Doe mee en deel je reiskennis!

Uruguay: verschil tussen versies

Uit Wikitravel
Ga naar: navigatie, zoeken
Uruguay

Default Banner.jpg

(Andere Bestemmingen)
(Rocha)
Regel 81: Regel 81:
  
 
===Rocha===
 
===Rocha===
 +
 +
[[Rocha]] is een departement in het noordoosten van Uruguay, en vormt samen met het departement [[Maldonado]] het belangrijkste toeristische gebied van het land: de Atlantische kust of "la playa".
 +
In tegenstelling tot Maldonado dat voornamelijk bekend staat om zijn grote badsteden als [[Punta delEste]], [[Piriápolis]] en [[Atlántida]], moet Rocha het vooral halen uit zijn natuurpracht.
 +
 +
Allereerst is Rocha bekend om zijn prachtige zandstranden en pittoreske kustdorpjes. Het is een van de weinige plaatsen in Uruguay waar men verse vis kan kopen en deze in een van de kleine plaatselijke restaurantjes op het menu vindt. Men kan er nog de vissersbootjes op de zee zien dobberen, en langs de strandbaan (ook wel "rambla" genoemd") kan men er nog houten hutjes vinden met artisanale snuisterijen. Enkele van deze kustdorpjes in Rocha zijn [[La Pedrera]], [[Barra de Valizas]], [[Aguas Dulces]], [[La Esmeralda]], [[La Coronilla]] en [[La Barra de Chuy]].
 +
 +
Naast deze gezellige en knusse kustdorpjes telt [[Rocha]] ook twee grotere badplaatsen: [[La Paloma]] in het zuiden en [[Punta del Diablo]] in het noorden van het departement. Deze twee stadjes vormen een ideale uitvalsbasis om de rest van het departement te verkennen. Men kan er alle soorten faciliteiten en logement vinden, en er is ook een goede verbinding met de andere locaties met het openbaar vervoer. Wie op zoek is naar bruisend nachtleven kan tijdens de zomermaanden (december t.e.m. februari) zeker terecht in La Paloma en Punta del Diablo.
 +
 +
Een andere grote attractie van Rocha zijn de vier grote meren die er zich bevinden: [[La Laguna de Rocha]], [[La Laguna de Castillos]], [[La Laguna Negra]] en [[La Laguna Merín]]. Ze zijn allen vlot bereikbaar via de openbare weg en vormen een ideaal uitje voor alle natuurliefhebbers. Het zijn de perfecte locaties voor het spotten van inheemse fauna en flora, en ook vissen is er een van de mogelijkheden.
 +
 +
Qua natuurpracht beschikt Rocha ook over twee nationale parken: het [[Parque Nacional de Santa Teresa]] en [[Palmares]]. In het natuurpark van Santa Teresa kan men de inheemse flora gaan bezichtigen in de tuinen en serres van het park. De lokale fauna wordt dan weer aangereikt in de dierentuin van het park. Santa Teresa beschikt ook over een ecologische camping en een watersportcentrum langs het strand. Het park wordt door de lokale overheid beheerd en uitgebaat als toeristisch centrum. Het nationaal park Palmares is dan weer volledig ongerepte natuur, een enorme weide die enkel begroeid wordt door palmbomen en lage grassen. Het is een zeer uitgestrekt gebied dat ligt in de driehoek dat gevormd wordt door de gemeenten [[Castillos]], [[Chuy]] en [[Lascano]]. Men kan de streek van Palmares bewonderen vanop "Ruta 14" en "Ruta 15", twee interdepartamentale wegen die langs de west- en zuidrand van het park lopen. Ook de duinen en rotsen van [[Cabo Polonio]] zijn een grote natuurtrekpleister.
 +
 +
Verder heeft Rocha ook wat cultuur veel te bieden. Naast het nationaal park van Santa Teresa ligt het [[Fortaleza de Santa Teresa]], een fort uit het koloniale tijdperk dat de tand des tijds wist te doorstaan en nu volledig openstaat voor het publiek. Op 3km van het stadje [[Chuy]] is ook een tweede koloniale fort te bezichtigen, namelijk het [[Fortín de San Miguel]]. Ook in de hoofdplaats van het departement, de stad [[Rocha (stad)|Rocha]], zijn enkele markante historische gebouwen te vinden.
 +
 +
Als laatste is er ook nog het stadje [[Chuy]]. Het is de tweede grootste vestiging van het departement en ligt bovenop de grens met Brazilië. Wat Chuy zo speciaal maakt is dat alle grensposten op de invalswegen naar de stad liggen, maar dat het stadje zelf buiten de douane- en migratiecontrole valt. De centrale laan vormt de scheiding tussen de twee landen. Aan de zuidelijke kant van de laan bevindt men zich in Uruguay en spreekt men Spaans, aan de noordelijke kant bevindt men zich in Brazilië en wordt er Portugees gesproken. Er kan gewoon vrij van de ene naar de andere zijde worden overgestoken. Door deze speciale ligging kent Chuy een speciaal gerechtelijk statuut wat verscheidene zaken daar mogelijk maakt, wat elders in Rocha niet mogelijk is: casino's, Duty Free Shops, etc... De ideale plaats dus om een shopping-uitje te houden.
 +
 +
[[Rocha]] is als strandbestemming vooral aan te raden tijdens de zomermaanden (december t.e.m. februari). Voor natuur- en cultuurdoeleinden is de regio gedurende een langere periode aan te raden, met name van eind september t.e.m. begin april.
  
