Doe mee en deel je reiskennis!

Vientiane: verschil tussen versies

Uit Wikitravel
Ga naar: navigatie, zoeken
Vientiane

Default Banner.jpg

k (Kopjes)
(Eten: Restaurants opgenomen)
Regel 74: Regel 74:
 
==Eten==
 
==Eten==
  
===Budget===
+
Er zijn veel restaurants in Vientiane, en je kunt er werkelijk alle keukentypes vinden, van chinees tot tex-mex. Er worden steeds weer nieuwe eetgelegenheden geopend, maar vaak verdwijnen ze na korte tijd weer. Er zijn er ook die succes hebben: dat ligt dan wel daaraan, dat ze iets bijzonders bieden, of het nu de kwaliteit van het eten, de vriendelijke en attente bediening, of de ambiance is. Hier volgt een kleine keuze.
 +
 
 +
===Budget===  
 +
* '''Noodle shops''' vindt men overal in de stad. Ze serveren Vietnamese "noodle soup" (feu), vaak ook andere pasta- en rijstgerechten. De prijzen zij heel bescheiden: ongeveer US$1 voor een grote portie. Je moet werkelijk niet verhongeren in Vientiane! Het is wel aan te raden alleen dáár te eten waar ze veel klanten hebben: daar is het eten meestal wel vers en goed. Vermijd plaatsen waar de enige gasten de vliegen op de uitgestalde eetwaren zijn...  -  -
  
===Medium===
+
Een selectie van meer "sophisticated" eetgelegenheden:
 +
 
 +
* '''Just for Fun''', Thanon Pangkham, de straat van de Mekong bij de BCEL (bank) naar de Nam Phu (het plein met de fontein): eenvoudig maar heel goed (europees, thai en laotisch); specialiteit vegetarische gerechten. Vriendelijke bediening.
 +
 
 +
*'''PVO''', was vroeger aan Thanon Samsenthai, maar is nu aan de rivierpromenade tegeover de BCEL. Heel goede vietnamese gerechten; populair zijn ook de sandwiches (baguettes). English menu, open 08:00-20:00.
 +
 
 +
* '''Langs de rivier''': tientallen pretentieloze openlucht-etablissementen, beginnend tegenover BCEL en Lane Xang Hotel zo'n 2km stroomopwaarts. Allemaal uitstekend geschikt voor een relaxed bier-en-zonsondergang belevenis. Ze serveren snacks en eenvoudige komplete maaltijden. Aan te bevelen: gegrilleerde Mekongvis. Sommige hebben gebraden sprinkhanen en ander zespootsgedierte in de aanbieding. Oppassen als je van gekookte eieren houdt: wat ze hier verkopen zijn bebroede eendeneieren, wat dan voor een verrassing goed is bij het pellen. Ze zijn enorm populair bij de laoten.
 +
 
 +
* '''Mekong Deck''': een nieuw etablissement aan de rivier tegenover de BCEL. Een klasse apart vanwege de hele opzet. Een heel aangename plaats voor een bier (of meer dan éen!) met vrienden. Lekkere loempias en andere smakelijke kleinigheden.
 +
 
 +
* '''Sunset Bar''' (Sala Sunset) helemaal aan het westelijke einde van de Mekong promenade. Populair, maar bij hoog water niet erg zeker (er is al eens een gedeelte weggespoeld). Kontroleer wel goed de rekening, ze vertellen zich graag.
 +
===Medium===  
 +
 
 +
* '''Café Indochine''', Thanon Setthathirat. Authentische Vietnamese gerechten - vooral aanbevolen de "set meals" voor US$4 tot 5.
 +
 
 +
* '''Le Provençal''' bij de fontein (Nam Phu) - goede franse kost, uitstekende pizzas. Hoofdgerechten van US$4 to 10.
 +
 
 +
*'''Khop Chai Deu''', bij de fontein. Binnen (2 verdiepingen) and buiten gestoeld. Goede Lao, Thai, Indische and europese kost. Kompetente en vriendelijke bediening. Prijzen van 1 tot 4 US$. Probeer eens het “Lao Discovery” menu voor US$6,50 (maar vraag de kellner wel hoe pikant alles is!).
 +
 
 +
* '''Inter Hotel Restaurant''' - Quai Fa Ngum (Mekongpromenade). Chinese (Szechuan) gerechten, ongeveer US$3 per gerecht. Het hotel heeft om de hoek een tweede restaurant, het '''Inter Stone House'''. De specialiteit hier is de "sizzling steak".
 +
 
