Doe mee en deel je reiskennis!

Wikitravel:Regels Beschermde pagina

Uit Wikitravel
Versie door 3wisemen (Overleg | bijdragen) op 11 mrt 2007 om 12:10 (Redenen om een pagina te beschermen)
Ga naar: navigatie, zoeken

De revolutionaire aard van Wiki bestaat vooral uit de mogelijkheid voor een ieder om welk artikel dan ook nu te bewerken. Wiki technologie maakt dat Wikitravel zo'n geweldige reisgids is. Wikireizigers weten dat we Wikitravel open en beschikbaar moeten houden om het tot een succes te maken. We zijn afhankelijk van de gefragmenteerde pogingen van miljoenen mensen op het Internet voor hoogwaardige, actuele en betrouwbare artikelen.

Toch kan het onder bepaalde omstandigheden nodig zijn om een pagina op Wikitravel te beschermen. Als een pagina is beschermd dan kan deze alleen door de administrators worden gewijzigd. Dit is een extreme maatregel en moet lichtzinnig worden opgevat. Als het enigszins mogelijk is dan hebben we liever dat we bepaalde verkeerde handelingen van sommige gebruikers tegengaan terwijl andere gebruikers de pagina kunnen blijven bewerken.

Redenen om een pagina te beschermen

Administrators mogen een pagina beschermen wanneer zij het idee hebben dat dit is gerechtvaardigd. Van hen wordt verwacht dat ze op hun eigen oordeel afgaan en eventuele vergissingen openlijk toegeven.

Een paar redenen waarom een pagina beschermd zou kunnen worden:

  • De tekst op de pagina moet letterlijk zo op de site blijven. Een voorbeeld is de volledige tekst van de Attribution-ShareAlike 1.0 licentie, hetgeen een juridisch document is dat niet voor interpretatie en bewerking door Wikireizigers openstaat.
  • Pagina's met regels en richtlijnen hebben juridische vertakkingen voor het Wikitravel project. Sommige richtlijnen zijn belangrijk voor het voortbestaan van van het project en levensonderhoud van de Wikireizigers. Als deze pagina's bij voortduring worden aangevallen, dan mogen ze worden beschermd.
  • Een pagina veroorzaakt een veiligheidsrisico voor Wikitravel. Hopelijk is de MediaWiki software robuust genoeg om simpele security aanvallen door de Wiki interface tegen te houden, maar als het in een geval niet zo blijkt te zijn, dan moeten de administrators de pagina(s) beschermen.
  • Een bewerk oorlog die buitenproportioneel dreigt te worden. Als twee of meer Wikireizigers betrokken zijn in een bewerkoorlog over een pagina en niet in staat zijn of niet bereid zijn om de zaak op de daarvoor bestemde talk page te beslechten, dan kan een administrator de pagina in bescherming nemen om een afkoel periode af te kondigen, net zolang totdat de bijdragers bereid zijn om hun verschil van mening uit te "praten".

Administrators mogen niet een pagina beschermen als ze persoonlijk in een bewerk oorlog zijn beland; ze moeten zich dan tot een andere administrator richten met de vraag om dit te doen. Het is overigens ook wenselijk de partijen van te voren eerst te waarschuwen, alvorens tot daadwerkelijke bescherming van de pagina over te gaan. Bescherming is echt de laatste maatregel.

  • Een pagina is slachtoffer van herhaald vandalisme. Dit is een aparte variant van de bewerk oorlog; als een gebruiker herhaaldelijk en methodisch een pagina "vernield", dan moet de pagina worden beschermd totdat de gebruiker weer goed bij zijn hoofd raakt, wegloopt of verbannen wordt.

Process for protecting a page

Before or immediately after protecting a page, the administrator should note the protection on the accompanying talk page, and add a link on the protected pages page, with a justification for why the page was protected. Other Wikitravellers can and should comment on the protect action there, but it's not the place for discussing the particulars of an edit war.

If the protect action isn't in the above list of reasons, it should be strongly defended and the reason should be added to the above list.

A page should be unprotected as soon as it's feasible. When a page is unprotected, a note to that effect should be put on the protected pages page.