Doe mee en deel je reiskennis!

Wit-Rusland: verschil tussen versies

Uit Wikitravel
Ga naar: navigatie, zoeken
Wit-Rusland

Default Banner.jpg

(Per Auto)
(Per Bus)
Regel 57: Regel 57:
  
 
===Per Bus===
 
===Per Bus===
 +
 +
Tijdens verplaatsingen per trein, vooral `s nachts, is het aan te raden om de deur van het treincompartiment goed te vergrendelen. Er werden diefstallen gesignaleerd op de trajecten Warschau - Minsk en Minsk - Moskou.
 +
Zoals overal elders worden reizigers aangeraden zelf hun bagage te maken en deze gedurende alle verplaatsingen te bewaken. Net zoals elders is het niet aangewezen van onbekende personen pakjes aan te nemen.
 +
Het is aangeraden om geen taxi's te delen met onbekenden en om voorzichtig te zijn wanneer men niet-officiële taxi's gebruikt. In Minsk is het publieke verkeersnet goed ontwikkeld, praktisch, efficiënt en veilig.
 +
 +
[http://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen/europa/belarus/ra_belarus.jsp?referer=tcm:314-74616-64 Veiligheid / info trein en busverkeer]
  
 
===Per Boot===
 
===Per Boot===

Versie van 14 jan 2012 om 07:19

noframe
Locatie
noframe
Vlag
Bo-flag.png
Beknopt
Hoofdstad Minsk
Regering Republiek (de facto dictatuur)
Munt Wit-Russische roebel (BYB/BYR)
Oppervlakte 207.600 km2
Bevolking 10.293.011 (geschat juli 2006)
Taal Wit-Russisch, Russisch, Pools
Religie Oosters Orthodox 80%, anders (inclusief Rooms Katholiek, Protestant, Joods en Moslim) 20%
Elektriciteit 220V/50Hz (Europese stekker)
Oproepcode +375
Internet TLD .by
Tijdzone UTC +2

Regios

Steden

Andere bestemmingen

Info

Arriveren

Per Vliegtuig

Per Trein

EuroNight 447 Amsterdam - Utrecht - Arnhem - Oberhausen Hbf – Duisburg Hbf – Düsseldorf Hbf – KeulenHbf – Solingen Hbf (alleen ri. Warschau) – Wuppertal Hbf – Hagen Hbf – Dortmund Hbf – Hamm(Westf) – Bielefeld Hbf – Hannover Hbf (dienst stop) – Berlin Hbf – Berlin Ostbahnhof – Frankfurt Oder (dienst stop) – Rzepin – Poznan Gl. – Konin – Kutno – Warschau Centralna – Warschau Wschodnia - Brest Central - Minsk

Brussel-Zuid - Keulen Keulen - Brest Central Brest Central - Minsk een reis van tussen 24 en 30 uur

Treinreizen kunnen ondanks de opkomst van de budgetluchtvaartmaatschappijen nog steeds een goedkope en zeker gerieflijke optie voor vervoer zijn.

Momenteel zijn in België online alleen tickets te bestellen voor de buurlanden en een paar populaire steden wat verderop. Overige tickets kunnen alleen maar telefonisch of aan de balie worden aangeschaft.

Het is echter wel goed mogelijk om je treinreis vanaf huis uit te stippelen. De sites die hieronder staan vermeld geven niet alleen informatie over de reizen vanuit de Benelux maar ook bijvoorbeeld de treinverbindingen tussen Moskou en Madrid.

Via deze link kom je op de site van de Belgische spoorwegen: [1].

Dit is het online Internationale loket van de Nederlandse Spoorwegen: [2].

Zowel in België als in Nederland is het in alle treinen verboden te roken.


Per Auto

De staat van de wegen is goed in de grote steden en op de hoofdwegen. Dit is minder het geval op het platteland waar het aantal ongevallen relatief hoog is. In de gebieden buiten de steden is er dikwijls weinig bewegwijzering. De klimatologische omstandigheden in de winter en tijdens de dooiperiode kunnen de verplaatsingen bemoeilijken, vooral buiten de steden en des te meer `s nachts.

De politie- en douanecontroles aan de grensposten (Litouwen, Polen, Letland) zijn in het algemeen langdurig en nauwgezet. Reizigers worden afgeraden om in te gaan op het eventuele aanbod van privépersonen, wanneer deze hun diensten zouden aanbieden bij het oversteken van de grens. De groene kaart is niet geldig in Belarus. Er dient een lokale verzekering te worden afgesloten. De snelheidsbeperkingen (60 km/u in steden, 90 km/u op de wegen en 100 km/u op de snelwegen) en de verkeersregels worden strikt gecontroleerd en er bestaat een nultolerantie ten aanzien van drinken en rijden. De brandstofbevoorrading is bevredigend maar het is soms moeilijk om loodvrije benzine te vinden buiten de grote wegen en de steden.

Bron: Veiligheid / info wegen

Per Bus

Tijdens verplaatsingen per trein, vooral `s nachts, is het aan te raden om de deur van het treincompartiment goed te vergrendelen. Er werden diefstallen gesignaleerd op de trajecten Warschau - Minsk en Minsk - Moskou. Zoals overal elders worden reizigers aangeraden zelf hun bagage te maken en deze gedurende alle verplaatsingen te bewaken. Net zoals elders is het niet aangewezen van onbekende personen pakjes aan te nemen. Het is aangeraden om geen taxi's te delen met onbekenden en om voorzichtig te zijn wanneer men niet-officiële taxi's gebruikt. In Minsk is het publieke verkeersnet goed ontwikkeld, praktisch, efficiënt en veilig.