 +
* '''JoMa''', Thanon Setthathirat, en '''Scandinavian Bakery''' aan Nam Phu, heel populaire cafes met eenvoudige lunches en lekker gebak en heel goede koffie.
 +
 
 +
* '''Le Croissant d'Or''' en '''Banneton Cafe''', bijna naast elkaar in Thanon Nokkeo Koumane (loopt van de rivier naar Thanon Setthathirat): croissants en gebak; eenvoudige lunches. In Banneton verkopen ze de lekkerste baguettes van de stad - elders smaken die stokbroden vaak naar niets.
 +
 
 +
* '''Sticky Fingers''' - Thanon Francois Nginn tegenover het Tai Pan Hotel. Goede kwaliteit westers eten met bescheiden prijzen.
 +
 
 +
* '''Full Moon Cafe''', vlakbij Sticky Fingers, smaakvol interieur met komfortabele zitgelegenheden. "Fusion asian-western fare". Redelijke prijzen.
 +
 
 +
* '''La Terrasse''', Thanon Nokkeo Koumane, is populair bij expats en toeristen. Een van de beste franse restaurants in Vientiane (heel goede pizzas, and excellente malse biefstuk voor ongeveer US$5). Drie-gang lunch US$5,50, hoofdgerechten tot US$10.
 +
 
 +
* '''Nazim Indian Restaurant''' aan de Mekong-promenade. Indisch. Heeft een filiaal in Thanon Pang Kham, tegenover het gebouw van Lao Airlines.
 +
 
 +
* '''Khao Nieow''' is een nieuw restaurant in Thanon Nokkeo Koumane, een paar deuren naast La Terrasse. Driegangmenus voor US$4,50. Biefstuk in twee kwaliteiten: Lao voor ongeveer 4 or 5 US$; lam en rundvlees uit Nieuw Zeeland voor US$8 en daarover. Voor koele avonden (die zijn er in Vientiane!): de fondue bourguignonne of chinoise voor US$22 for twee personen. 
 +
 
 +
* Het restaurant in het '''Lane Xang Hotel''' biedt traditionele laotische musiek en dans elke avond vanaf ongeveer 7 uur, waarvan je bij een goed maal van laotische spijzen kunt genieten. Wel vroeg komen, om een tafel met goed zicht op het toneel te krijgen. De rekening voor een diner voor 4 personen, bestaande uit 4 tot 6 gerechten met een biertje, komt op ongeveer US$30.
 +
 
 +
* '''Kua Lao''' in Thanon Samsenthai. Authentisch laotische gerechten; goede keus uit vegetarische spijzen. Traditionele laotische muziek en dans 's-avonds. Hoofdgerechten van US$ 3 tot 8.
 +
 
 +
* '''Le Cote d’Azur''', Thanon Fa Ngum: populair bij expats; royale porties van hoofdzakelijk franse gerechten.
 +
 
 +
* '''The Spirit House''' op het nog niet "gesaneerde" deel van de oeverpromenade. Een restaurant-bar met aangename ambiance en smakelijke snacks. Terecht populair.
 +
 
 +
* '''Phonethip Coca Suki Restaurant''', Thanon Sailom tegenover het Lao Telecom Service Center. Maakt deel uit van een keten van gelijknamige restaurants in Thailand en Indonesië. Ruime keuze uit goed toebereide laotische, thaise, chinese en westerse gerechten. Redelijke prijzen en voorkomende bediening. Tussen de middag altijd vol met studenten en kantoorpersoneel.
  
 
===Duur===
 
===Duur===
 +
 +
* '''Nam Phou'''. Het eerste en één van de beste restaurants rond de fontein (Nam Phu). Populair bei expats.
 +
 +
* '''L'Opera''': ook aan het fonteinplein; een goede italiaanse spijskaart, de kwaliteit ligt niet ver van die van restaurants in Italië. Goede pizzas. Ga er niet heen als je operamuziek niet kunt uitstaan: die klinkt de hele dag op de achtergrond (maar gelukkig niet zo luid dat je elkaar niet meer kunt verstaan).
 +
 +
* '''Le Central''' in Thanon Setthathirat: een goede westerse spijskaart met enkele fantasierijke schotels. Hoofdgerechten van 8 tot 15 US$.
 +
 +
* '''Le Silapa''' in Thanon Sihom, werkelijk uitstekende klassieke franse gerechten opgediend in een gezellig, tamelijk klein restaurantje met 2 verdiepingen. Hoofdgerechten vanaf ca. US$6.
 +
 +
* '''Le Nadao''' tegenover de Patuxai ("Arc de Triomphe"), klassieke franse keuken; hoofdgerechten vanaf ca. US$8.
 +
 +
* '''La Belle Epoque''' in het Settha Palace Hotel - voor een gourmetbelevenis in een atmosfeer van elegantie uit een koloniaal verleden. Hoofdgerechten vanaf ca. US$8.
  
