Doe mee en deel je reiskennis!

Wit-Rusland: verschil tussen versies

Uit Wikitravel
Ga naar: navigatie, zoeken
Wit-Rusland

Default Banner.jpg

(Onzin verwijderd)
(Drugs)
Regel 124: Regel 124:
  
 
====Drugs====
 
====Drugs====
 
+
drugs mag je gebruiken maar als je het te vaak doet word je aangehouden dus let op met wat je doet
De wetgeving op gebied van drugs wordt zeer streng toegepast zonder onderscheid te maken tussen de aard en de hoeveelheid van de desbetreffende drugs. De straffen voor drugsbezit variëren van boetes tot 5 jaar gevangenis. Zware drugsdelicten worden bestraft met gevangenisstraffen van 7 tot 15 jaar.
 
  
 
====Seksualiteit====
 
====Seksualiteit====

Versie van 23 mei 2013 om 09:08

noframe
Locatie
noframe
Vlag
Bo-flag.png
Beknopt
Hoofdstad Minsk
Regering Republiek (de facto dictatuur)
Munt Wit-Russische roebel (BYB/BYR)
Oppervlakte 207.600 km2
Bevolking 10.293.011 (geschat juli 2006)
Taal Wit-Russisch, Russisch, Pools
Religie Oosters Orthodox 80%, anders (inclusief Rooms Katholiek, Protestant, Joods en Moslim) 20%
Elektriciteit 220V/50Hz (Europese stekker)
Oproepcode +375
Internet TLD .by
Tijdzone UTC +2

Wit-Rusland (Wit-Russisch: Беларусь, Belarus) is een republiek in Oost-Europa en grenst aan Letland (141 km), Litouwen (502 km), Polen (605 km), Rusland (959 km) en Oekraïne (891 km). De hoofdstad is Minsk.

Regios

Steden

Andere bestemmingen

Info

Documenten, valuta, communicatie

Visa

Een geldig paspoort (met een minimale geldigheidsduur van 6 maanden op het ogenblik van de reis), en een geldig visum zijn noodzakelijk voor het betreden van en het verblijven op Wit-Russisch grondgebied. Dit geldt ook voor doorreizen doorheen Wit-Rusland, zoals treinreizen op populaire routes als Warschau-Moskou en Sint-Petersburg – Kiev.

Bij het betreden van het grondgebied moet een immigratiekaart worden ingevuld. Deze kaart moet zorgvuldig met het paspoort worden bewaard en moet worden teruggegeven aan de douane bij het verlaten van het grondgebied.

Voor een verblijf van meer dan 5 werkdagen zijn reizigers verplicht zich te registreren bij de plaatselijke politie in de buurt waar zij verblijven. De meeste hotels doen dit automatisch voor hun klanten.

Ter attentie in het bijzonder van personen die de dubbele Belgische en Wit-Russische nationaliteit hebben, hun verblijfplaats hebben in België en een korte reis willen maken naar Wit-Rusland, meer bepaald met hun in België geboren kind (bijvoorbeeld voor familiebezoek): u dient verplicht een geldig Wit-Russisch paspoort bij zich te hebben op naam van het kind om na uw verblijf Wit-Rusland te mogen verlaten:

  • De Ambassade van Wit-Rusland in Brussel stemt ermee in een paspoort af te leveren aan Wit-Russische staatsburgers, die in België verblijven op voorwaarde dat zij ingeschreven zijn in hun bevolkingslijsten.
  • De Ambassade van Wit-Rusland in Brussel kan geen visum aanbrengen in het Belgisch paspoort van hogervermelde bipatride onderdanen. Ze kan slechts aan niet-ingeschrevenen een document afleveren genoemd “Reentry Certificate tot the Republic of Belarus” dat de begunstigde toegang verleent tot het Wit-Russische grondgebied maar dat in geen geval voldoende is om na het verblijf het land te kunnen verlaten.
  • De bipatride die met een Belgisch paspoort en een dergelijke vrijgeleide reist, dient bij aankomst, bij de lokale autoriteiten een aanvraag voor afgifte van een Wit-Russisch paspoort in te dienen op voorlegging van een eensluidend verklaarde kopie van de geboorteakte (met vertaling en apostille, ingeval van een kind geboren in België van een Wit-Russische vader of moeder). De termijn voor het ter plaatse verkrijgen van het paspoort in kwestie bedraagt tegenwoordig ongeveer 10 dagen. Het kind in kwestie zal zolang geblokkeerd blijven in Wit-Rusland tot de familie het Wit-Russische paspoort aan de lokale grenswacht kan voorleggen.

