Belgrad

De la Wikitravel
Versiunea din 29 august 2008 10:38, autor: 79.116.218.219 (Discuție) (De văzut)
Salt la: navigare, căutare
Belgrad

Default Banner.jpg

Belgrad este capitala Serbia.

De înţeles

Intră

Cu avionul

Cu vaporul

Cu trenul

Cu autobuzul

Cu maşina

Ajuns acolo

De văzut

Palatul Printesei Ljubice - aflat pe Kneza Sime Markovica 8, este un exemplu extraordinar de bine pastrat al arhitecturii balcanice de la sfarsitul secolului XVIII - inceputul secolului XIX, avand dincolo de frumusetea constructiei si farmecul epocii o impresionanta colectie de tablouri si covoare.

Ada Ciganlija - acest parc-insula, aflat pe Raul Sava, este locul perfect pentru cei care vor pur si simplu sa se bucure de o plimbare in natura, departe de agitatia orasului. Puteti face o plimbare cu bicicleta si sa descoperiti farmecul naturii.

Citadela Kalemegdan - aceasta structura fortificata ofera sansa unei intoarceri in timp, pana in secolul XVII, cand citadela era un important punct de aparare pentru oras. Astazi mai puteti vedea aici, ascunse de zidurile masive portile medievale, mormintele musulmane si baile turcesti, foarte bine pastrate. Este locul in care timpul pare sa se fi oprit in loc, intr-o perioada tulbure a istoriei Balcanilor.

Muzeul Militar - cei atrasi de istorie se pot opri si aici, dupa ce au vazut castelele si fortificatiile. Este muzeul care ofera o calatorie prin istoria militara - batalii, arme, tactici si trucuri folosite, din cele mai vechi timpuri si pana in epoca moderna.

Mormantul Maresalului Tito - nu este o destinatie doar pentru nostalgici, caci Tito a ramas si astazi o personalitate foarte populara si apreciata la Belgrad.

Muzeul National - unul dintre cele mai importante muzee din Balcani, cu o bogata colectie de artefacte si arta veche, dar si lucrari semnate de artisti precum Picasso sau Monet. Imbinand inspirat pasiunea pentru istorie si arheologie cu cea pentru arta plastica, Muzeul National ar trebui sa fie o destinatie obligatorie pentru orice turist.

Biserica Ortodoxa Marko Sebian - dimensiunea si importanta credintei in Serbia nu poate fi neglijata, iar frumusetea acestei constructii este mereu o vie marturie a acesteia. De la arhitectura impresionanta si minutioasa la atmosfera de reculegere si credinta din interior, biserica este cu adevarat una dintre bijuteriile arhitectonice si culturale ale Belgradului.

Muntele Avala - situat la sud de centrul orasului, acoperit de paduri, este un munte simbolic pentru Belgrad, strajuindu-l dintotdeauna si parand ca apara orasul. In varful muntelui, dupa o obositoare ascensiune, veti gasi Monumentul Soldatului Necunoscut, construit in amintirea eroilor sarbi care si-au pierdut viata pe fronturile Primului Razboi Mondial.


Orasul vechi – Str. Printul Mikhail: zona pietonala, protejata prin lege ; unul din cele mai vechi si valoroase monumente arhitectorale. Centrul localitatii Singidunum in timpul ocupatiei Romane Casa lui Marko Stojanović: actual sediul Academiei de Arte Frumoase, si Galeriei Academiei. Grupul de case burgheze: Au fost construite in anii 1870. Designul cladirilor a marcat abandonarea traditionalei arhitecturi “Balcanice”. Cele trei cladiri au un stil specific, ce urmeaza o tranzitie de la romantism la renascentism. -casa familiei Kumanudi (No. 50): construita in 1870. A fost odata sediul bancii Franco-Sarbe, iar mai tarziu sediul consulatelor Belgiei si Angliei. -hanul lui Krsta, (No. 48): construit in 1869 sub forma unei cladiri commercial-administrative. Mai tarziu fratii Krstic au transformat-o in hotel, numindu-l dupa ei. -casa luiVeljko Savić, (No. 46): construita in 1869. A fost o cladire de apartamente cu magazine la parter. Fundatia Nikola Spasić: Design de arhitectul Konstantin Jovanović, construita in 1889 in stilul neo-renascentit. A fost locuinta bogatului negustor Nikola Spasić din Belgrad. Fantana soldatilor: Construita in 1987 la coltul dintre Đure Jakšića si Str. Printul Mikhail, aproape de locul in care a fost o alta fantana. A facut parte dintr-un monument turcesc pe care l-au daramat austriecii. Turnul "Albania": In locul in care acum troneaza o cladire inalta obisuia sa fie o aglomerare de casute mici, librarii si o bine-cunoscuta taverna numita “Albania”. Design’ul cladirii a fost realizat intre anii 1938-1940 de arhitectii Branko Bon, Milan Grakalić si Miladin. A fost primul zgarie-nori din Belgrad. Parcul zoologic, unul din cele mai vechi din Europa, construit in 1936 pe o suprafata de 6 ha, contine o mare varietate de animale (aprox. 2000 de capete). Fortul Kalemegdan: fosta baza militara romana, asezata strategic la varsarea raului Sava in Dunare. Poarta amprenta culturii diversilor cuceritori. Skadarlija, vechiul cartier boem al Belgradului: des comparat cu Montmartre din Paris, si ca valoare estetica si pentru voioasa, viguroasa atmosfera a artistilor.

De făcut

De învăţat

De lucrat

Bani şi cumpărături

De mâncat

Buget redus

Buget mediu

De lux

De băut

De ieşit

De dormit

Buget redus

Buget mediu

De lux

De comunicat

Rămâi în siguranţă

Viaţa de zi cu zi

Vezi şi


Acest articol este momentan doar un ciot şi are nevoie de atenţia dvs. Plonjaţi înainte şi ajutaţi-l să crească!