Atena

De la Wikitravel
Salt la: navigare, căutare
Atena

Default Banner.jpg

Parthenon

Atena, impartita intre cultura straveche si zonele de plaja, este unul dintre marile orase ale Europei, care ofera o vacanta unica: muzee, galerii de arta, monumente istorice, iar daca vrei o schimbare de peisaj, statiunile litoralului te asteapta stralucitoare si pline de viata. Poti vizita Atena doar pentru Acropole, Parthenon si Muzeul National, unde vei gasi unele dintre cele mai frumoase urme ale Greciei antice si vei simti sarmul sacru al monumentelor si al artei. Daca urci pe Acropole si privesti Atena vei descoperi de fiecare data un alt oras, plin de contraste si surprize: antic, bizantin, neoclasic, modern, vesel.

Atena beneficiaza de o localizare excelenta, oferindu-i vizitatorului posibilitatea sa cunoasca teatrul antic Epidavros, Delphi si Mycenae - casa regelui Agamemnon. De asemenea, poti face croaziere pâna la insulele din apropiere: Aegina, Poros si Hydra. Evenimente artistice, festivaluri, competitii sportive, aniversari si multe alte momente distractive isi aleg gazda aici, in orasul Jocurilor Olimpice.

Atena, capitala Greciei a cunoscut o evolutie glorioasa mai ales in Grecia Antica. Atena a fost iniţial locuită acum 6.000 ani de Pelasgieni şi mai târziu de ionieni care s-au instalat în această fortăreaţă naturală, marea stâncă a Acropolei, sau oraşul de sus, după cum îi spun grecii. Oraşul s-a dezvoltat şi a fost consacrat zeiţei Atena. A cunoscut prima lui înflorire în epoca miceniană (1600–1100 î.C.). La finele secolului al VI-lea î.C. tirania (probabil regală) a fost înlocuită de un regim democratic care a condus la o civilizaţie fără precedent în istoria umanităţii. În secolul al V-lea î.C. Sub guvernarea luminată a lui Pericle, Atena a atins apogeul cultural, economic şi militar fapt ce a făcut ca această perioadă să fie numită „vârsta de aur a Atenei”. În epoca elenistică precum şi în cea bizantină Atena a jucat un rol secundar. După eliberarea Greciei de sub imperiul otoman, în 1834, Atena a fost proclamată capitala statului elen. Oraşul îşi ia denumirea de la zeiţa Atena, care reprezintă în mitologia greacă înţelepciunea. Legenda spune că zeii Atena şi Poseidon au descoperit oraşul şi se certau pentru a pune stăpânire pe el. Poseidon a oferit locuitorilor un cal pentru război,iar Atena a îmblânzit calul şi a dăruit măslinul. Numele original era Ἀθῆναι-Athenai, pluralul Ἀθηνά-Athene, numele zeiţei in dialectul local.

Daca mergeti in Atena e nevoie numai de o zi pentru a vedea monumentele istorice. Ajuns in Atena nu poti exclude din programul vizitei Acropole. De fapt, cei mai multi vin chiar pentru asta. Localnicii si cei care au mai vizitat Grecia ii sfatuiesc pe turisti sa vina la Acropole dimineata devreme sau seara, motivul fiind foarte simplu : din cauza climatului temperaturile devin insuportabile in timpul zilei, zapuseala impiedicand-i pe norocosii ajunsi aici sa se bucure de toata frumusetea arhitecturala si istorica a unuia dintre cele mai importante situri arheologice.Un alt motiv fiind si numaul mare de grupui de turisti care vin.

Principalul arhitect a fost Mnesicles. La stanga se gaseste Pinacotheca si un piedestal, iar la dreapta micul templu dedicat victoriei atenienilor asupra persilor. Acest templu de mici dimensiuni, situat pe o platforma orientata spre Golful Saronic, adapostea in trecut o statuie a zeitei, astazi disparuta. Templul a fost daramat in 1686 de catre turci, care doreau sa puna pe platforma un tun de mari dimensiuni pentru a proteja zona de coasta. A fost reconstruit intre 1836-1842, daramat din nou, reconstruit pentru a doua oara in 1936, cand s-a observat ca platforma incepuse sa se crape.

Parthenonul si celelalte cladiri principale de pe Acropole au fost construite de Pericle in secolul V i.e.n. ca monument reprezentand realizarile culturale si politice ale locuitorilor Atenei.

Termenul "acropole" inseamna de fapt orasul de sus sau orasul superior, foarte multe orase din spatiul vechii Grecii fiind construite in jurul unui deal, pentru ca locuitorii sa se poata refugia pe inaltimile acestuia in cazul unei invazii. De aceea pe Acropole sunt construite si monumentele religioase importante, fiind considerat cel mai sigur loc din intregul oras.

Cu doar 150 de ani in urma pe Acropole inca mai existau locuinte. Cei care l-au citit pe Aristofan isi aduc aminte cu siguranta cum in Lysistrata femeile s-au inchis in cetate in semn de protest fata de plecarea barbatilor in razboiul cu Sparta. Pentru a-i convinge sa renunte i-au lipsit de tot.

Mai jos de Acropole se gaseste Teatrul Herod Atticus, construit de catre romani in 161 e.n. si folosit astazi pentru concerte de muzica clasica, spectacole de balet, diverse manifestari culturale.

La mica distanta se afla Teatrul lui Dionysios, primul teatru din piatra si un adevarat camin pentru Sofocle, Eschil sau Aristofan. A fost reconstruit in 342 i.e.n.de catre Lykourgos si ulterior modificat de catre romani pentru a servi ca arena pentru luptele gladiatorilor.

Poti vizita in Atena: Piata Omonia (piata Concordiei), Biblioteca Nationala, Universitatea, Academia, Piata Syntagma(unde se gaseste si Cladirea Parlamentului) unde se poate asista, in fata monumentului Soldatului Necunoscut la schimbarea garzii de catre evzoni (militari cu uniforma specifica). Stadionul Olimpic, Templul lui Zeus Olimpianul, Poarta lui Adrian, Biblioteca lui Adrian Gradinile Nationale

E pacat sa mergi in Grecia si sa nu vezi Atena. Deci nu ratati Atena, capitala zeilor antici!!!