Doe mee en deel je reiskennis!

Turkije

Uit Wikitravel
Versie door Eiland (overleg | bijdragen) op 18 jan 2012 om 12:05 (visumdienst licht op?)
Ga naar: navigatie, zoeken
Turkije

Default Banner.jpg

noframe
Locatie
noframe
Vlag
Tu-flag.png
Beknopt
Hoofdstad Ankara
Regering Republikeinse parlementaire democratie
Munt Turkse Lira (Türk Lirası)(TL)
Oppervlakte 780.580 km2
Bevolking 73.193.000 (Schatting 2006)
Taal Turks (officieel), Koerdisch, Dimli (of Zazaisch, Azeri, Kabardisch
Religie Moslim 99,9% (grotendeels Sunniet), anders 0,1% (Christenen en Joden)
Elektriciteit 220V/50Hz (Europese stekker)
Oproepcode +90
Internet TLD .tr
Tijdzone UTC +2


Turkije (Türkiye) [1] gelegen tussen de Middellandse Zee en de Zwarte Zee op de grens van Europa en Azië. Naast lange kustlijnen aan Zwarte Zee, de Egeïsche Zee en de Middellandse Zee, heeft Turkije ook landgrenzen met Bulgarije en Griekenland in het westen, Armenië, Azerbeidzjan en Georgië in het noordoosten, en Syrië, Irak en Iran in het zuidoosten.

Regio's

Regio's van Turkije
Egeïsch Turkije (Ege Bölgesi)
Zwarte Zee Turkije (Karadeniz Bölgesi)
Centraal Anatolië (İç Anadolu Bölgesi)
Oostelijk Anatolië (Doğu Anadolu Bölgesi)
Marmara (Regio) (Marmara Bölgesi)
Mediterraan Turkije (Akdeniz Bölgesi)
Zuid Oost Anatolië (Güneydoğu Anadolu Bölgesi)Steden

 • Ankara - de hoofdstad van de Turkse Republiek, ook de op één na grootste stad
 • Antalya - de snelst groeiende (toeristen)stad, aan de zuidkust
 • Bursa - historische stad, eerste hoofdstad van het Ottomaanse Rijk, nu gelegen bij een Nationaal Park en wintersportgebied
 • Çanakkale - Gelibolu yarımadası (Gallipoli) de oude stad Troje ligt hier vlakbij
 • Edirne - het begin van Turkije als je aankomt vanuit het westen, de tweede voormalige hoofdstad van het Ottomaanse Rijk
 • Istanbul - de grootste stad van Turkije, gelegen in Europa en in Azië
 • Izmir - de op twee na grootste stad in Turkije
 • Konya- de Anatolische stad waar Jalaladdin Roemi leefde en zijn graftombe staat
 • Sinop - noordelijkste puntje van Anatolië met onbedorven stranden
 • Trabzon - met het prachtige Sumela Klooster en de heerlijke regionale visgerechten
 • Erzurum - een grote stad in het oosten van het land, bekend om wintersport op het Palandöken-gebergte.


Arriveren

Paspoort en visum

Nederlanders en Belgen die per vliegtuig aankomen kunnen hun visum bij aankomst kopen. Kosten € 15. Een identiteiskaart volstaat, een paspoort is niet nodig. Ook bij binnenkomt via boot en bus kan je ter plekke een visum kopen. Inwoners van een aantal andere landen in Europa hebben geen visum nodig.

Per vliegtuig

Vanaf het vliegveld van Amsterdam, Schiphol, vliegen maatschappijen in ieder geval regelmatig naar de hoofdstad.
En ook vanaf het vliegveld van Brussel Airport zijn verschillende vluchten te boeken.

Voor vluchtinformatie naar andere steden in het land kijk je bij de artikelen van die stad.

Istanbul is in de laatste jaren een belangrijke internationale luchthaven geworden. De vliegvelden bij de badplaatsen worden ook door een groot aantal chartermaatschappijen aangevlogen.

Per trein

Treinreizen kunnen ondanks de opkomst van de budgetluchtvaartmaatschappijen nog steeds een goedkope en zeker gerieflijke optie voor vervoer zijn.

Momenteel zijn in België online alleen tickets te bestellen voor de buurlanden en een paar populaire steden wat verderop. Overige tickets kunnen alleen maar telefonisch of aan de balie worden aangeschaft.

Het is echter wel goed mogelijk om je treinreis vanaf huis uit te stippelen. De sites die hieronder staan vermeld geven niet alleen informatie over de reizen vanuit de Benelux maar ook bijvoorbeeld de treinverbindingen tussen Moskou en Madrid.

Via deze link kom je op de site van de Belgische spoorwegen: [2].

Dit is het online Internationale loket van de Nederlandse Spoorwegen: [3].

Zowel in België als in Nederland is het in alle treinen verboden te roken.