Rijbewijs

Het Belgische rijbewijs (Europees model) is geldig maar enkel voor een verblijf van niet langer dan drie maanden. Voor een langere verblijfsperiode dient men in bezit te zijn van een Wit-Russisch rijbewijs.

Betaalmiddelen

De voornaamste kredietkaarten worden in Wit-Rusland aanvaard, tenminste in instellingen van een bepaald niveau. In de grote steden is het tamelijk gemakkelijk om geld af te halen aan de bankautomaten. Het is verboden in een andere munt dan Wit-Russische roebels te betalen. Euro's of dollars worden best gewisseld in hotels, banken, of een daartoe erkende kiosk. Het is verboden geld te wisselen op straat. In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Cardstop (0032 70 344 344).

Reisverzekering

Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Hou er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden. Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) is absoluut noodzakelijk.

Bovendien is het afsluiten van een lokale verzekering verplicht, ook voor reizigers die over een internationale reisbijstandsverzekering beschikken. Dergelijke lokale verzekering is eenvoudig af te sluiten aan de loketten bij aankomst in de luchthaven of aan de grens. Reizigers die reizen via het treintraject Vilnius-Minsk kunnen dergelijke verzekering enkel aankopen in Vilnius of Minsk.

Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassades en consulaten van België. Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de ter zake bevoegde plaatselijke autoriteiten (lokale politie) of dienstverlenende maatschappijen (bank, verzekeringsagent), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulair post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.

In Wit-Rusland is geen ambassade van België gevestigd. Landgenoten kunnen voor consulaire bijstand terecht bij de Belgische ambassade te Moskou (tijdens de kantooruren: +7 (495) 780 03 31; buiten de kantooruren en enkel in noodgevallen: +7 (495) 763 55 42) en het ereconsulaat van België te Minsk (+375 (17) 293 19 44) of, in geval van niet-bereikbaarheid van het ereconsulaat, de diplomatieke vertegenwoordiging van een andere lidstaat van de Europese Unie te Minsk.

Arriveren

Per vliegtuig

Per trein

EuroNight 447 Amsterdam - Utrecht - Arnhem - Oberhausen Hbf – Duisburg Hbf – Düsseldorf Hbf – KeulenHbf – Solingen Hbf (alleen ri. Warschau) – Wuppertal Hbf – Hagen Hbf – Dortmund Hbf – Hamm(Westf) – Bielefeld Hbf – Hannover Hbf (dienst stop) – Berlin Hbf – Berlin Ostbahnhof – Frankfurt Oder (dienst stop) – Rzepin – Poznan Gl. – Konin – Kutno – Warschau Centralna – Warschau Wschodnia - Brest Central - Minsk

Brussel-Zuid - Keulen Keulen - Brest Central Brest Central - Minsk een reis van 24 à 30 uur

Treinreizen kunnen ondanks de opkomst van de budgetluchtvaartmaatschappijen nog steeds een goedkope en zeker gerieflijke optie voor vervoer zijn.

Momenteel zijn in België online alleen tickets te bestellen voor de buurlanden en een paar populaire steden wat verderop. Overige tickets kunnen alleen maar telefonisch of aan de balie worden aangeschaft.

Het is echter wel goed mogelijk om je treinreis vanaf huis uit te stippelen. De sites die hieronder staan vermeld geven niet alleen informatie over de reizen vanuit de Benelux maar ook bijvoorbeeld de treinverbindingen tussen Moskou en Madrid.

Via deze link kom je op de site van de Belgische spoorwegen: [1].

Dit is het online Internationale loket van de Nederlandse Spoorwegen: [2].

Zowel in België als in Nederland is het in alle treinen verboden te roken.


Per auto

De staat van de wegen is goed in de grote steden en op de hoofdwegen. De wegen zijn in het buitengebied relatief rustig en goed onderhouden. In de gebieden buiten de steden is er dikwijls weinig bewegwijzering. De klimatologische omstandigheden in de winter en tijdens de dooiperiode kunnen de verplaatsingen bemoeilijken, vooral buiten de steden en des te meer `s nachts.

De politie- en douanecontroles aan de grensposten (Litouwen, Polen, Letland) zijn in het algemeen langdurig en nauwgezet. Reizigers wordt afgeraden in te gaan op het eventuele aanbod van privépersonen, wanneer deze hun diensten zouden aanbieden bij het oversteken van de grens. De groene kaart is niet geldig in Wit-Rusland, maar er word wel naar gevraagd aan de grens. Bij het passeren van de grens, vanuit de EU, dient er een in het cyrillisch geschreven formulier te worden ingevuld, waarop staat dat het voertuig ingevoerd word, deze dient bij het verlaten van het land weer gecontroleerd en ingeleverd te worden. De snelheidsbeperkingen (60 km/u in steden, 90 km/u op de wegen en 120 km/u op de snelwegen) en de verkeersregels worden strikt gecontroleerd en er bestaat een nultolerantie ten aanzien van drinken en rijden.

