Doe mee en deel je reiskennis!

Vliegen binnen Europa

Uit Wikitravel
Versie door 3wisemen (Overleg | bijdragen) op 15 apr 2007 om 10:53 (tussensave)
Ga naar: navigatie, zoeken
Vliegen binnen Europa

Default Banner.jpg

Dit artikel is een Reisonderwerp


Nuttige info

Als uw vliegtuig meer dan 2 uur vertraging heeft geniet u van bepaalde rechten (onafhankelijk de maatschappij). Zo kunt onder sommige omstandigheden uw vliegtuigticket terugbetaald krijgen of hotelkosten aan de maatschappij aanrekenen.
Het niet ingaan op aanbiedingen van de vliegtuigmaatschappij neemt uw rechten niet weg (zo kunt bv. een gratis vlucht krijgen, maar als u deze niet aanneemt, krijgt u een waardebon). Vraag ernaar bij de balie van de maatschappij waarmee u vliegt.
Deze rechten zijn door de EU-wetgeving gegarandeerd.


Boarding at Ryanair, no seats reserved


Inleiding

Europa heeft een groeiend aantal goedkope luchtvaartmaatschappijen, waarvan de meest gevestigde en grootste easyJet, Ryanair, MyAir, en Air Berlin zijn. Deze maatschappijen hebben het reizen door de lucht van een nieuwe dimensie voorzien met hun zeer voordelige tarieven.

Het Europese Open-Skies Verdrag uit 1992 maakte dit mogelijk omdat daarmee restricties die nationale overheden konden opleggen om zo hun nationale trots te beschermen, kwamen te vervallen. Vanaf dat moment mochten luchtvaartmaatschappijen gevestigd binnen Europa, naar alle Europese binnen de EU bestemmingen vliegen zonder verdere overheidstoestemming.

Ryanair was de eerste die op de markt kwam en nu zijn er vele vergelijkbare maatschappijen met goedkope vluchten over het hele continent. Soms zijn de tarieven slechts € 7 excl. belastingen.


Tickets en prijzen

De meeste discount luchtvaartmaatschappijen verkopen hun tickets alleen maar via hun eigen website of per telefoon op hun eigen kantoor, en dus niet via een reisbureau. De meeste geven ook geen fysieke tickets meer uit maar slechte een bevestigingscode. Je gaat gewoon naar het vliegveld en bij de balie toon je je paspoort en eventueel je bevestigingsnummer. Veelal worden reizen als enkeltje verkocht en koop je twee tickets als je ook weer terug wilt. Er zijn dus ook geen regels als er moet een zaterdagnacht in uw verblijf zitten om voor dit lage tarief in aanmerking te komen, zoals bij veel lijndiensten het geval is.

De prijs structuur is zeer uitgebreid en tarieven veranderen constant gebaseerd op vraag en aanbod. Soms moet je maanden van te voren boeken om een spotgoedkoop tarief te vinden, maar soms heb je geluk en kun je juist een paar dagen voor vertrek nog een incourante vlucht vinden waar je voor een spotprijsje mee mag vliegen. Maar ook bij deze maatschappijen betaal je de hoofdprijs als je tijdens de schoolvakantie naar Geneve wilt vliegen om te gaan skiën.

De volgende tips kunnen je kans verhogen op een goedkoop ticket:

 • Vlieg mid-week
 • Vlieg vroeg in de ochtend of laat in de avond
 • Vlieg in het laag seizoen (Lente en herfst)
 • Maak gebruik van de speciale aanbiedingen. Deze verschijnen soms 3 tot 5 weken voor vertrek, maar dit is geen wetmatigheid.
 • Vlieg niet tijdens de school vakanties
 • Boek niet minder dan twee weken van te voren

