Doe mee en deel je reiskennis!

Verenigd Koninkrijk: verschil tussen versies

Uit Wikitravel
Ga naar: navigatie, zoeken
Verenigd Koninkrijk

Default Banner.jpg

k
(Eten)
Regel 146: Regel 146:
  
 
==Eten==
 
==Eten==
 +
Engelsen eten heel graag. Wat heel beroemd is van de Engelsen, is English Breakfast.
  
 
==Geschiedenis==
 
==Geschiedenis==

Versie van 16 apr 2010 om 10:37

noframe
Locatie
noframe
Vlag
Uk-flag.png
Beknopt
Hoofdstad Londen
Regering Constitutionele monarchie (maar zonder geschreven constitutie)
Munt Britse pond (GBP)
Oppervlakte totaal: 244.820 km²
water: 3.230 km²
land: 241.590 km²
Bevolking 60.441.457 (schatting juli 2006)
Taal Engels, Welsh (ong. 26% of de populatie van Wales), verschillende dialecten van Gaelic (ca. 80.000)
Religie Anglicaans en Rooms Katholiek (66%), Moslim (2,5%), Presbyteriaan (1,3%), Methodist (1,3%), Sikh (0,6%), Hindoe (0,9%), Joods (0,4%), Boeddhist 152.000 (0,25%), geen religie (15%)
Elektriciteit 230V, 50 Hz
Oproepcode +44
Internet TLD .uk
Tijdzone zomer: UTC +1
winter: UTC

Het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland (het Verenigd Koninkrijk of het VK) [1] is een land in West-Europa.

De Unie bestaat uit 'vier thuislanden': Engeland, Schotland, Wales, en Noord-Ierland. Het bestaat uit het hele eiland Groot-Brittannië, het noordoostelijke deel van het Ierse eiland en de meest van de overige Britse eilanden. Dichtstbijzijnde buurlanden zijn Ierland, Frankrijk, België en Nederland. Het eiland Man en de verschillende Kanaaleilanden (Verenigd Koninkrijk) hebben een soort van aparte status, ze zijn wel verbonden met het VK met verschillende regels en verplichtingen maar zijn er geen onderdeel van.

Het VK van vandaag is een breiwerk van geboren en geïmmigreerde culturen, met een bijzondere geschiedenis en dynamische moderne cultuur, die nog steeds een sterke invloed heeft of meent te hebben op de wereld. Hoewel 'Britannia no longer rules the waves', is het VK nog steeds een grote toeristische trekpleister. De hoofdstad en grootste stad van het land is Londen.Regio's

Kaart van het Verenigd Koninkrijk
Engeland
Engeland is verreweg het grootste deel, zowel in termen van omvang en als van bevolking.
Schotland
Schotland is het tweede grootste land en beslaat het noordelijke derde van Groot-Brittannië. De eilandengroepen van de Orkney-eilanden, Shetland, en de beide Hebriden zijn ook deel van Schotland.
Wales
gelegen in het grotendeels bergachtige westelijke deel van Groot-Brittannië.
Noord-Ierland
bestaat de noord-oostelijke deel van het eiland Ierland, bezetten zes van de negen graafschappen van de oude Ierse provincie Ulster, en inderdaad wordt Ulster nog steeds informeel gebruikt als alternatieve naam voor Noord-Ierland, ook al is het niet in de strengste zin geografisch nauwkeurig.

Britse Kroon afhankelijkheden

De Kanaaleilanden (Guernsey, Jersey, Alderney en Sark.)
een groep van Britse kroon afhankelijkheden in het Engels Kanaal, voor de kust van Normandië, Frankrijk.
Het eiland Man
een Britse Kroon afhankelijkheid in de Ierse Zee, tussen Groot-Brittannië en Ierland

Steden

Arriveren

Paspoort en visa

Voor ingezetenen van de landen in de Europese Unie geldt dat ze zich vrijelijk binnen de EU mogen verplaatsen. Zeker voor toeristische bezoeken geldt dit. In het geval u ergens wilt gaan werken, kan dit meestal ook, maar let vooral op de regels met betrekking tot werken voor de recenter toegetreden landen.