 
==Uitgaan==
 
==Uitgaan==

Versie van 27 okt 2007 om 06:21

Vientiane is de hoofdstad van Laos.

Begrijpen

Arriveren

Per Vliegtuig

Vientiane's Wattay Airport ligt een paar kilometer ten westen van het stadcentrum. Internationale verbindingen zijn er nog niet veel, maar dit verandert langzaam.

Vientiane heeft direkte verbindingen met::

Lao Airlines vliegt naar zo'n tien binnenlandse steden (twee of drie maal per dag naar Luang Prabang; twee tot vier maal per week naar de andere bestemmingen).

Een taxi of tuk-tuk vanaf de luchthaven naar het centrum kost US$6. Enige hotels hebben een gratis pickup service.

Visas zijn verkrijgbaar bij aankomst, en kosten US$30. Luchthaventaxe bij vertrek met een internationale vlucht: US$10.

Je kunt vanaf Bangkok ook met een binnenlandse vlucht (Thai Airways of Thai Air Asia) naar Udon Thani vliegen, en van daaruit met een "limousine" van Thai Airways de 50km naar de grens bij Nong Khai. Daar (na het passeren van de Thai grenspost) met een shuttle bus voor 20 baht over de Mekongbrug naar de laotische grenspost; dan per taxi of tuk-tuk de 16 km naar Vientiane. Deze verbinding is wel heel wat goedkoper dan de direkte vlucht naar Vientiane, maar duurt minstens 2 uur langer. Visas bij aankomst zijn ook bij de laotische grenspost verkrijgbaar. Opgelet: Thai Airways vliegt vanaf Don Muang, de oude luchthaven van Bangkok, en Thai Air Asia vanaf de nieuwe luchthaven Suvarnabhumi naar Udon Thani.

Per Trein

Sinds de brug over de Mekong, die hier de grens tussen Thailand en Laos vormt, gebouwd werd (in 1994 werd deze Thai-Lao Friendship Bridge geopend) waren er plannen om een treinverbinding over de brug van Thailand naar Laos te bouwen. Voorlopig eindigt de spoorlijn vanuit Bangkok in Nong Khai, aan de Thai zijde van de brug. Maar begin 2007 werd met de bouw van het gedeelte van Nong Khai naar de laotische oever begonnen; dit gedeelte moet 2008 of 2009 klaar zijn.

Tot het zover is moeten reizigers die met de trein uit Bangkok komen in Nong Khai een tuk-tuk naar de Thai grenspost nemen, en van daar verder zoals onder "per vliegtuig" (via Udon Thani) beschreven

Er zijn plannen, de spoorlijn later door te trekken naar Vientiane, zo'n 15 km verder.


Over de weg

Vanuit Thailand

Er zijn direkte busverbindingen vanaf Udon Thani (80 baht) en Nong Khai (30 baht) naar Vientiane (enkele malen per dag). Deze bussen zijn alleen aan te raden als men al een visa voor Laos heeft, want ze wachten niet lang genoeg bij de laotische grenspost!

Voetgangers en fietsers kunnen niet op eigen houtje over de brug, maar moeten de shuttle bus tussen de twee grensposten nemen (20 baht). Fietsen worden in de bus geladen.

Lao visa bij aankomst: US$30, 15 of 30 dagen geldig (hangt van de nationaliteit af), en 2 pasfotos (een fotokopie van de pas wordt tegen betaling van US$1 ook geaccepteerd). Er wordt ook een "entree" van 10 baht geheven, door een ambtenaar aan een tafeltje na de pas- en visakontrole.

De brug is open van 6 uur 's-morgens to 10 uur 's-avonds. Alleen voor medische spoedgevallen (ambulances) kan hij buiten deze tijden geopend worden (na aanmelding door het ziekenhuis in Nong Khai of Udon Thani).

Vanaf de grens naar Vientiane: tuk-tuk of taxi (150 - 200 baht). Er rijden ook lijnbussen, maar ze zijn niet makkelijk te vinden en vertrektijden zijn niet aangegeven. De afstand naar het stadcentrum is ongeveer 18km; reken met 30-45 minuten.

Vanuit Vietnam

Een directe bus van Hanoi naar Vientiane doet er minstens 20 uur over en kost ongeveer US$15-20.

