Mare şi Vatra Dornei. În primăvara lui 2004 vor începe lucrările la o nouă autostradă, pe ruta Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Oradea, care va fi probabil continuată peste graniţa cu Ungaria, până la Budapesta.

Cu trenul

Ca şi în cazul altor oraşe româneşti, trenul este cea mai accesibilă modalitate de a ajunge în Cluj, datorită varietăţii rutelor şi preţului scăzut. Există conexiuni feroviare, chiar şi InterCity cu Oradea, Arad, Timişoara, Braşov, Sighişoara, Ploieşti şi Bucureşti, întreţinute de compania naţională de transport feroviar de călători, CFR. În urmă cu câţiva ani, aceasta a început o campanie de îmbunătăţire a condiţilor de călătorie. Multe garnituri de tren au fost modenizate, dar au fost cumpărate şi vagoane noi, aşa-numitele Săgeata Albastră, care se deplasează din Gara Cluj-Napoca spre Bucureşti, Oradea, Arad, Timişoara, Satu Mare, Sibiu, Alba Iulia şi Târgu Mureş. În plus, există şi două trenuri internaţionale, pe ruta Cluj Napoca - Budapesta (Corona şi Ady Endre).

Cu avionul

În apropierea oraşului se află Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca Someşeni (codul IATA pentru aeroport: CLJ), al treilea aeroport ca mărime din România (după Bucureşti şi Timişoara). Aeroportul Someşeni se află la 15 km faţă de centrul oraşului Cluj-Napoca, într-o fostă comună, ce a devenit după 1989 cartier al oraşului. Sunt disponibile zboruri directe interne şi internaţionale spre Bucureşti, Timişoara, Frankfurt, Viena, Budapesta, Milano, Bologna şi München (oferite de câteva companii importante la nivel european şi chiar internaţional: TAROM, Austrian Airlines, Alitalia, Carpatair şi Clubair). Câteva din firmele de închiriere maşini sunt prezente şi pe aeroport. (pentru detalii vedeţi http://www.airportcluj.ro )

Ajuns acolo

În Cluj-Napoca există o serie de mijloace de deplasare.

Transport în comun

Transportul în comun este oferit de RATUC (Regia Autonomă de Transport Urban de Călători) la nişte tarife mici (20.000 lei un bilet pentru două călătorii). RATUC operează 25 de linii de autobuz, 7 linii de troleibuz şi 3 linii de tramvai (vedeţi situl oficial al regiei autonome). Deşi nu există un operator la intrare, biletele care se cumpără de la chioşcuri special amenajate trebuie compostate, deoarece se fac controale dese, care se soldează cu amenzi usturătoare.

Taxi

Cel mai bun mod de a vedea oraşul este cu ajutorul unui ghid. Dar care este cel mai indicat într-un oraş pe care nu-l cunoaşteţi? Şoferul de taxi. La un tarif de 9990 lei (25 euro cenţi) pe kilometru puteţi să călătoriţi oriunde doriţi, cu societăţile care au obţinut o autorizaţie de la stat (Diesel Rapid, Diesel Taxi, Pritax, Nova, Terra & Fan, Pro Rapid). Nu este o problemă să le găsiţi, majoritatea sunt marca Dacia SuperNova sau Solenza de culoare galbenă. În rest, încercaţi să fiţi atent la firma taximetristului, pentru că s-ar putea să vă taxeze la buzunar cu nişte tarife "picante".

Rent-A-Car

În cazul în care vă ţin buzunarele puteţi închiria o maşină de la următorii operatori rent-a-car:

