Algeria

De la Wikitravel
Versiunea din 14 martie 2006 13:52, autor: 82.236.199.2 (Discuție) (Băuturi)
Salt la: navigare, căutare
Algeria

Default Banner.jpg

Steag
Fișier:DrapelAlgeria.png
Date importante
CapitalăAlger
Formă de guvernământrepublică
MonedăDinarul algerian (DZD)
Suprafaţătotal: 2.381.740 km²
pământ: 2.381.740 km²
apă: 0 km²
Populaţie32,531,853 (est. iulie 2005)
Limbăaraba (limba oficială), franceza, dialecte berbere
ReligieMusulmani suniţi(religia de stat)99%, Creştini şi Mozaici 1%

Algeria ete o ţară din Africa de Nord. În parteatea de NV se învecinează cu Marocul, în partea de NE cu Tunisia, la E are graniţă cu Libia, spre SV cu Mali, iar spre V cu Mauritania şi Sahara vestică. Nordul Algeriei este scăldat de apele Mării Mediterane.


Diviziuni administrative

Teritoriul ALgeriei este împărţit în 48 wilayas (wilaya=provincie): Adrar, Ain Defla, Ain Temouchent, Alger, Annaba, Batna, Bechar, Bejaia, Biskra, Blida, Bordj Bou Arreridj, Bouira, Boumerdes, Chlef, Constantine, Djelfa, El Bayadh, El Oued, El Tarf, Ghardaia, Guelma, Illizi, Jijel, Khenchela, Laghouat, Mascara, Medea, Mila, Mostaganem, M'Sila, Naama, Oran, Ouargla, Oum el Bouaghi, Relizane, Saida, Setif, Sidi Bel Abbes, Skikda, Souk Ahras, Tamanghasset, Tebessa, Tiaret, Tindouf, Tipaza, Tissemsilt, Tizi Ouzou, Tlemcen

Oraşe

Porturi

De ştiut

Istoria recentă a Algeriei a fost dominată de războaie civile.

În anul 2004 între Algeria şi Consiliul de Securitate ONU a fost semnat un acord pentru doi ani.

Limbi folosite - franceza

 Sabah al khair  Bine ai venit!
 Sabah ol khayr Bună dimineaţa
 Ahlan Salut!
 Azul (berberă) Salut!

Chiar dacă limba oficială este considerată araba, în Algeria se foloseşte un dialect al acesteia, maghrebi, diferită, prin vocabular şi pronunţie, în mare măsură de limba folosită în alte regiuni din Lumea Arabă.

Tamazigh - berbera algeriană - este de asemenea folosită.

Dacă sunteţi cunoscători ai limbii franceze, nu veţi avea probleme în a găsi interlocutori, în special la oraşe. În fapt în Alger, franceza este în aceeaşi măsură folosită ca şi araba.

Tabu!

 • Religie - din respect pentru islamism, în locurile publice sunteţi sfătuiţi să nu folosiţi o tonalitate prea ridicată
 • Îmbrăcăminte - femeile sunt sfătuite să se îmbrace discret
 • Politică - subiectele de factură politică trebuie menţinute într-o zonă neutră, sau evitate


Cum să ajung în Algeria

Dacă nu aveţi cumva şi cetăţenie tunisiană, marocană, mauritană, sau libiană, pentru a intra în Algeria aveţi nevoie de viză.

Cu avionul

La ora actuală nu există o legătură directă între România şi Algeria. O soluţie ar putea fi un zbor din Bucureşti (Aeroportul Henri Coandă) până în Djerba, Tunisia, de unde puteţi lua trenul Tunis-Annaba-Alger. Călătoria între ultimele două oraşe durează 12 ore.

Prin Algeria

Cu avionul

Algeria are o companie aeriană care asigură legătura zilnică între marile oraşe. Înspre partea sudică a ţării există doar trei zboruri pe săptămână.

Cu trenul

Societatea Naţională de Transport Feroviar asigură traficul între majoritatea oraşelor mari şi cele mijlocii şi mici. Un mijloc de transport lent dar confortabil, trenul are avantajul preţului relativ mic. Spre a exemplifica, un drum de 4 ore între Alger şi Oran costă 4 € (14 Lei)

Pe lângă preţ, o călătorie cu trenul vă dezvăluie frumuseţile aceste ţări prea puţin vizitate.


Cu maşina

Algeria posedă cea mai vastă reţea rutieră de pe continentul african.

Dacă doriţi o ieşire din oraş cu automobilul, este recomandat a vă lua ca însoţitor şi un localnic. Trebuie să ştiţi însă, că Algeria se situează pe locul patru mondial, într-un top al accidentelor rutiere.

Microbuzurile sunt utilizate în mod frecvent de algerieni, datorită frecvenţei şi costurilor convenabile

Cu taxiul

La cumpărături

Ca şi România, Algeria a traversat o perioadă de tranziţie de la economia socialistă, înspre viaţa capitalistă. Din cauza unui comerţ electronic nedezvoltat, vei fi nevoit să faci mai multe drumuri la bancă.

Sugestii:

 • Covoare/carpete Ghardaia
 • Ceramică tradiţională
 • Bijuterii

Important: 1 (€)= 100 dinari

Mâncare

 • Cuscus şi stafide - Mâncare energizantă
 • Chorba - Este ciorbă foarte parfumată graţie coriandrului. Conţine legume, carne de oaie şi se serveşte de obicei pe timpul Ramadanului.
 • Rechta Bel Djedj / Dindou Dziria (Rechta de pui sau de curcă)
 • Checkchouka
 • Mechoui
 • Qalb El Looz - Desert

Băuturi

Algerienii preferă sucurile naturale de fructe, care se pot găsi, în cafenele sau restaurante, în variate sortimente. De asemenea, puteţi încerca lichiorurile, berile şi vinurile locale.

Băuturile spirtoase se pot cumpăra numai din hotelurile internaţionale, restaurantele de clasă sau din baruri specializate.