 
===Colonia===
 
===Colonia===

Versie van 25 apr 2013 om 12:19

noframe
Locatie
noframe
Vlag
Uy-flag.png
Beknopt
Hoofdstad Montevideo
Regering Constitutionele republiek
Munt Uruguayaanse peso (UYU)
Oppervlakte totaal: 176.220 km2
land: 173.620 km2
water: 2.600 km2
Bevolking 3.386.575 (Juli 2002 schatting)
Taal Spaans (officieel), Portuñol, of Brasilero (Portugees-Spaanse mix bij de Braziliaanse grens)
Religie Rooms Katholiek 66%, Protestant 2%, Joods 1%, niets of anders 31%
Oproepcode +598
Internet TLD .uy
Tijdzone UTC -3


Uruguay is een land in Zuidelijk Zuid-Amerika. Het heeft een kust aan de zuidelijke Atlantische Oceaan en grenst in het westen aan Argentinië en in het noorden aan Brazilië. Het is na Suriname het kleinste land in Zuid-Amerika. Het land heeft een voornamelijk laag liggend landschap en driekwart van het land is grasland, ideaal voor vee en schapen.

Regio's

Uruguay wordt administratief ingedeeld in 19 departementen, te vergelijken met wat in België en Nederland provincies worden genoemd. Men onderscheidt onderstaande departementen:


Artigas - Canelones - Cerro Largo - Colonia - Durazno

Flores - Florida - Lavalleja - Maldonado - Montevideo

Paysandú - Río Negro - Rivera - Rocha - Salto

San José - Soriano - Tacuarembó - Treinta y Tres


De toeristische gebieden concentreren zich voornamelijk in de departementen Colonia, Montevideo, Maldonado en Rocha.

Steden

Belangrijke Steden

De grootste stad en tevens de hoofdstad van Uruguay is Montevideo. Zowat de helft van de bevolking vindt hier zijn thuis.

Nog eens een derde van de bevolking woont in het aanpalende departement Canelones. Daardoor is het aantal secundaire steden vrij beperkt. Niettegenstaande manifesteren zich enkele belangrijke regionale centra:

Las Piedras - Ciudad de la Costa - Paysandú - Salto - Rivera - Melo - Minas - Tacuarembó - Maldonado

Vaak zijn deze centra satellietsteden van de hoofdstad, ofwel de hoofdzetel van het departement waarin ze zich bevinden.

Toeristische Centra

De toeristische centra zijn over het algemeen badplaatsen, en zijn meestal ook niet de grootste steden van Uruguay. Ze kennen het hele jaar door een eerder klein bevolkingsaantal, maar tijdens de zomermaanden (november t.e.m. februari) stijgt het inwonerscijfer er met exponentiële proporties.