De văzut

Obiective

Catedrala Sf. Mihail

Catedrala Sfântul Mihail, interior

 • Bastionul Croitorilor, Str. Baba Novac, capătul sudic. Primele ziduri de apărare ale cetăţii, ce ocupa 7 ha, au fost construite în secolul al XIII-lea. Peste două secole lucrările de construcţie au fost extinse, fiind construite bastioane şi porţi de intrare, menite să protejeze vechea fortificaţie. Anumite fragmente s-au păstrat până astăzi, dintre care cele mai proeminente sunt Bastionul Croitorilor şi Turnul Pompierilor.
 • Parcul Central, Str. Pavlov. Un loc foarte drăguţ şi tăcut, cu un lac frumos amenajat. Puteţi închiria bărci cu vâsle şi hidrobiciclete.
 • Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail şi Statuia lui Matei Corvin, Piaţa Unirii. Această biserică este una dintre cele mai valoroase monumente de arhitectură gotică din Transilvania, cu picturi murale datând din secolul al XV-lea. Turnul a fost construit în stil neogotic în 1860. Statuia lui Matei Corvin, situată în faţa catedralei este mereu asaltată de turiştii care deşi nu au voie să se urce pe ea, ignoră avertismentele autorităţilor. http://ro.wikipedia.org/wiki/Catedrala_Sfântul_Mihail
 • Casa Matei Corvin, Str. Matei Corvin nr. 3
 • Grădina Botanică, Str. Republicii nr. 42, cea mai frumoasă şi mai complexă grădină botanică din estul Europei; http://www.cjnet.ro/t/rgradinabotanica.html
 • Teatrul Naţional, Piaţa Ştefan cel Mare nr. 24
 • Teatrul Maghiar de Stat, Str. Emil Isac nr. 26-28; http://www.huntheater.ro/
 • Palatul de Justiţie, Calea Dorobantilor nr. 2
 • Palatul Banffy, Piaţa Unirii nr. 30
 • Biserica Franciscanilor, Piaţa Muzeului nr. 2, şi alte biserci din centrul oraşului
 • Universitatea Babeş-Bolyai, Str. Mihail Kogălniceanu nr. 1B; http://www.ubbcluj.ro/
 • Clădirea sucursalei regionale a BRD-GSG, Bd. 21 Decembrie 1989 nr. 81-83; http://www.brd.ro/

Muzee

În Cluj-Napoca se află unele dintre cele mai frumoase muzee din România.

Hoteluri

Buget redus


Buget mediu

 • Continental ***, Str. Napoca nr. 11, +40-264-591441. Situat în colţul Pieţei Unirii, fostul hotel New York se află în centrul principalelor atracţii turistice ale oraşului. http://www.continentalhotels.ro/
 • Victoria ***, B-dul 21 Decembrie 1989 nr. 54-56, +40-264-591441. Este unul dintre hotelurile clujene care inteprind o vastă activitate culturală. Sunt disponibile servicii de rent-a-car prin Avis.
 • Best Western Hotel Topaz***, Str. Septimiu Albini nr. 10, +40-264-414021. Oferă o atmosferă prietenoasă într-o zonă liniştită din aproprierea centrului oraşului. Conţine pe lângă un restaurant obişnuit, restaurantul Ciuleandra, cu specific românesc. http://www.bestwesterntopaz.ro/ro/indexflash.html
 • Meteor**, Bd. Eroilor nr. 29, +40-264-591060. Un hotel situat în centrul comercial al Clujului, aproape de diverse obiective economice şi administrative. http://www.hotelmeteor.ro/
 • Hotel Transilvania***, Str. Călăraşilor nr. 1-3, +40-264-432071. Oferă 290 locuri, dotate cu baie, telefon internaţional, televiziune prin cablu, televizor color, parcare, garaj, piscină, sală de gimnastică, salon de coafură, frizerie, bar de zi, 3 restaurante, săli de conferinţă, cofetărie şi room-service. http://www.turismtransilvania.ro/hoteluri/transilvania/index.htm

De lux

 • Onix****, Str. Septimiu Albini nr 12, +40-264-414076. Situat în centrul oraşului Cluj-Napoca, are camere, apartamente şi suite de trei şi patru stele. Toate camerele sunt dotate cu jacuzzy (sistem de hidromasaj), aer conditionat, calculatoare conectate la internet, televiziune prin cablu, mini-bar şi telefon. http://www.hotelonix.ro/
 • Rimini****, Str. Cometei nr. 20A, +40-264-438028. Complexul Hotelier Rimini, oferă confortul şi serviciile unei dotări de 4 stele, fiind rezultatul unui important program de investiţii, efectuat din dorinţa de a extinde şi profesionaliza serviciile hoteliere oferite de Vila Rimini. http://www.rimini.ro/
 • Casa Albă****, Str. Emil Racoviţă nr. 22, +40-264-432277.

Cămine pentru tineri, pensiuni

 • Do - Re - Mi, hotel sezonier (iulie - august), Str. Braşov nr. 2-4, +40-264-186616. Este inclus în programul Visit Eastern Europe.