Per auto

Turkije is redelijk per auto te bereiken over het Balkanschiereiland. De reis over land duurt lang en is niet geheel ongevaarlijk. Deze weg is wel zeer geliefd onder de wat meer avontuurlijk aangelegde toerist, die veel tijd heeft. Er is heel veel te zien en te ontdekken op deze tocht. De tocht voert langs Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Roemenië en Bulgarije naar Turkije of via Duitsland, Oostenrijk, (evt. Italië), Slovenië, Kroatië, Servië en Bulgarije naar Turkije. De enorme stroom aan toeristen die een doortocht maken door de landen hebben een positief invloed gehad op het wegennetwerk. Tot en met Turkije zijn er vierbaans snelwegen aangelegd of in aanbouw.

Tijdverschil

1 uur later dan in Nederland en België.

Rondreizen

Bus

De bus is een prima en relatief goedkoop vervoermiddel. De busdienstregelingen zijn betrouwbaar, de bussen comfortabel, hebben vaak airconditioning en een video-circuit. Reserveer wel van te voren, bij een agent of bij de busonderneming zelf[4]. De bussen vertrekken vanaf een busstation.

Trein

Treinen hebben eerste- en tweedeklas zitplaatsen. Een aantal treinen zijn voorzien van een restaurant en of couchettes. Treinkaartjes kan je bestellen bij een agent of op het treinstation. De spoorwegmaatschappij van Turkije heet TCDD. Zie hun website voor reistijden [5] Van west tot oost kan men gemakkelijk en goedkoop met de trein reizen. Ook kan men met de trein bijvoorbeeld naar Syrië en Iran.

Plaatselijk vervoer

Dolmuş (betekent letterlijk volgepakt) taxibusjes zijn relatief het goedkoopste vervoermiddel. Deze minibusjes leggen een vaste route af en rijden op geregelde tijden. Je kan ze onderweg aanhouden door je hand op te steken. Houd er wel rekening mee dat indien het busje vol is, deze niet stopt. Je betaalt per afstand en rekent af op het moment dat je weer uitstapt. Vaak staan de dolmuş busjes op plaatsen waar veel mensen komen, zoals het marktplein, het postkantoor, het strand, etc...

Taxi's

Taxi's zijn voor Nederlandse en Belgische begrippen goedkoop. De taxi's hebben een meter. Nachttarief is 50% duurder dan het dagtarief. In vele gevallen is het ook mogelijk om een vaste prijs af te spreken.

Postkantoor

Turkse postkantoren zijn herkenbaar aan de gele PTT-borden. Deze zijn geopend van maandag tot en met zaterdag van 08:00 tot 24:00 uur en op zondag van 09:00-19:00 uur. De kleine kantoren zijn meestal al gesloten om 18:00 uur. Postzegels worden gekocht op het postkantoor.

Eten en drinken

Turkse keuken is een van de beste keukens ter wereld, en staat als derde genoteerd. De gerechten worden licht gekruid en bestaan meestal uit vlees of vis en een combinatie van rijst en of aardappelen en groenten. De gemiddelde Europeaan heeft dan ook geen moeite om zich aan te passen aan de smaken van de Turkse keuken. Er zijn veel soorten kebab, maar de döner kebap is zeker aan te bevelen, want in Turkije wordt deze bereid met vers vlees in plaats van het in Nederland veel gebruikte vleesresten. Ook İskender kebap is een aanrader: dit gerecht is enkel verkrijgbaar in Turkije. Het bestaat uit plakjes gegrild vlees op brood met tomatensaus en yoghurt. De meeste toeristen zijn heel aangenaam verrast over dit heerlijk gerecht dat meestal minder dat €3 per persoon kost. Stoofschotels worden in veel gevallen bereid in een kleipotje, dat aan tafel wordt stuk geslagen. Deze stoofpotjes bevatten meestal een combinatie van vlees en groenten. Vaak wordt op restaurant onder het wachten peynir aangeboden. Dit is een witte kaas vergelijkbaar met feta, welke soms besprenkeld is met een laagje olijfolie en wat peper. Vis is zeker in de kustgebieden aan te bevelen, maar buiten het visseizoen kan de prijs soms een verrassing zijn. Verder ontbreken pasta's en pizza's niet. Turkije is ook een land voor wie van zoet houdt. Baklava is een nagerecht gemaakt van flinterdunne laagjes bladerdeeg gebakken in siroop en noten. Ook de rijstpap of sütlaç (suutlatsj) is een aanrader. Rijstpap is dan ook een gerecht, dat vanuit Turkije via de Lage Landen in Europa bekend werd. Rakı (uitgesproken: rakke) is de meest populaire drank, deze drank heeft een anijsachtige smaak. De koffie die wordt geserveerd is Nescafe of Turkse koffie. Turkse koffie wordt bereid door water en gemalen koffie in een kannetje tot drie maal toe aan de kook te brengen en dit zonder te zeven in een kop te schenken. U kunt in Turkije ook een behoorlijk biertje drinken (Efes), maar ook het meer bekende merk Tuborg is verkrijgbaar. Verder kent Turkije een aantal redelijke tot goede wijnen (kankaya, kavak, muscat).