De belangrijkste toeristische steden zijn:

Punta del Este - Atlántida - Piriápolis - La Paloma - Punta del Diablo - Chuy - Colonia del Sacramento

Ook in het binnenland zijn er enkele toeristische steden, al kennen zij vooral in de winter (juni t.e.m. september) meer bezoekers. Met name Paysandú en Salto zijn dan populair vanwege de nabijgelegen warmwaterbronnen.

Uiteraard biedt ook de hoofdstad Montevideo vele bezienswaardigheden.

Andere Bestemmingen

De steden in Uruguay maken slechts een klein deel uit van de bezienswaardigheden. Het land moet het vooral hebben van zijn kuststreken en zijn natuurpracht. Verder kan men ook nog op verschillende plaatsen restanten va het oude koloniale tijdperk gaan bezichtigen. Hieronder een overzicht van de meest noemenswaardige toeristische gebieden:

Litoral

Wanneer men in Uruguay het woord "kust" laat vallen, verstaat men spontaan de Atlantische kust. De Uruguayanen zelf spreken over "la playa".

Er is echter nog die andere kuststreek in Uruguay die door velen wordt vergeten: de "Litoral". Deze streek bevindt zich in het westen van het land langs de grens met Argentinië, en wordt gevormd door de oostelijke oever van de rivier "Uruguay". Het strekt zich uit over het grondgebied van maar liefst 6 departementen.

Ter hoogte van de departementen Río Negro en Soriano is de rivier vrij breed en rustig, wat deze plaats ideaal maakt voor baden. Er bevinden zich dan ook meerdere campings en parkeerterreinen langs de rivier. Vooral bij gezinnen met kinderen is deze streek in trek. Het vormt een goedkoper en rustiger alternatief voor de drukbezette Atlantische kust.

Wanneer men de oevers stroomopwaarts volgt, komt men ter hoogte van de departementen Paysandú en Salto. Hier kent de Litoral het grootste aantal bezoekers, mede door de culturele waarde van de steden Paysandú en Salto. Verder vormen de warmwaterbronnen, "Termas" genoemd, in Guaviyú en Daimán een grote trekpleister. Ook de waterkrachtcentrale "Represa de Salto Grande" is het bezoeken waard.

Helemaal stroomopwaarts, in het uiterste noordwesten van het land, kent de Litoral zijn kleinste toeristische waarde. Toch zijn ook hier enkele bezienswaardigheden. Men vindt er onder meer het drielandenpunt met Argentinië en Brazilië, en het is de enige plaats in Uruguay waar er nog Guaraní-indianen leven...

Aangezien de rivier "Uruguay" de grens vormt tussen Argentinië en Uruguay, kent de Litoral ook zijn Argentijnse tegenhanger op de westelijke oever. Ter hoogte van de steden Fray Bentos, Paysandú, Salto en Bella Unión kan men de rivier per brug oversteken naar Argentinië. Aan de overzijde vindt men er de respectievelijke Argentijnse zustersteden Gualeguaychú, Concepción del Uruguay, Concordia en Monte Caseros. Ook deze steden en hun omgeving zijn vast en zeker een bezoekje waard. De douane- en migratiecontroles moet men er wel bijnemen.

De Litoral is als toeristische streek vooral aan te raden in de tussenseizoenen lente (september t.e.m november) en herfst (maart t.e.m. mei). In deze periode is het aan de Atlantische kust nog vrij fris en koel. De Litoral is echter ingesloten in het binnenland, waardoor de zeebries en het temperende effect van het oceaanwater er geen voet aan land krijgen. Tijdens de zomermaanden (december t.e.m. februari) is de streek minder aan te raden. Het kan er zeer heet worden, en het is er vooral drukkend warm met een hoge luchtvochtigheidsgraad.

Rocha

Rocha is een departement in het noordoosten van Uruguay, en vormt samen met het departement Maldonado het belangrijkste toeristische gebied van het land: de Atlantische kust of "la playa". In tegenstelling tot Maldonado dat voornamelijk bekend staat om zijn grote badsteden als Punta delEste, Piriápolis en Atlántida, moet Rocha het vooral halen uit zijn natuurpracht.

