Doe mee en deel je reiskennis!

Wikitravel:Wees redelijk

Uit Wikitravel
Ga naar: navigatie, zoeken

Wikitravel doet alleszins haar best om redelijk te zijn.

"Redelijk" zijn betekent niet noodzakelijkerwijs "aardig" zijn. Onze missie bestaat eruit, naast andere zaken, om een betrouwbare en volledige reisgids te maken, en een reisgids die geen enkel kwalitatief oordeel uitspreekt is niet betrouwbaar of volledig.

We moeten de dingen bij hun naam noemen: als een restaurant krap, lawaaiig en (te) duur is, dan moet dat gezegd. Als een hotel vo zit met beestjes, naar pis ruikt, of brandgevaarlijk is gebouwd, dan moeten we dat zeggen. Als een toeristische trekpleister lelijk, saai of niet de moeite waard is, dan moeten we dat zeggen.

Als een andere Wikireiziger het er niet mee eens is, dan moet de beschrijving bewerkt worden totdat de beschrijving redelijk is. Als een restaurant de ene dag heerlijke pizza's op tijd aan tafel levert en de volgende dag halfgare pizza's na een klein uurtje wachten serveert, dan zou een redelijke beschrijving kunnen zijn dat "de bediening en de kwaliteit te lijden hebben tijdens piekuren"

Desalniettemin, betekent "redelijk" niet dat de teksten saai, nietszeggend of timide hoeven te zijn. Wikireizigers moeten vrij zijn – beter nog, verplicht – om duidelijke, levendige beschrijvingen te gebruiken, die een duidelijk, precies beeld van het onderwerp beschrijven. "Grieks restaurant om de hoek van het kerkplein" zegt niemand iets, "Klein Grieks tentje met gezellige bediening en gigantische porties moussaka en luide Griekse muziek" zegt al veel meer. Je hoeft je stijl niet zakelijk te houden om redelijk te blijven

Het idee dat achter "wees redelijk" zit, is het volgende: we hebben geen (verborgen) agenda op Wikitravel. We dragen geen religie, geen politieke ideeen of milieu issues uit, we voeren geen klassenstrijd, we ondersteunen geen fabrikanten, toeroperators, of enig ander idee of bedrijf. Het is niet de bedoeling om bedrijven uit de business te stoten of ze te straffen omdat ze die ene credit kaart maatschappij van jou toevallig niet accepteerden. De truc is om persoonlijke gevoelens er buiten te laten, en juist de opgedane kennis en indrukken van onze reizen te delen met de andere wikitravelers.

OK... de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het niet 100% waar is dat we geen agneda hebben op Wikitravel. We hebben doelen en doen ons stinkende best om die te bereiken. We willen een heel, heel erg goede reisgids hebben die bruikbaar en leesbaar is voor reizigers over de hele wereld. We willen onze kennis delen, en onze kennis gebruikt zien. Met deze doelen in gedachten, is het duidelijk dat we vreemde reis ideologien bter naast ons neer kunnen leggen. We willen een reisgids schrijven en geen religieus traktaat dat lezers in de eerste alinea al wegjaagt.


Politieke disputen[bewerken]

Helaas, zodra de politiek om de hoek komt kijken, kan het lastig zijn om "redelijk" te blijven tegenover beide kanten. De beste manier is om je te beperken tot het absolute minimum aan feiten dat je nodig hebt, en om deze zo neutraal als mogelijk te presenteren, onderwijl de reiziger in gedachten houdend. Bij voorbeeld: voor een bezoeker van de Westelijke Jordaanoever is het nuttig om te weten dat het gebied onder Israëlische bezetting is geweest sinds 1967 (een feit) en dat het voornamelijk onder controle van de Palestijnse Autoriteit staat (een feit). Wikitravel is geen encyclopedie en daarom is er geen reden om het artikel over het op het Arabisch-Israelische conflict nog eens dunnetjes over te schrijven.

Zie ook[bewerken]