De mâncat

Sucursala regională BRD-GSG
Clădirea sucursalei regionale a BRD-GSG. Lucrările s-au încheiat în 1997, când aceasta a devenit cea mai înaltă clădire din Cluj-Napoca cu 12 etaje şi 50 de metri înălţime.
 • Hubertus, Str. 21 Decembrie 1989 nr. 22, +40-264-596743, +40-264-439405. Diverse specialităţi româneşti şi maghiare vă stau la dispoziţie în cel mai vechi şi cel mai select restaurant din Cluj-Napoca. Cunoscut pentru specialităţile sale vânătoreşti. http://www.hubertus.ro/
 • Ciuleandra, Str. Septimiu Albini nr. 10, +40-264-414021. Restaurant cu specific românesc, deschis în cadrul hotelului Best Western Topaz. http://www.bestwesterntopaz.ro/ro/indexflash.html
 • Casa Ardelenească, Bd. 21 Decembrie 1989 nr. 5, deschis în SORA Shopping Center. Pe lângă meniul tradiţional românesc, aici veţi găsi şi cântece populare româneşti, alături de diverşi artişti din zonă. http://www.sora.ro/
 • Matei Crovin Intim, Str. Matei Corvin nr. 3, +40-264-597497. O varietate de mâncăruri ardeleneşti, frecventat de personalităţi loclale şi naţionale.
 • Topaz, Str. Septimiu Albini nr. 10, +40-264-414066. Meniu rafinat din bucătăria internaţională, eleganţă şi stil. Restaurant deschis în cadrul hotelului Best Western Topay. http://www.bestwesterntopaz.ro/ro/indexflash.html
 • Akropolis, Str. Moţilor nr. 40, +40-264-439228. Specific grecesc. Lângă restaurantul propriu-zis se află un fast-food şi un bar, cu intrare separată.
 • Il Milanese, Str. Avram Iancu Nr. 85, Comuna Floreşti. Specialităţi italiene. Situat la 12 km de Cluj-Napoca, în Comuna Floreşti.
 • Beijing, Str. A. Iancu nr. 12-14. Mâncare chinezească.
 • Shanghai, Str. Constantin Brâncuşi nr. 98, +40-264-409905. Într-un cartier rezidenţial, la câţiva kilometrii de centrul oraşului, oferă specialităţi chinezeşti dintre cele mai variate.
 • Marty Caffe, Str. Victor Babeş nr. 39, +40-264-591212. O atmosferă selectă în centrul oraşului, alături de variate preparate din bucătăria internaţională. http://www.martycaffe.com/
 • Lugano, Str. Roosvelt nr. 3.
 • Fetiţele Vieneze, Str. Memorandumului nr. 13, +40-264-194454.

Ieşi

Regiunea Clujului este vizitată de mulţi turişti în fiecare an, datorită dealurilor din împrejurimi (în special Dealul Feleacului), sau chiar a Carpaţilor Orientali care se află doar la câteva zeci de kilometri de oraş (lângă oraşul Huedin). Pe lângă asta aici se găsesc câteva păduri întinse, cum ar fi Baciu (renumită pentru poveştile despre OZN-uri), Făget, Hoia sau Gheorgheni. În plus, în comunele din jurul oraşului sunt situate o serie de magazine en-gros (printre altele METRO, Billa, Praktiker).

Există şi câteva staţiuni turistice aflate la câţiva zeci de kilometrii de oraş. Cea mai cunoscută este Băişoara, în Munţii Apuseni, staţiune de munte frecventată în sezonul de schi. O altă staţiune, aflată la 50 km de Cluj, este Beliş, un lac de acumulare, format peste un fost sat (care a fost strămutat pe deal). Vara, când nivelul lacului scade, se pot vedea rămăşiţele acestuia, în special turla bisericii.

Bani şi Cumpărături

În centrul oraşului se află cele mai multe magazine. Piaţa Unirii este alături de străzile ce dau înspre ea (mai ales bulevardele Eroilor şi Regele Ferdinand) cea mai importantă zonă comercială din oraş, în special datorită frecvenţei magazinelor de lux (Alessandra, Fiala Center, International, Modo, Steilmann, United Colors of Benetton, Lee Cooper, Motor, Energy, Miss Sixty, Lotto, Tiffany, Puma, Sportvision, Nike, Leonardo, En Vogue, S. Oliver, Kenvelo, De Luca, Vigoss, Bigotti, L'Oréal, Kodak, T!na R., Irina Schrotter, Triumph, Jolidon, Argos, Moda Bella, Outwear, Otter şi multe altele).