Allereerst is Rocha bekend om zijn prachtige zandstranden en pittoreske kustdorpjes. Het is een van de weinige plaatsen in Uruguay waar men verse vis kan kopen en deze in een van de kleine plaatselijke restaurantjes op het menu vindt. Men kan er nog de vissersbootjes op de zee zien dobberen, en langs de strandbaan (ook wel "rambla" genoemd") kan men er nog houten hutjes vinden met artisanale snuisterijen. Enkele van deze kustdorpjes in Rocha zijn La Pedrera, Barra de Valizas, Aguas Dulces, La Esmeralda, La Coronilla en La Barra de Chuy.

Naast deze gezellige en knusse kustdorpjes telt Rocha ook twee grotere badplaatsen: La Paloma in het zuiden en Punta del Diablo in het noorden van het departement. Deze twee stadjes vormen een ideale uitvalsbasis om de rest van het departement te verkennen. Men kan er alle soorten faciliteiten en logement vinden, en er is ook een goede verbinding met de andere locaties met het openbaar vervoer. Wie op zoek is naar bruisend nachtleven kan tijdens de zomermaanden (december t.e.m. februari) zeker terecht in La Paloma en Punta del Diablo.

Een andere grote attractie van Rocha zijn de vier grote meren die er zich bevinden: La Laguna de Rocha, La Laguna de Castillos, La Laguna Negra en La Laguna Merín. Ze zijn allen vlot bereikbaar via de openbare weg en vormen een ideaal uitje voor alle natuurliefhebbers. Het zijn de perfecte locaties voor het spotten van inheemse fauna en flora, en ook vissen is er een van de mogelijkheden.

Qua natuurpracht beschikt Rocha ook over twee nationale parken: het Parque Nacional de Santa Teresa en Palmares. In het natuurpark van Santa Teresa kan men de inheemse flora gaan bezichtigen in de tuinen en serres van het park. De lokale fauna wordt dan weer aangereikt in de dierentuin van het park. Santa Teresa beschikt ook over een ecologische camping en een watersportcentrum langs het strand. Het park wordt door de lokale overheid beheerd en uitgebaat als toeristisch centrum. Het nationaal park Palmares is dan weer volledig ongerepte natuur, een enorme weide die enkel begroeid wordt door palmbomen en lage grassen. Het is een zeer uitgestrekt gebied dat ligt in de driehoek dat gevormd wordt door de gemeenten Castillos, Chuy en Lascano. Men kan de streek van Palmares bewonderen vanop "Ruta 14" en "Ruta 15", twee interdepartamentale wegen die langs de west- en zuidrand van het park lopen. Ook de duinen en rotsen van Cabo Polonio zijn een grote natuurtrekpleister.

Verder heeft Rocha ook wat cultuur veel te bieden. Naast het nationaal park van Santa Teresa ligt het Fortaleza de Santa Teresa, een fort uit het koloniale tijdperk dat de tand des tijds wist te doorstaan en nu volledig openstaat voor het publiek. Op 3km van het stadje Chuy is ook een tweede koloniale fort te bezichtigen, namelijk het Fortín de San Miguel. Ook in de hoofdplaats van het departement, de stad Rocha, zijn enkele markante historische gebouwen te vinden.

Als laatste is er ook nog het stadje Chuy. Het is de tweede grootste vestiging van het departement en ligt bovenop de grens met Brazilië. Wat Chuy zo speciaal maakt is dat alle grensposten op de invalswegen naar de stad liggen, maar dat het stadje zelf buiten de douane- en migratiecontrole valt. De centrale laan vormt de scheiding tussen de twee landen. Aan de zuidelijke kant van de laan bevindt men zich in Uruguay en spreekt men Spaans, aan de noordelijke kant bevindt men zich in Brazilië en wordt er Portugees gesproken. Er kan gewoon vrij van de ene naar de andere zijde worden overgestoken. Door deze speciale ligging kent Chuy een speciaal gerechtelijk statuut wat verscheidene zaken daar mogelijk maakt, wat elders in Rocha niet mogelijk is: casino's, Duty Free Shops, etc... De ideale plaats dus om een shopping-uitje te houden.