Wie niet de nationaliteit van een van de EU-landen bezit maar wel legaal aanwezig is in een van de landen die zich bij het Schengenakkoord hebben aangesloten, kan zonder problemen door zo'n land reizen. Een geldig paspoort en visum of verblijfsdocument dient wel getoond te kunnen worden.

Wel heeft iedereen die op reis gaat, te allen tijde, een geldig paspoort of ID-kaart nodig. In deze landen is de identiteitskaart een geldig reisdocument voor onderdanen van een van de genoemde landen: Andorra; België; Bulgarije; Cyprus; Denemarken; Duitsland; Estland; Finland; Frankrijk; Griekenland; Groot-Brittannië en Noord-Ierland (inclusief de Kanaaleilanden); Hongarije; Ierland; Italië; Kroatië; Letland; Liechtenstein; Litouwen; Luxemburg; Malta; Monaco; Nederland; Noorwegen; Oostenrijk; Polen; Portugal (inclusief Madeira en de Azoren); Roemenië; San Marino; Slovenië; Slowakije; Spanje (inclusief de Canarische eilanden); Tsjechië; Turkije; IJsland; Zweden; Zwitserland.

Ook huisdieren hebben een paspoort nodig met daarin diverse verplichte inentingen en datachip, controle vindt zeer regelmatig plaats. Zonder juiste en tijdige inentingen en chip is toegang tot het land voor huisdieren verboden.

Neem bij twijfel contact op met de dichtstbijzijnde ambassade of consulaat van het betreffende land.

Per vliegtuig

Er zijn meerdere internationale vliegvelden in het Verenigd Koninkrijk:

  • East Midlands, bij Nottingham
  • Robin Hood Airport bij Doncaster/Sheffield
  • Manchester Airport
  • London City, London Gatwick, Stanstead, Luton Airport en het enige vliegveld in Londen met meer dan een landingsbaan (namelijk 2!) London Heathrow

Per trein

Londen is makkelijk en snel te bereiken met treinen vanaf onder meer Brussel, Parijs en, via Brussel Amsterdam.

Per auto

Per bus

Per boot

Zuid-kust

Rondreizen

Per vliegtuig

Per trein

Treinen zijn relatief duur maar comfortabel, het beste is om een retourtje te kopen want een enkeltje heeft bijna dezelfde prijs.

Per auto

De hoofdstad Londen kan je best bezoeken door het gebruik te maken van het openbare vervoer. Zeker als je weet dat de gemiddelde snelheid in het centrum ligt rond de 20km/u. De taxi en hun mooie rode bussen zijn dan eveneens een belevenis!

Per bus

Per boot

Taal

Geldzaken

Het Engelse pond ₤ is het betaalmiddel in de VK. Een pond is onderverdeeld in 100 pence.

Kosten

Kopen

Eten

Engelsen eten heel graag. Wat heel beroemd is van de Engelsen, is English Breakfast.

Geschiedenis

Uitgaan

Overnachten

Leren

Werken

Veiligheid

Gezondheid

Respect

Contact

Vertrekken

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!


Landen in Europa: (Balkan, Baltische staten, Benelux, Britse en Ierse eilanden, Centraal-Europa, Iberisch Schiereiland, Kaukasus, Scandinavië)

Albanië · Andorra · België · Bosnië en Herzegovina · Bulgarije · Cyprus · Denemarken · Duitsland · Estland · Finland · Frankrijk · Georgië · Griekenland · Hongarije · IJsland · Ierland · Italië · Kroatië · Letland · Liechtenstein · Litouwen · Luxemburg · Macedonië · Malta · Moldavië · Monaco · Montenegro · Nederland · Noorwegen · Oekraïne · Oostenrijk · Polen · Portugal · Roemenië · Rusland · San Marino · Servië · Slovenië · Slowakije · Spanje · Tsjechië · Turkije · Vaticaanstad · Verenigd Koninkrijk · Wit-Rusland · Zweden · Zwitserland

Werelddelen

Afrika · Antarctica · Azië · Europa · Noord Amerika · Oceanië · Zuid Amerika