Vanuit elders in Laos

Er zijn drie busstations in Vientiane:

 • Bussen naar bestemmingen in de Vientiane Prefecture vertrekken vanaf het Talat Sao Bus Terminal, net ten oosten van de Morning Market. Een dienstregeling bevindt zich aan het hoofdgebouw; hier kunnen ook kaartjes gekocht worden.
 • Alle bussen naar zuidelijke bestemmingen vertrekken vanaf de Southern Bus Terminal. Het bevindt zich ver van het centrum aan Road 13 South. Wie het kaartje in de stad koopt (travel agency) kan vaak over gratis transport naar het busstation verhandelen.
 • Voor bussen naar het noorden moet je naar de Northern Bus Terminal. Het bevindt zich niet al te ver iets ten noordwesten van het centrum.

Per Boot

Rondreizen

Zien

Doen

Leren

Werken

Kopen

Eten

Er zijn veel restaurants in Vientiane, en je kunt er werkelijk alle keukentypes vinden, van chinees tot tex-mex. Er worden steeds weer nieuwe eetgelegenheden geopend, maar vaak verdwijnen ze na korte tijd weer. Er zijn er ook die succes hebben: dat ligt dan wel daaraan, dat ze iets bijzonders bieden, of het nu de kwaliteit van het eten, de vriendelijke en attente bediening, of de ambiance is. Hier volgt een kleine keuze.

Budget

 • Noodle shops vindt men overal in de stad. Ze serveren Vietnamese "noodle soup" (feu), vaak ook andere pasta- en rijstgerechten. De prijzen zij heel bescheiden: ongeveer US$1 voor een grote portie. Je moet werkelijk niet verhongeren in Vientiane! Het is wel aan te raden alleen dáár te eten waar ze veel klanten hebben: daar is het eten meestal wel vers en goed. Vermijd plaatsen waar de enige gasten de vliegen op de uitgestalde eetwaren zijn... - -

Een selectie van meer "sophisticated" eetgelegenheden:

 • Just for Fun, Thanon Pangkham, de straat van de Mekong bij de BCEL (bank) naar de Nam Phu (het plein met de fontein): eenvoudig maar heel goed (europees, thai en laotisch); specialiteit vegetarische gerechten. Vriendelijke bediening.
 • PVO, was vroeger aan Thanon Samsenthai, maar is nu aan de rivierpromenade tegeover de BCEL. Heel goede vietnamese gerechten; populair zijn ook de sandwiches (baguettes). English menu, open 08:00-20:00.
 • Langs de rivier: tientallen pretentieloze openlucht-etablissementen, beginnend tegenover BCEL en Lane Xang Hotel zo'n 2km stroomopwaarts. Allemaal uitstekend geschikt voor een relaxed bier-en-zonsondergang belevenis. Ze serveren snacks en eenvoudige komplete maaltijden. Aan te bevelen: gegrilleerde Mekongvis. Sommige hebben gebraden sprinkhanen en ander zespootsgedierte in de aanbieding. Oppassen als je van gekookte eieren houdt: wat ze hier verkopen zijn bebroede eendeneieren, wat dan voor een verrassing goed is bij het pellen. Ze zijn enorm populair bij de laoten.
 • Mekong Deck: een nieuw etablissement aan de rivier tegenover de BCEL. Een klasse apart vanwege de hele opzet. Een heel aangename plaats voor een bier (of meer dan éen!) met vrienden. Lekkere loempias en andere smakelijke kleinigheden.
 • Sunset Bar (Sala Sunset) helemaal aan het westelijke einde van de Mekong promenade. Populair, maar bij hoog water niet erg zeker (er is al eens een gedeelte weggespoeld). Kontroleer wel goed de rekening, ze vertellen zich graag.