Rocha is als strandbestemming vooral aan te raden tijdens de zomermaanden (december t.e.m. februari). Voor natuur- en cultuurdoeleinden is de regio gedurende een langere periode aan te raden, met name van eind september t.e.m. begin april.

Colonia

Sierras de Minas

Info

Geld

Het betaalmiddel in Uruguay is de Uruguayaanse peso. De Amerikaanse dollar is het tweede betaalmiddel in Uruguay, met name voor luxeartikelen. Maar ook in luxe hotels, bars en restaurant, shoppingcenters en bij benzinepompen is het vaak mogelijk om met dollars of met creditcard te betalen.

Geld opnemen kan bij alle pinautomaten met het mastercard logo. Het is mogelijk om zowel pesos als dollars te pinnen. Let op: per bankpas kun je per dag niet meer dan 80 dollar (of het equivalent aan pesos) opnemen. Houd hier dus rekening mee. In elke stad zijn geldautomaten aanwezig, in kleinere dorpen kunnen ze echter ontbreken.

Internet

In alle steden zijn Internetcafe's te vinden. De luxere hotels bieden vaak een wi-fi verbinding of een centrale computer met Internetverbinding. De kosten zijn gemiddeld rond de 0,50 eurocent per half uur. Verschillende providers van mobiele telefonie in Uruguay (Ancel, Claro, Movistar) bieden ook mobiel Internet aan, met of zonder contractsperiode. Een USB-modem moet je wel apart aanschaffen en betalen.

De uploadsnelheid is erg traag, in heel Uruguay. Het is aan te raden om vooraf een programma op je laptop te zetten dat automatisch foto's verkleint wanneer je ze upload.

Mobiele telefonie

Uruguay beschikt over een zeer goed mobiel netwerk, waar je zou kunnen spreken van 98% dekking. Een mobiele telefoon dient over minimaal tri-band te beschikken om een chip van de lokale mobiele telefoonmaatschappijen te kunnen gebruiken. Ancel is het staatsbedrijf en biedt vaak goedkope aanbiedingen, daarnaast zijn de prepaid kaarten van Ancel overal verkrijgbaar, tot op heden is dit voor de andere aanbieders nog niet altijd het geval.

Elektriciteit

Uruguay beschikt over verschillende stopcontactaansluitingen. Doorgaans zie je een tweepins-aansluiting. In alle lokale supermarkten zijn allerhande verloopstekkertjes tegen een lage prijs aan te schaffen.

Taal

De officiële taal is Spaans. Rond de grensgebieden met Brazilië wordt er een mix van Spaans en Portugees gesproken. Verder wijkt het Latijns-Amerikaans Spaans in sommige gevallen af van het Spaans. Zowel grammaticaal als op het gebied van woordgebruik kunnen er verschillen zijn. Voor iemand die Spaans spreekt zullen de verschillen nooit een probleem zijn.

Het meest opvallend is de uitspraak van de 'll'. In het Spaans klinkt deze klank als 'lj', in Uruguay wordt deze klank uitgesproken als een 'sj'. toalla (handdoek) en calle (straat) worden ongeveer uitgesproken als 'toasja' en 'casje'.

Een ander verschil is het gebruik van 'vos' in plaats 'tu' (jij). De vervoeging van werkwoorden bij 'vos' kan soms ook anders zijn de de vervoegingen bij 'tu'.

Ook het gebruik van bepaalde woorden is in Uruguay geheel anders. Het is aan te bevelen om de Wat&Hoe taalgids Latijns-Amerika aan te schaffen. Zeker in restaurants biedt deze gids een uitkomst.

In toeristische gebieden spreekt men soms Engels, echter het is eerder een uitzondering dan een regel. De jeugd leert nu Engels op school, maar de verlegenheid om de taal te spreken is vaak nog groot. Buiten de toeristische gebieden wordt geen Engels gesproken.

Paspoort- en visuminfo

Nederlanders en Belgen hebben geen visum nodig voor een bezoek aan Uruguay, maximum verblijf 90 dagen.

Per vliegtuig

Uruguay beschikt over het internationale vliegveld Carrasco in Montevideo. Het is een klein vliegveld, waar je de mogelijkheid hebt om geld te wisselen of geld op te nemen uit een geldautomaat.