Uitgaan

Probeer diverse clubs in de wijk Ortaköy in Istanbul. Reina en Laila zijn bekende clubs in Turkije en liggen beiden in Istanbul. In Antalya kan men naar Club Ally, Club Arma, Club JayJay bij Dedeman hotel, CherryLady in Lara en anderen gaan. Alanya heeft ook veel bekende clubs. Turken zijn wel erg trots, en voelen zich vaak beter dan buitenlanders, wees dan ook niet verrast dat als een Turk je aanspreekt, en je niet antwoordt in het Turks, je een vieze blik kan verwachten. Een bekende is de Robin Hood met haar 4 etages waar verschillende soorten muziek worden gedraaid. Ook is Club Aura bekend in Kemer. Verder is de Halikarnas in Bodrum wereldwijd bekend. De meeste clubs liggen toch wel aan de kusten.

Overnachten

In steden zoals Istanbul, Ankara, Izmir, Cesme, Bodrum, Antalya, Konya, Adana, Bursa, Erzurum, Kayseri, Mersin zijn er vele vijfsterrenhotels. Vooral in Antalya en omstreken kan men verschillende vijfsterrenhotels bewonderen.

Leren

Studeren aan universiteiten kan o.a. in Istanbul, Ankara, Konya, Izmir, Antalya, Adana. In elke grote stad is er wel een universiteit. En in sommigen wel meerdere. (Istanbul, Ankara(!))

Werken

Er zijn vele bouwbedrijven die dagelijks nieuwe projecten aan de man brengen deze kunt u volgen op de [6] Vastgoed Turkije.

Veiligheid

's Avonds worden de armere buurten best vermeden.

Bij het nemen van een taxi is het best om te checken dat de nummerplaat overeenkomt met de nummers die op de deur staan. En best neem je een taxi die deel uitmaakt van een bedrijf, zo ben je zeker dat het een legale taxi is en dat het juiste tarief aangerekend wordt.

In Turkije is de auto de koning van de weg. De auto heeft altijd voorrang. Let dus extra op in het verkeer als voetganger!

Gezondheid

Drink geen water uit de kranen in Turkije. In hotels en parken staan meestal waterkoelers waar je water kunt krijgen. In de supermarkten is een groot aanbod aan flessenwater.

Omgangsvormen

De Turken zijn erg gastvrij. Vaak wordt je - als je niet in een groep reist - uitgenodigd voor thee. Het wordt erg op prijs gesteld als je daar op ingaat. Word je bij mensen thuis uitgenodigd, dan wordt bij binnenkomst verwacht dat je je schoenen uit doet.

De meeste mensen zijn gematigd moslim. Alcohol is dan ook bijna overal te verkrijgen. Bij het bezoeken van een moskee moeten de schoenen uit en is zedelijke kleding - voor zowel mannen als vrouwen - geboden. Dat betekent dat ook de schouders, armen en benen bedekt moeten zijn. Van vrouwen wordt tevens verwacht dat zij hun hoofd bedekken met een sjaal.

Turkije is een moslimland met een strikte scheiding tussen kerk en staat. Toch kan over politiek praten kan een heikel punt zijn. Gevoelige onderwerpen zijn met name Atatürk en de Armeense genocide. Openlijke kritiek op deze beide onderwerpen wordt niet altijd gewaardeerd. De Turkse regering staat op het standpunt dat er geen sprake was van genocide, maar dat de doden het slachtoffer zijn geworden van burgeroorlog, hongersnoden en andere ontberingen. Zij spreekt dan ook liever van de 'Armeense Kwestie'.

Verder is het - zoals overal ter wereld - zaak je beleefd te gedragen, zoals je in Vlaanderen of Nederland ook zou doen.

Contact

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!


Landen in Europa: (Balkan, Baltische staten, Benelux, Britse en Ierse eilanden, Centraal-Europa, Iberisch Schiereiland, Kaukasus, Scandinavië)

Albanië · Andorra · België · Bosnië en Herzegovina · Bulgarije · Cyprus · Denemarken · Duitsland · Estland · Finland · Frankrijk · Georgië · Griekenland · Hongarije · IJsland · Ierland · Italië · Kroatië · Letland · Liechtenstein · Litouwen · Luxemburg · Macedonië · Malta · Moldavië · Monaco · Montenegro · Nederland · Noorwegen · Oekraïne · Oostenrijk · Polen · Portugal · Roemenië · Rusland · San Marino · Servië · Slovenië · Slowakije · Spanje · Tsjechië · Turkije · Vaticaanstad · Verenigd Koninkrijk · Wit-Rusland · Zweden · Zwitserland

Werelddelen

Afrika · Antarctica · Azië · Europa · Noord Amerika · Oceanië · Zuid Amerika