Afwegingen

 • Discount maatschappijen zijn meestal veel strenger met hun tarieven en regels. Bijvoorbeeld, waar je bij een nationale maatschappij nog wel eens een paar kilo extra bagage mee kunt nemen daar rekent WizzAir € 6 voor iedere kg teveel. Ook zijn er maatschappijen bij die je minder dan de gebruikelijke 20 kg toestaan. En een aantal kg extra kan dan de prijs van je ticket verdubbelen. Dus controleer de voorwaarden en je bagage goed voor vertrek.
 • Wees er op voorbereid dat er meestal geen eten wordt geserveerd. Of dat het, in het gunstigste geval, tegen betaling kan worden aangeschaft. Met de recent ingevoerde regels voor het aan boord brengen van vloeistoffen (max. 100 ml per flesje) is het meenemen van eigen dranken helaas praktisch onmogelijk geworden.
 • Verwacht ook geen films tijdens de vlucht. Dus neem je eigen laptop, mp3 speler, boek of tijdschriften mee.
 • Om de kosten te drukken maken veel van de discounters gebruik van kleinere vliegvelden die nog wel eens verder van de daadwerkelijke plaats van bestemming liggen dan het grote vliegveld. Een voorbeeld is Paris Beauvais vliegveld, dat zo'n 90 km buiten Parijs ligt (het grote Charles de Gaulle vliegveld is maar 20 km). Dit betekent dat het vervolgtraject naar Parijs duurder wordt en langer duurt (een taxi kost ca. € 130-150 heen en de bus doet er 1,5 uur over).
 • Als antwoord op de discounters hebben de grote maatschappijen als KLM, BA tegenwoordig vaak goedkope aanbiedingen naar dezelfde bestemmingen die soms maar 20% duurder zijn dan de discounters. Dit kan de moeite waard zijn als hiermee het traject van en naar het vliegveld sneller en goedkoper kan. En ten tijde van school vakanties is het goed mogelijk dat de grote maatschappijen zelfs goedkoper zijn dan de discounters.
 • Veel maatschappijen inclusief, maar niet beperkt tot easyJet, hlx.com, SkyEurope, en AirBerlin hebben hun reisschema's wel eens aangepast met minder dan een week te gaan voor vertrek en de vlucht is dan bijvoorbeeld 10 uur eerder of later dan oorspronkelijk gereserveerd. Meestal krijg je dan de volgende mogelijkheden aangeboden: accepteer de wijziging, boek een andere vlucht met eventuele bijbetaling voor een duurder tarief maar zonder boete voor wijzigen, of accepteer je geld terug. Let wel op dat het boeken van een ander ticket op zo'n korte termijn vaak een een veel duurdere aangelegenheid is. Het is aanbevelenswaardig om een goede annuleringsverzekering te hebben die niet van de luchtvaartmaatschappij is.
 • Veel discounters bieden slechts "A naar B" vluchten aan en verkopen geen aansluitende connecties. Je kunt dus wel via B van A naar C vliegen maar je zult in B zelf je bagage moeten ophalen en weer afleveren voor het vervolgtraject. Vaak komt hiermee dus ook de verantwoordelijkheid voor het halen van de aansluitende vlucht bij de passagier te liggen en niet bij de luchtvaartmaatschappij, zelfs als het dezelfde maatschappij betreft. Hiermee kun je verplicht worden om een nieuw ticket te kopen voor de volgende vlucht. Maar er zijn er ook die je wel uit de brand helpen. Controleer dus goed hun regeltjes van te voren.
 • In tegenstelling tot de publieke opinie hebben de meeste discount luchtvaartmaatschappijen een fantastische staat van dienst als het om veiligheid gaat.
 • Kijk ook goed naar de aanbiedingen van de grote maatschappijen. Zeker als het om een retourvlucht gaat dan zitten er veel concurrerende aanbiedingen bij.

easyJet

easyJet vliegtuig bij vertrek

easyJet vervoerde 30.3 miljoen passagiers in 2005 waarmee ze net iets kleiner waren dan Ryanair en de 7de maatschappij in omvang van Europa. Tarieven worden bepaald per enkele reis. Hun website geeft de mogelijkheid om meerdere vluchten tegelijk te boeken. Ze staan zelfs toe dat aangeschafte tickets kunnen worden gewijzigd, eventueel wel met meerkosten, in een andere datum of zelfs een andere passagiers naam. Er zit geen extra korting op het tegelijkertijd aanschaffen van een heen- en een terugvlucht.Let op dat als je twee aansluitende easyJet vluchten hebt je altijd zelf je bagage moet ophalen en weer inchecken. Sommige geavanceerde toepassingen op hun website zijn alleen te gebruiken als je een account hebt aangemaakt op de site.