De brandstofbevoorrading is bevredigend maar het is soms moeilijk om euro 95 benzine te vinden buiten de grote wegen en de steden.

Bron: Veiligheid / info wegen

Per bus

Tijdens verplaatsingen per trein, vooral `s nachts, is het aan te raden de deur van het treincompartiment goed te vergrendelen. Er werden diefstallen gesignaleerd op de trajecten Warschau - Minsk en Minsk - Moskou. Zoals overal elders wordt reizigers aangeraden zelf hun bagage te maken en deze gedurende alle verplaatsingen te bewaken. Net zoals elders is het niet aangewezen van onbekende personen pakjes aan te nemen. Het is aangeraden om geen taxi's te delen met onbekenden en om voorzichtig te zijn wanneer men niet-officiële taxi's gebruikt. In Minsk is het publieke verkeersnet goed ontwikkeld, praktisch, efficiënt en veilig.

Veiligheid / info trein en busverkeer

Per Boot

Rondreizen

Taal

Kopen

Kosten

Eten

Op culinaire hoogstandjes hoeft u in Wit-Rusland niet te rekenen. De lokale gerechten zijn over het algemeen stevig en eenvoudig. Zelfs in de hoofdstad Minsk zult u geen bijzondere restaurants vinden. Het belangrijkste ingrediënt in de Wit-Russische keuken is - net als in buurland Litouwen - de paddenstoel. Daarnaast worden de maaltijden gewoonlijk rijkelijk gekruid met karwij en knoflook. Specialiteiten zijn ‘mokanka’ (een maaltijdsalade) en meelballetjes genaamd ‘kletski’ of ‘galushki’.

Aan drank is geen gebrek in Wit-Rusland. Allereerst natuurlijk wodka, maar ook het proberen waard is het zeer pittige kruidendrankje ‘Beloveshskaya Bitter’

Uitgaan

Als bezoeker van Wit-Rusland bent u, net als de inwoners zelf, onderworpen aan de wetten van het gastland.

Drugs

drugs mag je gebruiken maar als je het te vaak doet word je aangehouden dus let op met wat je doet

Seksualiteit

Homoseksualiteit wordt sinds 1994 niet meer strafrechtelijk vervolgd, maar wordt sociaal nog steeds moeilijk aanvaard. In Wit-Rusland zijn kinderhandel, het aanmoedigen van kinderen tot prostitutie, de realisatie en verspreiding van pedofiele materialen en/of voorwerpen strafrechtelijke inbreuken. Ter herinnering: de Belgische wetgeving laat toe onderdanen die seksuele misdrijven pleegden tegenover minderjarigen of die zich bezighielden met mensenhandel juridisch te vervolgen in België (wet van 13 april 1995).

Fotografie

Het is verboden militaire installaties, regeringsgebouwen en functionarissen in uniform te fotograferen.

Varia

Reizigers dienen de invoer van meer dan 10.000 US dollar aan buitenlandse deviezen aan te geven. De volgende goederen zijn eveneens aan invoerrestricties onderhevig: alcoholische dranken (maximaal 2 liter); sigaretten (maximaal 200 sigaretten of 200 gram tabak); maximaal 5 juwelen; maximaal 5 kg voedingswaren. Deze lijst kan aan veranderingen onderhevig zijn; reizigers consulteren daarom best de website www.belarus.by (“customs regulations”).

Overnachten

Leren

Werken

Veiligheid

Wit-Rusland wordt als een veilig land beschouwd. Buiten de grote centra bieden georganiseerde reizen echter meer veiligheidsgaranties dan individuele reizen. Zoals in de meeste landen is het af te raden om openlijk waardevolle voorwerpen of cash geld publiekelijk te tonen.

Net zoals in andere landen in Europa kan het risico op terroristische aanslagen in Wit-Rusland niet worden uitgesloten. Op 11 april 2011 vond een terroristische aanslag plaats in het metrostation Oktyabrskaya te Minsk, waarbij minsten 12 doden en een 200-tal gewonden vielen. Net zoals elders ter wereld worden reizigers dan ook aangeraden om waakzaam te zijn op drukke openbare plaatsen en toeristische sites. Reizigers worden ten zeerste afgeraden om deel te nemen aan politiek getinte manifestaties. Reizigers doen er goed aan de actualiteit op te volgen.

