Doe mee en deel je reiskennis!

Wikitravel:Regels Beschermde pagina: verschil tussen versies

Uit Wikitravel
Ga naar: navigatie, zoeken
(Eerste alinea vertaald)
 
(16 tussenliggende versies door 5 gebruikers niet weergegeven)
Regel 5: Regel 5:
 
==Redenen om een pagina te beschermen==
 
==Redenen om een pagina te beschermen==
  
Administrators may protect a page whenever they feel that this step is warranted. They are expected to use their judgement, and to err on the side of openness. Some example reasons why a page should be protected would be:
+
Administrators mogen een pagina beschermen wanneer zij het idee hebben dat dit is gerechtvaardigd.  
 +
Van hen wordt verwacht dat ze op hun eigen oordeel afgaan en eventuele vergissingen openlijk toegeven.  
  
*The text of the page must remain '''verbatim''' on the site. An example is the [[full text of the Attribution-ShareAlike 1.0 license]], which is a legal document not open to interpretation by Wikitravellers.
+
Een paar redenen waarom een pagina beschermd zou kunnen worden:
*A policy page has '''legal ramifications''' for the Wikitravel project. Some policy is important to the continued existence of the project and the livelihoods of Wikitravellers. If these pages are repeatedly compromised, they should be protected.
 
*A page causes a '''security risk''' for Wikitravel. Hopefully the [http://wikipedia.sourceforge.net MediaWiki] software is robust enough to deal with simple security attacks through the Wiki interface, but if in some case it's not, administrators should take the step of protecting the page.
 
*An out-of-control '''[[Wikitravel:edit war|edit war]]''' is underway. If two or more Wikitravellers are involved in an extended edit war over a page and are unable or unwilling to discuss the issue on the appropriate [[Wikitravel:using talk pages|talk page]], an administrator can use the page protection feature to declare a '''cooling-off period''' on the article until contributors are willing to talk out their differences. Administrators ''should not'' protect a page if they are personally involved in the edit war; they should ask another administrator to do it instead.  It's preferred that the participants be cautioned before such a step is taken, rather than simply pre-emptively protecting the page; actual protection of the page should really be a last resort.
 
*A page is subject to repeated '''vandalism'''. This is a special case of the edit war; if a user is repeatedly and systematically vandalizing a page, it should be protected until the user gets their head straight, or they wander away, or they get banned.
 
  
==Process for protecting a page==
+
*De tekst op de pagina moet '''letterlijk''' zo op de site blijven. Een voorbeeld is de [[wikitravel:full text of the Attribution-ShareAlike 1.0 license|volledige tekst van de Attribution-ShareAlike 1.0 licentie]], hetgeen een juridisch document is dat niet voor interpretatie en bewerking door Wikireizigers openstaat.
 +
*Pagina's met regels en richtlijnen hebben  '''juridische vertakkingen''' voor het Wikitravel project. Sommige richtlijnen zijn belangrijk voor het voortbestaan van van het project en levensonderhoud van de Wikireizigers. Als deze pagina's bij voortduring worden aangevallen, dan mogen ze worden beschermd.
 +
*Een pagina veroorzaakt een '''veiligheidsrisico''' voor Wikitravel. Hopelijk is de [http://wikipedia.sourceforge.net MediaWiki] software robuust genoeg om simpele security aanvallen door de Wiki interface tegen te houden, maar als het in een geval niet zo blijkt te zijn, dan moeten de administrators de pagina(s) beschermen.
 +
*Een '''[[Wikitravel:Bewerkoorlog|bewerk oorlog ]]''' die buitenproportioneel dreigt te worden. Als twee of meer Wikireizigers betrokken zijn in een bewerkoorlog over een pagina en niet in staat zijn of niet bereid zijn om de zaak op de daarvoor bestemde  [[Wikitravel:using talk pages|overleg pagina]] te beslechten, dan kan een administrator de pagina in bescherming nemen om een '''afkoel periode''' af te kondigen, net zolang totdat de bijdragers bereid zijn om hun verschil van mening uit te "praten".
 +
Administrators ''mogen niet'' een pagina beschermen als ze persoonlijk in een bewerk oorlog zijn beland; ze moeten zich dan tot een andere administrator richten met de vraag om dit te doen. Het is overigens ook wenselijk de partijen van te voren eerst te waarschuwen, alvorens tot daadwerkelijke bescherming van de pagina over te gaan. Bescherming is echt de laatste maatregel.
  
Before or immediately after protecting a page, the administrator should note the protection on the accompanying talk page, and add a link on the [[Wikitravel:protected pages|protected pages]] page, with a justification for why the page was protected. Other Wikitravellers can and should comment on the protect action there, but it's not the place for discussing the particulars of an edit war.
+
*Een pagina is slachtoffer van herhaald '''vandalisme'''. Dit is een aparte variant van de bewerk oorlog; als een gebruiker herhaaldelijk en methodisch een pagina "vernield", dan moet de pagina worden beschermd totdat de gebruiker weer goed bij zijn hoofd raakt, wegloopt of verbannen wordt.
 +
 
 +
==Proces voor het beschermen van een pagina==
 +
 
 +
Voordat, of onmiddellijk nadat, een pagina is beschermd, moet de administrator dit bekend maken op de bijbehorende overleg pagina en een link toevoegen op de [[Wikitravel:beschermde paginas|beschermde pagina's]] pagina, met een rechtvaardiging voor zijn actie.
 +
Andere Wikireizigers kunnen en moeten hier commentaar leveren op de bescherm actie, maar het is niet de plek om de details van de bewerk oorlog (verder) te bespreken.  
 +
 
 +
Als de bescherm actie is niet uitgevoerd vanwege een van bovenstaande redenen, dan moet dit sterk worden verdedigd, en de reden moet worden toegevoegd aan deze pagina!
 +
 
 +
Een pagina moet zo snel als het weer mogelijk is uit de beschermde status worden gehaald. Als een pagina onbeschermd wordt gemaakt, let dan op dat de [[Wikitravel:beschermde paginas|beschermde pagina's]] pagina moet worden bijgewerkt.  
 +
 
 +
* Terug naar [[Wikitravel:Regels en richtlijnen|Hoofdpagina Regels en Richtlijnen]]
  
If the protect action isn't in the above list of reasons, it should be strongly defended and the reason should be added to the above list.
 
