Doe mee en deel je reiskennis!

Vlaams-Brabant

Uit Wikitravel
Versie door Gentenaar (overleg | bijdragen) op 31 jul 2011 om 04:37 (Andere Bestemmingen)
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlaams-Brabant

Default Banner.jpg

Vlaams-Brabant is een provincie van België met als provincie hoofdstad Leuven. De provincie ligt rond Brussel en in Vlaanderen. Vroeger vormde deze samen met Waals-Brabant de provincie Brabant.

Toerisme site Vlaams-Brabant: [1].Regio's

Steden

Andere Bestemmingen

Info

Het toponiem "Vlaams-Brabant" bestaat uit twee naamsdelen, namelijk Vlaams en Brabant. Vlaams verwijst naar het feit dat het om het Vlaamse gedeelte van de voormalige provincie Brabant gaat. Deze werd gesplitst op 1 januari 1995. De naam Brabant is een afgeleide van Braecbant. Dit is een samenvoeging van braec, wat broek of drassig land betekent, en bant dat streek betekent.

De provincie ontstond door de oude provincie Brabant te splitsen langs de taalgrens in een Vlaams deel (Vlaams-Brabant), een Waals deel (Waals-Brabant) en het aan de indeling in provincies onttrokken Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Deze scheiding voltrok zich op 1 januari 1995. De provincie Vlaams-Brabant behoort tot het Vlaams Gewest, de provincie Waals-Brabant tot het Waals Gewest. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt volledig omsloten door Vlaams-Brabants grondgebied.

Taal

De enige officiële taal is het Nederlands. In enkele faciliteitengemeenten rond Brussel en langs de taalgrens genieten Franstaligen taalfaciliteiten. De laatste decennia vestigden er zich niet-geringe aantallen immigranten en buitenlanders. De groep inwijkelingen valt sociologisch en demografisch uiteen in vier grote groepen: Nederlandstaligen die dichter bij hun werk in Brussel komen wonen of die precies uit Brussel vertrekken, Franstaligen, eveneens afkomstig uit Brussel en ook uit Wallonië, Noord-Amerikaanse en EU-burgers, werkzaam voor internationale bedrijven en Europese instellingen en dikwijls slechts voor enkele jaren hier woonachtig, en Noord-Afrikaanse en Turkse immigranten, die vaak ook eerst in Brussel gewoond hebben.

Het dialect is het Brabants. Dit wordt voornamelijk door de oudere generatie nog als omgangstaal gebruikt. In een groot deel van de provincie spreekt men Zuid-Brabantse dialecten zoals het Leuvens, waarin de ei, ij en ui als zeer wijde diftongen worden gerealiseerd. In het oosten van de provincie (Tienen en omgeving) hoort men echter Getelands, ofwel Brabants met Limburgse invloeden.

Arriveren

Vlaams-Brabant is zowel met de auto als met het openbaar vervoer zeer goed bereikbaar. Het wegennet is zeer dicht en hetzelfde kan men zeggen over de treinverbindingen doorheen de provincie. De autosnelwegen lopen van oost naar west (E40), noord naar zuid (E19 en A12) en noordoost naar zuidwest (E314) door de provincie, ook de E429 en E411 lopen over beperkte afstand door Vlaams-Brabant. Rond Brussel ligt de Brusselse ring ofwel R0 die de autosnelwegen met elkaar verbind en die grotendeels op het grondgebied van Vlaams-Brabant loopt.

Rondreizen

Bekijken

Routes

Doen

Eten

De Muntstraat in Leuven profileert zich als het culinaire hart van de stad. De straat, die gedomineerd lijkt door Italiaanse restaurants, heeft na met een grondige opknapbeurt ook stilaan een tweede adem gevonden.

Uitgaan

Leuven is een universiteitsstad en de stad staat bekend om zijn vele studentencafé's. De Oude Markt van Leuven wordt, vanwege zijn aaneenschakeling van kroegen, ook wel De Langste Toog van Europa genoemd.

Veiligheid

Het is zeer veilig in de provincie Vlaams-Brabant, ook Leuven is een veilige stad. Dezelfde waarschuwing als voor andere grote steden is deze: de aanwezigheid van veel toeristen lokt tevens een aantal verdachte figuren, wees niet nonchalant.

Rondom

Vlaams-Brabant ligt vrij centraal in Vlaanderen en grenst, behalve aan West-Vlaanderen, aan alle Vlaamse provincie's: Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg.


Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!


Regio's van Vlaams-Brabant

Brabantse Kouters · Dijleland · Leuven · Hageland · Groene Gordel · Pajottenland · Zennevallei

Provincies van België

Antwerpen · Henegouwen · Luik · Limburg · Luxemburg · Namen · Oost-Vlaanderen · Vlaams-Brabant · Waals-Brabant · West-Vlaanderen