Veiligheid / info trein en busverkeer

Per Boot

Rondreizen

Taal

Kopen

Kosten

Eten

Op culinaire hoogstandjes hoeft u in Wit-Rusland niet te rekenen. De lokale gerechten zijn over het algemeen stevig en eenvoudig. Zelfs in de hoofdstad Minsk zult u geen bijzondere restaurants vinden. Het belangrijkste ingrediënt in de Wit-Russische keuken is - net als in buurland Litouwen - de paddenstoel. Daarnaast worden de maaltijden gewoonlijk rijkelijk gekruid met karwij en knoflook. Specialiteiten zijn ‘mokanka’ (een maaltijdsalade) en meelballetjes genaamd ‘kletski’ of ‘galushki’.

Aan drank is geen gebrek in Wit-Rusland. Allereerst natuurlijk wodka, maar ook het proberen waard is het zeer pittige kruidendrankje ‘Beloveshskaya Bitter’

Uitgaan

Overnachten

Leren

Werken

Veiligheid

Belarus wordt als een veilig land beschouwd. Buiten de grote centra bieden georganiseerde reizen echter meer veiligheidsgaranties dan individuele reizen. Zoals in de meeste landen is het af te raden om openlijk waardevolle voorwerpen of cash geld publiekelijk te tonen.

Net zoals in andere landen in Europa kan het risico op terroristische aanslagen in Belarus niet worden uitgesloten. Op 11 april 2011 vond een terroristische aanslag plaats in het metrostation Oktyabrskaya te Minsk, waarbij minsten 12 doden en een 200-tal gewonden vielen. Net zoals elders ter wereld worden reizigers dan ook aangeraden om waakzaam te zijn op drukke openbare plaatsen en toeristische sites. Reizigers worden ten zeerste afgeraden om deel te nemen aan politiek getinte manifestaties. Reizigers doen er goed aan de actualiteit op te volgen.

Op 19 december 2010 vonden presidentsverkiezingen plaats, die werden gevolgd door een reeks manifestaties met het gebruik van geweld. In mei 2011 kende Belarus een muntontwaarding van meer dan 50%, wat leidde tot een plots stijgende levensduurte en onrust bij de bevolking. Regelmatig vinden in de hoofdstad Minsk en andere grootsteden manifestaties plaats die niet zelden ontaarden in een streng politieoptreden en arrestaties.

Reizigers worden ten zeerste aangeraden om waakzaam te zijn op openbare plaatsen en om manifestaties te vermijden. Reizigers doen er goed aan de actualiteit op te volgen.


Criminaliteit

Hoewel kleine criminaliteit in vergelijking met de meeste Westerse landen tamelijk zelden voorkomt, bestaat deze wel in de grotere steden. Zoals elders worden waakzaamheid en gezond verstand aangeraden.

Bron: Reisadvies Belarus

Gezondheid

Kosten / infrastructuur medische verzorging

Het is verplicht een lokale medische verzekering af te sluiten wanneer men het grondgebied betreedt. Daar het niveau van de geneeskundige zorgen en infrastructuur niet overeenstemmen met het kwaliteitsniveau in België, worden reizigers aangeraden zich te laten repatriëren voor ieder enigszins ernstig medisch probleem. Vandaar dat het ten stelligste aangeraden is om vóór het vertrek ook in België een medische verzekering met voldoende dekking en met inbegrip van repatriëring af te sluiten. Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen!

Engelstalig medische consultaties worden in Minsk aangeboden door de vertrouwensarts van de Duitse ambassade, Dr. Knyasev, of door diens vertegenwoordiger Dr. Volkov. Dr. Knyasev is te bereiken op het volgende adres: 1 Kinderklinik, Pr. Nesawisimosti 64, 220013 Minsk (telefoon: 290.71.76 of 290.21.75). Dr. Volkov is telefonisch te bereiken op het nummer 292.39.54.

Veiligheid water en voedsel

Het is niet aan te raden water van de kraan te drinken (zonder het water vooraf te filteren of te koken). Men maakt best gebruik van mineraalwater.

Het Zuidoosten van het land (de grens met Oekraïne) wordt beschouwd als een risicozone wegens de nucleaire vervuiling na de Tchernobyl ramp in 1986. Het is daarom ten zeerste af te raden om bessen, melkproducten of paddenstoelen uit deze streek te eten, evenals wanneer de herkomst van deze producten niet gegarandeerd is.

Inentingen en vaccins

Een hernieuwing van vaccinatie tegen tetanus, polio, difterie en poliomyelitis, evenals een vaccinatie tegen hepatitis A, is aan te raden. Raadpleeg 6 tot minstens 2 weken voor uw vertrek de websites van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (www.itg.be) en van de Wereldgezondheidsorganisatie (www.who.int) voor meer gedetailleerde informatie en informeer U bij een arts.

Bron: Gezondheid en hygiëne

Respect

Contact

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!Landen in Europa: (Balkan, Baltische staten, Benelux, Britse en Ierse eilanden, Centraal-Europa, Iberisch Schiereiland, Kaukasus, Scandinavië)

Albanië · Andorra · België · Bosnië en Herzegovina · Bulgarije · Cyprus · Denemarken · Duitsland · Estland · Finland · Frankrijk · Georgië · Griekenland · Hongarije · IJsland · Ierland · Italië · Kroatië · Letland · Liechtenstein · Litouwen · Luxemburg · Macedonië · Malta · Moldavië · Monaco · Montenegro · Nederland · Noorwegen · Oekraïne · Oostenrijk · Polen · Portugal · Roemenië · Rusland · San Marino · Servië · Slovenië · Slowakije · Spanje · Tsjechië · Turkije · Vaticaanstad · Verenigd Koninkrijk · Wit-Rusland · Zweden · Zwitserland

Werelddelen

Afrika · Antarctica · Azië · Europa · Noord Amerika · Oceanië · Zuid Amerika