Hoofdmenu openen

Wikitravel β

Wolgograd is een Russische stad op de westelijke oever van de rivier de Wolga in de oblast Wolgograd. De stad telt ongeveer 1.012.000 inwoners en is met 100 kilometer lengte de op een na langste stad in Europa na Sotsji.

WK voetbal 2018 Wolgograd is een van de gaststeden voor het grootste voetbalevenement - de FIFA Wereldbeker 2018. Zie meer informatie hier

BegrijpenBewerken

De stad is beter bekend onder de naam Stalingrad (Сталинград) die ze droeg van 1925 tot 1961. Voor die periode heette ze Tsaritsyn (Царицын) en dat sinds haar stichting in 1598.

Oorspronkelijk was het een versterking en een fort aan de Wolga dat als zuidelijke verdedigingspost diende voor Moskovië, het rijk dat Rusland vooraf ging.

Tijdens de Russische Burgeroorlog speelde Stalin een hoofdrol in de gevechten rond deze stad. Daarom werd de stad in 1925 naar hem vernoemd.

Wolgograd werd wereldberoemd onder de naam Stalingrad omwille van de beslissende grote veldslag (Slag om Stalingrad) die daar in de Tweede Wereldoorlog werd uitgevochten.

Stalingrad werd Wolgograd in 1961 tijdens de periode van liberalisering en destalinisatie onder Chroesjtsjov. Deze naamsverandering stuitte op veel verzet van de Russische bevolking, die de naam Stalingrad uit de Grote Vaderlandse Oorlog belangrijker vonden dan alle slechte associaties met de persoon van Stalin. Onder de heerschappij van Konstantin Tsjernenko (1984-1985) werd de naam bijna terug veranderd naar Stalingrad. In het post-communistische tijdperk zal de naam waarschijnlijk niet meer veranderd worden.

ArriverenBewerken

Per VliegtuigBewerken

Per TreinBewerken

Per AutoBewerken

Per BusBewerken

Per BootBewerken

RondreizenBewerken

ZienBewerken

Een must om te zien is de 102 meter hoge heuvel waar het machtige standbeeld van Moeder moederland op staat. Het welke op één na het grootste standbeeld ter wereld is, dit standbeeld vormt een onderdeel van het monumenten complex over de slag om Stalingrad, het standbeeld dat 85 meter hoog is bepaalt de skyline van Wolgograd.

DoeBewerken

LerenBewerken

WerkenBewerken

KopenBewerken

EtenBewerken

BudgetBewerken

MediumBewerken

DuurBewerken

DrinkenBewerken

SlapenBewerken

BudgetBewerken

MediumBewerken

Hotel Volgograd: gelegen op loopafstand van het station, prettig is vooral de behulpzame en engels sprekende receptie. Verder goede vorzieningen zoals internationale pinautomaten en een uitstekend en gezellig restaurant met internationale gerechten.

DuurBewerken

CommunicatieBewerken

VeiligheidBewerken

Volgende bestemmingenBewerken

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!