Doe mee en deel je reiskennis!

Vilnius: verschil tussen versies

Uit Wikitravel
Ga naar: navigatie, zoeken
Vilnius

Default Banner.jpg

k (robot Erbij: ja:ヴィリニュス)
k (robot Erbij: ru:Вильнюс)
Regel 74: Regel 74:
  
 
[[WikiPedia:Vilnius]]
 
[[WikiPedia:Vilnius]]
 +
  
  
Regel 92: Regel 93:
 
[[pt:Vilnius]]
 
[[pt:Vilnius]]
 
[[ro:Vilnius]]
 
[[ro:Vilnius]]
 +
[[ru:Вильнюс]]
 
[[sv:Vilnius]]
 
[[sv:Vilnius]]
 
[[wts:Category:Vilnius]]
 
[[wts:Category:Vilnius]]

Versie van 14 okt 2009 om 01:33

Vilnius is de hoofdstad van Litouwen.

Begrijpen

Erheen reizen

Vliegtuig

FlyLAL (Fly Lithuanian AirLines) en AirBaltic vliegen vanuit Zaventem rechtstreeks naar Vilnius. De internationale luchthaven van Vilnius is klein maar een nieuwe terminal wordt in gebruik genomen in augustus 2007. Ze is gelegen op een vijftal kilometer van het stadscentrum.

Vanaf Schiphol [1] zijn er twee vluchten per dag met de KLM.

Trein

Het station van Vilnius heeft rechtstreekse verbindingen met het Russische Moskou en het Poolse Warschau.

Auto

De auto is handig, want je bent zelf baas over waar je naartoe rijdt. Hou echter wel rekening met de ochtendspits.

Bus

De bus is het ideale transportmiddel in Litouwen. Steden en dorpen worden snel én goedkoop bereikt. Ook in Vilnius zelf zijn bussen (en trolley's) aangewezen vervoermiddelen. Vergeet je ticket niet te valideren door de hendel over te halen! Als je denkt af en toe het openbaar vervoer te gebruiken in Vilnius, dan valt een maandabonnement snel te overwegen. Dat kost 24 litas oftewel 7 euro voor studenten en ongeveer 80 litas voor volwassenen.

Boot

Litouwen bereik je per boot vanuit de Duitse haven Kiel. Eenmaal in Klaipeda gearriveerd, wacht je wel nog 3-4 uur rijden tot de hoofdstad Vilnius.

Rondreizen

Zie

Doe

Leer

Werk

Koop

Amber wordt wel eens het Baltische goud genoemd. In Vilnius vind je dan ook talloze gelegenheden om sieraden uit amber vervaardigd, te kopen. Vergewis er je van dat namaak schering en inslag is. Een certificaat is dus best gewenst.

Eet

Budget

Medium

Duur

Drink

Bier (alus) en wodka (degtinė) zijn het populairst. Litouws bier hoeft heus niet onder te doen voor pakweg Tsjechisch bier. Ook op vlak van wodka zit je hier goed. Er valt best wel te concurreren met Scandinavische of Russische merken.

Slaap

Budget

Medium

Duur

Communicatie

Ben je het Litouws niet machtig, dan volstaat in de grotere steden een basiskennis Engels. Velen onder hen verstaan ook Russisch en de oude garde kan ook een mondje Duits. Het Russisch is de laatste jaren minder populair. Tenzij de ouders zelf van Russische origine zijn, opteren de jongeren tegenwoordig op school veelal voor Duits of Frans als derde taal. Overigens doe je er goed aan, als je Russisch praat, duidelijk te maken dat je zelf niet Russisch bent. Die kwestie ligt nogal gevoelig.

Veiligheid

Eruit reizen

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!


Hoofdsteden in Europa

Amsterdam · Andorra La Vella · Athene · Belgrado · Berlijn · Bern · Boedapest · Boekarest · Bratislava · Brussel · Chisinau · Dublin · Helsinki · Kiev · Kopenhagen · Ljubljana · Londen · Lissabon · Luxemburg · Madrid · Minsk · Monaco · Moskou · Nicosia · Oslo · Parijs · Podgorica · Praag · Reykjavik · Riga · Rome · San Marino · Sarajevo · Skopje · Sofia · Stockholm · Tallinn · Tirana · Valletta · Vaticaanstad · Vaduz · Vilnius · Warschau · Wenen · Zagreb