Doe mee en deel je reiskennis!

Wikitravel:FAQ

Uit Wikitravel
Versie door Tatatabot (Overleg | bijdragen) op 2 nov 2009 om 13:04 (robot Erbij: ko:Wikitravel:FAQ)
Ga naar: navigatie, zoeken

Hier zijn enkele veel gestelde vragen (FAQ).

Algemene vragen

Wat is Wikitravel?

Wikitravel (http://wikitravel.org) is een project om een vrijevrije, complete, up-to-date en betrouwbare wereldreisgids te maken. Het krijgt vorm door de wereldwijde vrijwillige bijdragen van deWikitravellers.

Wie zijn jullie?

Wij zijn de Wikitravellers. Dit zijn mensen van over de hele wereld die bijdragen aan Wikitravel. Voor deze Nederlandstalige versie hebben we vooral bijdrages van mensen uit Vlaanderen, Nederland en Suriname. Meestal zijn het mensen die per toeval op deze site komen en blijven plakken. Ook jij kan een Wikitraveller worden.

Wie bewerkt en schikt er al deze info?

Wij. Wikitravellers. We maken artikelen en schikken en bewerken die zodat iedereen die kan lezen.

Dus... iedereen kan hier binnenvallen en in het wilde weg artikelen beginnen schrijven?

Yep, dat is de bedoeling. We gebruiken hiervoor WikiWiki dat iedere lezer kan gebruiken om een pagina te schrijven.

En hoe zal dat ooit werken?

Op het eerste zicht lijkt het alsof het nooit zal lukken, nietwaar? Als iedereen maar wat doet, eindig je met een afschuwelijke chaos.

Wel, vreemd genoeg is dit niet het geval. De meeste mensen op deze website zijn ter goeder trouw. Mensen die er een rommeltje van willen maken hebben daar snel genoeg van en verlaten deze site snel. Bovendien kan vandalisme snel hersteld worden door elke goedwillende gebruiker, dus de lol is er snel af voor hen.

Bovendien bouwt een artikel snel op. Zo kan iemand een artikel starten met een beetje informatie. Anderen lezen die en zeggen: hey, ik weet ook nog wat hierover en plaatsen het er bij. Nog anderen organiseren die info en het geheel is een mooi resultaat.

Is er een bewijs dat dit echt werkt?

Andere gelijkaardige projecten werken wel. Zo heb je Wikipedia dat wereldwijd geprezen wordt.

OK, dit spul werkt, maar wie is er de baas hier?

Jij! Elke Wikitraveller kan informatie bijdragen. Ons beleid en onze richtlijnen stippelen we samen uit, via overleg.

Er zijn ook Wikitravellers die hier al een tijdje zijn en die Administrators geworden zijn. Zij hebben iets meer bevoegdheden dan anderen, zoals pagina's effectief verwijderen i.p.v. ze gewoon leeg te maken. Maar veel is dat niet. Het is meer een last dan een privilege.

In extreme situaties -zoals een nucleaire kernoorlog waarbij elk land genuked wordt vanwaar iets fout geschreven wordt- zullen de stichters Evan and Maj hun willetje doordrijven. Maar in 99,99% van de gevallen is overleg de hoeksteen van Wikitravel.

Wat is dit programmaatje waarop Wikitravel draait?

We gebruiken MediaWiki, de software die ontwikkeld werd door Wikipedia, met enige kleine veranderingen. Het is gratis te downloaden van http://wikipedia.sourceforge.net/ .

Waar staat de contact informatie?

Er is er geen. Voor vragen over specifieke artikels, gebruik je best de discussiepagina's. Met algemene vragen kan je best terecht in het reizigers café.

Vragen over de inhoud

Dit artikel is helemaal verkeerd! Verbeter het!

Dit is een Wiki -- jij kan het zelf verbeteren! Klik op bewerken en verander de delen die je storen.

Ik zoek iets over dit onderwerp en er is er geen artikel van!

We zijn nog maar een vrij recent project, en er zijn enorme delen van de wereldbol waarvan we nog niet eens hebben gedacht van iets over te schrijven. Laat je niet tegenhouden om erin te duiken en het skelet van het artikel te maken. Mischien zullen andere Wikireizigers het aanvullen.

Je kunt ook een vraag naar artikel toevoegen voor dat onderwerp.