Unii ar zice că biletul de intrare sunt banii. Totuşi, puteţi să intraţi să vă uitaţi, şi chiar să probaţi haine, după gust. Oricum, ar fi păcat să plecaţi cu gândul la produsele care v-au plăcut, doar pentru care nu aţi avut bani. Puteţi apela la o serie de bănci în astfel de situaţii, printre care şi următoarele (sunt afişate doar băncile din zona "Unirii"):

Centrul este împânzit de bancomate (detalii pe siturile băncilor de mai sus, sau pe siturile altor bănci prezente în România). În plus, majoritatea magazinelor din centru acceptă plata prin card bancar (Fișier:Carduri.gif).

Cluburi

 • Crema, Piaţa Unirii nr. 25. Este o cafenea specific londoneză, aflată într-o clădire cu tentă de club lounge. În fiecare lună au loc petreceri exclusiviste cu tematică diversă. http://www.crema.ro/
 • Diesel, Piaţa Unirii nr. 17, +40-264-598441. Probabil cel mai vechi şi cel mai scump club din Cluj-Napoca, este strcuturat pe trei nivele. Periodic au loc concerte ale principalelor trupe româneşti şi evenimente cosmopolite. http://www.dieselclub.ro/
 • Kharma, Piaţa Păcii nr. 1-3, +40-722-365342. Într-un decor magnific, au mixat aici DJ Rhadoo, DJ Internullo, DJ Raoul, DJ Ben, DJ Mike, DJ Claus şi alţii. http://www.clubkharma.ro/
 • Roland Garros, Str. Horea nr. 2, +40-264-530786. Un loc unic şi plin de stil, în inima oraşului. Vara este deschisă terasa spre Someşul Mic. http://www.hotelrestaurant.ro/rolandgaros/
 • Stone, Str. Gheorghe Fulicea nr. 17, +40-264-408167.
 • Tutankamon, Str. Republicii nr. 109, +40-264-591831. Cel mai recent deschis club din Cluj-Napoca, dar şi cel mai mare din oraş.

Cinematografe

În Cluj-Napoca se află 6 cinematografe. Dintre acestea, cele mai reprezentative la nivel local sau chiar naţional sunt cele din reţeaua Româniafilm Cluj-Napoca:

 • Republica, Piaţa Mihai Viteazul nr. 11, +40-264-530521. Este considerat cel mai important cinematograf din Cluj-Napoca, datorită filmelor de mare succes pe care le proiectează. Cu peste 200.000 de spectatori anual este cel mai mare cinematograf din reţeaua Româniafilm. Sală de cinema în cadrul TIFF, Festivalul Internaţional de Film Transilvania. http://www.tiff.ro/
 • Arta-Eurimages, Str. Universităţii nr. 3, +40-264-596616. Fiind susţinut prin fonsurile EURIMAGES ale Consiliului Europei şi ale Europa Cinemas, promovează filmul european. Sală de cinema în cadrul TIFF.
 • Victoria, Bd. Eroilor nr. 51, +40-264-598561. Renovat în 2002, şi-a recăpătat recunoaşterea de altă dată. Sală de cinema în cadrul TIFF.

Rămâi în siguranţă

România este o ţară cu rata criminalităţii redusă, iar Cluj-Napoca nu face excepţie. Există aşa-numitele locuri rău famate, în special periferiile oraşului, de care ar trebui să vă feriţi noaptea, în special dacă sunteţi singur. Probabil cea mai periculoasă zonă este cartierul Iris, unde au existat scandaluri provocate de găştile de cartier, însă nici Mănăşturul nu face excepţie.

Dacă sunteţi cetăţean străin şi v-au fost furate actele vă puteţi adresa, pe lângă Poliţie, reprezentanţelor străine în oraş, după cum urmează:

 • Biroul de Informare al Ambasadei SUA, Str. Universităţii nr. 7, +40-264-593815.
 • Consulatul Onorific al Italiei, Str. Anatole France nr. 1, +40-264-441506.
 • Consulatul Ungariei, Piaţa Unirii nr. 23, +40-264-596300.


Vezi şi

Legături externe