Op 19 december 2010 vonden presidentsverkiezingen plaats, die werden gevolgd door een reeks manifestaties met het gebruik van geweld. In mei 2011 kende Wit-Rusland een muntontwaarding van meer dan 50%, wat leidde tot een plots stijgende levensduurte en onrust bij de bevolking. Regelmatig vinden in de hoofdstad Minsk en andere grootsteden manifestaties plaats die niet zelden ontaarden in een streng politieoptreden en arrestaties.

Reizigers worden ten zeerste aangeraden om waakzaam te zijn op openbare plaatsen en om manifestaties te vermijden. Reizigers doen er goed aan de actualiteit op te volgen.

Criminaliteit

Hoewel kleine criminaliteit in vergelijking met de meeste Westerse landen tamelijk zelden voorkomt, bestaat deze wel in de grotere steden. Zoals elders worden waakzaamheid en gezond verstand aangeraden.

Bron: Reisadvies Belarus

Gezondheid

Kosten / infrastructuur medische verzorging

Het is verplicht een lokale medische verzekering af te sluiten wanneer men het grondgebied betreedt. Daar het niveau van de geneeskundige zorgen en infrastructuur niet overeenstemmen met het kwaliteitsniveau in België, worden reizigers aangeraden zich te laten repatriëren voor ieder enigszins ernstig medisch probleem. Vandaar dat het ten stelligste aangeraden is om vóór het vertrek ook in België een medische verzekering met voldoende dekking en met inbegrip van repatriëring af te sluiten. Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen!

Engelstalig medische consultaties worden in Minsk aangeboden door de vertrouwensarts van de Duitse ambassade, Dr. Knyasev, of door diens vertegenwoordiger Dr. Volkov. Dr. Knyasev is te bereiken op het volgende adres: 1 Kinderklinik, Pr. Nesawisimosti 64, 220013 Minsk (telefoon: 290.71.76 of 290.21.75). Dr. Volkov is telefonisch te bereiken op het nummer 292.39.54.

Veiligheid water en voedsel

Het is niet aan te raden water van de kraan te drinken (zonder het water vooraf te filteren of te koken). Men maakt best gebruik van mineraalwater.

Het Zuidoosten van het land (de grens met Oekraïne) wordt beschouwd als een risicozone wegens de nucleaire vervuiling na de Tchernobyl ramp in 1986. Het is daarom ten zeerste af te raden om bessen, melkproducten of paddenstoelen uit deze streek te eten, evenals wanneer de herkomst van deze producten niet gegarandeerd is.

Inentingen en vaccins

Een hernieuwing van vaccinatie tegen tetanus, polio, difterie en poliomyelitis, evenals een vaccinatie tegen hepatitis A, is aan te raden. Raadpleeg 6 tot minstens 2 weken voor uw vertrek de websites van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (www.itg.be) en van de Wereldgezondheidsorganisatie (www.who.int) voor meer gedetailleerde informatie en informeer U bij een arts.

Bron: Gezondheid en hygiëne

Respect

Contact

De telecommunicatiesystemen werken goed in Wit-Rusland, tenminste in de grote steden. De GSM technologie wordt toegepast en de Belgische gsm-operatoren hebben overeenkomsten inzake roaming afgesloten met hun tegenhangers in Wit-Rusland. Het is aangeraden vooraf bij de Belgische operator na te vragen welke de kosten zijn en hoe deze dienst, die niet altijd automatisch is, geactiveerd kan worden.Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!Landen in Europa: (Balkan, Baltische staten, Benelux, Britse en Ierse eilanden, Centraal-Europa, Iberisch Schiereiland, Kaukasus, Scandinavië)

Albanië · Andorra · België · Bosnië en Herzegovina · Bulgarije · Cyprus · Denemarken · Duitsland · Estland · Finland · Frankrijk · Georgië · Griekenland · Hongarije · IJsland · Ierland · Italië · Kroatië · Letland · Liechtenstein · Litouwen · Luxemburg · Macedonië · Malta · Moldavië · Monaco · Montenegro · Nederland · Noorwegen · Oekraïne · Oostenrijk · Polen · Portugal · Roemenië · Rusland · San Marino · Servië · Slovenië · Slowakije · Spanje · Tsjechië · Turkije · Vaticaanstad · Verenigd Koninkrijk · Wit-Rusland · Zweden · Zwitserland

Werelddelen

Afrika · Antarctica · Azië · Europa · Noord Amerika · Oceanië · Zuid Amerika