EasyJet heeft hubs op 3 vliegvelden in Londen (Gatwick, Stansted, Luton) maar ook in Geneve, Parijs (CDG en Orly), Berlijn, Dortmund, Liverpool, Bristol en verschillende andere vliegvelden, zoals Amsterdam. Ze doen in totaal 45 vliegvelden aan in Europa en Marokko met 180 routes.

Het netwerk van easyJet is sterk groeiende en alle uitbreidingen zijn te vinden op hun website. Hun netwerk is het sterkst in het Verenigd Koninkrijk. EasyJet vliegt, in tegenstelling tot Ryanair, wel veelal naar de hoofd vliegvelden van de grote steden, zoals Barcelona in plaats van Barcelona-Girona, in Spanje.

Reisverzekering is optioneel maar wordt aangeboden tijdens het boeken.

Ticket prijzen variëren van €20 tot €420, voor een enkele reis inclusief belastingen.

Airport name (airport code) Low cost airlines Local cities with Wikitravel pages
Alicante (ALC) Easyjet, AirBerlin, FlyBe, Thomas Cook, Jet2, thomsonfly, transavia Alicante
Amsterdam Schiphol (AMS) Easyjet, transavia, AirBerlin, SkyEurope, Blue1, Sterling Amsterdam, Haarlem, Leiden
Barcelona (BCN) Easyjet, AirBerlin, HapagLloydExpress, Germanwings, Hapagfly, Jet2, SkyEurope Barcelona
Berlin Schoenefeld (Brandenburg - SXF) Easyjet, Ryanair, AirBerlin, Germanwings, Hapagfly, Condor Berlin, Potsdam
Berlin Tegel (TXL) AirBerlin, HapagLloydExpress, Hapagfly, transavia Berlin
Brussels (BRU) Brussels Airlines, Blue1, Condor, Jetairfly, Smart Wings, Thomas Cook, SkyEurope Brussels
Cologne/Bonn (CGN) Easyjet, Germanwings, AirBerlin, HapagLloydExpress, Hapagfly, Wizz Air Cologne, Bonn
Dublin (DUB) Ryanair, HapagLloydExpress, Blue1, FlyBe, German Wings, SkyEurope Dublin
Hamburg (HAM) Easyjet, Brussels Airlines, HapagLloydExpress, German Wings, Blue1 Hamburg
Lille (LIL) Air Algerie, Air France, Air Littoral, Antinea Airlines, bmi, Khalifa Airlines, Myair, Tunisair Lille
London Luton (LTN) Easyjet, Ryanair, ajet, First Choice, Flybe, Thomas Cook, Thomsonfly, Wizz Air London
London Stansted (STN) Easyjet, Ryanair, Air Berlin, Kibris Turkish Airlines, FlyGlobespan, Norwegian.No, SkyEurope, Germanwings, Atlantic Airways, FlyMe, Blue1 (SAS Group), AtlasJet, Eos Airlines, MAXjet, Transavia, Fly Niki Cambridge, London
Munich (MUC) Easyjet, Brussels Airlines, HapagLloydExpress, German Wings, Blue1 Munich
Paris Charles de Gaulle (CDG) Easyjet, AirBerlin, Germanwings Paris
Pisa (PSA) Ryanair, Easyjet, HapagLloydExpress Pisa
Stuttgart (SGT) AirBerlin, HapagLloydExpress, Hapagfly, Condor Stuttgart

See also

-->