  
A page should be unprotected as soon as it's feasible. When a page is unprotected, a note to that effect should be put on the protected pages page.
 
  
 
[[de:Wikitravel:Sperrregeln]]
 
[[de:Wikitravel:Sperrregeln]]
 +
[[en:Wikitravel:Protected page policy]]
 +
[[fr:Wikitravel:Règles concernant les pages protégées]]
 +
[[it:Wikitravel:Politica relativa alle pagine protette]]
 
[[ja:Wikitravel:保護ページの基本方針]]
 
[[ja:Wikitravel:保護ページの基本方針]]

Huidige versie van 31 mei 2009 om 19:26

De revolutionaire aard van Wiki bestaat vooral uit de mogelijkheid voor een ieder om welk artikel dan ook nu te bewerken. Wiki technologie maakt dat Wikitravel zo'n geweldige reisgids is. Wikireizigers weten dat we Wikitravel open en beschikbaar moeten houden om het tot een succes te maken. We zijn afhankelijk van de gefragmenteerde pogingen van miljoenen mensen op het Internet voor hoogwaardige, actuele en betrouwbare artikelen.

Toch kan het onder bepaalde omstandigheden nodig zijn om een pagina op Wikitravel te beschermen. Als een pagina is beschermd dan kan deze alleen door de administrators worden gewijzigd. Dit is een extreme maatregel en moet lichtzinnig worden opgevat. Als het enigszins mogelijk is dan hebben we liever dat we bepaalde verkeerde handelingen van sommige gebruikers tegengaan terwijl andere gebruikers de pagina kunnen blijven bewerken.

Redenen om een pagina te beschermen[bewerken]

Administrators mogen een pagina beschermen wanneer zij het idee hebben dat dit is gerechtvaardigd. Van hen wordt verwacht dat ze op hun eigen oordeel afgaan en eventuele vergissingen openlijk toegeven.

Een paar redenen waarom een pagina beschermd zou kunnen worden:

  • De tekst op de pagina moet letterlijk zo op de site blijven. Een voorbeeld is de volledige tekst van de Attribution-ShareAlike 1.0 licentie, hetgeen een juridisch document is dat niet voor interpretatie en bewerking door Wikireizigers openstaat.
  • Pagina's met regels en richtlijnen hebben juridische vertakkingen voor het Wikitravel project. Sommige richtlijnen zijn belangrijk voor het voortbestaan van van het project en levensonderhoud van de Wikireizigers. Als deze pagina's bij voortduring worden aangevallen, dan mogen ze worden beschermd.
  • Een pagina veroorzaakt een veiligheidsrisico voor Wikitravel. Hopelijk is de MediaWiki software robuust genoeg om simpele security aanvallen door de Wiki interface tegen te houden, maar als het in een geval niet zo blijkt te zijn, dan moeten de administrators de pagina(s) beschermen.
  • Een bewerk oorlog die buitenproportioneel dreigt te worden. Als twee of meer Wikireizigers betrokken zijn in een bewerkoorlog over een pagina en niet in staat zijn of niet bereid zijn om de zaak op de daarvoor bestemde overleg pagina te beslechten, dan kan een administrator de pagina in bescherming nemen om een afkoel periode af te kondigen, net zolang totdat de bijdragers bereid zijn om hun verschil van mening uit te "praten".

Administrators mogen niet een pagina beschermen als ze persoonlijk in een bewerk oorlog zijn beland; ze moeten zich dan tot een andere administrator richten met de vraag om dit te doen. Het is overigens ook wenselijk de partijen van te voren eerst te waarschuwen, alvorens tot daadwerkelijke bescherming van de pagina over te gaan. Bescherming is echt de laatste maatregel.

  • Een pagina is slachtoffer van herhaald vandalisme. Dit is een aparte variant van de bewerk oorlog; als een gebruiker herhaaldelijk en methodisch een pagina "vernield", dan moet de pagina worden beschermd totdat de gebruiker weer goed bij zijn hoofd raakt, wegloopt of verbannen wordt.

Proces voor het beschermen van een pagina[bewerken]

Voordat, of onmiddellijk nadat, een pagina is beschermd, moet de administrator dit bekend maken op de bijbehorende overleg pagina en een link toevoegen op de beschermde pagina's pagina, met een rechtvaardiging voor zijn actie. Andere Wikireizigers kunnen en moeten hier commentaar leveren op de bescherm actie, maar het is niet de plek om de details van de bewerk oorlog (verder) te bespreken.

Als de bescherm actie is niet uitgevoerd vanwege een van bovenstaande redenen, dan moet dit sterk worden verdedigd, en de reden moet worden toegevoegd aan deze pagina!

Een pagina moet zo snel als het weer mogelijk is uit de beschermde status worden gehaald. Als een pagina onbeschermd wordt gemaakt, let dan op dat de beschermde pagina's pagina moet worden bijgewerkt.