Iberia biedt de meeste lijndiensten met de minste overstappen (in Madrid) vanuit Europa naar Uruguay. Daarnaast vliegen ook andere maatschappijen op Uruguay, zoals TAM, Swiss International en KLM. Je dient dan wel rekening te houden met meerdere overstappen en een langere reistijd. Zie de website van het vliegveld van Carrasco voor een volledig overzicht.

Houd er rekening mee dat je bij vertrek vanaf het vliegveld een belasting moet betalen van 31 dollar, of het equivalent hiervan in pesos. Betalen met credit card is ook mogelijk.

Om naar het centrum van Montevideo te gaan is het mogelijk een taxi of bus te nemen. Taxi's staan bij de uitgang van het vliegveld. De meeste taxi's zijn de zogenaamde 'remises'. Luxere taxi's tegen een hogere prijs. Reken op 20 dollar voor een ritje naar het centrum.

Goedkoper is het om de bus naar het centrum te nemen. Bij de uitgang van het vliegveld is een bushalte. Voor ongeveer 1 dollar (betalen met pesos) ben je in een half uur in het centrum van Montevideo. Je kunt het beste uitstappen bij het busstation Tres Cruces, vanwaar verschillende bussen richting het oude centrum of naar andere steden in het land vertrekken.

Per Boot

Verschillende veerboten vertrekken vanuit Buenos Aires naar Colonia of Montevideo. Het is mogelijk om vanaf Colonia met de bus naar Montevideo en Punta del Este verder te reizen, of de boot direct naar Montevideo te nemen. Buquebus en Colonia Express bieden de meest frequente diensten aan.

Tijdens de nationale vakanties is het aan te raden om vooraf een ticket te reserveren. Dat kan via de eerder genoemde website met credit card, telefonisch of bij verschillende verkooppunten waarvan de adressen ook op de website zijn te vinden.

Reistijden

Van Buenos Aires naar Colonia duurt het een uur met de zogenaamde snelle boot, de langzame boot doet er 3 uur over.

Van Buenos Aires naar Montevideo met de snelle boot 3 uur, of gecombineerd met boot naar Colonia en bus naar Montevideo in eveneens 3 uur.

Rondreizen

Uruguay beschikt over een zeer goed netwerk van busdiensten. Tussen alle steden opereren verschillende busmaatschappijen. Voor betaalbare prijzen bieden zij reizen in comfortabele touringcars. Op langere afstanden beschikt de bus soms over een videosysteem en wordt er een drankje en een kleine snack aangeboden.

De reisschema's zijn te raadplegen via de website van de terminal Tres Cruces in Montevideo.

Binnen de steden rijden over het algemeen altijd taxi's en (afhankelijk van de grootte van de stad) bussen. In Montevideo rijden alle taxi's op meters. In de taxi hangen de tarieven duidelijk zichtbaar op een geplastificeerde kaart. Buiten grote steden rijden taxi's ook zonder meter, let hierbij op de prijs die wordt gevraagd. Een hogere prijs vragen aan een toerist is in sommige gevallen wel een mogelijkheid voor de taxichauffeur om een extraatje te verdienen.

Liften is niet de norm in Uruguay, maar op sommige plaatsen langs de snelweg zie je met name in het hoogseizoen jonge toeristen liften. De gewone voorzorgsmaatregelen dien je in acht te nemen.

Afgelegen hotels, hostels of estancias bieden vaak de mogelijkheid om na telefonisch contact opgenomen te hebben, om je op te pikken vanaf een bushalte.

Bekijken

Routes

Doen

Eten

Uitgaan

Veiligheid

Rondom

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!


Landen in Amerika

Antigua en Barbuda · Argentinië · Belize · Bolivia · Brazilië · Canada · Chili · Colombia · Costa Rica · Ecuador · El Salvador · Guatemala · Guyana · Honduras · Mexico · Nicaragua · Panama · Paraguay · Peru · Suriname · Uruguay · Venezuela · Verenigde Staten van Amerika

Niet zelfstandig: Falklandeilanden · Frans-Guyana

Werelddelen

Afrika · Antarctica · Azië · Europa · Noord Amerika · Oceanië · Zuid Amerika