Doe mee en deel je reiskennis!

Turkmenistan

Uit Wikitravel
Versie door Salix2 (Overleg | bijdragen) op 6 dec 2010 om 22:06 (Paspoort- & visuminfo: info toegevoegd)
Ga naar: navigatie, zoeken
Turkmenistan

Default Banner.jpg

noframe
Locatie
noframe
Vlag
Tx-flag.png
Beknopt
Hoofdstad Asjchabad
Regering Dictatuur
Munt Turkmeense manat (TMM)
Oppervlakte 488.100 km2
Bevolking 4.688.963 (schatting juli 2002)
Taal Turkmeens 72%, Russisch 12%, Oezbeeks 9%, anders 7%
Religie Moslim 89%, Oosters Orthodox 9%, onbekend 2%
Oproepcode 963
Internet TLD .tm
Tijdzone UTC +5


Turkmenistan is in Centraal-Azië.

Regio's

Steden

Andere bestemmingen

Info

Geschiedenis

Klimaat

Turkmenistan hoort tot de warmste streken op aarde. Maar kent ook een winter in de vorm van lage temperaturen. In de jaren negentig is er sinds vele jaren sneeuw gevallen in Asjchabad. Voor de meeste inwoners van Asjchabad was dit de eerste sneeuw-ervaring.

Bevolking

De bevolking is vriendelijk en gastvrij. Grof gezegd kan men de bevolking onderverdelen in twee bevolkingsgroepen, n.l; Turkmenen en Turkmenen van Russische afkomst, deze laatste zijn in de minderheid. Ze spreken ook verschillende talen, Turkmeens en Russisch. De meeste Russen verstaan geen Turkmeens en de Turkmenen geen Russisch. Ook is de bevolking wantrouwend en bang ten aanzien van hun eigen politiek. Zeg nooit, maar dan ook helemaal nooit iets kritisch over de Turkmeense politiek, ook niet in de auto of bij mensen thuis. De bevolking gaat er van uit dat ze overal afgeluisterd wordt. Het enige politieke wat je kunt zeggen is dat het land en de regering goed is. Het beste voor de reiziger en de bevolking is dit onderwerp vermijden.

Kunst & cultuur

Kunst mag niet zomaar gekocht en meegenomen worden. Sommige gewone zaken, zoals geweven tassen en mutsen etc. worden door de overheid daar al als culturele kunst gezien en mag alleen m.b.v. officiele papieren uitgevoerd worden.

Feestdagen

Turkmenistan kent veel feestdagen. Dit zijn voornamelijk dagen die door de voormalig president uitgeroepen zijn als feestdag bijvoorbeeld; zijn verjaardag, verschillende onafhankelijkheidsdagen, enz. enz. Deze feestdagen worden vanuit de staat uitgebreid gevierd door middel van parades.

Arriveren

Paspoort- & visuminfo

Op uitnodiging vanuit Turkmenistan kan een visum worden aangevraagd bij het Nederlandse consulaat in Asjchabad. Bij de aanvraag moet je heel duidelijk vermelden wat je komt doen en waar je precies naar toe wilt. Dit is om de buitenlanders te controleren en te beperken in hun bewegingsvrijheid. Een visum kan dus bijvoorbeeld alleen geldig zijn voor een bepaalde plaats of gebied.

Op basis van toestemming van de immigratiedienst van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Asjchabad kunnen er visa in Brussel worden uitgegeven door de Turkmeense ambassade. een transitvisum (max. 5 dagen geldig op vastgestelde data kan zonder voorafgaande toestemming worden verkregen, mits er visa zijn voor de buurlanden. Je kunt je laten assisteren door een van de commerciële bedrijven die er zijn op dit gebied. [1]

Per vliegtuig

Bij aankomst krijg je 2 lijsten waarop je je spullen in moet vullen. Let op dat je er een bij je houdt die je bij vertrek weer moet kunnen tonen.


Per trein

Per auto

Per bus

Per boot

Rondreizen

Per vliegtuig

Binnenlandse vluchten schijnen super goedkoop te zijn. ook voor de plaatselijke bevolking.

Per trein

Per auto

Rondreizen in de hoofdstad kan op twee manieren n.l.met het openbaar vervoer en liftend. Het makkelijkst, snelst en goedkoopst is liftend. Dit wordt in Turkmenistan 'taxi' genoemd. Gewoon aan de kant gaan staan en duim omhoog, binnen twee minuten heb je voor een paar Manat een lift die je naar de plaats van bestemming brengt. Het kan dus maar zo zijn dat je bij een gezin met kinderen in stapt.

Per bus

Per boot

Taal

Geldzaken

In de winkels of op de markt kan je het best met Manat betalen. Wisselen is het goedkoopst op straat. Op straat wisselen is verboden in Turkmenistan maar wordt veel gedaan. Wisselaars zijn meestal vrouwen die met een stuk of vier bij elkaar staan. Euro's en Dollars zijn makkelijk te wisselen. De koers kan van dag tot dag enorm variëren.


Kosten

Kopen

Eten

Geschiedenis

Uitgaan

Overnachten

Leren

Werken

Veiligheid

Gezondheid

Respect

Contact

Vertrekken

Laat eventuele foto's ter plaatse ontwikkelen, zodat de douane kan zien wat je gefotografeerd hebt en geen lastige vragen over je foto's kan stellen.

Zorg dat je echt op tijd door de controle bent. Ondanks dat je een van de weinige passagiers bent kan dit uren duren, waardoor je gemakkelijk je vliegtuig mist. Dit is helemaal vervelend als die dag je visum afloopt.


Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!Landen in Azië (Centraal-Azië, Midden-Oosten, Noord-Azië,Oost-Azië,Zuidoost-Azië, Zuid-Azië)

Afghanistan · Armenië · Azerbeidzjan · Bahrein · Bangladesh · Bhutan · Brunei · Cambodja · China · Filipijnen · Georgië · India · Indonesië · Irak · Iran · Israël · Japan · Jemen · Jordanië · Kazachstan · Kirgizië · Koeweit · Laos · Libanon · Maldiven · Maleisië · Mongolië · Myanmar · Nepal · Noord-Korea · Oezbekistan · Oman · Oost-Timor · Pakistan · Qatar · Rusland · Saoedi-Arabië · Singapore · Sri Lanka · Syrië · Tadzjikistan · Taiwan · Thailand · Turkije · Turkmenistan · Verenigde Arabische Emiraten · Vietnam · Zuid-Korea

Werelddelen

Afrika · Antarctica · Azië · Europa · Noord Amerika · Oceanië · Zuid Amerika