Doe mee en deel je reiskennis!

Wikitravel:Niet werven

Uit Wikitravel
Versie door 78.21.41.52 (overleg) op 4 nov 2009 om 11:01 (Spelling)
Ga naar: navigatie, zoeken

In veel landen huren hotel- en restaurant eigenaren wervers (Eng: touts, in goed Nederlands ook wel sjacheraars) in, om klanten binnen te lokken. Wervers staan veelal op treinstations, vliegvelden, of in de buurt van toeristenattracties en klampen reizigers aan in de hoop ze te overtuigen om naar die ene zaak te komen.

Wikitravel is geen werver voor wie of wat dan ook. Werknemers mogen uiteraard informatie toevoegen aan Wiktravel, maar we maken het wel een reisgids en geen brochure. Dat betekent dat de toon anders is, dus ajb, werf niet in je teksten.

Vermijd taal die de reiziger duwt en/of dwingt om iets te doen. In plaats daarvan, geef de reiziger informatie die het nemen van een beslissing mogelijk maakt. Dus schrijf niet als een marketing medewerker maar als een ervaren reiziger die geheimpjes deelt.

Hier een paar specifieke instructies:

  • Beschrijf, en raad niet aan. " Het eten in restaurant X is lekker" i.p.v. "Kom naar restaurant X en probeer de verse vis"
  • Wees duidelijk en beschrijvend. Een zinsnede als "fantastisch en luxueus hotel" zegt niets, maar "meer personeel dan gasten, drie verwarmde zwembaden en een berenvel voor de open haard in iedere kamer" geeft meer houvast.
  • Vermijd superlatieven, (De beste, het lekkerste, het mooiste etc.) tenzij er een bewijs voor is en het relevant is voor de reiziger.
  • Noem dezelfde zaak maar 1 keer. Tuurlijk heeft jouw guesthouse ook een restaurant, kookschool, fietsverhuur etc. Mar kies ajb een (1) sectie (eten, uitgaan, doen etc) waar je de zaak noemt. Uitzonderingen hierop zijn bijvoorbeeld het restaurant met 2 Michelin sterren dat onder een andere naam in het hotel opereert.

Zie ook:

Wikitravel:Toon, Wees redelijk, The traveller comes first