Ik zoek iets over dit onderwerp, maar er staat maar 1 zin!

Zoals gezegd, we zijn een recent project, en er zijn enorme delen van de wereldbol waar we maar net aan begonnen zijn. Sommige artikeltjes zijn maar een beginnetje. Als je denkt dat er niet genoeg info over dat onderperp staat, laat je niet tegenhouden om het aan te vullen.

Ik zoek iets over dit onderwerp, maar de pagina staat vol met "asdfkjadflkjfd TERINGKUTSITE"!

Dit is typisch vandalisme. Als je ons wilt helpen ga je naar de duik erin pagina en leer je hoe je vandalisme kan verwijderen.

Ik heb een idee voor een artikel maar ik weet niet hoe ik eraan moet beginnen.

Kijk even op hoe start ik een nieuwe pagina.

Ik heb info die ik wil delen, maar ik weet niet hoe of waar.

We hebben artikel sjablonen die je uitleggen hoe het skelet van een artikel eruitziet. Als je info hebt, hebben we een pagina die uitlegt waar je ze kan steken.

Vragen over bewerken

Dit ziet eruit als gobbledygook! Hoe kan ik deze pagina's bewerken?

De opmaak van pagina's op Wikitravel is volgens Wiki markup. Het ziet er in 't begin grappig uit, maar na een tijdje wordt 't allemaal wat natuurlijker. Je kunt erover lezen op "hoe bewerk ik een bestaande pagina".

Hoe kan ik een plaatje toevoegen aan een artikel?

Volg de instructies voor uploaden op de pagina hoe kan ik een afbeelding uploaden?. Kijk daarna naar de pagina Hoe plaats ik een afbeelding bij een artikel.

Hee! Ik heb dit prachtige lange artikel geschreven over "Onderwerp X" en nu is het aangepast? Welke ....?

Iedere Wikireiziger kan een pagina bewerken. Als je een pagina plaatst, dan is het vanaf dat moment onderwerp voor mogelijke wrede stijl aanpassingen, onderwerp wijzigingen, spellingcontrole, informatie & feiten uitbreidingen, verbeteringen en aanpassing aan de Wikitravel standaarden. Als dat je niet zint, dan kun je beter niet mee helpen schrijven.

===Hee! Ik heb mijn prachtige lange artikel over "Onderwerp X" terug veranderd met mijn oorspronkelijke verhaal en nu is het weer aangepast? Welke ....? ===,

Je bent in een bewerkoorlog beland. Hoog tijd om uit naar de overleg pagina van het betreffende onderwerp te gaan en de discussie aan te gaan met je mede-editors om zo tot een oplossing te komen.

Hoe verwijder ik een volledige pagina?

Je kan nooit meteen een hele pagina verwijderen. De verwijderprocedure is iets ingewikkelder: Ga naar Wikitravel:Stemmen voor verwijdering en voeg een link toe aan deze pagina met de reden dat je deze wilt verwijderen. Na 14 dagen discussie zal de pagina worden verwijderd tenzij er overeenstemming is om de pagina te behouden.

Hoe onderteken ik een geplaatst bericht?

Als je een bericht achterlaat op een Overleg pagina is het gebruikelijk om naam en tijd er bij te plaatsen. Dit doe je door "accolade openen vier tildes accolade sluiten" in te toetsen:{"~~~~"}

Vragen over de taal

Ash blash g'nash foosh manoosh?

Huh?

Sorry, ik spreek niet zo goed Nederlands. Kan ik artikelen in mijn taal toevoegen

JA, als er een aparte Wikitravel versie voor jouw taal bestaat. Zie talen van Wikitravel{En} voor de huidige lijst.

Indien Wikitravel nog niet in je taal bestaat, kun je je eigen taal-versie beginnen! Om meer te weten, lees onze taal versie regels.

Mijn Nederlands is vreselijk!

Geen paniek! Na verloop van tijd zullen anderen al je grammaticale fouten, je spelfouten en zelfs je stijl verbeteren. We hebben liever dat je schrijft wat je weet!

Moet ik Vlaams gebruiken of Nederlands?

We hebben liever dat je ABN gebruikt. Iedereen (Belg, Nederlander of Surinamer) moet met de gids overweg kunnen. Zie Wikitravel:Spelling voor details.