Doe mee en deel je reiskennis!

Verenigde Staten van Amerika

Uit Wikitravel
Versie door 3wisemen (Overleg | bijdragen) op 2 mei 2009 om 16:05 (Wijzigingen door 83.86.31.197 hersteld tot de laatste versie door 192.87.54.50.)
Ga naar: navigatie, zoeken
Verenigde Staten van Amerika

Default Banner.jpgnoframe
Locatie
noframe
Vlag
Us-flag.png
Beknopt
Hoofdstad Washington (D.C.)
Regering Federale republiek
Munt Amerikaanse dollar (USD of $)
Oppervlakte 9.631.418 km2
Bevolking 300.000.000 (Oktober 2006 schatting)
Taal Engels, Spaans (door een grote minderheid), Hawaiiaans (op Hawaii)
Religie Christen 78% (Protestant 52%, Rooms Katholiek 24% Mormoon 2%) overig 10%, geen 10%, Joods 1%, Moslim 1% (2002)
Elektriciteit 120V / 60Hz (Amerikaanse stekker)
Oproepcode 1
Internet TLD .us, .edu, .gov, .mil (de meeste sites gebruiken .com, .net, .org)
Tijdzone UTC -5 to UTC -10

De Verenigde Staten van Amerika ("VS," "USA," "Verenigde Staten," "Amerika") is een groot land in het midden van Noord Amerika. Van de VS maakt ook een aantal eilanden in de Stille Oceaan deel uit, met name rondom en onderdeel van de staat Hawaii en een Caribisch gebied dat geen onderdeel van het land is, Puerto Rico). Een van de grootste, rijkste en machtigste landen in de wereld, zo vinden ze zelf zeker, is het een mooie mix van grote stedelijke gebieden en weidse dunbevolkte vlakten met prachtige natuur. De geschiedenis van immigratie sinds de 17e eeuw maakt van de VS een aparte mix van culturen van over de hele wereld. Een bezoek aan de VS is een studie in contrasten.

Regio's van de VS

Regio's

De VS is ongeveer even groot als China in oppervlakte maar heeft slechts ongeveer een kwart van het aantal inwoners van China. Het land is onderverdeeld in 50 staten variërend in omvang van België tot Frankrijk. De belangrijkste toeristische regio's zijn het Noord oosten met New York als zwaartepunt, het zuiden met Florida als middelpunt en het westen rondom Californië.

Amerikanen verdelen het land vaak in de volgende regio's
Steden


Andere bestemmingen

Info

Geschiedenis

Klimaat

Bevolking

Kunst & cultuur

Feestdagen

De VS heeft een flink aantal feestdagen, - deels officieel en deels cultureel bepaald - die voor de reiziger van belang kunnen zijn (speciale gelegenheden, sluitingen, gewijzigde schema's etc.) Let op dat feestdagen op een maandag veelal effect hebben op activiteiten gedurende het hele voorafgaande weekend.

 • Nieuwjaarsdag ( 1 Januari) - meeste bedrijven dicht; katers van de feesten de avond ervoor, en 'football'-feesten.
 • Martin Luther King Dag (3e maandag in Januari) - veel overheidsdiensten en banken dicht; diversiteitbewustzijn programma's.
 • Valentijnsdag (14 Februari) - geen winkelsluitingen, romantisch avondje uit.
 • Presidentendag (3e maandag in Februari) - (ook Verjaardag van Washington) - veel overheden en banken dicht. Veel winkels met uitverkoop.
 • St. Patrick's Day (17 maart) - geen winkelsluitingen; feesten en parades met een Iers thema in de grote steden. En veel drank in de avond.
 • Pasen (een zondag in Maart of April) - geen sluitingen anders dan anders, wel religieuze uitingen.
 • Memorial Day (laatste maandag in Mei) - meest bedrijven dicht; uitingen van vaderlandsliefde en veel heen en weer gereis naar stranden & parken. Deze dag wordt gezien als het begin van het zomervakantie seizoen.
 • Independence Day / Fourth of July (4 juli) - meeste bedrijven dicht; parades, vuurwerk in de avond.
 • Labor Day (eerste maandag in September) - meeste bedrijven dicht; veel heen en weer gereis naar stranden & parken. Deze dag wordt gezien als het einde van het zomervakantie seizoen.
 • Columbus Dag (tweede maandag in oktober) - veel overheden en banken gesloten; verder weinig festiviteiten.
 • Halloween (31 oktober) - geen belangwekkende sluitingen. Wel verkleedfeesten in de avond en kinderen die langs de deur gaan voor snoep.
 • Veteranendag (11 november) - veel overheden en banken dicht; verscheidene vaderlandsliefde uitingen.
 • Thanksgiving (4e donderdag in november, en onofficieel ook de vrijdag en het weekend erna) - meest bedrijven dicht; samenzijn met familie en op vrijdag erna begint men met de kerstinkopen.
 • Kerstavond(24 December) - meeste bedrijven maar ook restaurants sluiten in de middag.
 • Kerst (25 december) - meeste bedrijven maar ook restaurants de hele dag gesloten; familie komt samen, uitdelen cadeaus en thuis eten. Als je afhankelijk bent van restaurants voor je maaltje dan heb je nog de meeste kans bij Chinese en Indiase restaurants.


Arriveren

Paspoort- & visuminfo

Reizigers uit Nederland met een recent paspoort kunnen zonder problemen de VS in. Echter, let er op dat je bij aankomst een papiertje in je paspoort krijgt, wat je bij vertrek uit de VS weer bij de douane moet overhandigen. Anders gaat men er van uit dat je het land niet hebt verlaten.

Per vliegtuig

Per trein

Per auto

Per bus

Per boot

Rondreizen

Per vliegtuig

Per trein

Per auto

Per bus

Per boot

Om per boot te vertrekken naar de V.S kunt u het beste bij een reisbureau adviseren want er staat niks over op het internet. Tegenwoordig kan men een cruise boeken vanuit Southhampton naar New York. Dit is niet goedkoop maar wel de moeite waard.

Taal

Geldzaken

Kosten

Kopen

Eten

Geschiedenis

Uitgaan

Overnachten

Leren

Werken

Veiligheid

Gezondheid

Respect

Contact

Vertrekken

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!


Regio's van de Verenigde Staten van Amerika

Alaska · de Grote Vlakten · Hawaii · het Midwesten · New England · de Oostkust · de Rocky Mountains · de Westkust ·het Zuiden · het Zuidwesten

Landen in Amerika

Antigua en Barbuda · Argentinië · Belize · Bolivia · Brazilië · Canada · Chili · Colombia · Costa Rica · Ecuador · El Salvador · Guatemala · Guyana · Honduras · Mexico · Nicaragua · Panama · Paraguay · Peru · Suriname · Uruguay · Venezuela · Verenigde Staten van Amerika

Niet zelfstandig: Falklandeilanden · Frans-Guyana

Werelddelen

Afrika · Antarctica · Azië · Europa · Noord Amerika · Oceanië · Zuid Amerika