Medium

 • Café Indochine, Thanon Setthathirat. Authentische Vietnamese gerechten - vooral aanbevolen de "set meals" voor US$4 tot 5.
 • Le Provençal bij de fontein (Nam Phu) - goede franse kost, uitstekende pizzas. Hoofdgerechten van US$4 to 10.
 • Khop Chai Deu, bij de fontein. Binnen (2 verdiepingen) and buiten gestoeld. Goede Lao, Thai, Indische and europese kost. Kompetente en vriendelijke bediening. Prijzen van 1 tot 4 US$. Probeer eens het “Lao Discovery” menu voor US$6,50 (maar vraag de kellner wel hoe pikant alles is!).
 • Inter Hotel Restaurant - Quai Fa Ngum (Mekongpromenade). Chinese (Szechuan) gerechten, ongeveer US$3 per gerecht. Het hotel heeft om de hoek een tweede restaurant, het Inter Stone House. De specialiteit hier is de "sizzling steak".
 • JoMa, Thanon Setthathirat, en Scandinavian Bakery aan Nam Phu, heel populaire cafes met eenvoudige lunches en lekker gebak en heel goede koffie.
 • Le Croissant d'Or en Banneton Cafe, bijna naast elkaar in Thanon Nokkeo Koumane (loopt van de rivier naar Thanon Setthathirat): croissants en gebak; eenvoudige lunches. In Banneton verkopen ze de lekkerste baguettes van de stad - elders smaken die stokbroden vaak naar niets.
 • Sticky Fingers - Thanon Francois Nginn tegenover het Tai Pan Hotel. Goede kwaliteit westers eten met bescheiden prijzen.
 • Full Moon Cafe, vlakbij Sticky Fingers, smaakvol interieur met komfortabele zitgelegenheden. "Fusion asian-western fare". Redelijke prijzen.
 • La Terrasse, Thanon Nokkeo Koumane, is populair bij expats en toeristen. Een van de beste franse restaurants in Vientiane (heel goede pizzas, and excellente malse biefstuk voor ongeveer US$5). Drie-gang lunch US$5,50, hoofdgerechten tot US$10.
 • Nazim Indian Restaurant aan de Mekong-promenade. Indisch. Heeft een filiaal in Thanon Pang Kham, tegenover het gebouw van Lao Airlines.
 • Khao Nieow is een nieuw restaurant in Thanon Nokkeo Koumane, een paar deuren naast La Terrasse. Driegangmenus voor US$4,50. Biefstuk in twee kwaliteiten: Lao voor ongeveer 4 or 5 US$; lam en rundvlees uit Nieuw Zeeland voor US$8 en daarover. Voor koele avonden (die zijn er in Vientiane!): de fondue bourguignonne of chinoise voor US$22 for twee personen.
 • Het restaurant in het Lane Xang Hotel biedt traditionele laotische musiek en dans elke avond vanaf ongeveer 7 uur, waarvan je bij een goed maal van laotische spijzen kunt genieten. Wel vroeg komen, om een tafel met goed zicht op het toneel te krijgen. De rekening voor een diner voor 4 personen, bestaande uit 4 tot 6 gerechten met een biertje, komt op ongeveer US$30.
 • Kua Lao in Thanon Samsenthai. Authentisch laotische gerechten; goede keus uit vegetarische spijzen. Traditionele laotische muziek en dans 's-avonds. Hoofdgerechten van US$ 3 tot 8.
 • Le Cote d’Azur, Thanon Fa Ngum: populair bij expats; royale porties van hoofdzakelijk franse gerechten.
 • The Spirit House op het nog niet "gesaneerde" deel van de oeverpromenade. Een restaurant-bar met aangename ambiance en smakelijke snacks. Terecht populair.
 • Phonethip Coca Suki Restaurant, Thanon Sailom tegenover het Lao Telecom Service Center. Maakt deel uit van een keten van gelijknamige restaurants in Thailand en Indonesië. Ruime keuze uit goed toebereide laotische, thaise, chinese en westerse gerechten. Redelijke prijzen en voorkomende bediening. Tussen de middag altijd vol met studenten en kantoorpersoneel.

Duur

 • Nam Phou. Het eerste en één van de beste restaurants rond de fontein (Nam Phu). Populair bei expats.
 • L'Opera: ook aan het fonteinplein; een goede italiaanse spijskaart, de kwaliteit ligt niet ver van die van restaurants in Italië. Goede pizzas. Ga er niet heen als je operamuziek niet kunt uitstaan: die klinkt de hele dag op de achtergrond (maar gelukkig niet zo luid dat je elkaar niet meer kunt verstaan).
 • Le Central in Thanon Setthathirat: een goede westerse spijskaart met enkele fantasierijke schotels. Hoofdgerechten van 8 tot 15 US$.
 • Le Silapa in Thanon Sihom, werkelijk uitstekende klassieke franse gerechten opgediend in een gezellig, tamelijk klein restaurantje met 2 verdiepingen. Hoofdgerechten vanaf ca. US$6.
 • Le Nadao tegenover de Patuxai ("Arc de Triomphe"), klassieke franse keuken; hoofdgerechten vanaf ca. US$8.
 • La Belle Epoque in het Settha Palace Hotel - voor een gourmetbelevenis in een atmosfeer van elegantie uit een koloniaal verleden. Hoofdgerechten vanaf ca. US$8.

Uitgaan

Slapen

Budget

Medium

Duur

Communicatie

Veiligheid

Volgende bestemmingen

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!